Foto: Jarl Christian Jelstrup og Mette Bacher
Dagens "sidste" halvdel af finalerne ved Danmarksmesterskaberne på Sorø Sø, hvor roinfos udsendte, der skulle have været speaker på vandet i denne periode - Reiner Modest ville tage sig af 1. halvdel - alligevel tog de sidste timer på vandet, selvom forbindelsen til land slet ikke fungerede. Når nu vi var der, den inkarnerede motorbådsfører: Ole Jørgensen og undertegnede, så kunne vi lige så godt give den gas mht. de sidste finaler, når det handler om fotos fra vandet.
Regattaens sidste timer bød på hovedparten af DIF-løbene, som var programsat til at finde sted de sidste timer om eftermiddagen, og ikke med en bedre fordeling over hele dagen.
Det skulle vise sig at blive en overraskende eftermiddag, når vi ser på mændenes og kvindernes dobbeltsculler, der fik et helt andet udfald, end det "sædvanlige".
Det bliver til en flot dobbeltsejr til Sorø Roklub med roerne fra Jels Roklub på 3. pladsen
Skønt at se Lyngby Dameroklub være repræsenteret her - det er noget siden, der har været deltagere her fra i juniorernes løb. Dertil så lidt historie. Som nævnt er vinderen, Caroline Bork Terkelsen, fra Lyngby Dameroklub. De to roere, der kommer ind på de efterfølgende pladser ved årets DM i Sorø har begge mødre, der for år tilbage var LDRs bedste kort, når vi taler international kaproning. Dengang roede Berit Christoffersen og Ulla Werner Hansen sammen, og det siden juniorårene. Berit gik i letvægt og scorede ædle medaljer ved VM - Ulla roede dobbeltfirer, i den åbne klasse, hvor det også blev til ædelt metal. Begge havde deres døtre med i lørdagens finale på Sorø Sø. Mejse Østergaard Nielsen, Sorø Roklub, datter af Berit Christoffersen, bliver nummer to i denne finale, og Frida Werner Foldager, datter af Ulla Werner Hansen, bliver nummer tre.
Som sædvanlig, fristes man til at sige, ser vi de samme fire klubber fra København være repræsenteret her. For et par år siden deltog Aarhus Roklub også rigtigt fint i W8+.
Men der skal flere med, hvis denne paradedisciplin i dansk rosport, også på spindesiden, kan få tildelt DIF-medaljer. Så indtil videre må deltagerne slå sig til tåls med, at det er et Forbundsmesterskab, der ros om. Nuvel - bemærk så lige, at Roskilde Roklub boomer blandt de kvindelige roere i 2021 - så der er måske håb om, at sjællænderne kan stille op i denne bådtype til næste års mesterskaber - selvom der nok er mere prestige i at vinde DIF-medaljer i dobbeltfirer, eksempelvis.
Bådtypen hører blandt de yngste i DM-kategorien. Den blev indført i 1987 - og har ikke altid været velbesøgt. Drømmescenariet er fuldt hus med alle seks baner besatte, men denne gang var fire mandskaber meldt til. DSR gik naturligvis efter at vinde mesterskabet for 5. gang i træk. Men her stak en sjællandsk klub en kæp i hjulet, så det glippede for DSR denne gang. Roskilde Roklubs kvartet satte sig grundigt på finalen, og der blev aldrig tvivl om udfaldet. Nok har Joachim Sutton vundet bronze i M2- - men har tidligere været en rigtig dygtig roer i scullerbådene også. Altså favner han hele paletten, og denne lørdag eftermiddag var det med: Bastian Secher, Andreas Dyrby og Oliver Tolstrup Christensen. På tredjepladsen: Bagsværd Roklub og Holstebro Roklub indtog 4. pladsen.
Blot fire både til start, hvor KVIK vinder over Hadsund Roklub, KR og Nordslesvigs Roklub.
