En undskyldning til Danmarks masterroere
Af Leif Thygesen
- Jo, den må du hellere end gerne tage. Jeg har prøvet, og selvom jeg var startlisterne igennem med en tættekam flere gange, så fik jeg klager over, at der var resultater, jeg havde glemt.
Ordene kom fra min kollega Mette Bacher. Vi drøftede roinfos september-kalender og var ved at fordele de journalistiske opgaver mellem os. Hvad skulle der skrives om, og hvem skulle skrive om hvad.
Det arrangement vi var nået til var World Rowing Master Regatta (WRMR) i Libourne i Frankrig fra den 7. til den 11. september 2022 .
Ah, så svært kan det heller ikke være, tænkte jeg. For år tilbage var jeg leder af DFfRs langdistanceturnering og talte point sammen. Det gik meget godt, jeg fik i hvert fald næsten ingen klager, selvom der var op til et par hundrede, der deltog. Det måtte da være nogenlunde det samme og med færre deltagere, så hvorfor ikke?
- en foromtale
- en daglig startliste
- en daglig resultatliste
- et samlet skema med alle deltagere, deres starter og placeringer
Hurtigt fandt jeg hjemmesiden for WRMR, og her fandt jeg også startlisterne. Her kom den første overraskelse. Startlisterne fyldte cirka 74 sider, så der var lidt at gå i gang men, men nu havde jeg jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltagere, og så var det jo bare med at gå i gang.
Over 50 danske deltagere
Startlisten var gudskelov fint opbygget med en overskrift med et event nummer, et løbsnummer og til sidst køn, klasse og bådtype. I masterroning er der tolv klasser med hver sin bogstavbetegnelse fra A til L, og der var udskrevet løb i singlesculler, dobbeltsculler, dobbeltfirer, firer uden styrmand, firer med styrmand og otter. Det gav i alt 537 løb i første omgang.
Startlisterne blev gennemgået, og hver gang jeg mødte på forkortelsen ”DEN”, blev det startende holds data kopieret over i et worddokument og roernes navne samtidigt ført ind i skemaet med betegnelsen for det enkelte løb.
Her kom den næste overraskelse. Jeg havde regnet med, at ti - femten danskere ville deltage i WRMR, men listen voksede og voksede og stoppede ikke før jeg var nået til 53 danske roere (hvis jeg da havde fundet alle).
Flere danske kaproninger har ondt i deltagerantallet. For eksempel havde Begynderkaproningen i Sorø kun 39 deltagere. Men ved WRMR var der ingen krise, når man ser på det danske deltagerantal. Og jo, det er selvfølgelig mere eksotisk og spændende at ro i Sydfrankrig ved et internationalt stævne end det er at ro på Brabrand Sø eller ved Middelfart Roklub, når der er Beach Sprint mod ”de sædvanlige konkurrenter”.
Hver dansker startede flere gange, nogen ti gange, andre kun fem. Det var en smule uoverskueligt. Men jeg havde jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltageres placeringer, så det var jo bare med at gå i gang.
Okay det tog ”lidt” tid, men tilfreds med mig selv sad jeg og nød mit ”værk”, da jeg i startlisten opdagede, at der også optrådte en betegnelse der var mærket ”INT”. INT dækkede over hold der bestod af internationale kombinationer og jo, danskerne var også rigeligt repræsenteret i den kategori. Så på den igen. Jeg forsøgte at få computeren til at finde alle de steder, hvor forkortelsen ”DEN” optrådte, men jeg blev hurtigt klar over, at bogstavkombinationen ”DEN” optræder i mange navne, så det med at finde danske hold, blev faktisk mere uoverskueligt, når jeg brugte computerens søgefunktion. Men jeg havde jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltageres placeringer, så det var jo bare med at gå i gang.
De 74 sider startliste blev gennemgået endnu en gang. Og nu skulle alt så være okay. Jeg offentliggjorde - mere eller mindre stolt - mit arbejde på roinfo og blev hurtigt gjort opmærksom på, at jeg jo ”kun” havde de fire første dage med i mine lister og min oversigt.
Den sidste dag, femtedagen søndag, blev der roet mixklasser, og dem havde jeg ikke med. Til min undskyldning skal det siges, at startlisterne for søndag først blev offentliggjort sent lørdag. Hvorfor ved jeg ikke rigtigt, men jeg gætter på, at det er noget med en fest lørdag aften. Når man sådan møder nye interessante mennesker, som man falder i snak med, kan det jo ske, at man i et ømt øjeblik får sagt scorereplikken: Skal vi to ikke ro en tur sammen? og så kan det jo ske, at vedkommende siger ja, og så ville det da være ærgerligt, at arrangørerne ikke havde taget højde for den situation. Søndag morgen på dag fem forelå startlisten for mixløbene. Jeg havde jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltageres placeringer, så det var jo bare med at gå i gang.
