DM, FM & JM 2017
Årets Danmarksmesterskaber blev et flot scenarie fra først til sidst med godt vejr, god stemning og forrygende flotte finaler.
Roinfo var med hele dagen, og det var en lang og flot dag.
Danmarksmesterskaberne, Forbundsmesterskaberne, og Juniormesterskaberne blev indledt og afsluttet med flotte otterløb.
Betegnelsen for løbet var:
Danske Universitetsmesterskaber, som det så ud ved tilmeldingsfristens udløb.
Der er ikke noget bedre, end at få så mange med, som overhovedet muligt, og ikke mindst, når vi taler otter og universitetsroning. Selvom Aalborg Roklubs seje herrer også skulle ro med i andre finaler, så var det ikke helt forgæves, at otteren blev taget med på traileren. Den kom i brug, og der blev vist en meget flot finale med en lækker indledning på selve mesterskabsdagen af de to mandskaber. Mere af den slags, tak. Det må heldigvis snart komme, for der er netop nedsat et udvalg, som skal forsøge at få de øvrige læreanstalter med, som DTU, RUC, KU & AU.
Benævnelsen: Danske Universitetsmesterskaber er en flot betegnelse. Men der var nok nogen, der studsede en kende over, at det ifølge speakeren under finaleløbet nu var blevet til Forbundsmesterskab, hvor ved vinderne fik uddelt Forbundsmesterskabsmedaljer. Man må håbe, at det i 2018 finder sit rette leje for, hvad dette løb egentlig bliver tituleret som, for man kan som bekendt ikke efteranmelde roere til Danmarksmesterskaber eller Forbundsmesterskaber.
Begge mandskaber viste meget flot roning i dagens første løb, og dermed blev roningens mesterskaber for alvor skudt godt i gang.
Det bliver til en overlegen sejr til Holstebro Roklub/KCHOs Tobias Bork Kristensen. Til gengæld vises dagens første gyseropløb hos de næste to i feltet, hvor Bagsværd Roklubs Asbjørn Bay lige akkurat suser i mål foran Roklubben Vikings Aske Storm. Dette spændende opgør bliver en flot indledning til mange flere dramatiske finaler over dagen på Bagsværd Sø.
C-finale: Bagsværd Roklub III: Mads Rubin, 2 Roklubben Skjold, Ask Høyer Splittorff & 3 Lyngby Roklub I Kasper Andersen
Også pigerne viser meget flot roning i junior C, hvor søstrene til juniorlandsholdsroerne: Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, og Adrian Flarup Johansen, Roklubben ÆGIR, Rikke Køchs & Signe Flarup Johansen viser klasseroning. - Hvor længe har I roet, spørger roinfo.dk. - Vi har roet i 3 år, men denne finale er vores første løb sammen, lyder det fra Rikke og Signe.
Plac. 1 Aarhus Roklub/Roklubben Ægir: Signe Flarup Johansen og Rikke Køchs 1:59.48, 2. Holstebro Roklub/Silkeborg Roklub/KCHO: Stine Højager Nielsen & Cathrine Duedahl-Olesen 2:01.20 3 3 Hadsund Roklub Leah Lûbech & Laetitia Panero-Bommer(2)
Drengene i junior B viser også meget flot roning. Det er dansk ronings fremtid, og nu gælder det ude i klubberne om at holde fast i de unge. Vinder, Oscar Burvil fra Viborg husker vi skam tydeligt i forbindelse med Copenhagen Regatta, hvor Oscar susede først over målstregen, men var så træt efter den seje finale, at han væltede. En tililende banedommer fik draget omsorg for, at Oscar kunne komme ombord i motorbåden for efterfølgende at blive sejlet ind til land, hvor han modtog sin medalje. Denne gang blev Oscar indenbords og måtte derfor selv ro ind til præmiebroen, hvor folk stod klar for at modtage den dygtige Viborg-roer. Mens vi venter kommer en herre hen: - Hej Mette, kan du genkende mig? Efter at have nærstuderet ansigtet på manden, kan jeg genkende Klaus Lauritsen, der roede i Danske Studenters Roklub for en del år siden. Vi er tilbage til 1990´erne, hvor Klaus roede junior-4X- med bl.a. Kasper Haagensen, der i dag er formand for DSR. - Det er min søn, Victor, der blev nummer to i løbet, fortæller Klaus med et smil. Victor er en blandt flere meget dygtige juniorkaproere i Roskilde Roklub.
