Skal det være en OL-guldvinder, en verdensmester, en Tour de France-to’er, et EM-fodboldhold eller en helt femte, der den 8. januar 2022 kan lade sig hylde på scenen i Herning som vinder af DIF og Team Danmarks pris, Årets Sportsnavn 2022?
De 15 nominerede atleter eller hold, der kæmper om titlen som Årets Sportsnavn, repræsenterer 12 idrætsgrene.
”Jeg er hamrende stolt af at være dansker, når jeg uge efter uge ser, at vores atleter hiver medaljer og mesterskaber med hjem fra det store udland. At Danmark kan komme helt til tops i så mange forskellige idrætsgrene og med så flotte internationale præstationer af både mænd, kvinder, hold og individualister gør udvælgelsen af de 15 nominerede ekstremt svær – lad mig hellere kalde det for et luksusproblem. Stort tillykke til alle 15 nominerede. I har hver og en fortjent at være på denne prestigefyldte nomineringsliste,” siger Hans Natorp, som udover at være DIF-formand også sidder i dommerkomitéen for Årets Sportsnavn 2021.
Over de seneste uger har vi i DIF og Team Danmark langsomt løftet sløret for, hvem der kommer i betragtning til at vinde den prestigefyldte idrætspris. De sidste fem, der slutter sig til listen over nominerede, er:
- Frederic Vystavel og Joachim Sutton, roning: OL-bronze
- Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv, banecykling (parløb): OL-guld og VM-guld
- Lisa Gjessing, parataekwondo: PL-guld
- Kasper Asgreen, cykling: vinder af Flandern Rundt, vinder af E3 SaxoBank Classic, vinder enkeltstart i Volta ao Algarve, 4’er ved VM i enkeltstart
- Pernille Blume, svømning: OL-bronze + EM-sølv
”Det er svært at få armene ned over dansk elitesport anno 2021. Denne samlede liste over de ypperste danske sportspræstationer vidner i høj grad om, hvor stærkt et sportsår det har været. Det er ikke blot nogle få fyrtårne, der hiver medaljer og hæder hjem til Danmark, det er en bred pallette af danske sportsnavne, der alle imponerer på hver deres felt. Den store alsidighed er jeg utrolig stolt over. Selvom det er vores umulige opgave i komitéen at vælge en vinder blandt de mange nominerede, så vil jeg her sende en stor hyldest til alle 15 nominerede. I har alle skrevet jer ind i den danske idrætshistorie, og I har været med til at give alle os tilskuere store sportslige oplevelser - og mange tak for det,” siger Lars Krarup, der er formand for Team Danmark og med i dommerkomitéen for prisen.
De fem atleter/hold ovenfor slutter sig til denne perlerække af danske atleter, som allerede er blevet offentliggjort:
- 4-km-holdforfølgelsesløb, banecykling: OL-sølv
- Herrelandsholdet, håndbold: VM-guld og OL-sølv
- Jonas Vingegaard, cykling: nr. to i Tour de France, etapesejr i UAE Tour, to etapesejre og samlet vinder af Settimana Internazionale Coppi e Bartali
- Anne-Marie Rindom, sejlsport (laser radial): OL-guld
- Jesper Hansen, skeetskydning: OL-sølv, World Cup-guld og World Cup-sølv
- Amalie Dideriksen og Julie Leth, banecykling: OL-sølv og EM-sølv
- Viktor Axelsen, badminton: OL-guldvinder, vinder Thailand Open x 2 (Super 1000), vinder Denmark Open (Super 1000), vinder Indonesia Open (Super 1000), finalist ved All England, finalist World Tour-finaler, bronze ved Thomas Cup
- Herrelandsholdet, fodbold: EM-semifinale og VM-kvalifikation
- Tobias Thorning Jørgensen, paradressur: 2 x PL-guld
- Emma Aastrand Jørgensen, kajak: 2 x OL-bronze, VM-guld, VM-bronze, 2 x EM-guld, 3 x guld og 2 x bronze i World Cups
Om ’Årets Sportsnavn’
Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991 af DIF i partnerskab med Jyllands-Posten. Siden 2019 er der indgået et rent sportsligt partnerskab, og prisen uddeles nu af DIF og Team Danmark.
DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede til prisen som Årets Sportsnavn, hvorefter der sættes navn på de tre finalister. Det er dommerkomitéen, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder af prisen som Årets Sportsnavn 2021.
Årets Sportsnavn 2021 kåres ved den store sportsgalla Sport 2021 i Herning lørdag den 8. januar 2022. Showet transmitteres direkte på DR1.
Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.
Udvælgelseskriterier
Udvælgelse af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.
Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.
Dommerkomitéen 2021
H.K.H. Kronprins Frederik
Kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen
Sportens Hall of Fame, Michael Laudrup
Sportens Hall of Fame, Camilla Martin
DIF’s bestyrelsesformand, Hans Natorp
DIF’s administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen
Team Danmarks bestyrelsesformand, Lars Krarup
Team Danmarks direktør, Peter Fabrin
Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning
2017: Viktor Axelsen, badminton
2018: Caroline Wozniacki, tennis
2019: Mads Pedersen, cykling
2020: Banelandsholdet i 4.000 meter holdforfølgelsesløb