Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

God regatta med udfordringer

22/6/2014

0 Comments

 
Picture
Tekst og fotos: Mette Bacher
Da Dansk Forening for Rosport for et par år siden gennemførte en omfattende strukturændring med nedlæggelse af kredsene, valgte to kredse at arbejde videre, som de hele tiden havde gjort.
Lolland-Falsterkredsen er den ene. Og bestyrelsen var genial, for man piftede det tidligere navn op, så man i dag skal tituleres: Rokreds Sydhavsøerne.

- Kom ikke og sig, at folk på Lolland ikke er stædige og smart tænkende.
Det med stædigheden kommer også frem, når det drejer sig om, at kredsbestyrelsen, trods års modgang med at få Sydhavsregattaen i gear, alligevel prøver igen og igen.

Dagens første sejr gik til Roklubben Vikings Alexander Kruhøfer.
- Det var svært at ro i det blæsevejr, men det gik jo meget godt, fortalte en glad vinder til roinfo.dk



Picture
Nu mangler så lige en bedre og mere langsigtet eksponering, så skal der såmænd nok komme mange flere deltagere, og for alt i verden skal arrangørerne finde en fast dato og holde sig til den. Men så er der lige det  uundgåelige: - Vejret...
Den nyere generation af kaproere har efterhånden fået et fast udtryk, når man taler om regattaer i domkirkebyen.
- Det blæser altid i Maribo, lyder det.
Det gør det nu ikke helt - men de har jo ikke oplevet andet, og denne gang havde udsagnet skam også sin berettigelse. - Igen!

Rodommer Morten Thorving, Næstved, og kredsformand: Bent Johannesen, studerer indgående DMI´s hjemmeside under regattaen. Johannesen, der i øvrigt er far til landsholdsroeren Sophus, var flere gange lige ved at bide negle af spænding under regattaen. - Jeg vil så gerne have, at alle deltagerne kan drage hjem med en god oplevelse, siger Sydbent til roinfo.dk.

Men det blæser altså også i Brabrand, i Sorø, i Haderslev - og sågar på Bagsværd Sø. Problemet er bare, at Maribo Sø er temmelig åben, og det betyder, at det er svært at finde læ nogen steder, hvor man ellers tidligere har haft banerne lagt i andre retninger - men lige meget hvad - det blæste altså alligevel, så det ville ikke have givet den helt store forskel.

Picture
Rokreds Sydhavsøernes utrættelige regattateam med Morten Borg Jensen, formand for Maribo Roklub, billedet, og Bent Johannesen har tidligere gennemført flere Danmarksmesterskaber på Maribo Sø, og det uden de helt stor problemer, hvor man ind imellem har oplevet en næsten tromlet sø, selvom det for nogen måske lyder lidt utroværdigt.
Men  det er som om, der hviler en eller anden slags vejrmæssigt set uforståelig hurdle, idet der altid er lagt op til blæst, når både og deltagere skal til regatta på Sydhavsøerne.
Selvom deltagertallet var lavt denne gang, så var det trods alt bedre, end sidste år, hvor man valgte at aflyse helt.
Det med at aflyse skal man i øvrigt forsøge at undgå, for det er endnu sværere at få en regatta i gear igen, hvis man først har aflyst den.
Derfor lå det helt fast, at alle - arrangører, banedommere og roledere, både i tanke og handling satte alt ind for at regattaen skulle gennemføres lørdag, og det blev den.

Picture
Dygtige ro-dommere
Med det erfarne banedommerteam, som var på plads i Maribo, var alle i sikre hænder. Det er imponerende, at så stor en stab af dygtige dommere sætter en hel lang lørdag af for at sikre en vel gennemført regatta. Og lørdagens regatta gav skam også ekstra store udfordringer og mange drøftelser, for det skal også være forsvarligt og sikkert, at helt nye roere får en god oplevelse, også selvom søen viste så meget tænder, at det blev noget af en udfordring.

