Der er gået ½ år siden Dansk Forening for Rosport ansatte en ny sportschef til at videreføre dansk ronings tidligere succeser på de internationale robaner.
Denne gang besluttede roforbundet at ansætte en dedikeret roer, en olympisk guldvinder, til at varetage jobbet, som sportschef i Danmarks Rocenter.
Valget faldt på Thor Kristensen, der oprindeligt har ro-udgangspunkt fra Hadsund Roklub, hvorfra han fik den oplæring i roningens verden, der kulminerede med to verdensmesterskaber, og OL-guld med letvægtsfireren.
Roinfos interview med Thor Kristensen er et online-interview for i disse tider og med travlhed, samt en pæn geografisk afstand, er det en løsningsmodel, der tidligere er afprøvet med succes.
Læs det enestående interview med Danmarks Rocenters Sportschef, Thor Kristensen HER:
Du ansættes, som ny sportschef for ½ år siden. Gjorde du dig mange overvejelser, før du takkede ja til jobbet? Nej… da jeg først fik jobbet tilbudt var det meget let. På det tidspunkt havde jeg gjort ligningen op. Men op til ansøgningsfristen og før samtalerne, havde jeg mange overvejelser. Der er sket meget med dansk roning, siden jeg selv var aktiv, og overvejelserne var en analyse af jobbets karakter og afvejning af, om jeg realistisk havde en chance for at få succes med at løse opgaverne. Hvordan gik den første måned, og hvad var det første, du tog fat i? Den første måned var hektisk, vild og intens. Jeg skulle lære systemet at kende, men allervigtigst de personer der fylder det ud. De første opgaver jeg kastede mig ud i, var færdiggørelsen af Masterplansforhandlingerne med Team Danmark, afholdelse af KU-seminar, færdiggørelse af regnskaber, planlægning af selektionsprocessen for satsningsbådene og et arbejde på klargøring af den fremtidige talentudviklingsstruktur. Jeg skylder mange mennesker megen tak for at taget ikke styrtede ned over hovedet på mig i den periode, specielt landstrænerne leverede en ekstraordinær indsats både op til - og efter min ansættelse. |
Hvor mange kaproere med landsholdspotentiale, som elite, har du at gøre godt med?
Lige nu har vi ca. 30 roere med landsholdspotentiale.
I de senere år har man fuldstændigt fokuseret på en-åres roning? Dansk roning har tidligere haft stor succes med en dobbeltfirer hos kvinderne, og dobbeltsculler hos mændene. Men i den seneste olympiske periode, har man kun haft én roer i herrernes "scullergruppe". Vil man fortsat kun koncentrere sig om en-åres grupper, eller kommer vi til at se scullerroere i mændenes og kvindernes åbne klasser?
Ligesom jeg ønsker at vores ungdomsrækker vokser i antal, ser jeg også en fremtid for mig, hvor landsholdet bliver større. Vi sætter selvfølgelig hold i de bådklasser, hvor vi har det største potentiale for at tage medaljer, men der er som udgangspunkt ikke nogen bådtyper der rangerer over andre. Derfor kunne vi sagtens om få år se satsninger i 2x eller 4x. Vi har nogle gode scullerroere på vej, og jeg tæller mere end en håndfuld landsholdspotentielle roere, som i denne sæson ror scullere.

at vi står med en række roere,
som i dag ikke føler glæde over tiden i DRC."
Trivsel - eller mangel på samme. Et tema, som landsholdsroerne har påpeget de seneste år. Og som forleden kom frem igen på baggrund af en udsendelse om "Mangel på rollemodeller". Som ny sportschef hviler der et stort ansvar på dine skuldre. Hovedparten af de roere, der var med til OL i Tokio er ude, hvilket er forståeligt efter mange års indsats, men hvor det så er kommet frem, at det ikke bare er en pause, men for nogen har det åbenbart været en "sur fornøjelse" at være aktør i. Hvordan vil du sikre, at de landsholdsroere, som er inde i varmen lige nu, fremover får gode oplevelser og betingelser, de kan leve med?
