Det har været et stort ønske fra mange sider, at regattaarrangørerne og DFfR gik tilbage til den oprindelige DM-form, og det er at lade DM og FM afvikle over en dag.
Det ønske er blevet opfyldt. DFfR har lyttet, og på lørdag går det løs med Danmarksmesterskaber og Forbundsmesterskaber på Bagsværd Sø.
Det gav nogle interessante og anderledes finaler, end hvad man plejer, og det var oplagt, at de spurtstærke scorede mesterskaberne med nye og spændende konstellationer.
Det bliver spændende, om de klubber, der toppede over 1000 meter i fjor, også kan komme først til fadet i år, hvor vi er ude på den normale regattadistance for roning, og der er lagt op til mange spændende finaler, hvor afgørelsen ikke ligger lige for, men hvor andre, end de sædvanlige vindere, sagtens kan byde på DM-medaljerne.
Udvalgte finaler
De helt unge lægger for med finaler i TU-Cup, som er velbesøgte.
Løb 105: W2-, Forbundsmesterskab, 2000 meter
Denne gang fire både til start. Bagsværd-konstellationen m. Frida og Ida kan være et rigtigt godt bud på mesterskabet her. Bemærk så lige, at Frida Sanggaard ikke ror med sin sædvanlige makker, Ida Pedersen, men med Ida Gørtz Jacobsen. Selvsamme Ida har haft en forrygende sæson, hvor hun, efter at have været på college i USA, hvor ro-programmet stod på én - åres roning, rundede Amsterdam Regattaen af med en sejr i en dansk firer uden, og sørme opnåede en fornem 4. plads ved U23-VM i selvsamme firer. Frida Sanggaard er kendt for sit dobbelte sølv ved sidste års junior-EM- og VM, og var med samme makker, Ida Petersen fra Holstebro, ved at ro sig til et fornemt dansk resultat ved U23VM i år, men hvor et materielt uheld ramte pigerne kort før mål. Sidste års OL-bronzevinder, Lærke Berg Rasmussen, DSR, ror finalen med Nikoline Laidlaw denne gang. Lærkes faste makker, Christina Juhl Johansen skal blandt andet ro 2X, men i 2015 vandt Lærke og Christina FM i 2-. I 2016, hvor distancen var halveret, roede Frida med Lisbet Falch Jakobsen og vandt FM foran Lærke & Christina, mens Ninna Pedersen & Astrid Filtenborg, Hadsund Roklub, blev nummer 3. De to piger møder til start denne gang, og det bliver spændende at se, hvad de har at sige på lørdag.
Holstebro Roklub satser på Nanna Bo Christensen & Trine Dahl Pedersen. Også et mandskab, der kan bide fra sig i 2-. Trine Dahl Pedersen var også med på den firer, der blev nummer fire ved U23VM i år.
Alt andet med et mesterskab til Bastian Secher vil vel være en sensation… Bastian, der ror sit sidste junior-år, er storfavorit her, hvor det er glædeligt at se 17 både til start. Her i blandt flere af deltagerne fra årets junior-EM, bronzevinderne: Oliver Skov Jerkovic, Bagsværd, og Roklubben Furesøs Jonas Lund. Mens også Adrian Flarup Johansen, ÆGIR, og Mikkel Knudsen, Hadsund, deltager i 2X ved EM- og VM er med her. Også KVIKs Nicholas Andersen har hele sæson 2017 vist klasseroning hos drengene. Det tegner alt andet lige til, at det bliver et spændende opgør - ikke mindst om sølv- og bronzemedaljerne…
Kvindernes dobbeltsculler havde fuldt hus med seks både til start, heraf flere interessante konstellationer. OL-roer, Nina Hollensen, Aarhus Roklub, møder til start med Mai Nielsen. Sidste års Europamestre i juniordobbeltsculler, Anne Larsen & Marta Kempf, er Odense Roklubs gode bud på et Danmarksmesterskab. Det interessante er, at Anne netop er blevet udtaget til VM i en dobbeltsculler med Mette Dyrlund, DSR, der her møder til start med Christina Juhl Johansen, der i forvejen har succes i W2- med Lærke Berg Rasmussen. Dyrlund har i år vist flotte takter i 1X. OL-sølvvinder anno 2012, Fie Udby Erichsen er på plads med Tanja Spring Ehlers. Bagsværds unge Mathilde Persson, der i foråret var DFfRs bud på en VM-båd i LW2X med Juliane Elander, Odder, har været skadet, og var meldt til med OL-roer Lisbet Falch Jakobsen, der var med i Rio med førnævnte Nina Hollensen. Parret har desværre meldt fra. Odense Roklubs kvindelige komet, Luise Lund Hansen, der i foråret roede 2x med Marta Kempf er tilmeldt med Sara Nissen, der tidligere roede for ÆGIR, men har været medlem i Odense Roklub i flere år.
