Foto: Henrik Asmussen, DSR, og Mette Bacher
Det, som DFfR i månedsvis havde set frem til, Danmarks Idrætsforbunds nye satsning: DM-ugen, er overstået. Det blev en flot og hektisk weekend i Aalborg, der lagde by til det store arrangement, hvor forskellige idrætsgrene kunne kåre deres danmarksmestre. Fra DFfRs side blev det ikke til DIF-mesterskaber, som roningen jo har ved kortbane-DM, og hvor også langdistanceroerne har to titler liggende klar i skabet, når og hvis LDK-turneringen, eller noget, der ligner, dukker op igen.
I måneden frem mod DM-ugen stod det klart, at det kneb med tilmeldingerne i hhv. coastal og inrigger, mens det til gengæld så pænt ud med tilmeldte ottere til Universitetsløbene. Trods utallige opfordringer til at få flere til at stille op i coastal og inrigger lykkedes det ikke. I coastal var DSR tilmeldt med en del hold, derudover havde to hold fra Aalborg, enkelte hold fra Hadsund, Horsens og Hvidovre meldt sig til. Men det ville hovedsageligt ligne noget, der hed en klubkaproning for DSR, der efterhånden som eneste klub i Danmark i flere år har haft en total satsning på coastalkaproning, hvor det endnu ikke helt er det samme, når vi ser os rundt i landets øvrige roklubber.
DFfR besluttede at aflyse coastalløbene helt - men inriggerløbene skulle gennemføres. I elvte time meldte DSR fra i kvindernes klasse - noget, som ellers ikke er set i flere årtier, hvor DSR har været med, men sådan blev det denne gang, og dermed kunne Aalborg Dameroklubs deltagere ro distancen igennem uden konkurrenter og blive Forbundsmestre.
Der var næppe mange oppe på dette tidlige tidspunkt lørdag morgen, hvor roinfos udsendte vågnede kl. 04.30 for at gøre klar til formiddagens store opgave, at følge og dække Forbundsmesterskaberne i inrigger. Da gardinerne blev trukket fra på 1. salen i Roklubben ÆGIR nappede vi lige en tur tilbage til Vikingetiden - og dét mens gårsdagens festdeltagere garanteret sov og gik glip af dette syn
Ikke med mange deltagere, men dem, der var, viste høj, høj klasse og indædt kampånd fra start til slut. Roforeningen KVIK, der ellers har haft gode og stærke inriggerhold, som har kæmpet mod DSR de senere år, har vi ikke set skyggen af i sæson 2022 - i hvert fald indtil videre. De var stærkt savnet ved DM-ugen i Aalborg.
Det var SÅ fint, at Bagsværd Roklub mødte til start for at udfordre DSR og om muligt få et Forbundsmesterskab med hjem i en bådtype, der er noget uvant for søklubben i Københavns omegn. Og de to herrer fra Bagsværd Roklub er tidligere landsholdsroere, mens de tillige altid møder til start i inrigger ved kortbane-DM, hvor den ene, Mathias Larsen, for få år siden roede sig til Odder Roklubs første Danmarksmesterskab i 4-åres inrigger, og nu havde taget turen til Aalborg med klubkammerat: Ole Søgaard, der om nogen i noget tid har været med til at stå for rosportens arrangement ved DM-ugen i Aalborg, idet Ole, indtil for ganske nylig, var ansat, som sekretariatsmedarbejder i DFfR. De to stærke kaproere havde Astrid Højgaard med, som styrmand, og dermed stod det klart, at de ikke, som DSRs mandskaber, kunne skifte pladser undervejs i dette udskrevne løb for herrer.
Rodommerstanden var repræsenteret af fire styks i Aalborg: Karen Leth Jensen, DSR, var dommerformand v. arrangementet, og hun havde en dygtig stab med i Aalborg: Margit Haahr Hansen, DSR, Anders Marquard, Sorø Roklub og Kenneth Drexel, Nordslesvigsk Roklub.
DM-ugen blev en fin oplevelse set med roerøjne, og nu går der et år, før vi skal afsted igen - og det atter med kurs mod Aalborg, som bliver vært for DM-ugen i 2023.