Christian Søndergaard og Simon Mikkelsen fra Holstebro Roklub har tidligere på dagen vundet i drengene 4X-, og nu bliver det til endnu et mesterskab. På 2. pladsen: Bagsværd og på 3. pladsen: Roskilde
I modsætning til kvindernes klasse i W2-, var deltagelsen da noget pænere hos juniorerne. Her er bådtypen af nyere dato, når vi taler tilgang til DM-programmet. - Denne gang var fire både til start. Også her satte Holstebro-roerne det hele på plads, hvor klubbens to piger:
Interessen for dette løb, som blev skrevet ind i det omfattende DM-program for 3 år siden, er der tilsyneladende ikke. Derfor bør det sløjfes af programmet, da kvinderne i forvejen har W2- og W8+ at se til, som heller ikke altid er velbesøgt med alle 6 baner besatte. Denne gang vandt DSR uden kamp:
Anne Katrine Kiilgaard (1), Marta Kempf (2), Anna Calina Schanze (3), Nanna Vigild (4)
Løb 134: M4-, 2000 meter, Danmarksmesterskab
Oprindeligt var 5 både tilmeldt her, men tre klubber meldte fra: Roskilde, der i forvejen havde satset hele butikken på hovedparten af DIF-mesterskabsløbene. Københavns Roklub og Holstebro Roklubs 2. mandskab, blev ligeledes meldt af - og så var der blot to tilbage: DSR og Holstebro-I.
Holstebro Roklub stemplede, efter års tilløb, ind her i 2019, hvor klubben vandt sit første Danmarksmesterskab. Det skete på Brabrand Sø. Ved DM i 2021 vandt Holstebro Roklub titlen for 3. gang i træk. Tre af roerne har været med i båden, de tre gange, der er vundet DIF-medaljer her, og det er: Kaare Mortensen, Magnus Valbirk og Magnus Zier Quist Rathenborg. Denne gang var Tobias Bork Kristensen "ny mand" ombord.
Fire både til start, og det med en pæn geografisk fordeling, lige bortset fra, at vi måtte kigge langt i vejviseren efter kvindelige deltagere fra Fyn.
Vi så roere fra: Roklubben ÆGIR, Roskilde Roklub, Bagsværd Roklub og Roforeningen KVIK.
Gennem hele foråret har Marie Mørch, Bagværd Roklub, med sin faste makker - og klubkammerat: Mathilde Persson, i LW2X, forsøgt at ro sig gennem nåleøjet mhp. en billet til OL i Tokio, men det lykkedes desværre ikke. Denne gang ved DM så vi ikke meget til Mathilde Persson, men Marie Mørch repræsenterede søklubben, og tog sig sikkert af sejren over Roforeningen KVIK, derefter blev det Roskilde og Roklubben ÆGIR.
Den lå lige til højrebenet. Det må vi erkende, da startlisten blev offentliggjort før DM. Således var Alexander Modest storfavorit til at tage titlen, og med 15 sekunders forspring til nummer to, kunne Modest fra denne eftermiddag kalde sig Danmarksmester i LM1X anno 2021. Danmarksmesterskaberne i denne kategori har, netop i år, 40 års "jubilæum". Gennem tiderne har alletiders internationale stjerneroere siddet tungt på tronen her, hvor det de første år var et opgør mellem Kolding Roklub og DSR. Fra Kolding, Leif Kruse, og siden Morten Bagger.
DSR har otte mesterskaber her, Kolding syv styks. Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, roede sig til 5 mesterskaber i streg for år tilbage, hvor han også tog sig af titlerne i den åbne klasse. Derudover har tidl. Verdensmester, Karsten Nielsen, Korsør &DSR, Jens Mohr Ernst, Kerteminde og DSR samt Rasmus Quist, Fredensborg og DSR vundet fire mesterskaber hver i deres storhedstid.
Egentlig var de 5 tilmeldte hold - og interessant var det, at Holstebro Roklub pludselig stemplede ind i denne kategori. Freddy Quist erkendte da også, at det var for at se, om løbet ville blive nemt at gå til, men det blev det ikke - og det bliver det, som regel, aldrig. Så Holstebro Roklub trak følehornene til sig og meldte af.
Tilbage: Bagsværd Roklub, Roforeningen KVIK samt DSR-1 og DSR-2.
Og så blev det jo "næsten", som det plejer.
Dette løb ved Danmarksmesterskaberne i roning hører blandt de ældste ved mesterskaberne. Og i fordums tid var det altid provinsklubberne, der havde deres opgør her. Københavnerne holdt sig langt væk, for det var vigtigere at satse på outriggere, end at konkurrere i inriggere. Det blev der siden lavet helt om på.
De senere år er det Danske Studenters Roklub, der har halet 1. pladser hjem her, med en enkelt afbrydelse fra Odder Roklub i 2015. Der har været roet om DIF-mesterskaber her siden 1911.
Fuldt hus, og der var lagt op til en spændende finale i kvindernes dobbeltsculler.
Det vakte undren, at Roforeningen KVIK ikke lige mødte til start her med eksempelvis Fie Udby og Clara Hornnæss - det kunne have været et godt bud på et mesterskab. Til gengæld så vi deltagere fra Odder Roklub, DSR, ASR, KR, Odense og Roskilde - sikke et herligt blandet felt fra nær og fjern.