Plac. 1 Viborg Ro- og Kajakklub/KCHO: Oscar Burvil; 6:08.87 2. Roskilde Roklub: Victor Hellmann Lauritsen, 6:09.87, 3. Sorø Roklub: Christian Nielsen.
Løb 104 U17 W2X jun B, TU-Cup, 1500m A Finale
Også hos pigerne er det tydeligt at fornemme, at der gøres et formidabelt flot arbejde ude i klubberne. Søstrene Munch fra Roskilde Roklub, er altid garanter for gode resultater, og de tager sig af guldet i suveræn stil. Roklubben Furesøs Kristine Søndergaard Hansen og Clara Møller er også godt roende, og vinder sølv. Bronzen går til Sorøs Erika og Nicoline.
Plac. 1: Roskilde Roklub: Victoria Munch & Caroline Munch 6:14.54, 2 Roklubben Furesø: Kristine Søndergård Hansen & Clara Møller,. 6:20.58 3 Sorø Roklub: Erika Marie From & Nicoline Bluhme.
Bådtypen kom på programmet for nogle år siden, da DSR begyndte at satse på W2-. Siden har løbet været lidt nede i en bølgedal, men de senere år har det været et hit, fordi dansk roning satser internationalt på denne bådtype. Men der har været langt imellem et sandt boom af deltagere ved DM, så man ligefrem har skullet ud i indledende heats. Denne gang fire både til start. Bagsværd Roklub havde sat to stærke en-åres kvinder sammen, Frida Sanggaard & Ida Gørtz Jacobsen. Fridas største triumfer var 2 x sølvmedaljer ved hhv. EM & VM for juniorer i 2016, mens Ida Gørtz Jacobsen det seneste år virkelig også har fået godt fat med en åre, hvilket et collegeophold i USA, blandt andet har haft stor betydning for. Og ikke at forglemme en flot 4. plads ved U23VM i 4- og en 5. plads i otter. Men mon ikke mange havde regnet med, at OL-bronzevinder Lærke Berg Rasmussen, DSR, med en anden DM-makker, end Christina Juhl Johansen, Nikoline Laidlaw, kunne få en god fight med Bagsværd?
1 Bagsværd Roklub: Ida Gørtz Jacobsen & Frida Sanggaard 7:50.05 2 2 Danske Studenters Roklub: Hedwig Lærke Berg Rasmussen & Nikoline Laidlaw:8:22.71 3 4 Holstebro Roklub/KCHO: Nanna Bo Christensen & Trine Dahl Pedersen: 8:29.80 4 Hadsund Roklub Ninna Pedersen & Astrid Filtenborg.
Flere af deltagerne i denne finale har været på det danske juniorlandshold i denne sæson.
Men ingen kan komme i nærheden af Bastian Secher, årets EM-sølvvinder - og VM-finalist i JM1X. Det er klasseroning af et højt karat, vi får at se denne eftermiddag på Bagsværd Sø. Landsholdskollega, Mikkel Knudsen, Hadsund, der i denne sæson var til EM og VM med Adrian Flarup Johansen, ÆGIR, og Nicholas Andersen, KVIK, der bejlede til en plads i JM4X-, men ikke kom med i denne sæson, er også med i denne drømmefinale. Det bliver Mikkel Knudsen, der får sølv, og Nicholas bliver nummer tre foran Furesøs Jonas Lund, der vandt EM-bronze i JM4X- tidligere i år. Dernæst er det Adrian fra ÆGIR, og Thomas Jensen, Hvidovre Roklub.
En spændende finale, af den uforudsigelige slags, hvor både Odenses Anne og Marta, fra Odense Roklub, der i fjor blev Europamestre i juniorklassen, samt Fie Udby og Tanja Spring Ehlers, KVIK, og Mette Dyrlund Petersen med Christina Juhl Johansen, kan rende af med mesterskabet. De unge fynboers veje har i denne sæson været delte. Således har Anne Larsen prøvet lykken i DRC, og er netop udtaget i W2X til VM med Mette Dyrlund Petersen, mens Marta Kempf det meste af foråret har roet W2X med Luise Lund Hansen, et nyt stortalent fra Fyn. Denne gang roede Luise med Sara Nissen. Men også Aarhus Roklub satser, og har ladet OL-roer: Nina Hollensen danne hold med Mai Nielsen. Det bliver DSR, der vinder mesterskabet over Marta og Anne fra Odense, mens Fie Udby Erichsen og Tanja Spring Ehlers bliver nummer tre.