Både roere, ledere og rodommere var tilfredse og udtalte, at det havde været en rigtig god oplevelse, og en ting er sikker og vist: Gæstfriheden er stor i de tre roklubber i Aalborg. Således bød medlemmerne af Aalborg Dameroklub på dejlig mad for medarbejderne v. DM-ugen. I de hyggelige lokaler, hvor vi nærmest kommer ind i en tidslomme, som roinfos udsendte holder så meget af, blev der bl.a. serveret hjemmelavede ´deller og kartoffelsalat. Mums. Dørene var åbne, også for nysgerrige, som ikke - i første omgang - relaterede roningen. - Kom indenfor og få en kop kaffe, mens vi viser dig rundt, stod der på et skilt udenfor klubben.
Også Aalborg Roklub, der stod, som værtsklub, blev hele omdrejningspunktet for arrangementet. Udover at have regattakontor, bådplads og omklædning for de mange deltagere, så arrangerede Aalborg Roklub også en fin roerfest lørdag aften for deltagerne.
Roklubben ÆGIR slog dørene op, da roinfos udsendte forsigtigt spurgte til overnatning, og dermed fik den udsendte mulighed for at opleve den store flotte klub indefra i de fine lokaler, hvor 1. salen bød på en blændende udsigt over havnen. Tak for det.
Der skal flere med
Alt var således fint og flot - men vi skal have mange flere med til DM-ugen!
Som nævnt ovenfor er der ikke tvivl om, at den nye event for roningen: DM-ugen, blev en fin begivenhed for deltagerne.
Og uden at kende til, hvilken aftale, DFfR har indgået med DIF, som står, som hovedarrangør af DM-ugen, så skal roningen sælges bedre, så det bliver en begivenhed, der får dækning i medierne og får tilskuerne i Aalborg til at strømme til havnen, så de kan se vores flotte sport fra alle sider.
I begyndelsen af maj melder DFfR ud om DM-ugen, der kommer til at foregå i Aalborg halvanden måned senere.
Men der er ikke mange, der indtil videre melder sig til. Et par dage efter kommer en ny udmelding om, at der er præmier på højkant, hvis man melder sig til. Mens der også fortælles om den store roerfest, som Aalborg Roklub står for.
Det giver desværre stadig ikke den helt store tilstrømning, når vi ser på tilmeldingerne. Ved fristens udløb er det ganske få klubber, der har meldt sig til, og der tegner et billede af det, som vi i forvejen oplever ved roningens egne regattaer, når vi ser på regattaer for coastals og inriggere. Det er et uhyggeligt lavt deltagertal, der bydes ind med - især i coastal og inrigger.
Det lykkes således ikke at få flere deltagere med til DM-ugen i Aalborg, end hvad vi ser ved de senere års arrangementer herhjemme.
DM-ugen er for alle
Og det vækker naturligvis undren, at så fint og stort et arrangement, som DM-ugen der finder sted i Aalborg, at det tilsyneladende ikke har den helt store interesse for roklubberne i hovedlandet at deltage i det. Nu var muligheden der for at ro sig til et Forbundsmesterskab i inrigger. Eller at vise flaget i coastal, som igen og igen præsenteres, som den helt store succesbådtype i dansk roning - men hvor det stadig ikke har den helt store bevågenhed og interesse, når det hedder regattaer. For ikke at nævne inriggerkaproning, hvor alle klubber, så let, som ingenting, kan deltage, da klubberne er i besiddelse af minimum én 2-åres inrigger - som er Danmarks ældste bådtype. Men hvor blev de jyske klubber, der har kaproning på programmet mon af?
Det var herligt og lidt overraskende, at Aalborg Dameroklub greb muligheden, og meldte sig til i 2-åres inrigger, når nu DM-ugen fandt sted lige udenfor døren, men det vil nok også være noget en overraskelse, hvis de nykårede Forbundsmestre møder frem, når der fremover er LDK på Sjælland og i København.
Der er ikke tvivl om, at medarbejderne på DFfRs sekretariat har kæmpet i noget tid for at få roningen skrevet godt og grundigt ind i DIF´s nye satsning: DM-ugen, men spørgsmålet er, om der skal nedsættes et DM-uge-udvalg, så man i rigtig god tid, ja, forberedelserne bør allerede begynde nu, får tæppebombet klubberne med opfordringer, oplysninger og muligheder for at deltage ved DM-ugen i Aalborg i 2023.
Muligheden for stor eksponering er til stede
Der er så mange gode muligheder for en fin eksponering af vores smukke sport, men det var som om, at det var trådt helt i baggrunden ved DM-ugen i 2022.