                                                                     Banedommertræf på Maribo Sø. Det utrættelige
                                                                                                                  team var hele tiden på forkant med situationen,                                                                                                                      da vejret forandrede sig fra time til time.

Stor ros til dommerteamet, alle roere var i sikre hænder.
Et par purunge roere blev sejlet ind til land inden første løb, da de unge blev bange for de høje bølger og ikke brød sig spor om at sidde ude i en lille båd på en stor og bred sø, der til tider fremstod som et åbent hav.
Gennem hele regattaen var banedommerne ekstra opmærksomme på vindretningen og deltagernes erfarenhed.
Egentlig skulle man have startet flere af løbene ved 1000-meter mærket, men det lå hurtigt fast, at det var for svært, så man cuttede banen af til 500 meter - og den sidste time fik yderligere et cut - denne gang til 250 meter, mens junior C-roerne blev bedt om at holde sig på land.

Saxkjøbing tilbage på arenaen
Det er nogle år siden byen med den tidligere sukkerfabrik, markerede sig indenfor kaproningens verden. På et tidspunkt bar et søskendepar æren, ved Henrik og Malene Jensen. Klubben har i nyere tid også haft den glæde at opleve Mads Kruse Andersen træde sine roerbarnesko her, før han flyttede til København, og siden vandt Olympisk Guld i den legendariske guldfirer. Men der skete også triste ting for klubben. På et tidspunkt stiftede et par roere en ny roklub på den anden side af vandet. Man lagde primitivt ud med en lade, men skabte et solidt ungdomsmiljø med så mange ungdomskaproere, at det for alvor blev til en markering på ro-landkortet, når Roforeningen Fjorden fra Saxkjøbing mødte frem.

Først går man så grueligt meget igennem
Ingen levnede den nye klub en chance, for to roklubber i så lille en by, er ikke godt, men det lykkedes faktisk at holde Roforeningen i live i årevis, mens Saxkjøbing Roklub nærmest blev omdannet til en motionsklub, hvor der i en periode ikke skete så forfærdeligt meget.
Men en dag var det slut. Fjordens bestyrelse tog beslutningen om at lukke og slukke, og afhændede bådepark og trailer. Paradoksalt nok skete det samtidig med, at en påsat brand lagde byens inkarnerede roklub, Saxkjøbing Roklub, med det smukke historiske klubhus af træ, i ruiner.
Det virkede nærmest som om, det på en eller anden måde var skæbnebestemt. Som om, at det var et vink oppefra med, at nu skal I starte helt forfra på en frisk.

… og så går man hen og bliver berømt
Siden fik Saxkjøbing Roklub nyt klubhus, så livet kunne fortsætte, og pludselig… nogle år senere
… sker der så meget af positiv karakter, at da Roinfo møder Saxkjøbing Roklubs ungdomstræner ved lørdagens regatta i Maribo, ser man et smil så stort, at det når fra øre til øre. Og det smil hænger ved. Hele dagen.
Det vrimler nærmest med purunge roere fra Saxkjøbing Roklub i Maribo, denne lørdag, hvor et par stolte knægte med mødrene som fortrop, og medaljerne om halsen, møder Roinfos journalist.
Picturekgkgkg
Stolte som små paver, er fv. David Wandrup og klubkammeraten: Magnus Hansen. De er en del af den store og kommende kaproergruppe, Saxkjøbing Roklub er ved at bygge op
Reelt set begyndte man at ane, at Saxkjøbing var tilbage på kaproernes baner igen for et par år siden med deltagelse ved skolekaproningen. Men nu er der kommet så mange unge til, at det nærmest bugner.
- Skolesamarbejdet om Danmarks stærkeste klasse har afgjort givet det gennembrud, der skulle til. Men også robattle, hvor vi har fået glæde af en trailerfuld Edon-både fra DFfR har i allerhøjeste grad hjulpet os i gang, fortæller Per Munk Pedersen til roinfo.dk.
Det kører så godt med de unge i klubben, at de i sidste uge deltog i finalen i: Danmarks stærkeste klasse, der afvikledes i Sorø Hallen, uden at det dog blev til en toptreer for roerne fra Lolland.
Men det er alfa og omega for en klub, at hvis fremtiden skal sikres, så skal der hele tiden står nogen klar til at tage imod de unge, holde fast i dem, få dem integreret, og gjort de spæde ro-læreår til en succes, og gaven i hele set uppet i Saxkjøbing Roklub er netop Per Munk Pedersen, der har mulighed for at sætte alt ind for at bygge en solid ungdomsafdeling op. Og det er lykkedes på så kort tid, at man formentlig stadig kniber sig i armen i den lille by ved den smukke fjord.
Picture

