Letvægtspigerne melder klar til EM i Serbien
Christina fra Odder, og Aja fra Roskilde er udtaget til Europamesterskaberne i Serbien om få uger. Her fortæller de om målsætningen, om at skulle brande sig selv, og om hvad der skal ske, når karrieren engang er slut. Læs det nye store interview med Danmarks letvægtspiger, hvor Aja i øvrigt i dag kan fejre sin fødselsdag...
De var oprindeligt tre, der skulle kæmpe om pladserne i kvindernes letvægts dobbeltsculler, og for alle tre var det knivskarpe tests og trials, der gav udslaget, og som betød, hvem, der matchede hinanden bedst. Den, der ikke kom med i dobbeltsculleren i første omgang, skulle ro singlesculler. Sådan er det.
It´s the name of the game - når man er en del af det danske rolandshold, og alle tre kvinder var og er 100% indstillet på det.
De tre, Helene Olsen, Lyngby Dameroklub, Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, og Christina Pultz, Odder Roklub har i flere år kæmpet mod hinanden i hver sin sculler, men nu er det alvor, i hvert fald for 2014.
Det er næppe hemmeligt for nogen, at der er et andet stærkt mandskab, der bejler til landsholdspladsen - igen, og det er Juliane Elander, Odder Roklub og Anne Lolk fra Danske Studenters Roklub, der for nylig viste, at de allerede er tilbage i kanonform. Det vender vi tilbage til.
Men det er de unge, udtaget til årets opgaver, Roinfo skal interviewe ved Bagsværd Sø, hvor både påsketræningslejren og Odense Langdistance er lagt bag dem. Nu skal fokus rettes mod EM, men først gælder det Copenhagen Regatta.
De to, der danner dobbeltsculleren, er Christina Pultz og Aja Runge Holmegaard.
Først skal vi lige have det med alderen på plads.
- Jeg bliver 24 år den 14. maj, siger Aja Runge Holmegaard. - Jamen det er jo på kronprinsparrets bryllupsdag, lyder det kvikt fra intervieweren, der både var med i Vor Frue Kirke på den store dag, som hofreporter - og siden fik en bog på gaden om samme, og derfor kan denne dato i søvne.
- Jeg husker skam også tydeligt denne dag, for mine veninder havde ikke spor lyst til at komme til min 10-års fødselsdag. De ville meget hellere være hjemme og se det kongelige bryllup på TV, siger Aja. Vi griner. Stemningen for et godt interview er lagt. Christina, der fylder 25 år den 26. juni kan ikke rigtig matche en eller anden kongelig mærkedag. Bortset fra, at hun i to tilfælde har været med i både, som kongelige har lagt navn til, henholdsvis Grevinde Alexandra og Prinsesse Benedikte. Men til gengæld kan Christina lægge ud med at fortælle, hvordan det hele begyndte.
- Jeg kom ned i Odder Roklub til Skoleroning i 2005, da jeg gik i 8. Klasse. Det var ellers en helt anden sportsgren, jeg satsede på, idet jeg var bidt af at gå til ridning. Men da jeg kom hen i roklubben, pressede træneren, Per Amby på, og jeg begyndte egentlig med kaproning ret sent, som 17-årig, fortæller Christina.
Aja Runge Holmegaard begyndte noget før. - Det var i 2003, og dengang var det med de dygtige trænere Niels Foldager og Torben Bech, fortæller hun. Som 2.-års junior B-roer kom hun med til VM i Amsterdam, men det blev blot til en sekundær placering. Aja blev alligevel bidt af det, og fik også smag for ergometerroning, hvor det gik rigtigt godt. Hun blev siden udtaget med Lone Brink fra Maribo Roklub, og kom til junior-VM på den olympiske robane i Beijing, hvor de blev nummer 11.
Christina Pultz lagde hurtigt ud i en sculler, og det havde hun virkelig sans for. Thi i modsætning til de fleste andre, der kommer ud i en 1X, hvor mange ender i baljen, har Christina aldrig prøvet at vælte i en sculler. Men det er dog sket i en 2X, smiler hun.
Bare et år senere, spørger Odder Roklubs kendte kvindelige stjerneroer, Juliane Elander, om Christina vil ro 2X til DM.
… Om jeg ville? - Ja, mon ikke. Jeg var ærligt talt meget duperet. Jeg var jo helt grøn, og så spørger Juliane mig om dét.
Vi vandt Forbundsmesterskabet i letvægts dobbeltsculler, og siden roede jeg med Cathrine Østerberg. Jeg begyndte i Kraftcenter Odense, og det blev jeg hurtigt meget glad for. Der er et rigtigt godt miljø der og nogle fantastisk dygtige trænere. I både 2009 & 2010 roede jeg med Sarah Christensen fra KVIK, hvor vi kom til U23VM og blev nummer 10 begge gange, fortæller Christina, der samtidig fik Sarah Christensen, som bedste veninde.
