Årets Danmarksmesterskaber bød på løb i timevis, da DFfR udover DIF-mesterskaberne også afholder Forbundsmesterskaber - og ja, det er lige før, man kan skrive: - I stort set hvad som helst!
Mesterskaberne er blevet et ret så omfattende foretagende, da det dækker alt, lige fra de ærkeægte DM-løb, hvor der uddeles DIF-medaljer over mix-otter, universitetsløb for mænd og kvinder, juniorløb og finaler for mastersroere.
I årevis har man drøftet, om Danmarksmesterskaberne i roning skal deles op, så juniorerne ror om deres egne fine mesterskaber i Holstebro, hvor der i forvejen er årgangsmesterskaber - men der er egentlig ikke fundet en afklaring på det - endnu.
Med udskrivelsen af flere og flere løb, risikerer man at udvande selve DM-løbene, hvor der uddeles DIF-medaljer, og som i de senere år er det også de samme klubber, der melder til, når der kæmpes om selve Danmarksmesterskaberne - bortset fra, at der lige præcis denne gang kom roere fra andre klubber, som blandede sig godt og grundigt i striden, og hvor der i flere DM-finaler fandt et tronskifte sted.
Danmarksmesterskaberne i 2021 blev afviklet i det flotteste efterårsvejr, man kan tænke sig - og som nævnt - bød flere af finalerne på overraskelser af den positive slags, idet roere fra de klubber, der for år tilbage har markeret sig i toppen her - efter års tilløb nu atter var klar til at give de inkarnerede OL-roere kamp til stregen.
Denne gang var programmet strikket sammen således, at der blev afviklet en hel del Forbundsmesterskaber, før vi nåede frem til det første Danmarksmesterskabsløb. Ja, der gik næsten 1½ time, før vi kunne se kampen om Danmarksmesterskabet i kvindernes 1X, der var dagens første DIF-løb. Og sidst på dagen lå de øvrige DIF-løb, som perler på en snor.
Roinfo bringer her en reportage, hvor resultaterne af A-finalerne bringes.
Fire både til start, hvor Hadsunds unge mandskab vinder over KR´s mastersroere, hvor hovedparten af dem i forvejen danner holdet: Søndagsotteren. DSR mødte frem med to hold: Bruun & Hjejle, der de senere år har været faste deltagere ved mesterskaberne
I flere år har Aalborg Roklub haft Universitetsroning på programmet, og det kan de bl.a. takke Bjarne Petersen for, der utrættelig har ført sine roere frem til kaproningsbanerne i ind- og udland.
Se, så kan det undre, at hverken Odense Roklub eller Danske Studenters Roklub - ikke mindst - er med på banerne med en større gruppe af Universitetsroere, men sådan var det ikke denne gang.
Aalborg Roklub var ene anmeldt i klasserne for både kvinder og mænd.
For noget tid siden mistede DSR en af sine tidligere dygtige trænere, Asbjørn Torp, der for årtier tilbage fastholdt Danske Studenters Roklubs status, som mest vindende klub ved DM - og her taler vi begyndelsen af 1970´erne, hvor klubben osse havde en storhedstid.
Asbjørn stod bl.a. bag Hanne Petersen og Judith Andersens (nu Lyster) flotte landsholdsperiode i W2X, og har hele vejen igennem desuden haft en forkærlighed for studenterroning.
Derfor kom Bjarne Petersen fra Aalborg Roklub og DSRs nuværende formand, Kasper Haagensen, på den idé at udsætte en mindepokal til ære for Asbjørn Torp i netop Universitetsløbene ved Danmarksmesterskaberne.
Det særlige ved denne pokal er, at man ikke vinder den ved at komme først over målstregen i finalerne, men modtager den, som den klub, der har flest deltagere med i finalerne ved DM!
Da Aalborg Roklub var ene anmeldt ved årets mesterskaber i 2021, tilfaldt pokalen naturligvis de dygtige roere fra det nordjyske.