- Vi har haft mere, end 100 unge gennem et undervisningsforløb i år. Foreløbig er en god snes af de unge blevet hængende, og vi regner stærkt med, at runde de 30, som går ind i et fast træningsmiljø i klubben, når sæsonen går på hæld, smiler Per Munk Pedersen, der havde en travl weekend, men også får det i den kommende, hvor Saxkjøbing Roklub afholder Verdensmesterskole fra fredag den 27. juni.


- Vi regner med at melde roere til Skolekaproningen i august, og jeg melder nok også et par af de bedste til Sorø Regattaen om fjorten dage, fortæller Per Munk Pedersen til roinfo.dk

Picture
Pænt med deltagelse fra det meste af Sjælland
Mens københavnernes deltagelse i Maribo lod meget tilbage at ønske, idet blot DSR og Skovshoveds roere mødte frem, så var det til gengæld glædeligt, at Roskilde Roklub kom susende ind på græsplænen foran klubben med en propfyldt trailer mens roerne i alle aldre strømmede til.

Her er det Roklubben Vikings deltager, der kæmper sig gennem bølgerne til start



Picture


Sorø Roklub har altid en større stab af dygtige juniorer med, som her, hvor to pigehold skal møde hinanden og et par andre sjællandske klubber i dobbeltsculler.


Rundt om Fredensborgs Cecilie
Også roere fra Næstved, Viking, Stevns og Sorø, samt værtsklubben Maribo og roere fra Stubbekøbing var med her, for ikke at nævne en roer fra Odense, der roede med i en kombination, og glædeligt at se, Fredensborg Roklubs enlige svale, Cecilie Girke, være med i Maribo og hun var i sikre hænder med trænerne Søren Eriksen og Bettina Cervin, som oppassere. Cecilie har tidligere været en rigtig god konkurrencesvømmer, og har besluttet sig for at holde fast i det våde element, dog oven på det…
Girke debuterede i fjor ved Skolekaproningen og vandt. Det gjorde hun såmænd også ved Copenhagen Regatta for et par måneder siden, og spås at nå langt.
I Fredensborg Roklub har de altid kunnet noget i de små bådtyper, hvor man har haft roere med på landsholdet. Og Søren Eriksen, der er med í Maribo, er en af dem, der har været helt til tops for en del år siden med et verdensmesterskab i letvægtsotter fra de gyldne John Faulkner-dage i 80´erne.
Næste skud på stammen er Cecilie, der dog er “ene høne i kurven”, blandt nogle mandlige juniorer.
- I næste uge kører vi med Cecilie til Roskilde Roklub, hvor hun kan træne sammen med pigerne der, fortæller Bettina Cervin til Roinfo.dk, der også slår fast, at Cecilie naturligvis er med, når der ringes ind til Vinderskolen i Holstebro i august.
Det bliver spændende at følge juniorpigens vej mod toppen, for bedre læremestre kan hun ikke få.
Desværre gav besøget i Maribo ikke noget godt resultat for Cecilie. Således besluttede banedommerne, at junior C-roerne ikke måtte komme på vandet i den sidste time under regattaen, da blæsten tog til.
Picture


Medaljer efter veludført dåd til: Sorø Roklubs Matias Lang Sørensen (i midten), sølv til Maribos Christian Thor Hagemann (tv.), og bronze til Odense Roklubs: Søren Dahl Hansen.

