Hvor var de heldige, arrangørerne af Danish Open Coastal Rowing 2014, at det ikke skulle afholdes i weekenden forinden, hvor himmel og hav stod i et fra morgen til aften, netop ved Bellevue Strand, som lørdag dannede kulisse til dramatik og overraskelser ved stævnet, som Skovshoved Roklub er arrangør af.
Solen sendte sine varme stråler ned over sandstranden, hvor roerne gik rundt i bare tæer og trikoter, klar til dagens udfordringer på Sundet. Og udfordringer blev der nok af.
Til gengæld var det stensikkert, at dagens hovedløb - mændenes 2X - kunne blive en sand gyser, og her havde en enkelt kvinde sneget sig ind.
Hele ni mandskaber var med her, og det var herligt at se deltagere fra Færøerne være med, selvom roerne, der jo er vant til Atlanterhavsroning, nærmest oplevede et Øresund, som en tromlet vandvej. Færingerne kæmpede det bedste, de havde lært, men sluttede feltet, der også talte tre mandskaber fra svenske Helsingborg.
Løbet var fyldt med drama og hidsighed fra start til slut, hvor de svenske deltagere ikke just fik topkarakterer for god opførsel.
Men nu gik den ikke længere. Sveriges coalstal-stjerne: Peter Berg fik både læst og påskrevet og en tidsstraf efter et mindre pænt finaleløb i mændenes 2X, hvor svenskerne nærmest kolliderede med de førende roere fra Bagsværd, Thomas Larsen og Carl Christiansen, ved vendebøjen, og hvor roerne fra hinsidan nu har indført egne regler for hurtige vendinger, hvor selve vendebøjen benyttes som et godt afsæt med rotation med årerne, så man kommer hurtigst rundt om den af alle deltagere.
Den manøvre er ikke set tidligere - og den gav både arrangører og deltagere grå hår i hovedet, men det kostede dyrt, og svenskernes 1. plads blev reduceret til en 2. plads, med en tidsstraf, og dermed blev Bagsværd Roklubs Thomas Larsen og Carl Christiansen, udråbt som vindere.
Det var helt velfortjent, for de to store tidligere landsholdsroere viste særklasse i denne, for dem, nye bådtype.
Som en ekstra information kan tilføjes, at begge roere i en årrække sad øverst på tronen ved Danmarksmesterskaberne i de store bådtyper, hvor Thomas har 13 - og Carl 9 mesterskaber hver. Heraf flere sammen - i 4- og 8+ for Bagsværd Roklub.
Ene høne i kurven
Lene Mikkelsen, Kalundborg Roklub imponerede alt og alle ved frygtløs at møde til start med klubkollega Kåre Mattesen i mændenes 2X. Sørme om ikke Mikkelsen og Mattesen blev en flot nummer fire ud af ni mandskaber.
Det kunne være interessant at se Lene i en 1X eller i en 2X hos kvinderne på et tidspunkt. Men det må komme senere. Nu kan Lene i det mindste prale af at have vundet over flere herrehold på Øresund. Vi ser i øvrigt mere til Kalundborg-roeren på lørdag, hvor hun lige napper en tur i 2-åres inrigger med Britta Densen mod DSR på Brabrand Sø.
Forleden deltog Lyngby Roklub i Coastal-2X i Humlebæk, og det tændte den ene roer, Dan Brammer, så meget, at han måtte prøve det igen. Denne gang med Armand Michaud, da kollega: Martin var fuldt optaget af DRCs testregatta på Bagsværd Sø. Konkurrencen var, som nævnt ovenfor, benhård i dobbeltsculler, og Lyngbyroerne blev nummer 6. DSRs vindere fra Humlebæk, Jacob Jespersen og Martin Schjerning måtte lave en holdændring, idet Jespersen satser på DM i toer uden styrmand på kortbanen i Brabrand på lørdag. Derfor sprang 16-årlige Jakob Grænge fra Hellerup Roklub ind, og sammen med Martin blev han nummer 5. Værtsklubbens egne: Jesper Skavin og Hans Christian Eriksen blev nummer 8.
Det er mere reglen, end undtagelsen, at flere og flere skal overbroderes med voluminøse tatoveringer, og man kan altid diskutere, om det egentlig er så kønt. Men indenfor roningens verden er der langt imellem overbroderede overarme.
Alligevel måtte deltagerne lægge ben til tuschtegninger, som et par kvindelige medhjælpere stod for.