En ret åben og spændende finale, hvor DSRs Christina & Mette forsøger at gentage succesen fra 2016, hvor de vandt Forbundsmesterskabet. Men tæller man de ægte DIF-mesterskaber op, så ser det således ud inden DM-finalen lørdag:
Kvindernes 2X blev indført på DM-programmet i 1962. Fra 1954-1984 roede man 1000 meter, som var kvindernes faste internationale distance dengang. Fra 1985 rykkede man ud på 2000 meter. De første to mesterskaber gik til Holbæk Dame Roklub.
Løb 108 - JW1X - Juniormesterskab
Otte til start, og de fire af pigerne har været på juniorlandsholdet i år. Mette Køchs Nielsen er regerende mester, og det bliver spændende at se, hvad Aarhus-roeren kan vise denne gang overfor sin landsholdskollega: Liane Vestergaard, Hadsund, eller høje: Cecilie Brunnich Sørensen, Københavns Roklub, der tidligere i år roede 2- med Amalie Kiær fra Fredericia Roklub. Cecilie synes også trimmet til opgaven, og har tidligere vist flot roning i 1X. Øvrige til start: Agnete Jersild, Bagsværd, Hadsunds Thea Bach Stegger, og hendes klubkammerat: Agnete Munk mens Roskilde har Malli Segoli med.
Det tegner til et spændende opgør her, hvor landsholdsveteran: Juliane Elander, Odder Roklub, skal ud mod sin “nye makker” fra 2X: Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, der også gør det godt på landsholdet. Trine Toft Andersen, Hadsund, kan være dark horse her. Trine roede tidligere i år lidt med Iben Østergaard, og viste storform i 2X. Fra KVIK er Viktoria W. Midttun med.
Bådtypen blev der tidligere roet om Danmarksmesterskaber i, men for nogle år siden blev det besluttet at omdøbe den til en “motionsbåd”, der kunne ros Forbundsmesterskaber i over 1000 meter. Naturligvis er Aalborg Roklubs studenterroere på plads her, og de plejer at være velforberedte til opgaven. Bjarne Petersens roere takler hele paletten, og fem af roerne var med, og vandt finalen, da der blev roet Nordsjællandske Mesterskaber i Coastal for to uger siden. Det er rart at se, at Aalborgenserne ikke skal ud i en klubkaproning her, idet de bliver udfordret af DSR. Også her er der tale om et højt niveau indenfor en-åres roning, idet tre af roerne i forvejen gør det godt på langdistancebanerne. Spændende at se, hvad studenterne nu siger til et sandt spurtopgør på den mere stille Bagsværd Sø.
Her er fem både til start hos kvinderne i 4X- og 10 både til start i mændenes klasse, hvor det er en blanding af 4-, 4X- og 8+.
Løb 114 - M2X - Danmarksmesterskab
I årevis har denne bådtype ved DM været en paradebåd for Danske Studenters Roklub, hvor enkelte klubber lige har været inde og blande sig i statistikken. Således også i perioden: 1998-2004, hvor DSR slet ikke kunne lege med, når Roskilde-roerne, eller Bagsværd, Lyngby Roklub, og KVIK, gav den gas. De seneste 10 år, hvor vi må springe 2016 over, som et Forbundsmesterskabsløb, men hvor DSR også vandt, har DSR vundet seks gange, men Odense Roklub, samt Hadsund - og Fredensborg har været inde at markere sig her.
