Mens det vækker stor undren, at Dansk Forening for Rosport melder ud, at der ikke er nogen regattaarrangører, der i 2016 kan afvikle de officielle Danmarksmesterskaber over 2000 meter, så har det sikkert vakt lige så stor undren, at DFfR samtidigt anerkender, at der ikke kan blive roet om DIF-medaljerne, hvilket blev drøftet på Hovedbestyrelsesmødet, afholdt dagen før årets Hovedgeneralforsamling i Middelfart. Mødenotatet blev offentliggjort i lørdags, 3 uger efter Hovedgeneralforsamlingen.
Umiddelbart har hovedbestyrelsen meddelt, helt officielt, at man har spurgt regattaarrangørerne, men ingen har ifølge hovedbestyrelsen villet løfte opgaven.
… oven i dette mangler de sædvanlige DM-arrangører ressourcer til at afholde DM og må takke nej til opgaven. Derfor har det været nødvendigt at tænke helt anderledes for at sikre, at DM afholdes i 2016, meddelte Hovedbestyrelsens Birgit Bech officielt ud på DFfRs hjemmeside: roning.dk i februar.
Nu viser det sig, at ikke alle er blevet spurgt.
Fem muligheder
Som bekendt har DFfRs officielle Danmarksmesterskaber været afviklet på fem forskellige regattabaner, de seneste år, og over de 2000 meter, som er den reelle DM-distance. Der har været afholdt DM følgende steder: Bagsværd, Sorø, Haderslev, Brabrand og i Maribo .
Det foregik tidligere på skift mellem de fem arrangører, men det er der blevet lavet om på gentagne gange. Det er nye tider, for før tog man til Danmarksmesterskaberne hos den næste arrangør på listen, og dermed vidste alle, i hvilken retning, de skulle gå hvert eneste år.
I Haderslev har de dog ikke haft værtskabet siden 1992, men det har været på tale, at der inden for få år atter kan afvikles DM på dammen i domkirkebyen. Her har arrangørerne dog været udfordret ved, at baneanlægget ikke var up to date. Det er også nogle år siden, Sjællandskredsens Regattaforening arrangerede mesterskaber i Sorø, og dem har der ellers været en del af gennem historien, hvor de seneste blev afviklet i fantastisk godt vejr, godt nok for en del år siden. I fjor var det på Bagsværd Sø, og i 2014 på Brabrand Sø, men det er nogle år siden, DM-deltagerne har taget turen til Maribo, hvor arrangørerne fra Rokreds Sydhavsøerne har afviklet nogle meget flotte mesterskaber. Sidst det skete var i 2008.
I Maribo undrer de sig
Og nu viser det sig, at rolederne fra Lolland-Falster slet ikke har fået nogen henvendelse fra DFfR om at afvikle DM i 2016, som ellers kunne være en oplagt mulighed.
Det fortæller Morten Borg Jensen til roinfo.dk
- Da jeg læste, at DFfR ikke engang kan uddele DIF-medaljer, fordi Danmarksmesterskaberne skal afvikles i Holstebro over 1000 meter, så tænkte jeg: - Hm, jamen hvorfor har de slet ikke spurgt os?
Jeg kontaktede derfor formand for Rokreds Sydhavsøerne: Bent Johannesen, og han har heller ikke fået nogen henvendelse fra DFfR.
- Det kan undre, når nogen fra DFfR påstår, at man har prøvet alt og spurgt rundt omkring og fået svar tilbage, at der slet ikke var nogen, der kunne arrangere DM, især når man slet ikke har været hele vejen rundt, og på os virker det ærligt talt ret grotesk, konkluderer Morten Borg Jensen.
- I har tidligere afholdt DM på Maribo Sø, er baneforholdene stadig up to date?
- Ja, i allerhøjeste grad, for vi er for nylig kommet i besiddelse af et ro-anlæg, købt af arrangørerne af verdens mest prestigefyldte regatta i Luzern, og det er DFfRs Formand, Henning Bay Nielsen, der hviskede os i øret, at det var til salg, og sammen med KU´s Reiner Modest, og i et tæt samarbejde med Maribo Kajakklub, så lykkedes det os at få fat i det. Nok krævede det lidt arbejde at få det gjort klart, men det er det blevet, og dermed har vi baner fra et af verdens allerbedste regattaanlæg, det eneste vi ikke kan byde ind med er fast start ved 0, for efter mange år, måtte startanlægget lade livet, men løs start kan man sagtens have, og de seks baner over 2000 meter er ved at blive lagt ud, så vi reelt set kunne afholde DM på Maribo Sø, konkluderer Morten Borg Jensen fra Maribo Roklub.
Meldingen om, at lederne på Lolland-Falster slet ikke er blevet spurgt, kan undre. Derfor besluttede roinfo at kontakte en regattaarrangør mere for at høre til, om man var blevet spurgt. Roinfos Leif Thygesen kontaktede derfor i går Maria Aas, der tidligere har kommenteret på debatten om DM-2016. Maria relaterer Haderslev, og hun mente ikke, de på nogen måde havde fået en henvendelse fra DFfR. - Jeg undersøger det lige og vender tilbage, sagde Maria Aas i aftes. Få timer senere gav hun besked: - Nej, vi er ikke blevet spurgt, om vi kan afholde DM i 2016, lød det.
Nok ligger Maribo Sø udsat, grundet sin størrelse og de åbne vidder, der omkranser søen, og da Lolland-Falsterkredsen i 2008 afviklede det “foreløbige seneste” DM-arrangement, da var både roere og arrangører udfordret af et voldsomt blæsevejr, men der er næsten heller ikke nogen af de øvrige regattaarrangører, der har undgået en aflysning, når det vejrmæssigt set har givet store udfordringer. Således måtte Københavns Regattaforening helt aflyse søndagens finaler ved Copenhagen Regatta i 2015, og senere på året aflyse det meste af testregattaen på Bagsværd Sø.