Og sikke en pokal - den hører så absolut til i den tungere liga - så der var ikke tvivl om, at Bjarne P. måtte sørge for ekstra plads i bilen hjem, da pokalen skulle pakkes og turen gik retur mod Limfjorden.
Her var DSR stensikker på et Forbundsmesterskab - og det kom allerede frem, da anmeldelserne blev offentliggjort. Således kunne Danske Studenters Roklubs seje kvinder afholde klubkaproning på Sorø Sø, for ingen turde tilsyneladende at møde dem - klubbens to kvindelige hold.
DSR har i mange år deltaget flittigt ved årets Langdistancekaproninger i hhv. kvindernes og mændenes klasser. Og ved årets kortbane-DM så vi LDK-roerne slå til. Egentlig kan man lige så godt udskrive løbet over 2000 meter - som var distancen for år tilbage - for det er LDK-roerne jo i forvejen vant til. Nu blev det så til et spurtopgør i inrigger i stedet for.
I øvrigt går flere inkarnerede LDK-roere efter at få pisket gang i LDK-turneringen igen, som det tidligere udvalg lukkede ned for i 2019. Det bliver spændende at se, om vi atter skal opleve de dygtige inriggerkaproere give den gas rundt om i landet, når nogle af Danmarks mest velsmurte LDK-regattaer afholdes i 2022.
Fire både til start, hvor Roklubben Furesøs Mette Møller vinder over Christina Jensen fra Roklubben ARA. Anna Karina Gravad, Køge Roklub, bliver nummer tre, og Nordslesvigs Susanne Klages bliver nummer fire.
Randers Roklub har ikke mange med på kaproningsbanerne, men de har Oliver Bach, og han har vist særklasse i flere år efterhånden. Også denne dag i Sorø. Det bliver spændende at følge ham, når han rykker op i junior A.
I 2021 blev det til et tronskifte i kvindernes singlesculler.
Således lykkedes det ikke for Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, der har haft denne bådtype, som en paradedisciplin, at forsvare sit Danmarksmesterskab.
Nina Hollensen, Aarhus Roklub, er ny Danmarksmester her - men denne titel har Nina dog haft tidligere. I 2015 vinder Nina mesterskabet - men det var i forbindelse med Fies barselsorlov. Siden er ingen kommet i nærheden af Fie - lige indtil denne lørdag, i 2021, på Sorø Sø.
Nina Hollensen deltog ved OL i Rio i 2016 i W2X med Lisbet Falch Jakobsen fra Bagsværd Roklub. Derefter holdt Nina en velfortjent pause. Hun færdiggjorde sine medicinstudier, blev læge, og blev udtaget til W4-, der skulle til OL. Men kort tid før legene i Tokio bliver Nina sat af. Nina Hollensen fortalte i februar, 2021, umiddelbart efter udtagelsen til roinfo, at hun var glad for at blive udtaget, men ked af, at det kom til at gå ud over en anden, at hun nu fik denne plads. Men sådan er gamet, og det viste sig da også, at det blev Nina selv, der trak det korteste strå. |
Hos roinfo.dk, har de to journalister altid fulgt dygtige Nina, når Aarhus-roeren skulle præstere, hvad enten det har været ved hjemlige regattaer eller ved store regattaer i udlandet. Hele vejen igennem har Nina været en stærkt dedikeret roer med masser af overskud, og selvdisciplin. Hun valgte at tage orlov fra sin lægegerning og at flytte til København, men kort tid før OL sker der det, at Lærke Berg Rasmussen fra fireren sættes i en toer uden med Fie Udby. Dermed rykker Ida Gørtz Jacobsen tilbage på sin plads i fireren, mens Trine Pedersen fra Holstebro rykker ind på holdet. |
Derfor er der slet ingen tvivl i vores optik om, at det ikke kan være mere velfortjent, når Nina Hollensen, Aarhus Roklub, efter et turbulent år, napper Danmarksmesterskabet i W1X foran favoritten.