På lørdag banker hvert eneste tilmeldte mandskab for alvor på for at bryde ind i DSRs sejrrække. Selv stiller studenterne med landsholdsroerne fra tung - og let: Frank Steffensen & Emil Espensen.
Mest vindende: Ian Baden: 9, Mads Rasmussen: 8, Rasmus Quist: 5. Løbet i mændenes 2X ved DM blev indført i 1933.
Løb 115 - LM1X: Danmarksmesterskab
Bådtypen blev indført på DM-programmet i 1981, og har, med jævne mellemrum, haft verdens bedste scullerroere fra Danmark med, som udover VM-guld, både tog sig af DM-finalen i letvægt, og i den åbne klasse.
Denne gang er løbet tyndt besat med blot 5 deltagere, og spørgsmålet var, om der ville reduceres yderligere, idet Bagsværds Mathias Larsen også er tilmeldt her, som i M2X blot 7 minutter forinden. Nok ror Larsen uhyggeligt stærkt, men næppe så stærkt, at han kan nå begge finaler, tænkte roinfo. Bagsværd Roklub har desuden Mads Petersen med. ÆGIRs stærke Cody Anderson er kampklar. Det samme gælder Marc Hjort Laustsen, ligeledes fra Roklubben ÆGIR, og DSR har den teknisk gode Tim Antonie Hansen med.
Hvis Mathias Larsen melder fra, tegner der sig noget af en tæt finale blandt de unge deltagere i LM1X. Sådan skrev vi, onsdag formiddag. Men selv en Mathias Larsen må erkende, at han ikke kan klare begge dele. Derfor har han besluttet sig for at koncentrere sig om finalen her.
Det er en flot DM-statistik, vi ser her, ikke mindst idet flere af de tidligere stjerneroere har vundet flere sejre i streg.
Desværre har DFfR ikke ajourført de vigtige optegnelser fra de første år, men roinfo kan hjælpe lidt på vej. Leif Kruse, Kolding Roklub, tog sig af mesterskaberne i 1981-82-84 & 1985. I 1983 blandede Bjarne Eltang fra DSR sig i statistikken. Kolding Roklub markerer sig atter, og det sker fra 1987-1989, hvor der står, at det er Leif Kruse, der vinder DM, men det er Morten Bagger, der tager titlerne de år. Også Jens Mohr Ernst, Kerteminde har vundet titlen nogle gange, men ikke alle titler for Kerteminde Roklub, idet Mohr Ernst på et tidspunkt meldte sig ind i DSR, og vandt fra denne klub. Ingen har dog opnået så mange mesterskaber i rap, som Henrik Stephansen, Roklubben Furesø. Det er blevet til hele 5 styk i letvægt - mens han samtidig tog sig af fem mesterskaber i rap i den åbne klasse!
Statistik: DSR: 8, Kolding: 7, Roklubben Furesø: 5, Fredensborg 4 (Rasmus Quist),
Med årets deltagere er der det interessante, at Roklubben ÆGIR ikke tidligere har vundet mesterskab her. Det er 15 år siden, Bagsværd har klaret noget hjem i denne disciplin, og DSR har ikke vundet her siden: 2004 ved Jacob Amstrup Møller. I fjor var det Mathias Larsen, der vandt spurtopgøret og Forbundsmesterskabet. Larsen vil gå efter at vinde et ærkeægte Danmarksmesterskab denne gang, og det vil, hvis det sker, tilfalde Bagsværd Roklub, idet Mathias Larsen har skiftet fra Odder Roklub til Bagsværd.
Det har i nogle år været et stort ønske, især fra de store klubber, at dameotter kunne blive omdannet fra Forbundsmesterskab til et ægte DIF-mesterskab. Men - problemet er jo, at der ikke er så mange klubber i Danmark, der kan stille med en otter på spindesiden til DM. Denne gang savnes der deltagelse fra KR, KVIK, Odense & Holstebro. Der er fire ottere tilmeldt på lørdag, men de kommer fra to klubber, Bagsværd Roklub og DSR. Hvis der skal indføres Danmarksmesterskab i denne bådtype, må flere klubber melde sig til.
