Torsdag formiddag er det tid. De 5 danske både skal ud i deres første løb, de indledende heats, for at konkurrere om muligheden for at ro sig igennem nåleøjet, og forhåbentlig, nærme sig en A-finale.
Efter at have løbet startlisterne igennem, er der ingen tvivl. Nogen af danskerne får en hel del at se til, andre knap så meget, men ingen tvivl om, at alle er tændt efter at gøre det så godt, som overhovedet muligt.
Dyrlund har sikkert næppe noget imod, at det netop er offentliggjort, at tre af hendes konkurrenter har trukket sig. Og det er blandt andet den forsvarende Europamester, regerende VM- og OL-sølvvinder, Victoria Thornley fra Storbritannien. I en pressemeddelelse, udsendt af det britiske roforbund, meddeler den 192 cm høje stærke roer, at hun ikke føler sig helt klar til EM, men istedet vil koncentrere sig om at komme på fuld omgangshøjde, når der er VM om halvanden måned. Den svenske konkurrent i W1X rejste hjem, før EM åbnede, da hun havde influenza, og hvorfor den irske dygtige scullerroer, som også skulle have roet om EM, har trukket sig, vides ikke.
Det betyder, at Mette Dyrlund nu har otte konkurrenter at kæmpe imod.
Tidsplanen for danskernes heats ser således ud:
Nick Larsen, Odense Roklub & Christoffer Kruse, Danske Studenters Roklub
10.06 - W4-:
Tanja Spring Ehlers, KVIK, Luise Lund Hansen, Odense, Nikoline Laidlaw, DSR & Silja Davidsen, Roskilde Roklub
11.34 - W1X,
Mette Dyrlund Petersen, Danske Studenters Roklub
11.40 - M1X:
Frank Steffensen, Danske Studenters Roklub
12.22 - LM1X:
Sebastian Terp, Odense Roklub
Se, hvem danskerne skal møde - og bedøm selv deres muligheder.
Vi giver dig oversigten over konkurrenterne og deres meritter.
09.42,
M2-:
Nick Larsen, Odense Roklub & Christoffer Kruse, DSR
Rumænien, Danmark, Frankrig, Serbien, Ungarn og Rusland
1-2 til semifinaler, resten i opsamling. De to danskere skal med i første heat, og i modsætning til de efterfølgende, er der 6 både til start her - mod 5 i de næste heats.
De franske brødre, er heller ikke hvem som helst. Begge indledte karrieren i LM2-, men skiftede over til den åbne klasse, hvor det er blevet til mange flotte resultater. De er forsvarende EM-sølvvindere i M2-.Serberne har altid været gode for A-finaler, i Luzern blev det til en 6. Plads, og de er forsvarende EM-bronzevindere. Ungarn er også stærk i 2-, og for dem er det blevet til et verdensmesterskab i 2+, og de vandt EM i 2016.
Den ene af de rumænske roere har gjort det godt, som junior og U23-roer, hvor det er blevet til guld og sølv i hhv. 4- og 8+ i de senere år. Den anden, der er lidt ældre, har ligeledes flotte resultater med sig fra 8+ og 4-. Russerne har ikke været med helt fremme de senere år i M2-, til gengæld har den ene af roerne skoret medaljer ved EM og VM i 8+ og 4-.
10.06 -
W4-
Tanja Spring Ehlers, KVIK, Luise Lund Hansen, Odense, Nikoline Laidlaw, DSR & Silja Davidsen, Roskilde
Skal møde: Italien, Rumænien og Tyskland
1 & 2 til A-finale, resten i opsamling. Danmark har fået tildelt bane 2.
Den italienske firer er krydret af to unge, der netop har været med i W2- ved U23VM og to, der har deltaget ved World Cups. Rumænerne er identisk med det mandskab, der vandt sølv ved U23VM sidste weekend.
Den tyske firer består af et ungt mandskab, der har gjort det fint ved U23VM. Den ældste ombord, stroke, Alexandra Hoeffgen, har et par bronzemedaljer bag sig i W8+ fra henholdsvis U23VM og EM.
11.34:
W1X
Mette Dyrlund Petersen, Danske Studenters Roklub.