DM-statistik:
DSR: 12+1 FM, KVIK: 10, Lyngby Dameroklub: 10, Bagsværd 4. Odense Roklub & Aarhus Roklub har endnu ikke fået roet sig ind på mesterskabslisten.
Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, er en ener. Hun debuterede i junior C-1X ved en Brabrand Regatta i 2011, og siden er det gået fremad løb for løb.
Den dygtige Århus-roer har ryddet bordet indenfor mulighedens grænser, som junior A-roer i pigernes 1X, hvor ingen andre har kunnet vinde over hende. Nu var det sidste gang, Mette fik endnu en guldmedalje i juniorklassen ved Danmarksmesterskaberne, for næste sæson er hun U23-roer, og her venter nye udfordringer. I denne sæson har hun roet med Liane Vestergaard fra Hadsund, og trods det, at de to stærke piger godt kunne have taget medalje ved EM & VM, så glippede det desværre. Selvom det var tæt på. Småskader undervejs er også en udfordring, men så er det jo godt, at man kan runde sæsonen af med endnu et dansk juniormesterskab, som Mette klarede hjem i lørdagens finale uden at være presset undervejs.
Også her var der lagt op til en ret åben finale, hvor alt andet end et knivskarpt opgør mellem Juliane Elander, Odder Roklub, og Aja Runge Holmegaard, Roskilde, ville være en overraskelse. Spændende ville det være, om Trine Toft Andersen, Hadsund, kunne blande sig her. Det stod hurtigt klart, at det kunne Trine ikke. Det blev til et opgør af et niveau, som verdensklasse, Aja og Juliane præsterede. Side om side var de to kvinder, og mens det så ud, som om Juliane ville tage føringen, tordnede Aja frem.
Løb 110
M4+ motion, FM, 1000m, A Finale
Denne - i DM-programmet - gamle bådtype, Firer m. styrmand, blev for nogle år siden omdannet til et motionsløb over 1000 meter. Velbesøgt har 4+finalen ikke været i nyere tid. Denne gang tre mandskaber til start, hvor begge mandskaber fra Aalborg Roklub, klarer 1.- og 2. pladsen hjem. DSR satser også, men har ikke været ude at prøve båden mange gange, inden det går løs. Det kommer til at koste i finalen, som de to Aalborg-mandskaber tager sig af, hvor DSR indtager 3. pladsen.
Mastersroerne møder altid frem med mange mandskaber, når der kaldes ind til Forbundsmesterskaber i roning. Også denne gang. Lige om lidt skal de fleste danske mastersroere videre, til den store internationale Masters Regatta i Bled, og dermed kunne deltagerne teste sig selv og formen i lørdags på Bagsværd Sø.
Løb 112 Master M4X/4-/8+ M4x/-,/8+ FM , 1000m
Roinfo har et ærinde i Bagsværd Roklub i pausen mellem indledende og finaler. I opholdsstuen sidder en gruppe mastersroere fra Fredericia, og jeg bliver kaldt hen: - Er der noget i vejen, siden vi ikke blev nævnt i artiklen fra Nordic Master Regattaen forleden, lyder det.
Nu er det sådan, at roinfo ikke kan nævne alle deltagere ved hver eneste regatta. Vi plukker ud, hvis det er nødvendigt, og med en ikke særligt velbesøgt masterregatta, hvor mange finaler slås sammen grundet for få tilmeldinger, så kan det desværre ikke blive til de islandske sagaer, som eksempelvis fra Danmarksmesterskaber eller Langdistancekaproninger.
Men fint nok, at der holdes øje og at artiklerne læses indgående - også om det, der IKKE nævnes.
- Hvornår skal I ro, spørger roinfo.dk. De nævner tidspunktet. - Hvis I ror så godt, at I skal have medalje, kan vi jo se på det, men så skal det også være superb roning, siger jeg med et skævt smil. Således lykkedes det de ældre herrer fra Fredericia at få hele to fotos med i artiklen om deres Forbundsmesterskaber, hvor de bliver nummer to.