Det kunne til gengæld blive interessant, om firer uden for kvinder, som nu atter er kommet på det olympiske program, kunne blive tilføjet DM-programmet med et DIF-mesterskab. Der bør være langt flere klubber, der kan tilmelde sig her. Bagsværd Roklub vandt over den korte distance i 2016, og har sat en god otter til dagen, hvor flere af roerne er gengangere fra i fjor.
Løb 117 - JM2-, Juniormesterskab
Blot to mandskaber til start. Holstebros Nichlas Ulnits og Kaare Mortensen, samt Bagsværds to gange Magnus, hhv. Houmølle og Oddershede.
Man må håbe, at de to mandskaber slår følge, så vi får en spændende finale.
Løb 118 - 2+ inrigger Forbundsmesterskab
Denne bådtype har der tidligere været roet om rigtige Danmarksmesterskaber i, og det er da også en af de ældste i Danmark. Så fik nogen den idé, at det nok ville give flere deltagere, hvis man kaldte det “motion”, og distancen blev halveret til 1000 meter. Men de roere, der de seneste år har deltaget her, er vant til noget helt, helt andet. For dem er det normalt at ro 25 kilometer for fuld speed, idet de er garvede langdistancekaproere. Så udtrykket “motion” passer slet ikke på deltagerne. I de senere år har Danske Studenters Roklub haft mange deltagere med, og det er ikke særligt spændende, at DSR har kunnet afvikle klubkaproning i denne bådtype på kortbanen. Men hvad sker så denne gang?
Nu vil Roklubben VIKING gerne lege med om Forbundsmesterskabstitlen! De tre Faxe-roere er også inkarnerede LD-roere med mange sejre bag sig. For dem er det også det rene svir at ro 1000 meter, for de gæve VIKING-drenge går ikke af vejen for både at ro en ti kilometer og en 25 kilometer ved årets langdistancekaproninger - og her taler vi samme dag…
Det tegner til at blive en forrygende finale for inriggerfolket, hvor det lige bemærkes, at OL-sølvvinder, Kasper Jørgensen, tidligere Roskilde, nu for alvor har fået godt fat, når det drejer sig om inriggerkaproning, nu for DSR.
Fire mandskaber til start - og på papiret er der lagt op til en sand gyser, hvor deltagerne nok skal sørge for, at tilskuerne kommer helt op i de høje omdrejninger.
Roerne kommer fra Bagsværd, Lyngby, DSR og Odense. I fjor vandt Bagsværd Roklub Forbundsmesterskab her, da det jo var den korte distance, og de samme fire møder til start denne gang over den fulde distance: Niels Frederiksen, Jens Vilhelmsen, Christian Michaelsen og Emil Eigenbrod. Men Odense møder også frem med et stærkt mandskab med: Hagemann, U23VM-sølvvinder i LM2X, Schmidt, Fredsted og Terp. For ikke at nævne Lyngby Roklubs kvartet, som er lynende hurtige og har det hele på plads, teknik og fart. Modest, 2 x Lenzing og Holmquist. DSR har, indtil FM i fjor, siddet på tronen her mellem 2012-2015. Det er også navne, der kan flytte båd: Rasmus Quist, Mark Hartsteen, Frank Steffensen og Sverri Nielsen.
Statistik: DSR 13, Bagsværd 8+ 1 FM i 2016, Roskilde 3, Odense 3.
Lyngby Roklub har en enkelt titel hjemme her, og den er fra 1988, sidst, Odense vandt mesterskabet i M4X-, var i 1996, hvor Eskild Ebbesen var med ombord. Det var han også året forinden, hvor Odense vandt mesterskabet, og det med Michael Sørensen, Johnny Bo Andersen og Peter Sylvest. Sikke et opgør vi får at se på lørdag.
Løb 120 - JW2X - Juniormesterskaber
Fem både til start: Odense, DSR, ÆGIR, Bagsværd & Hadsund, hvor flere af pigerne i 2017 har klaret det fremragende på de internationale baner. Det kunne blive et opgør mellem: Hadsund, Odense & DSR med Bagsværd og ÆGIR som dark horses.
Løb 121 - LM4-, Danmarksmesterskab.
