Dansk roning kunne fejre flotte resultater i Luzern, hvor 3. World Cup netop har fundet sted, og hvor deltagerne skulle bevise, hvor de befinder sig, når vi taler internationale resultater, og en forsmag på VM, der finder sted i Plovdiv i Bulgarien, om nøjagtigt to måneder. Nu har flere af de danske roere slået fast med syvtommersøm, at de kan lege med helt fremme i kampen om ædle medaljer, og roinfo bemærker, at med de flotte medaljer, danskerne scorede lørdag og søndag, da gav det en flot placering, som nummer ni på medaljetabellen, og det foran så store ronationer, som Holland og USA, da de flotte finaler var overstået i Luzern.
Ida Jacobsen, Bagsværd, Lærke Berg Rasmussen, DSR, Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd, og Anne H. Larsen, Odense
Den herlige og skønne overraskelse stod damefireren for, og med det oplæg, inden regattaen, hvor det ikke er blevet til mange dages sammenroning, så tør det nok siges, at Danmark er begunstiget af få af verdens dygtigste kvindelige en-åresroere.
Nøjagtigt som hos mændene har man forsøgt at sætte en så stærk firer, som overhovedet muligt, og det tidligt på sæsonen, vel vidende, at de roere, der trænede frem mod denne mulighed hjemme i Danmark, kunne komme til at stå med “fletningerne i postkassen”, når de 3-4 danske ropiger, der studerer og ror på universiteter i USA, ville vende hjem til Danmark medio juni.
Dertil skete der også det ærgerlige, at Christina Juel Johansen fra DSR, endnu ikke var kommet over sin sygdom fra det tidlige forår, og det betød, at Lærke Berg Rasmussen forleden stod uden makker i W2-. Det er nærmest en umulig opgave at erstatte den ene roer i elvte time i en toer uden, så Lærke bliver prøvet af på en firer, og da Ida Jacobsen, Bagsværd Roklub, samtidig vender hjem fra USA - for en stund - bliver de to roere sat sammen med Anne Larsen og Frida Sanggaard Nielsen, Odense/Bagsværd. Det sker få uger før Luzern, og dermed får de fire roere ikke mange dages træning bag sig, før de tager til World Cuppen i Schweiz.
Ikke desto mindre, viser de klasseroning fra første start i Luzern, og i søndagens A-finale holder de oven i købet føringen i finalen over de australske verdensmestre, der må på overarbejde for at få has på den danske kvartet.
W4- er atter olympisk. Det var den helt tilbage i 1992, hvor Canada satte sig på alt, hvad der hedder en-åres både ved OL, W2-, W4- og W8+.
Siden blev W4- taget af programmet. Ind kom LM4-, og her tog Danmark godt for sig af retterne, indtil denne bådtype blev taget af plakaten fra 2017.
Heldigvis tyder alt på, at de danske kvindelige roere kan vise lige så flotte resultater, som LM4- gjorde det. De er foreløbig godt på vej.
Emil Espensen, DSR & Alexander Modest, Lyngby
Det helt store gennembrud stod LM2X for med Emil Espensen, DSR, og Alexander Modest, Lyngby. Parret lægger ud, som lyn og torden, og fører finalen på de første 500 meter, så rykker belgierne og tager teten ved 1000 meter. Nu kommer de regerende OL-sølvvindere fra Irland frem i løbet, og overtager føringen. Vi skal erindre om, at irsk roning fik en gevaldig opblomstring, takket være Morten Espersen, der fik skrevet irsk roning ind på de internationale lister. Morten er i dag formand for Kaproningsudvalget i Danmark.
Det bliver en feberfinale med et uhyggeligt tæt opløb. Danmark indtager en flot tredjeplads her, og det er ved at være noget tid siden sidst, Danmark har scoret en medalje i denne altid velbesøgte bådtype.
M4-:
Joachim Sutton, Roskilde, Tobias Kempf, DSR, Steffen Bonde, Odder og Tøger Berg Rasmussen, DSR.
Fireren roede et meget flot indledende løb, og var oppe til sidst at angribe den førende båd fra Storbritannien. Det gav en semifinaleplads, hvor det så til gengæld ikke kørte, som i heatet. I B-finalen holdt kvartetten sig noget i baggrunden, på en 5. plads, frem til 1500 meter, hvor de fik roet sig godt op på en 3. plads. Dermed sluttede M4- med en samlet 9. plads i Luzern. Men ingen tvivl om, at der langt mere potentiale her, når man ser på, at det samme mandskab i 2017 blev en flot VM-femmer.
Nu hedder det hjem at træne videre, og det under Thomas Poulsens kyndige vinger.
W1X:
Fie Udby Erichsen, KVIK
Fie vandt “endelig” sin første internationale medalje ved årets 2. World Cup, denne gang i østrigske Linz, hele seks år efter OL-sølvet i London, hvor det blev til en bronzemedalje forleden. Men det er også i erkendelse af, at der ikke var så mange deltagere med i Fies disciplin, som denne gang i Luzern.
Det er som om, der sker et eller andet i Udbys optakt, når der kaldes ind til semifinaler før afgørende A-finaler, hvor det ikke helt spiller.
Den stærke danske kvinde lægger ud, som lyn og torden, og går i føring fra første tag og sådan ca. til 1000 meter. Men når man gør det, så kommer der også en afregning på et eller andet tidspunkt, og det er, hvad der ofte sker i danskerens tilfælde. Det skete også i gårsdagens semifinale i Luzern, og det kom til at koste en plads i A-finalen, idet Fie blev indhentet og “overhalet”, og blev nummer fire i den semifinale, hun ellers tog føringen af op til 1000 meter.
Men i søndagens B-finalen lod det til at køre perfekt for Fie Udby, for hun holdt sig længe på 2. pladsen, for derefter at ro sig i front til sidst. Som sådan et hæderligt resultat, og det bliver en samlet 7. plads denne gang, men det må være i A-finalerne den dygtige danske scullerroer bør boltre sig, når man ser på, at det tidligere er blevet til en OL-sølvmedalje - dog for nogle år siden, ganske vist.
M1X:
Sverri S. Nielsen, Danske Studenters Roklub
Tim Ole Naske, stor ung tysk roer, slukkede Sverris håb om at komme i A-finalen, som han ellers er ved at være forvænt med, hvis vi ser på de seneste resultater. Ser man på de internationale islæt i mændenes 1X, så er der to mænd fra New Zealand, Drysdale og Manson, og to unge 22-årige tyskere, Naske og Zeidler, samt Ondrej Synek fra Tjekkiet, der pt. kæmper om at komme først til fadet, og det er dem, Sverri Nielsen skal forsøge at hamle op med ved de store internationale regattaer. En ikke altid helt nem opgave. Det var det heller ikke i Luzern, hvor Sverri ellers klarede skærene rigtigt fint, lige indtil semifinalen, hvor de to tyskere og den ene new zealænder sendte Nielsen ned på 4. pladsen, og en tur i B-finalen.
Til gengæld viste Sverri klasseroning i dagens B-finale, som han styrede, og vandt i flot stil. Dermed blev danskeren nummer 7 i Luzern.