Picture



Medaljer efter et løb med bare de to deltagende hold:
Fv. Roskildes Mathilde Laursen og Freja Krüger pg Næstved Roklubs Sofie Hoppe Søe og Anna Frimann.

Picture
Grandprixet et overstået kapitel
- i hvert fald indtil videre.

I de senere år er dét, der engang var en forrygende succes, Grand Prixet, fadet ud.
Fra at være et 8GP, hvor mange klubber fra hele landet nærmest tømte deres bådehaller og drog af sted til 3 årlige regattaer, så gik der siden stilstand i den.

Billedet:
Sorø Roklub mødte frem med 2 gange 4X  i GP
                                                                                                                            
Udvalget bag - det samme - der i øvrigt har været der stort set gennem årene - besluttede så at lave konceptet om - og det er det blevet et par gange. Men at lave tingene om gang på gang, gav ikke den ønskede effekt. Derimod er det en endnu bedre eksponering og at få piftet konceptet op igen, der må være løsningen - eller i det mindste at finde ud af, hvad roerne ønsker, hvis konceptet skal overleve.

Picture
DSRs Ib Frausing og Stig Rasmussen, der i øvrigt er æresmedlem af Maribo Roklub, efter sejren i Masters-2X

Nyt udvalg bør se på et fremtidens GP
Hvis Grand Prixet overhovedet skal genopstå, må der flere kræfter til. DFfR fik på årets hovedgeneralforsamling nyt blod i hovedbestyrelsen. Yngre kræfter, kendte, især fra kaproningsbanerne, er nu kommet til. Et forslag kunne derfor være, at der sker et generationsskifte med hensyn til GP, så det atter kommer op i gear, og videreudvikles med henblik på de mange roere, der er nået ud over juniorstadiet, men hvor tilbuddene herhjemme er få.
De senere år er det Sorø Roklub og DSR, der stædigt har holdt ved, også selvom de i flere tilfælde er draget af sted til regattaer rundt om i landet, for blot at møde hinanden.
Da Sydhavsregattaen blev aflyst i fjor, tog Merete Busk og hendes stab fat. Sorø Roklub inviterede DSR til GP-match, og det blev en spændende og god dag ved Sorø Sø.

Men trist er det til gengæld, at GP, som det ser ud lige nu, ikke overlever, men nærmest er blevet lidt ligegyldigt, som få klubber stædigt forsøger at holde fast i. Til gengæld er det flot, at de to klubber utrætteligt tropper op for at dyste mod hinanden.
Et vittigt hoved nævnte, at man lige så godt kunne have holdt dette møde på Sorø Sø, og det er lidt sammenligneligt med, da KVIK og DSR en overgang rejste til DM rundt om i landet for at møde hinanden i 2-åres inrigger hos kvinderne, for derefter at returnere til Svanemøllen, hvor de lige så godt kunne have afviklet nabofighten her, fordi ingen andre ønskede at stille op.

Desværre fik Sorø Roklubs seje damer ikke engang konkurrence i lørdags, da de var ene anmeldt. Med det in mente, at dansk roning har rigtig mange kvindelige mastersroere kan det undre, at ikke en eneste af dem satte nogle timer af i lørdags for at ro kaproning i Maribo og udfordre Sorøs utrættelige damer.

Ros til Roskildes Astrid Krüger, tv.,  billedet herunder, der som eneste kvinde i Mastersklassen mødte til start i Maribo.
Her ror Astrid med Roskilde Roklubs Peter Skafte, der også er kendt som en særdeles dygtig ro-fotograf.
Roinfo kipper med kasketten - i respekt - fordi Astrid tog udfordringen op.