OL-roer Christina Juel Johansen roede med Astrid Steensberg fra DSR, og endnu en OL-roer var med i feltet: Roskilde Roklubs Dorthe Friis Thanning, der roede med Marie Skytte Hauberg Johannesen, og dét med Dorthe og OL skal vi så lige have helt på plads.
For en del år siden roede Dorthe for Roforeningen KVIK, der i mere, end et helt årti sad på alt, hvad der hed dansk kvinderoning med flere stærke profiler i hhv. 2X & 4X-. Ingen kunne hamle op med "de kvikke damer" - og slet ikke ved Danmarksmesterskaberne.
Dorthe indledte sin internationale karriere ved JVM i 1994, da for Nykøbing Falster Roklub, hvor Dorthes familie i forvejen var dygtige roere. Hendes mor, Annelise var på landsholdet i 1971, og blev i øvrigt Danmarksmester i W1X i 1972.. Dorthes debut ved JVM udløser en flot bronzemedalje i JW1X. Året efter giver det en sølvmedalje ved JVM, og Dorthe udtages til OL i 1996 i Atlanta i W4X-, hvor det bliver til en 4. plads uhyggeligt tæt på en bronzeplacering. Med ombord er i øvrigt Ulla Werner Hansen fra LDR, der i 2021 på Sorø Sø ved DM har sin datter, Frida, til start for Roskilde Roklub. I 1997 bliver det til sølv for Dorthe i W4X- med Sarah Lauritzen, Stinne Petersen & Ulla Werner Hansen. I 2000 ved OL bliver det til en 6. plads. Denne gang med Sarah Lauritzen, Katrin Gleie og Bianca Carstensen. Sidstnævnte har, som førnævnte Ulla Werner Hansen, en datter til start ved DM i Sorø 2021, Iben Bech, der vinder juniordobbeltfirer for Roskilde Roklub m. førnævnte Frida Werner Hansen. (Håber, læserne kan følge lidt med i meritterne...). I 2002 bliver det til VM-sølv i W4X- m. Sarah Lauritzen, Astrid Haastrup Jespersen og Majbrit Ølgaard Nielsen - alle fra KVIK. Siden bliver det til flere VM-deltagelser, og den internationale karriere slutter ved OL i 2004, hvor Dorthe i W4X- bliver nr. 7. Udover Majbrit Nielsen og Sarah Lauritzen, er også Christina Rindom, DSR med i båden dét år. Rindom er selv med ved DM i 2021 på Bagsværd Roklubs otter, og har desuden sønnike med på banerne, Sigurd Rindom Poulsen for Bagsværd Roklub på Sorø Sø. Det med familierelationerne slutter da heller ikke her, idet Dorthes søn, Esben er med, som deltager ved DM, i de unges klasser.
Dorthe Friis Thanning så vi igen for nogle år siden, da der blev kaldt ind til FM i 2016, og hun har siden deltaget for Roskilde Roklub ved danske regattaer.
Roinfo skrev om Dorthe i forbindelse med dette års Sorø Regatta, hvor hun satte sig solidt på søndagens finale i W1X, og det foran unge stærke kaproere, hvor vi spåede, at det kunne blive interessant at se Dorthe ved det kommende DM med en stærk makker. Det kunne måske gå hen og ligne et Danmarksmesterskab til den sjællandske domkirkeby? Sådan skrev roinfo.dk i juli.
Og sådan blev det!
Ser vi på DM-historikken hos kvinderne - når vi taler Dorthe Friis Thanning, så er der gået hele 21 år siden Dorthe blev mester i denne disciplin, da med Sarah Lauritzen, og det for KVIK.
Der har været roet om DIF-mesterskaber her siden 1962. I 1973 vandt Roskilde Roklub sit første mesterskab i W2X. Mener at kunne huske, at det var Inger Andersen & Judith Andersen (nu Lyster), der vandt her - og det var vist på Haderslev Dam. Siden vandt Judith Andersen mesterskabet to gange, i 1974 & 1975 med Hanne Petersen fra DSR. (Dengang kunne man ro kombineret ved DM).
Herligt at se noget nyt - altså vinderklub - ved årets Danmarksmesterskaber i roning i W2X. Dorthe har desuden fire mesterskaber i W1X, vundet i perioden 2001-2004. Dertil 7 danske mesterskaber i W4X-. En anden OL-roer, Christina Juhl Johansen, DSR, der deltog i W2X, er også godt med, når vi taler antal af Danmarksmesterskaber, hvor det er blevet til to i W2X og fem i W4X-.