Det var rørende at se Ninas store glæde, da hun modtog publikums hyldest og klapsalver, da hun entrede medaljeskamlen. Efterfølgende blev der, fuldt ud forståeligt, knebet en tåre hos den dygtige ropige, da træner, Per Amby, kom hen for at ønske tillykke.
Da roinfo et par dage senere kontakter Per Amby, udtrykker han megen glæde over Ninas flotte mesterskab.
Til gengæld er Amby ikke imponeret over den måde, DRC taklede situationen, da Hollensen blev sat af fireren kort tid før OL. - Det var bestemt ikke noget kønt forløb. Det er mit indtryk, at roeren aldrig helt fik at vide: - Hvorfor...
... Og det er ikke særligt godt, hvis en roer ikke får en ordentlig forklaring, når det ender, som det gjorde her. Jeg kunne godt tænke mig, at man havde en sportspsykolog inde over, når sådan noget sker, siger Amby.
- Hvad skal der så ske nu, spørger roinfo.dk.
- Nina er nu flyttet tilbage til Aarhus. Og hvis hun ønsker at fortsætte i singlesculler, måske med henblik på OL i Paris, så er det dét, vi går efter. Hun skal have lov at forfølge sine mål, og det vil vi gøre alt for at bakke op om i vores træningscenter, slutter Per Amby.
Løb 115 - M1X, 2000 meter, Danmarksmesterskab
Med blot 5 tilmeldte i denne finale skulle deltagerne i det mindste ikke tidligt op og ud i indledende først. Hen over dagen meldte to roere fra, tilbage var: Saxkjøbing Roklubs stortalent: David Wandrup, Roskildes Bastian Secher, og regerende mester, Sverri Nielsen fra Danske Studenters Roklub. Det blev, ikke overraskende, Sverri, der atter roede mesterskabet hjem lige foran Bastian Secher, mens David bliver nummer tre. Dermed giver det 25 Danmarksmesterskaber til DSR i denne disciplin. Og et Forbundsmesterskab for 2016, hvor mesterskaberne fandt sted i Holstebro, men grundet det faktum, at det afvikles på en 1000 meter bane, kunne det ikke godkendes, når vi taler DIF-mesterskaber. Sverri er mest vindende roer her med 6 mesterskaber og et Forbundsmesterskab. Løbet har tidligere været en paradedisciplin for dygtige letvægtere, der ved DM både nappede mesterskabet i LM1X og M1X, som Henrik Stephansen, Roklubben Furesø med 5 mesterskaber i rap, mens også Rasmus Quist og Karsten Nielsen, tidligere letvægtsstjerner, har 3 mesterskaber hver. I øvrigt har Saxkjøbing Roklub tidligere roet sig ind på mesterskabslisten, første gang i 1925 og siden i 1953 & 1954. Roskilde Roklub har et enkelt mesterskab i M1X ved Bo Kaliszan i 1995.
Hvis nogen taler om, at der skal indføres DIF-mesterskab her, så har det tilsyneladende lange udsigter. Bådtypen er ikke ligefrem populær, selvom dansk roning er begunstiget af kvinder, som ikke har foretaget sig andet, end at ro en-åres roning mhp. internationale regattaer, som OL,VM og EM. Denne gang to både til start, og det atter fra Bagsværd Roklub og DSR. Det bliver Frida og Ida, hhv. Sanggaard Nielsen og Gørtz Jacobsen, fra Bagsværd Roklub, der ror sig til endnu et Forbundsmesterskab her foran DSRs Mathilde Kiilgaard og Lærke Berg Rasmussen.
Der har været roet om Danmarksmesterskaber i denne bådtype siden: 1934. Den helt store stjerne her er Thomas Ebert, DSR, der har vundet hele 13 mesterskaber i M2-. De ni i rap i perioden: 1995-2003. DSR har vundet 22 mesterskaber gennem årene, og lige her er Lyngby Roklub også godt med - med sine 18 mesterskaber. Roskilde Roklub har otte mesterskaber her, senest fra 2019, hvor Sutton roede mesterskabet hjem med Bastian Secher.