Der var lagt op til fuldt hus i denne finale, men desværre stod den på to afbud fra hhv. Nordslesvig og Hadsund Roklub. Hvor ville vi ellers gerne have set U23-landsholdsroerne William Wisholm & Peter Rytter Munk være med her mod DSRs par, der, hvis man sammenligner højde og drøjde, er to modsætninger. Letvægteren: Emil Espensen, udtaget til VM i Florida i LM2X med Mathias Larsen, Bagsværd, og 208 cm høje Frank Steffensen, der flere gange har været en del af det danske landshold, men i denne sæson har koncentreret sig om 1X. Når nu U23-roerne Wisholm og Munk var ude, som skyldtes en begyndende skade hos William, så var der heldigvis andre stærke mandskaber tilbage. Bagsværd mødte frem med to gode mandskaber: Ole Søgaard & Jens Olav Dahlgaard, samt letvægterne: Oscar Petersen og Malthe Sebastian Puro. De stærke Lenzingbrødre, Jacob & Emil, der i fjor blev juniormestre over 1000 meter i 2X var også med, nu med Emil, som 1. års senior, og Jacob, som forsvarende EM-bronzevinder i junior-4X-. Men der blev nu ikke den helt store spænding om 1. pladsen. Dertil var Espensen & Steffensen for overlegne. Til gengæld roede Lenzing-brødrene sig ind på en flot 2. plads med Bagsværds Oscar & Malthe, samt Søgaard & Dahlgaard bag sig. Dermed vandt DSR sit 34. mesterskab i denne bådtype, som kom på DM-programmet i 1933.
Lidt af en mager forestilling blev mændenes finale i LM1X, hvor man oven i købet ror om et ærkeægte DIF-mesterskab. Det hele endte med, at blot fire roere mødte frem til finalen, og der var nok mange, der troede, at denne finale lå lige til højrebenet for Mathias Larsen, Bagsværd Roklub, der i fjor vandt over 1000 meter, da mesterskaberne blev afholdt i Holstebro. Men andre unge talentfulde roere banker på, og med i finalen var: Tim Antonie Hansen, DSR, Mads Petersen fra Bagsværd, og Cody Anderson fra Roklubben ÆGIR. Cody har hele sæsonen vist sig stærk og godt roende, både herhjemme og i udlandet, mens førnævnte Mathias Larsen har flere års erfaring i LM4X- bag sig med medaljer fra VM, blandt andet en U23VM-guldmedalje i LM4X-, og denne gang er han udtaget med Emil Espensen i LM2X til VM i Florida.
Det blev Cody og Mathias, der hurtigt tog teten i denne finale, hvor et sandt drama udspandt sig hele vejen med de to side om side helt op til 1000 meter. Så begynder Cody at rykke. Mathias har svært ved at holde fast, og ÆGIR-roeren overtager styringen af finalen og afviser Larsen helt og aldeles. Ny Danmarksmester i denne disciplin, og en historisk en af slagsen, idet Roklubben ÆGIR ikke tidligere har vundet en ægte DIF-medalje her. På 3. pladsen: DSRs Tim Antonie Hansen og på 4. pladsen: Mads Petersen, Bagsværd Roklub.
Roinfo har gennemgået DM-listerne, og det er helt unikt, det Cody har præsteret, idet Roklubben ÆGIR ikke tidligere har vundet Danmarksmesterskab i herrernes outriggerløb ved DM!
Vi skal tilbage til 1980 & 1981, hvor Roklubben ÆGIR vinder Danmarksmesterskab i 4-åres inrigger. På spindesiden har Roklubben ÆGIR vundet Danmarksmesterskab i 2X, men det skyldtes, at konkurrenterne, et par dygtige landsholdsroere fra DSR, væltede i finalen, som de førte overbevisende i. Dermed kunne ÆGIRs kvinder suse ene og alene i mål denne lørdag eftermiddag i 1987 på Sorø Sø.
En finale om Forbundsmesterskabet i kvindernes 8+, som burde have flere deltagere af roere udenfor København. Sådan har det ellers været tidligere, men ikke denne gang. Det blev til fire både fra to klubber: Bagsværd Roklub & Danske Studenters Roklub. En del havde nok regnet med, at finalen kunne udvikle sig til et tæt opgør mellem Bagsværds 1. båd - og DSRs ditto, men sådan gik det slet ikke.