Egentlig var de otte hold, da tilmeldingerne blev offentliggjort. Men så meldte Hadsund Roklub båden med brødrene Wisholm af. Der blev alligevel indledende heats, hvor Lyngby Roklubs Emil og Jacob Lenzing roede i en temmelig hurtig vindertid. Brødrene har i årevis været lige ved og næsten, når der har været kaldt ind til Danmarksmesterskaberne - men har ikke tidligere kunne hamle op med DSR.
I finalen blev det da også de forsvarende mestre fra DSR, Emil Espensen og Sverri S. Nielsen, der kæmpede indædt for at genvinde mesterskabet - men hele vejen igennem var der pres på fra Emil og Jacob, og det kneb gevaldigt for Espensen og Nielsen at svare igen.
Dermed "brød brødrene" DSRs lange sejrsrække, og det var en glad formand, Reiner Modest, der fik endnu et DIF-mesterskab hjem til klubben v. Lyngby Sø. - Jeg havde naturligvis tænkt, at Alexander godt kunne tage mesterskabet i LM1X, men jeg havde ikke lige set det komme med Emil og Jacob. Sikke en dejlig overraskelse - og ja, jeg er meget glad, for det gik jo godt for Lyngby Roklub, også hos de yngre, der roede fint ved årets DM, lød det i telefonen fra Reiner Modest efter DM-finalerne.
Danske Studenters Roklub topper her med hele 37 mesterskaber + et forbundsmesterskab, vundet for rene klubhold. Der har været et par sejre i kombinationer også. Lyngby Roklub vandt sit første mesterskab her i 1966, siden blev det til lidt flere, i 1975 og i 1978, 1986 og i 1999, hvor det senest også var et brødrepar, der vandt mesterskabet v. Tommy og John Knudsen. Tommy er i dag regattaleder i Sorø, og John er stadig aktiv, som mastersroer. Da LR vandt mesterskabet i 1999 var dette års mester, Emil, blot et år gammel - og Jacob? Han kom først til verden, i 2000...
Mest vindende roere i nyere tid i denne disciplin, er Ian Baden (for Hellerup og DSR) med ni mesterskaber - mens Mads Rasmussen (OL-vinder i 2012 med Rasmus Quist) har otte mesterskaber, alle vundet for DSR.
Løb 140 U19W4-: Pigernes firer uden styrmand, 2000 meter
Ene anmeldt - vinder uden kamp:
Holstebro I
My Alberte Schaaf (1), Naja Noer Normann Andersen (2), Stine Højager Nielsen (3), Laura Møller (4)
Løb 141 U19M4-: Drengenes firer uden styrmand, 2000 meter
Holstebro Roklub vinder over Bagsværd Roklub - og så var der desværre ikke flere tilmeldte hold i denne finale. Vinderne havde tidligere på dagen også vundet juniormesterskab i dobbeltfirer. Imponerende!
Det vækker undren, at interessen slet ikke er der mht. at kæmpe om Forbundsmesterskab i kvindernes LW2X.
Løb 143: LM2X, 2000 meter, Forbundsmesterskab
En forholdsvis ny disciplin på det omfattende DM-program. Ikke desto mindre bliver alle 6 baner besatte af roere fra: Hadsund, Sorø, Hadsund/Holstebro, Bagsværd, Holstebro og ÆGIR.
5 både til start, Furesø, Fredensborg, Sorø, Bagsværd og Fredensborg II.
Det bliver Fredensborg-I, der vinder finalen over Roklubben Furesø
5 både til start, og udover de gængse klubber fra København, ser vi også deltagere fra Roskilde Roklub og Odder Roklub i denne bådtype. Dejligt, at Odder Roklub møder frem med en dobbeltfirer, hvilket også gælder Roskilde Roklub, der jo fuldstændig shiner ved årets mesterskabsregatta, hvor det ikke er set i nyere tid, at den sjællandske klub, udover flot deltagelse i herrernes klasser, også stiller med to dobbeltfirere hhv. hos pigerne og kvinderne, mens man tillige napper mesterskabet i kvindernes 2X - imponerende!
Udover Roskilde og Odder ser vi KVIK, DSR og Bagsværd være repræsenteret her - og vi kan kalde det en slags OL-duel, idet Bagsværd Roklub har Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen ombord, hvor de skal møde deres holdkammerat fra W4-, som de har været til OL i Tokio med, Christina Juel Johansen, mens DSRs Lærke Berg Rasmussen også var til OL i W2- med Fie Udby fra KVIK.