Vi blev desuden udtaget i en letvægts dobbeltfirer med Mia Espersen og Marie Gottlieb, og blev nummer to af to både. I 2011 hed dobbeltfireren: Sarah Christensen, Sarah Jürgensen, Mia Espersen og jeg , og vi blev nummer 7 i Bled. I 2012 trådte Helene Olsen ind i stedet for Mia. Det blev til en VM-sølvmedalje i letvægts dobbeltfirer, og i 2013 roede jeg 2X med Helene, hvor vi blev nummer fire ved EM og nummer 11 ved VM, siger Christina.
I modsætning til Christina, fortsætter Aja ikke i én lang ubrudt linje mod seniorlandsholdet. Hun bliver nr. 9 ved junior-VM med Rikke Quist, og beslutter sig for at lægge årerne på hylden og gøre 3.G færdig. Aja er ellers inde over letvægtsgruppen, men pausen fra roning varer i 3 år, hvor hun blandt andet er træner i Roskilde Roklub, og det er virkelig noget, der er givtigt og tiltaler hende.
Men efter nogle gode ergometerresultater, bliver Aja tændt igen, tager en beslutning i februar 2012, og det går så godt, at hun bliver udtaget efter Ratzeburg Regattaen samme forår, hvor hovedopgaven består i at smide 10 kilo. Aja bliver udtaget til U23VM i Litauen, hvor hun bliver nummer 15.
Christina flytter fra Odder i 2009 og bosætter sig på Vesterbro i København. Hun begynder at træne med i KVIK, og det er Jacob Amstrup-Møller, der står for træningen af letvægtspigerne.
Meget beskedne
I dag, 5 år senere, danner Christina Pultz sammen med Aja Runge Holmegaard nu den letvægts dobbeltsculler, DFfR satser på ved EM i slutningen af maj.
De to blev sat sammen i slutningen af marts. I begyndelsen var de 5 i gruppen, da man kørte trials i efteråret. Så blev de fire, hvor fjerde person, udover Aja, Christina og Helene, var Trine Toft..
- Al fokus er nu rettet mod EM, og så må man se, hvad der derefter skal ske, fortæller de to til roinfo.dk. - Men vi er 3, der satser på OL i Rio, og derfor er det indtil videre dobbeltsculleren, der er hele fokuspunktet for os, fortæller Christina og Aja.
- Egentlig er vi ret beskedne, fortæller de. - Jeg er til kortsigtede mål, og tager et år ad gangen, siger Christina. - Jeg har aldrig været med til et VM, og det bliver det, fokus drejer sig om for mig, siger Aja. Vi har nu haft 1½ måned sammen, og er meget spændte. Vi er meget stærkere på 2000 meter, siger begge, og henviser til Odense Langdistance, der som bekendt afvikles over 6 kilometer. I den kommende weekend går det løs på den normale distance, når Aja og Christina ror med ved Copenhagen Regatta på Bagsværd Sø.
Og så kommer vi til det uundgåelige, det andet mandskab, der også satser på kvindernes letvægts dobbeltsculler. Det er de velkendte Anne Lolk og Juliane Elander, der blev nummer 4 ved OL i London. Scenariet med, at to kvindelige roere fra Odder kæmper i hver sin båd om at komme til OL i den samme bådtype, er interessant. Og efter en barselsperiode, er Anne og Juliane vendt tilbage for fuld styrke. Aja og Christina er nøgtern omkring det.
- Jamen vi er jo et helt nyt hold, og vi kan mærke, at vi hele tiden forbedrer os. Vi bruger det, som en positiv drivkraft at møde nogen, der er så dygtige, men for os er fokus ene og alene rettet mod at forbedre os, og nå så langt, som overhovedet muligt, lyder det samstemmende fra Christina og Aja. Begge lever og ånder for deres målsætning, og sætter alt ind for det under Danmarks Rocenters beskyttende vinger. - Man får alt til rådighed, og derfor må man også levere det tilbage, man kan, via roningen, siger Christina Pultz.
Om at sælge sig selv -
Under interviewet spørger jeg begge, om de mon kender Danmarks første kvindelige verdensmestre, Mette Bloch, Regitze Siggaard og Ulla Jensen. - Vi har hørt om Mette Bloch, og at hun er god til foredrag og sådan noget, men ellers ikke, siger Pultz og Holmegaard. Det er unægtelig også en del år siden, Danmark fik sine første verdensmestre i kvindernes letvægtsklasser. Det skete på Tasmanien, og til næste år kan de nævnte kvinder fejre, at det er 25 år siden... Derfor er det logisk, at hverken Aja eller Christina kan erindre noget som helst om det.