Og naturligvis overvejer roinfos kvindelige udsendte, om der ikke ligger et job til hende næste gang, hvor hun gerne vil stå for at skrive tal på de veltrænede mandeben.
Og der er lidt at tegne på, for Carl er med sine knap 2 meter i højden blandt de højeste kaproere herhjemme.
Kollegaen, Thomas Larsen er i samme kaliber, og det er blevet til mange DM-medaljer i en samlet score til de to Bagsværd-roere, der pludselig finder, at Coastal-roning også kan være interessant at prøve.
- Tænk at være træner for dette mandskab, og skal rette hver enkelt roer ind… Det er da spøjs med navnesammenfaldene på den ene eller den anden måde. - Ja, og så stikker styrmanden dog lidt af fra dette, for hun hedder såmænd: Mette!
Nivås damer mødte Frederiksværks: Dorrit, Maj-Britt, Dorthe, Inger og Lena i begynderklassen, så begge mandskaber kommer vi sikkert til at høre meget mere til. Nivå vandt i: 23:42 - mens Frederiksværk blev nummer to i: 24:08 i det Nordsjællandske opgør.
Fredensborg Roklubs seje mastersroere tager gerne hele pakken hvert eneste år. Og kommer der nye udfordringer, skal det også prøves.
Umiddelbart er det Mastersløbene på kortbane, der er blandt favoritterne, men da Skovshoved Roklub for et par år siden inviterede til Coastal-dyster, kom Fredensborgs stærke herreroere naturligvis susende til stranden ved Bellevue for at være med.
Og sådan var det også denne gang, hvor kvartetten mødte DSRs konkurrenter, som de i øvrigt kender rigtigt indgående fra kortbane-regattaerne.
Hans-Jørgen Stahl fra Danske Studenters Roklub fik noteret tiden: 35:34
i Herre 50+.
Værtsklubben Skovshoved Roklub deltog i flere finaler.
At være ene og alene i en Coastal-1X, hvor man ofte må stille op, uden at få god konkurrence, kan nogen gange betyde, at man ikke helt ved, hvor man er med hensyn til egne præstationer, når det så endelig sker, at man får en modstander.
I de senere år har Skovshoveds Henriette Skavin ikke haft den helt store konkurrence, eller har kunnet måle sig med, hvor stærkt det egentlig går, når der ros regatta i Coastal-1X. Derfor var det rigtig fint, at der endelig var en roer, der bed på, og meldte sig til i 1X for at udfordre Henriette.
Og udfordret - det blev Skavin.
For at bruge et lidt poppet udtryk: - Hun ramte ikke dagen…
Alt det, der kunne gå galt, gik galt. Således kiksede det i starten med den ene åre. Siden gik det også galt ved en vendebøje, og mens Henriette baksede med disse dyrebare genvordigheder, havde konkurrenten, DSRs Julie Schou en rigtig god finale. Hun vandt derfor sikkert, og det oven i købet i sin debut, som 1X-roer.
I fjor vandt DSRs kvinder verdensmesterskab i 4X+. Det var en herlig dag på stranden i Helsingborg, men blot to fra guldbåden har valgt at fortsætte indenfor Coastalroning, som de har gjort det fint i ved årets danske- og udenlandske regattaer. Anna Munck Laybourn og Helle Tibian viste vejen i lørdagens finale og vandt over Rønne Roklubs Kate Petersen og Line Pommer med lige ved 1½ minut. DSRs Sophie De Goede og Julie Schou blev nummer tre, Skovshoveds Kate Skavin og Lise Hendriksen blev nummer fire, og DSRs Tanja Igland og Ragna Karen Sigurdardottir blev nummer fem.
Det gør roerne fra DSR stensikkert. I hvert fald dem, der skorede Danmarks første VM-guldmedalje i coastalroning. Hvem husker ikke, da fodrappe Gunilla Sommer løb sejren hjem på stranden i Helsingborg?
Nu kan roinfo.dk afsløre, hvorfor den kvindelige guldfirer er splittet op, og blot to af roerne, du kan se på ovennævnte billede, er tilbage. Men først et lille resumé...
I Humlebæk var pigerne fra Rønne ude i store problemer. Blandt andet med en dårlig indstillet rig.
Det blev der heldigvis rettet op på, så pigerne var fit og klar - og hvilket bemærkedes - sandelig mødte til start i Danmarks-trikoter...