Tillykke til Bagsværd Roklub med mesterskabet, idet modstanderne fra Københavns Roklub har meldt af.
Løb 122 - JM 2X, Juniormesterskab
Blot to både til start. Det er ikke mange i drengenes dobbeltsculler. Roskilde Roklub møder Hvidovre Roklub.
Løb 123 - M1X, Danmarksmesterskab Der er nok lettelse at spore hos de tilmeldte herrer, for grundet en afmelding fra Hadsunds William Wisholm bliver der ikke indledende heats. Til gengæld fuldt hus med alle seks baner fyldt op af seje scullerroere på sværdsiden. Sverri Nielsen, DSR er favorit, og det bliver spændende at se ham mod Odenses Nick Larsen. Fra Hadsund kommer U23VM-roeren: Peter Rytter Munk, fra ÆGIR, Victor Jensen, Nordslesvig har to deltagere med: Søren Brag og Simon Skytte. Men der burde være mange flere med ved DM, og det samme gælder i mændenes letvægts-1X… Mesterskaberne blev indført i 1909. Statistik: DSR: 20+1 FM. DFDS-Roklub: 10, Bagsværd Roklub 9. Sidst, Odense Roklub vandt her, var i 2000 ved Peter Sylvest. |
DSR kan atter holde klubkaproning her, men i nogle år var der nabokrig på vandet i denne bådtype, idet også KVIK mødte til start. Til gengæld vil der blive vist inriggerroning i topklasse, når de inkarnerede inriggerroere fra Danske Studenters Roklub fyrer den af på lørdag - Studenterklubben, der over flere omgange i år har fejret 150 flotte år, har tillige tilmeldt nye roere til mesterskaberne. Gid andre roklubber gjorde lige så.
9 kvinder mødes på lørdag, først om formiddagen, hvor der er indledende heats.
Roforeningen KVIKs Fie Udby er naturligvis på plads, og ror efter at vinde sit 5. Danmarksmesterskab. Fie vandt desuden et FM i 2016 i Holstebro. Det bliver spændende at se, hvor tæt, letvægtslandsholdsroeren fra Roskilde, Aja Runge Holmegaard, kan komme på Fie, og interessant at følge DSRs Kate Petersen, der indenfor kortbanekaproning har titler til gode. Kate er pigen fra Solskinsøen, der i årevis har siddet mutters alene i sin Coastal-1X på Østersøen og trænet og trænet. Det med coastalroningen er HELT på plads. I år har Petersen kastet sig over kortbaneroning, og gjort det flot med sejre forleden i masters 1X - og 2X med Julie Schou. Det bliver spændende at se Kate ude mod de garvede kortbaneroere, der har været med i flere år. Også Emilie Jersild, Bagsværd, og Trine Dahl Pedersen, Holstebro, kan være med helt fremme i kampen om medaljerne tillige med Mai Nielsen, Aarhus. Den jyske hovedstad har desuden to roere mere til start. Aarhus Roklub med: Maria L.N. Hansen og Roklubben ARAs Christina Jensen. Men før de nævnte piger kommer ind i medaljekampen, skal de lige igennem et par indledende heats først.
Statistik: KVIK 10 + 1 FM, Nykøbing F.: 6 og Odense Roklub: 6
Løb 126 - JM8+ Juniormesterskab
To mandskaber til start, Holstebro & Bagsværd
Også her kan det blive et spændende gyseropløb. Bagsværds mandskab ER spottet på søen, og det ser fremragende ud. Holstebro Roklubs store drenge kan også flytte båd. Denne gang er Bagsværd på hjemmebane. Det bliver spændende på lørdag…
Løb 127 - M4- Danmarksmesterskab
Mens det drøftes, om der stadig skal ros om Danmarksmesterskaber i denne flotte og internationalt set prestigepræget bådtype, så beviser klubberne i 2017, at de vil det her. Lad os bede til, at der ikke kommer afmeldinger inden lørdag. For sikke en flot finale med alle seks baner besatte, der er i vente.