Bagsværds stærke kvinder, der ellers var på den, når vi taler styring, og kom ud i store problemer kort efter start, var overlegen på den sidste del af de 2000 meter. Deltagerne fra DSR havde følt sig generet grundet konkurrentens styreproblemer og nedlagde protest. Men efter dommerformand, Jan Nissen, og DSRs kaproningschef: Martin Scherning havde haft en drøftelse på baggrund af protesten, blev denne trukket tilbage.
Bagsværds kvinder, der i øvrigt vandt Forbundsmesterskabet i 2016 på den korte distance i Holstebro, vandt over DSR med: 17 sekunder. Derefter blev det DSR II og Bagsværd II.
Et løb, hvor der savnedes mange flere deltagere. Blot to både til start, og det blev aldrig rigtigt spændende, dertil var Holstebros to drenge for suveræne. De vandt med 18 sekunder over Bagsværds mandskab.
Det ældste løb ved DM, oprindeligt et Danmarksmesterskab, og så blev det for nogle år siden omdannet til et Forbundsmesterskab for motionsroere med en distance på 1000 meter. Det har også været sådan, at der de senere år ikke har været mange, der har mødt til start her, men det er sikkert, som Amen i kirken, at DSR altid er på plads med flere mandskaber. Heldigvis skulle de ikke afholde klubkaproning på Bagsværd Sø denne gang, for til alles store glædelige overraskelse, tilmeldte Roklubben Vikings stærke langdistancekaproere, der ofte er vindere her, sig til kortbanen i lørdags. Med til at hjælpe, var deres træner, Bjørn Hansen, der i 1970 roede toer med Henning Larsen fra samme klub ved Faxe Ladeplads. De to blev udtaget til EM, hvor de blev nummer 8, og de opnåede ligeledes en fornem 8. plads ved VM i Canada - i øvrigt her, hvor Secher & Engelbrecht blev verdensmestre i dobbeltsculler. Samme år vandt Bjørn og Henning Danmarksmesterskab i toer. Lørdagens finalister var: Jørgen Zangenberg, Rene Hansen & Ib Bruun(cox). DSR stillede med tre mandskaber, hvor det ene, OL-sølvvinder: Kasper Jørgensen & Lars Fjord med styrpige: Ida Eltorm, hurtigt stak af og roede 1. pladsen hjem i sikker stil. Så blev det DSRs: Kaspar Guldbæk(1)Søren Hansen(2) & Cecilie Albrechtsen(cox). Derefter Roklubben VIKING, og DSRs Frederik Fabricius Clausen, Jan Pierrel Mikkelsen & Helene Bjerg-Holm(cox) sluttede feltet.
Der var lagt op til lidt af en gyser i denne A-finale med fire mandskaber til start. Sidste års forbundsmestre fra Bagsværd Roklub stillede med samme mandskab, som i 2016. Odense Roklub meldte til med et stærkt mandskab m. blandt andet Christian Thor Hagemann, nybagt U23VM-sølvvinder i besætningen, og DSR mødte frem med et mandskab, som også ka´ deres hjemmearbejde. Dertil Lyngby Roklubs unge mandskab, hvor Hagemanns makker fra U23VM, sølvvinder: Alexander Modest, sad på strokesædet med Lenzing-brødrene i midten, og Peter Holmquist på etteren.
Desværre måtte Odense Roklub foretage en udskiftning, idet Christian Thor Hagemann var skadesramt, og ind kom en anden stærk roer: Tobias Kempf.
Finalen udviklede sig hurtigt til et opgør mellem Odense og DSR. Fynboerne lagde pres på hele vejen, og DSRs mandskab kunne ikke ligefrem slappe af med henblik på dagens sidste finaler, som de også satsede på. Således var hovedparten af deltagerne her klar på at skulle ro flere finaler senere på dagen, men det blev der dog ikke taget hensyn til. DSR tog sig af mesterskabet her, og vinderne er: Rasmus Quist, Sverri Nielsen, Frank Steffensen, og Mark Hartsteen.