- Det er fordi vi ror kombineret og skal være ensartet påklædt, lød det fra Pommer og Petersen efter finalen.
DSR er altid garant for topresultater ved Langdistancekaproningerne og på kortbane, men har også taget coastalroningen til sig. Studenterklubben har de senere år besluttet sig for at implementere unge drenge og piger, så man får en solid og stærk ungdomsafdeling op at køre - og allerhelst bestående af unge af en vis højde og drøjde.
Resultatet af det store arbejde er begyndt at vise sig. Således valgte en lille håndfuld af de unge junior B-drenge at fortrække fra de vanlige robaner på Bagsværd Sø, og kaste sig ud i deltagelsen i Coastal-4X+.
Med i gruppen er 195 cm. høje Jakob Grænge, Hellerup Roklub, med det velkendte efternavn, som mor Lisbeth i en årrække præsenterede på fornemmeste vis ved danske langdistanceregattaer.
Drengenes træner fra Tyskland, Niels, var naturligvis på plads på stranden i Klampenborg for at sende drengene af sted, og lige her gør man, hvad der bliver sagt, for Niels har tidligere siddet på den velkendte Deutschlandachter, der i årevis har snuppet ædle medaljer over hele verden.
Det er lidt af et scoop at få så dygtig en roer ind som træner, og når Niels giver besked om, hvad der skal gøres, så bliver det gjort. Disciplinen er åbenlys.
Esben Søvndahl, Jakob Grænge og Nikolaj Leth Bernsen fik hjælp i finalen af Martin Schjerning og bag linerne sad: Anne-Sofie Dahl- Petersen. Kvartetten vandt med godt et minut over de svenske modstandere i mændenes åbne klasse.
Den havde man vist ikke lige set komme, at fem friske unge kvinder fra Roklubben ÆGIR ved Aalborg, meldte sig til Danish Open Coastal Rowing 2014.
Men sikke glædeligt, det var, da man på Sjælland ikke er vant til at blive overrendt af de mange dygtige jyske roere, der ellers viser flaget, når det foregår hjemme i vante omgivelser.
Det er rigtig ærgerligt, og især når man tænker på, at der er oprettet et Coastal-center i Jylland. Med den interesse, der er for konkurrencen indenfor Coastal-roning, hvor det hovedsageligt er de Sjællandske klubber, der viser vejen ved regattaerne, kan det undre lidt, at man ikke i stedet for placerede dette Coastal-center i Nordsjælland. Eller opretter et center mere…
Lige meget hvad - de unge kvinder fra Roklubben ÆGIR og deres træner valgte at hive en dag ud af kalenderen og rette fokus mod Bellevue i Klampenborg. Og træner, samt roere kender man alt til, hvis man har det mindske kendskab til kortbaneroning, hvor de huserer, og er meget dygtige.
- Vi har været oppe siden klokken 04 i morges, så det er en meget lang dag, fortæller Per Nissen til roinfo.dk, da vi møder ham på stranden, hvor dagen netop føles ekstra lang, når man skal ro det sidste løb.
- Pigerne har været forbi Aarhus Roklub en enkelt gang for at prøve en Coastal-4X-, så nu bliver det spændende at se, hvordan det kommer til at gå, siger Per, da pigerne er taget på vandet.
DSR har sat to stærke mandskaber til denne finale, hvor Anna Munck Laybourn og Helle Tibian danner grundstammen på den ene, hvor Waltraut Lissau og Birgitte Østergaard Hansen, der er meget kendt indenfor Langdistanceroning også er med. Men denne lørdag har DSRs kvartet fået lidt af en udfordring, idet der ikke står en superlet styrmand klar til at passe kommandoer og liner.
De får store Martin Schjerning med, og denne manøvre giver favoritterne lidt af en ekstra ballast.
DSRs 2. mandskab består af: Sophie de Goede, Lisbet Østergaard. Ragna
Sigurdardottir og Tanja Igland med Anne Sofie Dahl Petersen.
Allerede i startøjeblikket suser de stærke ÆGIR-piger af sted, som om de aldrig har bestilt andet, end at ro en Coastal-4X. DSR prøver gang på gang at komme op og få kontakt, men afvises af den nordjyske kvartet, der oven i købet kommer ud for problemer med et sæde undervejs.
Men der bliver aldrig tvivl om udfaldet. ÆGIRs seje piger rammer stranden først, og Anne Nissen spurter sejrsikkert i mål, hvor træner og far: Per står klar med en krammer.