Løb 118 - U19W4X- Juniormesterskab
Hvor herligt at se, at Roskilde Roklub nu atter stempler ind hos pigerne, og sørme om ikke junior-pigerne fra domkirkebyen snupper mesterskabet i dobbeltfirer. Lige her kan DM-nørden ikke erindre, at det er sket tidligere. De sjællandske piger bliver dog fulgt til dørs af Holstebro Roklubs dygtige kvartet med:
- Laura Møller(1)
- Stine Højager Nielsen(2)
- Naja Noer Normann Andersen(3)
- Anna Skovdam(4)
Der er efterhånden ikke mange klubber, der kan fremvise en større hær af dygtige kaproere. Men det kan Holstebro Roklub, der shiner totalt, og det lige meget, om vi er ude i de yngste juniorklasser, til sidste-års juniorer og videre til seniorerne.
I Holstebro handler det om at skabe dygtige kaproere - og vi kommer næppe til nogensinde at se mastersroere fra Vandkraftsøen rundt om ved regattaerne. - Det handler om de unge, og ingen andre, har træner og leder Freddy Quist tordnet igen og igen. - Det er dem, der er fremtid i, og de senere års totale satsning har for alvor vist sig på de nationale og internationale robaner. Således gav Holstebros herreroere de øvrige deltagere i en-åres bådene totalt baghjul ved DM i 2020, og det har de tænkt sig at fortsætte med. Det imponerer, når samme klub møder til start med flere hold i de store mandskabsbåde. Således også i drengenes dobbeltfirer. Udover de to mandskaber fra Holstebro ser vi også Bagsværd Roklub og Roklubben ÆGIR være med her.
Bådtypen, som er en "rigtig hænger" ved DM, da interessen tilsyneladende kun er der, fordi det ofte er nemt at score en ægte DIF-medalje her.
Det er ligefrem sjældent, at løbet gennemføres på vandet. Og sådan blev det heller ikke denne gang.
To tilmeldte hold. Holstebro Roklub, der normalt ikke satser på denne bådtype, melder fra, og dermed kan roerne fra Bagsværd spadsere hen til præmieteltet og få overrakt DIF-medaljerne, uden at have roet sig til det. Der er dog ét krav, før medaljerne udleveres. Roerne SKAL være i vægt!
Som vi så det i drengenes 4X-, ser vi det igen: Dobbeltsejr til Holstebro Roklub!
Med i finalen er også roere fra Sorø Roklub og Odense Roklub.
Pænt med deltagelse her, hvor deltagerne skal ro indledende heats for at kvalificere sig til finalen.
I det ene indledende vinder Køge Roklubs Mai-Britt Bille og Anna Karina Gravad over Fredensborgs legende: Merete Boldt og Susanne Hansen. Sådan bliver scenariet også i finalen, hvor Nyborgs Lena Stolzenbach og Charlotte Buchwaldt bliver nummer tre.
En finale med fuldt hus, hvor deltagerne følges pænt ad, og præsterer et opløb, der er en VM-finale værdig. Efterfølgende kommer meldingen om, at Bagsværd Roklubs deltagere diskvalificeres grundet en tyvstart. BR-roerne blev ellers noteret for hurtigste tid efter formiddagens indledende heat.
Gennem hele sæsonen har KVIK og DSR troligt slået følge, når vi taler Langdistancekaproning rundt om ved regattaer i landet. Og det år efter år. Denne gang blev det til en spurt over 1000 meter - og lige her var det rigtigt glædeligt, at Roklubben ÆGIR mødte til start - og fulgte kvikkerne til dørs. Og naturligvis vil vi gerne se: Jacob, Jeppe og Emilie fra Roklubben ÆGIR til næste sæsons Langdistancekaproninger. I denne sæson kom nye LDK-deltagere på banen fra Rødvig og Odense - og Roklubben ÆGIR har tidligere gjort det godt ved LDK for år tilbage - i hvert fald i kvindernes klasser.
Roinfo er "næsten" på vej med 2. afsnit...