Der er sikkert også et sandt drama i vente, når man ser ned over de tilmeldte navne. Det er nu, der sker et generationsskifte i dansk roning med en sand flok af høje U23-roere i mændenes tunge klasse. Odense og Roskilde kan være varme bud på mesterskabet denne gang. I fjor gik Forbundsmesterskabet til Holstebros unge mandskab, men vi skal ikke glemme, at det blot var over 1000 meter, hvor en del af favoritterne ikke kunne lege med i spurtopgørene. Odense Roklub kan altid noget særligt til DM, og klubbens formidable trænere, der selv har været en del af gamet for år tilbage, ved hvad der skal til. Roskilde Roklub har vundet mesterskabet her flere gange i den seneste 10-års periode, og har denne gang sat et uhyggeligt stærkt mandskab til dagen. Men også DSRs mandskab kan byde ind her med flere i besætningen, der har en-års roning, som speciale. KR har tidligere haft bådtypen, som kongedisciplin, så hvad siger roerne fra Sydhavnen mon, og Bagsværd møder frem med et mandskab, hvor teknikken sidder lige i skabet. Glæd jer til en drømmefinale, hvor Roskilde byder ind med Bastian Secher, Oliver Tolstrup Christensen, begge medaljetagere fra JVM, Andreas Dyrby, der har vundet titlen flere gange, og Joachim Sutton, netop hjemvendt fra staterne med en flot college-karriere i otter med sig. Statistik: Københavns Roklub: 19, Bagsværd Roklub: 15, DSR: 14, Lyngby Roklub: 10, KVIK: 7, Roskilde: 5, Sorø: 5, Odense: 4
Løb 128 - M2-, Danmarksmesterskab
Blot 5 både til start. Også her er det uforudsigeligt, hvem der render af med mesterskabet lørdag eftermiddag. Heldigvis. På papiret synes Københavns Roklubs: Bache & Poulsen som gode og solide toer-roere. Men de øvrige i feltet har næsten heller ikke lavet meget andet i denne sæson, end at ro med én åre. Bortset fra Anders Boutrup Petersen, KVIK, og Oliver Rying Thomsen, LR, der har roet 1X. DSRs Jakob Grænge Hansen & Nikolaj Leth Bernsen har størrelsen til toer uden i den åbne klasse, men på de øvrige både sidder roere, der også bejler til mesterskabet. Sidst Lyngby Roklub vandt mesterskabet er for 28 år siden, og for KVIK er det 31 år siden. Alle tiders mest vindende roer ved DM i toer uden, er Thomas Ebert, der har 14 titler. Løbet blev indført i 1933. Statistik: DSR: 21, Lyngby: 18, Bagsværd: 9, KVIK: 7, Roskilde: 7, Sorø: 7
Blot to mandskaber til start, DSR og Bagsværd. Lad os håbe, at de 2 x fire piger følges side om side ned over banen, så det bliver en spændende finale, vi får at se her.
Løb 131 - M4+ inrigger: Danmarksmesterskab
Det er stadig lidt af en gåde, hvorfor ikke flere klubber møder til start her, når der er tale om et Danmarksmesterskab, endda et af de ældste af slagsen, hvor mange danske roklubber gennem åre®ne har fået skrevet sig ind på den lange flotte liste over mesterskaber, siden løbet blev indført i 1911. Det kan undre, når Langdistancen i lørdags i Københavns Havn kunne mønstre flere inriggere, mens Københavnskredsens Sved-på panden har mere, end 40 inriggere til start, heraf mange 4-åres. Hvorfor kunne de aktive inriggerroere ikke lige så godt møde til start på Bagsværd Sø også? Nå, men, stor ros til Aalborg Roklubs Bjarne Petersen for at sende en inrigger med et stærkt mandskab til start på lørdag. Roinfos udsendte har i de senere år over for Petersen slået på tromme for denne disciplin. - Det er et vaskeægte Danmarksmesterskab, Bjarne, hvorfor ikke møde frem med dine stærke roere?
Og sådan skrev roinfo.dk i 2015: Og det var skønt at se fuldt hus i finalen, hvor denne smukke bådtype prægede billedet over søen med flotte efterårsfarver i baggrunden. Men så er det da også lige det kan undre en smule, hvorfor Bjarne Petersens seje Aalborg-drenge ikke deltog her? Universitetsroerne er SÅ sammenroede, at de sagtens kunne tage mesterskabet for snuden af alle københavnerroerne. Men det må komme til næste år.