Resultatlister indeholdt en overraskelse
Således oplyst kunne jeg i lighed med de fire første dage offentliggøre en resultatliste for søndag og præsentere alle danske guldvindere med navns nævnelse – troede jeg.
At arbejde med resultatlisterne var egentlig ikke så svært. Jeg havde startlisten med løbsnumrene og kunne forholdsvist hurtigt finde resultatlisten for det pågældende løb. Så var det bare med at registrere, hvad nummer danskerne stod på den liste under rubrikken ”Rank” – troede jeg.
Resultaterne blev noteret. Hvis man for eksempel stod som nummer tre under ”Rank”, så noterede jeg placeringen som en tredjeplads. Men, men… arrangørerne havde af praktiske grunde slået flere klasser sammen for en bådtype i et løb, hvor der ikke var særlig mange deltagende hold - og det havde jeg fjols overset. For eksempel var Event 428 racenummer 4141 angivet til at være ”Womens G – M 4-”. Altså var det ikke bare resultatliste for et løb, men for syv løb nemlig Womens G 4-, Womens H 4-, Womens I 4-, Womens J 4-, Womens K 4-, Womens L 4- og Womens M4- . Og hvordan kunne man så se det? Jo efter ”Rank” - som for eksempel nummer tre - stod 1/H – hvilket betyder, at det pågældende hold godt nok var kommet i mål som nummer tre, men holdet havde vundet klassen Womens H 4-. Altså det kunne enhver jo se. Såhhh… Jeg havde jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltageres placeringer, så det var jo bare med at gå i gang.
Det tog lidt tid, men til sidst stødte jeg ind i et endnu uforudset problem: For eksempel i Event 306 - Womens I-M 2x. Race 3021 stod der ingen skråstregsplaceringer efter Rank. Men jeg havde jo besluttet, at der skulle være start- og resultatlister og desuden et skema med alle danske individuelle deltageres placeringer… og så holder du din kæft, Leif!
Jeg giver op
Jeg giver op – det skal åbenbart ikke lykkes at lave det, jeg har lovet roinfos læsere. På Roinfo skrev jeg kækt den 11. september 2022: ”Roinfo skal på et senere tidspunkt vende tilbage til WRMR i mere skematisk form, hvor man kan se de enkelte roeres placering”.
Jeg må desværre meddele, at dette løfte kan jeg ikke holde. Jeg er for dum, sjusker for meget og formår ikke at lave et forholdsvist simpelt skema. Beklager.
Mit forsøg på at lave et skema ligger endnu på min computer i mappen ”WRMR” i den overordnede mappe ”Roinfo aktuel”. Mappen ”WRMR” falder mig i øjnene, hver gang jeg åbner for ”Roinfo aktuel” for at redigere roinfo. Som en skamstøtte over min egen uformåenhed står den der og minder mig om mit journalistiske Waterloo.
Efterfølgende har jeg haft fat i skemaet et par gange. Når masterroerne har opdateret deres profil på Facebook har jeg sammenlignet oplysninger med, hvad jeg havde i mit skema. Og det er skræmmende så mange fejl jeg har. Men kunne man så ikke bare offentliggøre det jeg har med et forbehold for fejl og mangler?
Undervejs med de daglige opdateringer fra WRMR var jeg godt klar over, at der var fejl. Så jeg skrev ”Med forbehold for fejl og mangler”. Og endvidere: ”Om der er fejl i startlisterne? Utvivlsomt. Om roinfo har lavet fejl i skemaet over alle deltagere – helt sikkert”.
Jeg modtog flere henvendelser fra deltagerne i WRMR. Alle henvendelser startede med en ros af, at roinfo ville skrive om masterroerne. ”Det er vi ikke forvænt med” og ”Dejligt, at vi endelig får lidt presse”, stod der blandt andet i de mails, jeg modtog. Men rosen var altid efterfulgt af et MEN – ”Lige det løb du har glemt betyder rigtig meget”, ”Jeg føler mig overset”, ”Vi står opført i startlisten, så hvorfor har du sprunget os over”? Eller et forslag til at gå lidt mere i dybden: ”Jeg ved godt, at vi ikke regner med tider i roning, vejret kan jo skifte meget hurtigt, men den afdeling vi vandt var i den hurtigste tid af alle tolv afdelinger i den klasse og bådtype, såh…”
Klagerne har jo ret. Det er for dårligt, at jeg overser danske roere i resultatlisten.
Jo, på roinfo vil vi gerne skrive om masterroere, men som sagt i overskriften – Jeg giver op for denne gang. Undskyld.
I øvrigt er der WRMR i 2023 i Sydafrika – og så har roinfo hørt rygter om, at flere klasser slås sammen, så alle over 70 bliver en klasse, men det er kun et rygte. Om vi dækker WRMR i 2023 på roinfo? Jeg har besluttet, at der skal være start- og resultatlister… og så holder du din kæft Leif!
[email protected]