Statistik: DSR 14, Bagsværd 8+ 1 FM i 2016, Roskilde 3, Odense 3.
Mesterskabsløbet kunne i øvrigt fejre 30 flotte år i lørdags, og med på første vinderbåd i 1987, sad selve Bent Fransson, kendt for mange mesterskaber, både som roer - og landstræner...
Løb 120 U19 W2X Jun A, JM, 2000m
I den fynske hovedstad har man en roklub, der altid står for noget unikt, når det drejer sig om flotte resultater på robanerne, og det gælder både internationalt - og nationalt. Især pigerne har vist fantastiske resultater, og det har ikke blot været de seneste år, hvor det flotteste resultat i årtier var: Anne Larsen & Marta Kempfs europamesterskab i JW2X. Også Charlotte Hansson og Lise Justesen har været dem, der har fået Odense Roklub printet ind på verdenskortet.
Det er mange år siden, men senest er Anne Larsen & Marta Kempf rykket op fra juniorklassen. Og hvad sker? Jamen så er der nye piger, som står på spring og er klar til at score medaljer. Okay, nye og nye, det er de bestemt ikke, men i lørdags fik de roet sig til et Juniormesterskab i pigernes 2X, og dermed fortsætter det hele. Sådan, Odense Roklub, og de dygtige trænere, der selv har siddet øverst på DM-tronen for nogle år siden.
Mens pigernes 2X var rimeligt velbesøgt, var drengenes 2X i junior A-klassen det bestemt ikke. Det er lidt tankevækkende, at der ikke er så mange drenge til start her - og ligeså tankevækkende, at det også ser sådan ud i mændenes 1X, LM1X & 2X.
To mandskaber mødtes i drengenes finale, hvor Roskildes drenge: Oliver Tolstrup Christensen & Martin Kofoed Jensen vandt sikkert over Hvidovres: Thomas Jensen & Marcus Villiam Lyngesen.
Som mange andre havde dagens storfavorit til at vinde M1X, DSRs Sverri Nielsen, en travl dag med flere finaler, der skulle gennemroes. DSR-roeren havde netop været med til at vinde i M4X, og derefter kastede han sig ned i sculleren og hastede direkte ud til start - klar til næste finale i hans favoritdisciplin, 1X. Sverri har siddet øverst på tronen i DM-sammenhænge her i flere år, og tillige fået roet sig direkte ind i verdenseliten i de senere år, og er, ikke overraskende, udtaget til VM i Florida i 2017. Men selv en Sverri kan køres mør. Nok er Nielsen gjort af et særligt sejt materiale, som mange af de færinger, dansk roning har haft glæde af, er gjort af. En total stædighed og styrke, som er oplagt til at give flotte resultater i sportens verden, og det bærer Sverri Nielsens indsats og resultater skam også præg af, men med en heftig finale i 4X-, hvor Odense Roklubs seje herrer hele tiden pressede sig på, og en direkte tur til næste opgave, uden et kort ophold og en tiltrængt pause, kan mærkes. I finalen fik Sverri kærligheden at føle, idet hans evige rival, Nick Larsen, Odense, gav Nielsen noget at se til.
Hele finalen i M1X, drejede sig kun om de to, der stak af fra feltet, og hvor en topmotiveret Nick hele vejen igennem kæmpede for at holde en føring over Sverri, som Odense-roeren ret hurtigt fik roet sig frem til. Speaker Niels Holmquist var oppe i de helt høje omdrejninger, og på tilskuerpladsen blev der stille. Ville mesterskabet nu gå til Nick Larsen?
De to konkurrenter sansede det næppe, for kampen mellem dem var benhård og nådesløs.
Nick har hele tiden føringen over Sverri, der kæmper og kæmper, og først få hundrede meter før mål får Nielsen trukket sin færøske stolthed og stædighed ud af ærmet, og overtager endelig styringen af denne drømmefinale, som var i verdensklasse. Tak for det!
Efterfølgende spørger Roinfo.dk Sverri, hvordan han selv følte det. - Det var ikke rart, lød det kortfattet fra en dog smilende Nielsen.
Mesterskaberne blev indført i 1909. Statistik: DSR: 21+1 FM. DFDS-Roklub: 10, Bagsværd Roklub 9. Sidst, Odense Roklub vandt her, var i 2000 ved Peter Sylvest.