Nu er det lykkes - to år efter. Forleden vandt Aalborgs stærke roere coastalfinalen i Humlebæk. På lørdag er to af vinderne med i 4-åres inrigger, mens styrmand, Christian Hauge er den samme. Udover Troels Dalgaard Danielsen og Mikkel Paetau, som roede coastal, er Jonas Svane og Esben Ravn med i Aalborg-båden. Kvartetten fra den Nordjyske hovedstad skal møde DSRs inriggerspecialister: Jacob Jespersen, Nicolai Møller Andersen, Henrik Mortensen, og OL-roer: Kasper Jørgensen, der, som før nævnt, med ildhu og succes har kastet sig over inriggerroning. Om DSR vinder mesterskabet, er det Kasper Jørgensens første DM i inrigger nogensinde. Men der er ingen tvivl om, at der efter al sandsynlighed bliver hård kamp om titlen. Hvis mesterskabet går til Aalborg, er det historisk, da nordjyderne ikke tidligere har vundet Danmarksmesterskab her. Det har naboen, Roklubben ÆGIR, til gengæld, hele tre gange, sidste gang i 1981. Til gengæld har DSR vundet mesterskabet flere gange, men kun de seneste 10 år, hvor Amager Ro- og Kajakklub højst overraskende, og glædeligt, vandt titlen i 2007, og satte de øvrige konkurrenter til vægs i en velbesøgt finale, hvor man måtte runde indledende heats først. I 2015 var det Odder Roklub, der fik skrevet sig ind på listen med en sejr til klubbens kaproere, der forsøgte sig i 4+inrigger. På DSRs båd er Jacob Jespersen, der har vundet titlen 5 gange, og første gang det skete er hele 20 år siden, dengang for Københavns Roklub. Nicolai Møller Andersen har vundet mesterskabet en gang tidligere, mens det i fjor blev til et FM her. Henrik Mortensen, der er træner i DSR, har ikke tidligere vundet DM her.
Bådtypen blev indført på DM-programmet i 1911. Første mesterskab gik til Københavns Roklub, der har vundet 5 gange, senest i 2000. De første mange år var inriggerløbet et totalt provinsopgør, men Odense Roklub satte sig godt og solidt på det i en årrække med hele 12 mesterskaber i perioden: 1982-1997. Indtil finalen i 2015, havde DSR sat sig på 7 mesterskaber i rap i denne disciplin, men Odder Roklub forpurrede helt og aldeles denne dominans. I 2016 gik Forbundsmesterskabet til DSR
Løb 132 - LM2X, Forbundsmesterskab
Med Holstebro Roklubs afmelding, får Bagsværd Roklubs Mathias Larsen og Jens Graudal et gratis Forbundsmesterskab her.
Løb 133 - JM4X- - Juniormesterskab
Også her er der et gratis mesterskab til Bagsværd Roklub, der er ene anmeldt.
Løb 134 - JM2X, Junior C - TU-Cup, 7 mandskaber til start
Løb 135 - JW1X, Junior C - TU- Cup, 17 roere til start
Løb 136 - JM2X, Junior B - TU-Cup 8 både til start
Løb 137 - JW1X, Junior B - TU-Cup, 13 piger til start
Løb 138 - LM2-, FM - Bagsværd RK. ene anmeldt - endnu et gratis mesterskab til søklubben
Løb 139 - JM4-, Juniormesterskab.
Som i drengenes 8+ er blot to mandskaber til start, Holstebro og Bagsværd
Løb 140 - MW1X, Forbundsmesterskab
Fem kvinder til start. Værd at bemærke er, at Ulla Hvid Sorø Roklub, der vandt DM i 1X tilbage i 2006, og som Ulla Fogh for LDR også vandt DM i 1989 er med, og har gjort det fint i mastersklasserne de senere år. Susie Vestergaard, tidl. landsholdsroer fra KR deltager også, nu fra Bagsværd. Derudover er det: LDRs Inger Koch, Furesøs Mette Møller, og DSRs Hanne Petersen Refslund, der er med her. Hanne Petersen var, med Judith Andersen landholdsroer i midten af 1970 ´erne.