I årevis var det kvindernes letvægtsklasser, der var omdrejningspunktet men også med enkelte gode scullerroere i den åbne klasse hos kvinderne, som vandt ædle medaljer, men egentlig er det aldrig blevet til en OL-medalje til Danmark i letvægt på spindesiden, selvom der har været tilløb til det, og det også har været tæt på. Derfor kan det være meget svært at sælge sig selv. En OL-guldmedalje - eller et VM-guld gør det unægtelig nemmere at kunne hente sponsorer.
Foreløbig gøres det bedst ude i de lokale klubber, hvor især Christinas klub i Odder, er blevet tilgodeset på alle mulige måder. For nylig fik Odder Roklub tildelt en stor sum penge af Odder Kommune til klubbens elitesatsning, og med de unikke præstationer, som klubbens landsholdsroere stadig står for, hvor også Steffen Bonde er blandt klubbens dygtige ikoner, har det den positive effekt, at Odder Kommune følger det flotte arbejde i roklubben tæt, og honorerer dette.
Heldigvis kan man brande sig selv via internettet, og der er måske ikke så mange, der er klar over det, men Aja, Christina og Helene gør en del for at holde omverdenen opdateret med, hvad de foretager sig via facebooksiden: letdameroning. Denne hjemmeside er så absolut et besøg værd.
I modsætning til andre, der suser rundt for at skaffe sponsorer og brande sig selv på alle mulige måder, føler især Christina, at det er på vandet, hun skal have sit fokus.
- Jeg er et meget privat menneske, og vil langt hellere vise, hvad jeg dur til på vandet, siger hun. Og egentlig er der heller ikke tid til at gå ud at skaffe sponsorer, når der både skal trænes og hun også skal passe sin skole. Christina læser til fysioterapeut.
Aja har kastet sig over litteraturvidenskab. Hun er kandidat i moderne kultur- og kulturformidling, og har for tiden et spændende studiejob på et forlag.
- Jamen hvordan er det sådan lige at blive sat sammen og skal få det til at klikke med det samme, spørger roinfo.dk
- Vi synes, det er fedt at være sammen. Aja er powerbomben, der kom med i båden, og da vi ror meget forskelligt er det godt at kunne mærke fremgangen fra dag til dag, fortæller Christina.
- Ja, jeg synes virkelig, vi har det godt sammen. Det er lige før, jeg SMS´er mere med dig, end med min kæreste, smiler Aja.
For nylig blev det officielt, at Danmark har fået en ny landstræner, Brian Richardson fra Australien, som skal tage sig af letvægtsgruppen. Det har været en offentlig hemmelighed i månedsvis, men pigerne stiftede bekendtskab med den nye træner første gang i marts, hvor han var med i træningslejren i Portugal.
Indtil hans ansættelse blev officiel lige omkring påske, var det Ian Baden, der tog sig af træningen af letvægtspigerne. - Det har vi været rigtig glade for. Ian er en dygtig træner, og det har været dejligt at kunne mærke, hvor meget, vi har rykket os fra træningslejren og til Odense i slutningen af april. Men vi har meget at lære endnu, og er derfor meget spændte på, hvad Brian Richardson kan gøre for os, siger Pultz og Holmegaard til roinfo.dk
Nok tror man, at letvægtsroere holder sig helt væk fra slikskålen, men nixenbixen…
- Vi elsker slik, lyder det næsten samstemmende fra de to sunde og veltrimmede letvægtskvinder. Det kan man i øvrigt også se på nogle af billederne på deres facebookside, hvor andre roere ikke holder sig tilbage med kommentarerne om et afslappende billede, hvor der spilles film, mens en stor pose matadormix har indtaget bordet.
Men når det drejer sig om mad, har Christina og Aja ikke helt den samme indstilling.
- Jeg må indrømme, at jeg ikke kan lide at lave mad, og springer over hvor gærdet er lavest. Hos mig skal det være nemt, og jeg vil ikke bruge så meget tid på madlavning. Det bliver højst til noget pastasalat for mit vedkommende, hvis vi taler om den mad, jeg selv skal lave, siger Christina.
- Jeg elsker at lave mad. Jeg går meget op i, hvad jeg spiser, og holder mig heller ikke tilbage, når det drejer sig om at bage en kage - eller spise den, siger Aja.
Mens Christina er den fødte letvægtsroer, men dog har fået mere muskelmasse, hvor det med at holde vægten ikke er så nemt, som før, så er det lidt sværere for Aja. Hun har, via Team Danmark, en kontakt med en diætist, som hjælper hende,
Begge skal være fit og klar til den 28. maj, hvor EM er det første store mål.