Dansk roning har ellers så meget at byde på, at det må kunne give en total eksponering.
Det virker lidt spøjs, at Universitetsløbet i otter blev afviklet kl. 19.00 lørdag aften - og inriggerne skulle ro kl. 09.00 søndag morgen.
Hvor mange mon møder frem en søndag morgen for at se fire inriggere ro langdistancekaproning? Og hvor bådene, der mødte frem denne gang, ikke sendes afsted samtidigt?
Mon de mange unge mennesker, som frekventerer den nærliggende Jomfru Ane Gade, kommer slingrende hen mod Honnørkajen på vej hjem fra nattefest, for at følge inriggerroerne og deres vej ud mod en vendebøje i modsatte ende af havnen? Næppe.
Roning både på land og på vand
Men muligheden for at gøre udefrakommende interesseret i vores sport er der nu alligevel. For mens inriggerroerne er ude på ruten, må der kunne arrangeres ergometerroning på land, og det bør skabe stor interesse, hvor man kan lokke et par af vores OL-vindere: Eskild Ebbesen, Thomas Ebert eller andre - til at stå klar ved ergometrene for at vise interesserede, hvilke muligheder roningen kan byde på. Roinfo gætter på, at TV-dækningen garanteret tager det hele med, hvis vi får roere fra guldfireren eller Mads & Rasmus fra LM2X til at fortælle om deres karriere og om selve roningen - ikke mindst.
En idé - nye Forbundsmesterskaber i maskinroning
Prøv at se på billedet nedenfor. Det sydede med tilskuere fra tidlig lørdag morgen.. Der foregik mange aktiviteter på land, mens roerne var på vandet - og selvom roinfos læsere næppe bryder sig om at se det på tryk, så var der næppe mange, der værdigede vores dygtige inriggerroere et blik, når de rundede vendebøjen i selve havnen, selvom speakeren gjorde sit for at skærpe interessen for roernes heftige dyst på fjorden.
Roforbundet kan også overveje, om der skal udskrives en slags nyt Forbundsmesterskab i ergometerroning v. DM-ugen i Aalborg?
Fyr hele ro-showet af på én dag
Det var planlagt, at coastalfinalerne skulle finde sted fra lørdag morgen til ud på eftermiddagen. Og det havde været helt perfekt, hvis nu det kunne gennemføres, for få timer senere er det Universitetsroerne, der tager over i 8+.
Men skal det blive en total roerfest ved DM-ugen fremover, så bør alle roaktiviteter placeres samme dag, så inriggerløbene får en lige så stor interresse, som coastals og Universitetsottere. Om ikke andet, så får de mange fremmødte roere muligheden for at bakke hinanden op ved DM-ugen, mens det hele syder i roningens tegn.
Tænk engang, om TV kunne bringe glimt fra roernes aktiviteter over hele linjen - en drone i luften over otterne, eksempelvis - det er vi ikke så forvænte med - og dansk roning trænger til at få en saltvandsindsprøjtning med eksponering af de mange muligheder, rosporten byder på.
Ny aktivitet - nye muligheder
Roinfos udsendte deltog i et virtuelt pressemøde, arrangeret af DIF et par uger inden DM-ugen i Aalborg. Her skinnede det igennem, at DIF stod som hovedarrangør af DM-ugen, men at det også var et tilbud, som specialforbundene kunne vælge at deltage i, og selv arrangere. Set i forhold til de DIF-mesterskaber, som vores kaproere kan kæmpe om, og det hen på efteråret, så kan andre idrætsgrene nyde godt af at præsentere deres idræt ved DM-ugen, hvor de kan kæmpe om DIF-mesterskaber. I roningens verden skal der tænkes alternativt, hvis det ikke "blot" er Forbundsmesterskaber der kan kæmpes om ved DM-ugen.
Samtidigt med arrangementet i Aalborg, foregik der noget tilsvarene fra tysk side, fortæller en af de deltagende rodommere, som kunne se det lørdag aften på TV hjemme på værelset. Det fandt sted i Berlin, og her deltog roerne i spurtløb over 300 meter i mindre bådtyper, mens der også var interviews med roere, som har deltaget ved OL og VM. Nu vil det være lidt af en udfordring, hvis vi skal ud i mindre bådtyper i den urolige havn i Aalborg, men hermed er ideen givet videre.