Løb 142: MM1X: 17 mastersroere til start her
Løb 143: MM2X/2-: 16 både til start - også her med flere tidligere landsholdsroere.
Løb 144 - W4X-, Danmarksmesterskab
Fem både til start. I fjor vandt Odenses unge piger på spurtdistancen over 1000 meter, og dermed Forbundsmesterskabet. Denne gang gælder det DIF-mesterskabsmedaljerne, og det over 2000 meter. Der er ingen tvivl om, at fynboerne får noget at se til, idet både DSR & Bagsværd har sat deres allerbedste kvinder i bådene. Også Aarhus Roklub satser højt med Mette Køchs og Nina Hollensen i besætningen med Maria Hansen og Mai Nielsen. Roskilde er på plads med de garvede roere: Dorthe Friis Thanning og Aja Runge Holmegaard, der danner mandskab med: Silja Konoy Davidsen og Katrine Schultz Knudsen. DSR har Mette Dyrlund, Christina Juhl Johansen, Kate Petersen og Stine Mathiasen ombord, mens Odenses mandskab består af: Line Katrine Olsen, Mia Rützou, Marta Kempf og Anne Larsen. Roforeningen KVIK er savnet her, men foreningen satser tydeligvis på det sikre, og det er i de små bådtyper.
Dobbeltfirer for kvinder blev indført på DM-programmet i: 1969. Statistik: KVIK: 14, DSR: 10, Lyngby Dameroklub: 6, Bagsværd: 3.
Glædeligt med 7 tilmeldinger, men det ville have været bedre, hvis der var 6 eller 8, så der bliver fulde baner, hvis man skulle i indledende for de 8. Med chancen for, at et mandskab melder af, kan det give et sandt drømmescenarie lørdag eftermiddag med fuldt hus og seks både til start. I fjor, hvor det handlede om spurtdistancen på 1000 meter og intet andet, var Odense Roklub bedst. Nu bliver det spændende at se, om det også holder, når finalen afvikles på den rigtige distance, 2000 meter. Der er ingen tvivl om, at fynboerne er tændte, og har trænet godt frem mod denne prestigefinale.
HUSKER I?
DSR nærmer sig hastigt KR’s rekord på 20 mesterskaber her, idet studenterne nu har 18 mesterskaber mod Bagsværds 13, og LR - og KVIKs 9 til hver.
Danmarksmesterskaberne i roning har i en årrække haft alle alderskategorier af deltagere med. Også de helt yngste juniorer og de noget ældre mastersroere, der ror om Forbundsmesterskaber. Sådan bliver det også i år, men spørgsmålet er, om det ikke snart er tid for at få barberet af det lange DM-program, og lade de roere, der ror 500-1000 meter få afviklet deres indbyrdes opgør i Holstebro eksempelvis, som roinfo.dk, foreslog for et par dage siden, hvor mange i årevis har drøftet det som en ny mulighed og en kærkommen forandring.
Dertil så også at få ryddet lidt op i rækkerne med hensyn til selve mesterskaberne for seniorer, hvor man næsten kan blive mester i hvad som helst, og hvor der også er udskrevet mange Forbundsmesterskaber i løb, som ikke altid er så velbesøgte. Et udvalg, nedsat ved det seneste KU-seminar og i forbindelse med KU-mødet i Odense, ser i øjeblikket på dette.
Der er ingen tvivl om, at udvalget også ser på, at der skal være kvalitet over Danmarksmesterskaberne, og at det vil højne standarden at få luget lidt ud med hensyn til de finaler, der de seneste år ikke har været særligt velbesøgte.
Men foreløbig drejer det først og fremmest om at få afviklet mesterskabsløbene på lørdag. Det bliver med garanti en spændende dag for dansk roning.
Søndag er der mere at kigge på. Her afvikles:
Skolekaproningen, Forbundsmesterskaber for U23-roere samt udtagelsesløb til Baltic Cup.
Roinfos journalister dækker Danmarksmesterskaberne intensivt.
Du kan se løbslisten og tidsplanen her:
https://tilmeld.roning.dk/?regatta=dmv2017