Det bliver da også de to mandskaber, der kommer til at kæmpe indædt om Danmarksmesterskabet i W4X-, hvor Bagsværd Roklubs kvinder følger DSRs helt til dørs. Roforeningen KVIK, der ellers for år tilbage sad godt og solidt på denne disciplin ved DM måtte stemple ud, næsten før, de for alvor kom med, da strokens åreblad flækkede kort efter starten. - Ret ærgerligt, for vi fik en forrygende start og førte, og selvom det slet ikke er sikkert, vi ville have været med helt fremme i slutningen af finalen, så ville vi gerne have roet med hele vejen, lød det fra mandskabet, der måtte ro direkte til bådepladsen, mens de øvrige i finalen fortsatte kampen om medaljerne.
Som tidligere nævnt står KVIK noteret for hele 14 mesterskaber i rap i perioden: 1998-2011. Siden har kvikkerne ikke roet sig til mesterskabet.
Med mesterskabet til DSR i 2021 har kvinderne fra storklubben fået roet sig "op på siden" af KVIK i antallet af mesterskaber, og har nu 14 med sig, dog fordelt gennem flere år. DSR har desuden flere andele i pokalen, men i kombinationer, da det i en årrække var muligt at ro kombinerede hold ved Danmarksmesterskaberne. Det blev heldigvis ændret til at mesterskaberne er for klubhold, som før i tiden. Ved at indføre muligheder for kombinerede mandskaber endte det som regel med, at det blev landsholdsroerne, der kunne fordele mesterskaberne imellem sig. Ved DM i 2018, der også fandt sted i Sorø, brød Odense Roklubs stærke unge kvinder sejrsrækken for DSR. Bagsværd Roklub har også fire andele i pokalen. Senest vundet i 2014. Bagsværd Roklubs to OL-roere: Frida og Ida har dog noget til gode her, da de endnu ikke har været med til at vinde pokalen i denne disciplin, selvom det var tæt på i år.
Løb 148 M8+, 2000 meter, Danmarksmesterskab
Kongedisciplinen indenfor roningens verden, otter for mænd, og i den åbne klasse. Som altid bliver det et brag af en afslutning ved årets Danmarksmesterskaber. Fem både til start, og her viser Holstebro Roklub atter format ved at stille med to mandskaber - og det lige her, hvor klubben fra Vandkraftsøen er forsvarende mester.
Det bliver en flot afslutning på en lang mesterskabsdag i det sjællandske, mens der til gengæld aldrig blev den helt store spænding i denne finale. Dertil var Holstebros mandskab for overlegen.
Tidligere var det DSR, der sad solidt på denne disciplin ved DM, men klubben har ikke formået de senere år, at gøre, som i Holstebro, der over nogle år har bygget en solid gruppe af herreroere op, hvor der hele tiden er talenter at arbejde med. Det kræver en stor satsning, og erfarne trænere til at løfte opgaverne i et samarbejde med klubberne, og denne mulighed med fastansættelse af en dygtig signaturtræner, har Holstebro Roklub nydt godt af lige siden. DSR havde for år tilbage et par dygtige kaproningschefer: Rune Gärtner og siden: Henrik Asmussen, og Anders Brems der satte alt ind på at sikre, at kaproningsafdelingen i Danske Studenters Roklub hele tiden var i vækst. Således tog man ud på gymnasier for at spotte talenter. Det store arbejde gav bonus, men da de dygtige kaproningschefer stoppede - blev ideen ikke videreudviklet af efterfølgerne, og det har betydet, at DSR ikke, som Holstebro Roklub, sikrer, at der hele tiden står dygtige roere klar i kulissen til at tage over. Alle taler om Holstebro-modellen, og det kræver benhårdt arbejde, og et blik for at udvide med talentfulde unge mennesker, fremfor kun at fokusere på ganske få landsholdsroere og regne med, at de lige klarer tingene hjem, når vi taler DM. Men problemet ligger nok også dybere, når vi ser på, hvor mange talentfulde landsholdsroere der mistes, når de IKKE kommer gennem nåleøjet via Danmarks Rocenter, men bliver henvist til en usikker fremtid i rosportens verden, og måske stopper med roningen, fremfor at fortsætte.
Tillykke til Holstebro Roklub med pokalen for flest sejre ved DM i 2021. Det er særdeles velfortjent.