Mange steder i sportens verden halter man langt bagefter det civile erhvervsliv i forhold til sikring af atleternes arbejdsforhold og mentale sundhed. Der er stadigvæk en reminiscens af et ideal om den glade amatør, hvor elitesport blot er en lettere forvokset fritidsinteresse. Men sådan er det ikke. Selvom vi ikke har roere på kontrakt, har Danmarks Rocenter et enormt ansvar for at de mennesker som kommer i min, trænernes og Team Danmarks eksperters varetægt bliver passet på, og udviklet sportsligt på en menneskeligt forsvarlig måde. Jeg er indtrådt i et trivselsnetværk i DIF og Team Danmark regi, det sportspsykologiske team i Team Danmark forsker i OL Blues og mental sundhed for at gøre os alle klogere, og i DRC-regi har vi konstrueret en helhedsplan for roerne. Helhedsplanen involverer rigtig mange forskellige ting, og involverer mig, trænerne og de eksperter som er tilknyttet landsholdet. Så der er på mange fronter arbejde i gang som skal hjælpe med at vores atleter kommer ud på den anden side af en karriere i god forfatning. Jeg er faktisk skamfuld over, at vi står med en række roere, som i dag ikke føler glæde over tiden i DRC. |
Hvor mange ansatte er der i DRC? Er der nye trænere i spil? Er der sket en omrokering, idet vi med hensyn til førnævnte spørgsmål kan tænke, at trænerne også har en vigtig rolle, set i forhold til roernes trivsel. Ser, at selve John Faulkner, er inde i varmen igen. En af Danmarks dygtigste trænere gennem tiderne med mange flotte resultater indenfor letvægtsroning. Det er glædeligt, når vi taler stor erfaring i trænergruppen. Er der rokeret rundt i trænergruppen, så trænerne har fået nye opgaver - eller er det samme grupper, de fortsat træner? Og hvilke trænere - og hjælpetrænere er tilknyttet DRC?
Set i forhold til din egen tid, som landsholdsroer med flotte resultater til følge, kan du så mærke en forskel på DRC dengang og i dag? Og føler du, at du har fået helt frie tøjler til at "drive butikken videre"?
+ Og en Thor Kristensen, når han holder fri? Er der meget fritid? Og familien rent privat, hvad er kvalitetstid for dig?
Jeg har selvfølgelig ikke mange timer, hvor tankerne ikke kredser om roning. Det er en livsstil, jeg har skrevet under på i kontrakten, og jeg elsker det. Vi er ved at finde nye veje og prioriteringer i arbejde/familiebalancen, men heldigvis er jeg gift med en sportsfanatiker som kender gamet. Vi plejer at have stor glæde ud af havet, som vi udforsker i vores sejlbåd. Men i dette forår har vi endnu ikke haft tid til at sætte masten på, så måske bliver det for denne sæson nedskaleret til småture i hjemmevant farvand omkring Thurø.
Faktaboks:
Hans Thor Kristensen, fylder 42 år den 4. juni, roer fra Hadsund Roklub, indleder for alvor den internationale karriere i 1999 med en 6 plads i LM4- v. Nations Cup - det nuværende U23VM.
Ungdomsverdensmester i samme bådtype i 2000 på Bagsværd Sø. - Hvad er dit største mål, spørger roinfos journalist - dengang ved bredden af Bagsværd Sø - hvor Thor står med guldet om halsen.
- At komme på guldfireren, lyder svaret med et stort og glad smil.
Og det kom han. Året efter!
2001: VM-sølv i LM4- m. Thomas Ebert, Søren Madsen og Eskild Ebbesen
2002: VM-guld i LM4- m. Thomas Ebert, Stephan Mølvig og Eskild Ebbesen
2003: VM-guld i LM4- m. Thomas Ebert, Stephan Mølvig og Eskild Ebbesen
2004: OL-guld i LM4- m. Thomas Ebert, Stephan Mølvig og Eskild Ebbesen
Thors flotte ro-karriere slutter med udgangen af 2005.
Sportschefen danner par med Ditte, der selv har en lang og flot karriere indenfor sejlsport, og de har tre sønner. Parret har boet i Svendborg i flere år