Skal møde: Israel, Ukraine og Østrig
Dermed skal Mette Dyrlund ro indledende heat mod: Israel. Her har deltageren ikke tidligere været helt oppe at toppe i kvindernes 1X. Det samme gælder Dymchenko fra Ukraine. Østrigske Magdalene Lobnig blev nummer 6 ved OL i Rio, og vandt bronze ved VM i 2017. Hun indledte karrieren i 2006 med at vinde bronze ved JVM. Og i modsætning til et par af de roere, der ellers er med - udover Mette i deres heat, er Lobnig god for A-finaler.
Dyrlund slipper for den schweiziske verdensmester, der ror med i 2. Heat.
En 1. - og en 2. Plads i heatet giver direkte adgang til A-finalen, ellers må man en tur i opsamling. Roinfo har været i kontakt med Mettes træner, Henrik Asmussen fra DSR. - Det er for tidligt at spå om chancerne for en finaleplads endnu, i morgen bliver vi meget klogere, lyder det fra Asmussen, der fortæller, at det er gråvejr, og let sidevind, at forholdene er fine, og at de glæder sig til at komme i gang i morgen. - Har Mette mødt nogle af de konkurrenter, hun roede mod i Amsterdam, hvor hun blev nummer to, spørger roinfo.dk. Nej, ingen af dem er med her, men det skyldes jo også, at der var roere fra ikkeeuropæiske lande med i Holland, slutter Henrik Asmussen.
11.40
M1X
Frank Steffensen, Danske Studenters Roklub.
Danskeren skal møde: Polen, Israel, Finalnd, Bulgarien og Litauen.
Nummer 1 og 2 ror sig direkte i semifinalen, resten skal i opsamling. Polakken, Natan Wegrzycki-Szymczyk seneste resultat er en 3. Plads i B-finalen i Luzern. Han vandt B-finalen ved sidste års VM,
Han er juniorverdensmester fra 2013, og har flere sølv- og bronzemedaljer med sig fra U23VM. Nok er den polske roer, med sine 200 cm høj, men lige her er danskeren i føring, idet Frank måler 208 cm. Israeleren, Dani Fridman, har roet kaproning siden 2006, efter nogle år uden medaljer, roede han sig til en 6. Plads ved EM i 2013, det er den bedste placering indtil dato. I Luzern blev Fridman nr. 16. Finland er repræsenteret v. Robert Ven. I Luzern blev han nummer 11, og ellers har det mest handlet om C-finaler i finnens lange karriere. Kristian Vasilev, Bulgarien, har ikke været helt oppe at ringe gennem årene, hvor det er blevet til 5- og 6. Pladser, EM er hans første internationale konkurrence i 2018. Mindaugas Griskonis, Litauen har bane 6. Han har roet siden 2002, og har en U23VM-sølvmedalje hjemme fra 2007, han blev nummer 8 ved OL i 2008, vundet EM i 2009, 2011 og 2012 i M1X, bronze ved VM i 2015, og så er han forsvarende OL-sølvvinder i 2X. Det bliver ham, der er den største udfordring i Frank Steffensens indledende heat.
12.22: LM1X
Sebastian Terp, Odense Roklub
Ungarn, Danmark, Tyskland, Belgien, Portugal
Sebastian skal møde den forsvarende EM-sølvvinder, Peter Galambos, fra Ungarn, der har et større generalieblad med sig med flere metal-resultater ved EM og VM. Tyskeren, Lars Wichert, der også har et langt generalieblad med sig, og har huseret ved VM og EM, er tidligere verdensmester i LM8+, og har flere medaljer med sig i bl.a LM4X-, belgiske Ruben Somers, der har været med ved U23VM, men dog ikke har så mange år bag sig, som de ovenfor nævnte. Og portugisiske Dines Costa, som netop er vendt hjem fra U23VM i Poznan, hvor det blev til en beskeden placering i B-finalen i LM2X.
Terp har fået tildelt bane 2, og skal blive nr. 1-3 for at komme i semifinalerne, en svær, men ikke umulig opgave, hvor han må gå efter belgieren og Portugiseren.
Bliver Terp nr. 4 eller 5, hedder det opsamling.
Eurosport dækker EM intensivt
Kendt dansk rodommer sidder klar ved mikrofonen
Eurosport dækker EM i roning, og med ved mikrofonen er rodommer: Morten Juel Hansen, der med kommentator: Henrik Hvillum skal guide seerne igennem udsendelserne.
Der sendes roning således:
Torsdag: 10.30-14.45
Fredag: 10.30-13.00
Lørdag: 12.00-14.15
Søndag: 12.00-14.15