Brabrand Sø har også vist tænder, når der har været afviklet Danmarksmesterskaber i Aarhus, med indtil videre to aflysninger. Første gang i 1971, mens det ligeledes er blevet til en enkelt aflysning i det seneste årti.
Da Haderslev i 1992 arrangerede DM, blæste det også voldsomt, så banedommerne måtte tænke kreativt, og undlade at lade de helt unge komme ud på den oprørte dam, men dengang var der heller ikke TU-Cup ved DM, så det hele kunne lade sig gøre.
I Sorø, har de sjældent haft så voldsomme problemer med vejret, så man har skullet ud i aflysninger, men her har man dog mulighed for, at afvikle regattaen på de sidste 1000 meter. Desværre har Regattaforeningen Sjælland ikke kunnet byde ind med at afholde DM, når de i forvejen står bag Nordens største og bedste regatta, Sorø Regattaen i begyndelsen af juli.
Alligevel er det stærkt savnet, at Danmarks bedste kaproere ikke kan slutte sæsonen af med et brag af et DM på Sorø Sø, som tidligere.
Det vækker undren, at DFfR ikke har været helt klar i spyttet og meldt ud, at hvis der skulle arrangeres DM i 2016, så måtte det betyde, at en af de fem regattaarrangører ville melde positivt tilbage, mens der kunne have været en gruppe frivillige hjælpere til det mere praktiske, som eksempelvis banedommere og speakere. Nogen har nævnt, at man sikkert kunne have samlet op på tingene langt tidligere og kommet med et oplæg, der er mere udførligt, nøjagtig, som når DFfR skriver, at der mangler frivillige til den store Masters Regatta, der skal finde sted på Bagsværd Sø. Det kunne de også have gjort for at afholde Danmarksmesterskaber i år. En af dem, der undrer sig, er Maria Aas. - Vi kan da godt holde det på Haderslev Dam. Nok er der ikke lagt baner ud, men distancen er, som den skal være for at der kan uddeles DIF-medaljer, og det må være det allervigtigste. Og hvis nogen kunne hjælpe os under selve arrangementet, så ville det kunne lade sig gøre på Haderslev Dam, siger Maria Aas til roinfo.dk
Dansk Forening for Rosport har besluttet, at DM i år skal afvikles på Vandkraftsøen i Holstebro, men da banen kun er 1000 meter, og mesterskabsløbene skal afvikles over 2000 meter, så bliver det blot Forbundsmesterskaber, roerne skal kæmpe om. Der er ikke tvivl om, at arrangørerne vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at få gennemført Forbundsmesterskaberne 2016 - men selve DIF-medaljerne - de ægte Danmarksmesterskaber indenfor roningen, må deltagerne kigge langt i vejviseren efter. Flere roledere, roinfo.dk har kontaktet, er uforstående overfor det, og forstår ikke, hvorfor DFfR ikke har gjort mere for at køre Danmarksmesterskaberne, så der ros om de reelle DIF-medaljer frem for forbundsmesterskaber over 1000 meter. Og spørgsmålet er så også, hvordan de forskellige forholder sig til at køre til Holstebro for at deltage på 1000 meter og køre hjem igen.
Det ville klæde Hovedbestyrelsen at få sikret, at der ros om DIF-medaljer, uanset hvad, og selvom arrangørerne i Holstebro har fået tildelt forbundsmesterskaber, så må det stadig være muligt at afvikle DIF-løbene, om det så må blive et andet sted, mener flere af de roledere, roinfo har talt med.
Bliver hjemme
- Hvordan har du det med, at skulle til Holstebro med jeres ene kaproer, spørger roinfo Maribo Roklubs træner.
- Vi har desværre allerede på nuværende tidspunkt besluttet os for at blive hjemme. Vi har Christian Hagemann, og han er en rigtig dygtig 2. års Junior A-roer, men at tage til Holstebro for at ro 1000 meter, og så kan man køre hjem igen, fordi vi kun har ham, og Christian derfor ikke kan være med på en holdbåd også, det er for ressourcekrævende, set i forhold til, hvad han kan få ud af det, og ikke mindst, når han hele året har skullet kæmpe på den naturlige distance for junior A-roere, der er 2000 meter, slutter Morten Borg Jensen.
Det svarer DFfR
Roinfo har rettet henvendelse til DFfR. Vi ville gerne vide følgende:
1) Er alle regattaarrangører blevet spurgt, og hvem har spurgt dem?
2) Hvad gør DFfR med mesterskabspokalerne, når nu det blot er Forbundsmesterskaber?
Thomas Ebert, der er DFfRs kontakt til Kaproningsudvalget, og i øvrigt en af de roere, der er blandt dem, der har vundet flest DIF-medaljer herhjemme, besvarede roinfos spørgsmål således:
2) Da DM i år afholdes på en 1000 meter bane, så vi det rigtigst at forespørge DIF om deres holdning hertil. DIF´s jurist på området svarede tilbage, at en så radikal ændring af de normale grundlæggende betingelser gør, at kriterierne for en DIF-medalje ikke kan opfyldes. Begrundelsen var at en række forhold og kriterier forud skal være opnået/opfyldt inden en officiel medalje tildeles fra DIF. Hvad angår mesterskabspokaler er disse forbundets egne, og disse uddeles uden om DIF´s DM-reglement. Det er HB´s holdning, at vores egne pokaler og medaljer i fbm. DM uddeles, som vi plejer.
'''
Jeg ved, vi alle er kede af, at DM ikke kan afholdes i det format, vi ønsker, men vi må i dette tilfælde glæde os over at et alternativ er på banen.
Mvh. Ebert