- Vi lurer på, om italienerne mon er der, og kan forvente, at niveauet er højere, end i 2013, som altid er lidt lavt prioriteret, når det drejer sig om året efter OL. Men det er godt, at man kan komme til EM og fornemme, hvor man er, i forhold til de andre nationer på nuværende tidspunkt, for når det drejer sig om VM, så er alle nationerne der, siger begge til roinfo.dk.
Fritiden og familien
Kaffehygge er sagen, når man hedder Christina Pultz. - Jeg elsker kaffe og drikker meget af det, og i fritiden ser jeg mine venner og veninder, og det giver virkelig min dagligdag meget indhold. Min familie følger mig, og jeg ser min søster en del, da hun også er flyttet til København, fortæller Christina.
I det hele taget er familien et vigtigt omdrejningspunkt for de to kvinder.
- Jeg har ikke meget fritid, men jeg ser en del til min mor, som bor på Christianshavn. Vi boede tidligere tæt på Roskilde Roklub, men jeg var ikke en sportstype, der rendte der i tide og utide. Til gengæld har min bror været en rigtig god ungdomslandsholdsspiller i basketball, fortæller Aja. - Ej, det vidste jeg ikke, bryder Christina ind.
Det er tydeligt, at de to letvægtskvinder ellers har fået et indgående kendskab til hinanden og den private del af livet, når det ikke drejer sig om træning og roning.
Min familie betyder alt for mig, siger Aja. Vi har haft nogle svære år i familien, fordi begge mine forældre har været meget syge for få år siden, fortæller hun. - Jeg har heldigvis min mor, der nu er helt rask, og derfor er det det vigtigste for mig, siger Aja.
Christina er meget fokuseret og struktureret. Men det skal man også være, som landsholdsroer. - Jeg elsker at være i træningslejre, hvor man fuldt og helt koncentrerer sig om træningen, og når jeg kommer hjem, kan jeg sagtens lægge træningen bag mig og fokusere på noget andet.
Aja prøvede, hvad det vil sige at sætte tingene på plads i finalen ved Danmarksmesterskaberne på Bagsværd Sø i 2013, hvor hun vandt Forbundsmesterskabet over Helene
Olsen, Lyngby Dameroklub, der ellers havde været dronningen af denne disciplin i årevis. Jeg havde egentlig ingen træner, indtil en måned før DM, og så går jeg hen og vinder, som det ses på billedet ovenfor.
Det var stort, husker Aja, der dog nævner, at hun var glad for, at Christina ikke stillede op. Til gengæld mødte Christina til start i 2X med Juliane Elander, der efter endt barsel var vendt tilbage.
Selvom Aja og Christina bor i København, har ingen af dem planer om at skifte klub. - Jeg er stadig Roskilde-roer, også selvom jeg slet ikke kommer i klubben til hverdag, siger Aja.
- Jeg holder fast i Odder Roklub. Jeg har altid været glad for min klub, og kunne ikke drømme om at skifte til en anden klub, selvom jeg bor i København, siger Christina, der stadig har en fin kontakt med sin gamle træner, Per Amby.
Christina er helt på det rene med, hvornår hendes karriere er slut.
- Jeg siger max 2016 med, så er det på tide, at opleve noget andet. Måske tage ud at rejse, få en helt normal hverdag for mig selv, hvor jeg ikke skal til træning, skabe en familie, og prøve noget andet, der intet har med roning at gøre, siger hun.
- Jeg bliver ved, så længe det er sjovt. Jeg har jo holdt en lang pause, tidligt i forløbet, så indtil videre kan jeg ikke sige noget om, hvornår min karriere stopper. Det vil tiden og resultaterne vise, siger Aja.
Har I nogle forbilleder, vil roinfo.dk gerne vide.
- For mig er der ingen tvivl. Det er Juliane. Hun er meget dygtig, og har givet mig så meget, og troet på mig fra første dag, siger Christina.
Christina Pultz, Odder Roklub, klar til EM i Serbien
- Det er mine forældre, siger hun, og bliver lidt bevæget. Det er tydeligt, at der ligger følelser bag denne udtalelse.
- De har betydet alt for mig, siger hun.
Træner Ian Baden lægger vejen forbi kontoret, hvor interviewet er ved at være overstået. - Der er frokost, lyder det.
Efter frokosten gælder det endnu et træningspas for Aja og Christina, som vi alle skal følge, først ved Copenhagen Regatta i den kommende weekend, og fjorten dage senere ved EM i Serbien.
Roinfo.dk ønsker Christina Pultz og Aja Runge Holmegaard held og lykke med de kommende opgaver. Og et stort tillykke til Aja med fødselsdagen i dag - den 14. Maj.
Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, klar til EM i Serbien