Picture
Picture
Overvejer nyt regattakoncept
Sydhavsregattaen har i årevis været i klemme, set i forhold til andre regattaer. Tidligere var regattaen i Maribo en typisk juniorregatta, som roere fra hele Danmark kørte til, mens man også oplevede solide seniorløb med deltagelse fra nordtyske klubber.
På et tidspunkt blev regattaen rykket fra juni til august-måned, og det gav også en rigtig velbesøgt regatta. Alligevel rykkede man regattaen tilbage til afvikling i juni.
Men Rokreds Sydhavsøerne er udfordret af store regattaer i Nordtyskland, og et nedadgående GP-fremmøde. Og i 2014 besluttede man, i øvrigt for ganske nylig, også datomæssigt at rykke regattaen.

Picture
De seks drenge viste en forrygende finale i 2X, hvor Stubbekøbing blev nummer fire.
I midten: Sorøs Christoffer Hesselberg og Matias Lang Sørensen. Tv. Maribo/Odense: Christian Thor Hagemann og Søren Dahl Hansen.
Th. Roskilde Roklubs: Oliver Tolstrup Christensen og Andreas Yde.

Picture
Som udgangspunkt er den nye dato et rigtigt godt valg. Således passer datoen fint ind, når man ser på den næste udfordring for kaproerne, Danmarks største og mest solide regatta, Sorø Regattaen. Det er rigtigt godt tænkt, at regattaen i Maribo er placeret 14 dage før regattaen i Sorø, da det uvilkårligt vil kunne tiltrække mange deltagere fremover.
At en del klubber tager af sted til Bad Segeberg med deres mange juniorer ugen forinden bør ikke afskrække arrangørerne i Maribo fra at holde fast i datoen fremover. For det viser sig jo, at en del sjællandske klubber finder, at regattaen er rigtig godt placeret, som denne lørdag i juni.

Pigerne fra Stevns har altid været skrappe til at ro og score medaljer
.


Picture
Alligevel går arrangørerne med nye planer.
- Vi overvejer at lægge op til en slags vinderskole, ala Holstebros, men i slutningen af juni, hvor de unge netop har fået sommerferie. Dermed kan de unge deltage i regattaen, blive i Maribo, være med i vinderskolen - og blive klar til regattaen i Sorø, røber Flemming Jensen, tidligere formand for Maribo Roklub, da han sejler roinfos journalist ud på fotooptagelse på den oprørte sø.
Guld til Simone Sørensen, sølv til Freja Krüger, Begge Roskilde, og bronze til Næstved Roklubs Anna Frimann
efter finalen i pigernes 1X junior B.


Et par timer senere fortæller kredsformand, Bent Johannesen, om planerne over højttaleren, da lørdagens regatta rundes af.
Umiddelbart er ideen fin - men arrangørerne bør overveje, om det ikke er allerbedst at holde fast i weekenden, som denne, der netop har været, for også at få seniorerne med til Maribo, idet det er helt perfekt med, at der efter Maribo er to uger til Sorø Regattaens afvikling.

Picture
Det, alle håber på er, at regattaen på Sydhavsøerne finder sit faste leje, får bygget sig selv op igen, og holder fast i den fine regattaform, som roerne på Lolland-Falster altid har været gode til, altså en solid “gammeldags” regatta, men med en dato, man holder fast i, som man gør det i eksempelvis Sorø år efter år.
Ropigernes egen Roskilde Festival. Domkirkebyens dygtige roere satte tingene på plads på Maribo Sø



Picture
Altså ro på - hold fast i samme dato - og kør den gode gammeldags regattaform fremover.
At udvikle og ændre kan man gøre, når det hele kører, men lige nu og her skal der bygges op og eksponeres, få regattaen gjort anerkendt igen, og meld næste års regattadato ud allerede nu, så alle kaproere - unge som ældre - kan se frem til en endnu god tur til Sydhavsregattaen men i 2015.


Billedet til højre:
- Nej, det er ikke roinfos egen selfie, men heksen, og uden at det i øvrigt tåler en sammenligning, som under hele regattaen stod klar i et hjørne af Maribo Roklubs indgangsparti og ventede.
Men nu skal heksen snart ikke vente længere, for i morgen sendes hun til Bloksbjerg fra bålet ved Maribo Roklub
...


0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk