Der har været talt og skrevet meget om årets Danmarksmesterskaber, der blev rykket frem til den 17.-18. oktober for seniorerne, mens juniorerne afviklede deres ugen forinden på Vandkraftsøen i Holstebro.
DM2020 skulle afholdes på Bagsværd Sø, og det med at rykke datoen betød, at en lind strøm af afmeldinger løb ind i ugen op til. Det var også ventet, idet DM nu var planlagt til afholdelse i skolernes efterårsferie.
De mange afmeldinger betød, at rodommere og arrangører kunne sove lidt længere, idet alle indledende løb udgik. Dermed var der "rene" finaler lørdag eftermiddag. Søen var næsten som et spejl. Vejret var flot, omend noget køligt for de tålmodige tilskuere, hvor et fåtal var mødt frem og med mundbind fulgte løbene på nærmeste hold.
Grundet forsamlingsrestriktionerne var løbene delt op i blokke, og det betød - at der imellem disse finaler kunne være op til 45 minutters pause.
Dertil var medaljeoverrækkelserne stærkt savnet. Det kan undre, at arrangørerne ikke fik sat et bord op ved præmiebroen, hvor en enkelt person kunne have stået for dette, og enten lagde medaljerne klar, så man kørte EM-proceduren med, at roerne selv kunne tage medaljerne om halsen - eller række dem ud med en bådshage, mens roerne blev siddende i bådene. En tredje mulighed kunne klares med en motorbåd, der sejlede hen, og en person rakte medaljerne over.
Derfor blev det for tilskuerne en meget tam forestilling at se på, mens deltagerne ikke blev hyldet, som de burde på den lange præmiebro.
På land var der zoneopdelinger, og det gav ikke de helt store problemer i lørdagens set up, idet det hovedsageligt var de små bådtyper, der blev gennemført. Politiet lagde vejen forbi flere gange denne lørdag eftermiddag, men i følge dommerformand: Lars Christoffersen, havde der, indtil roinfo talte med ham lørdag, ikke været problemer af nogen art. Det kunne dog blive en større udfordring i søndagens set op, hvor mange mandskabsbåde skulle på vandet lige efter hinanden.
Sportsligt set var det favoritterne, herunder en del af EM-roerne, der kom først til fadet, men meget tyder på, at der er ved at ske et epokeskift i mændenes en-åres klasser - et længe ventet epokeskift - idet Holstebro Roklubs stærke herreafdeling, efter års tilløb, nu er ved at være der, og det, når der skal hales rigtige DIF-mesterskaber hjem til klubben ved Vandkraftsøen. I fjor skrev klubben DM-historie ved at vinde det første DM i M4-, og ved DM2020 tog Holstebro-roerne sig desuden af mesterskabet i M2- - og det for første gang nogensinde. I skrivende stund lurer roinfos journalist da også på, om der kommer til at ske et epokeskift i M8+ ved årets mesterskaber. Noget, som har været ventet i de seneste år, og om dette kan der læses meget mere om i roinfos store reportage fra søndagens finaler.
W1X: Danmarksmesterskab
Fie indledte DM 2020
Det kommer næppe, som den helt store overraskelse, at Roforeningen KVIKs Fie Udby Erichsen, netop hjemvendt fra EM med en 4. plads som resultat, roede et sikkert mesterskab hjem.
Det blev Fies 8. mesterskab i W1X, hvor hun tillige har et Forbundsmesterskab fra 2016. Dermed er Udby kommet på omgangshøjde med Trine Hansen, der har otte mesterskaber bag sig, de 6 for Sorø Roklub, og de to sidste for KVIK, som med Fies mesterskab i 2020 runder de 14 Danmarksmesterskaber og 1 Forbundsmesterskab i denne bådklasse.
Først Europamester - så Danmarksmester
Sådan blev rækkefølgen for Sverri Nielsen fra Danske Studenters Roklub, da årets DM blev rykket til efter EM. Beundringsværdigt er det, at tilmeldingerne var mange i M1X, men da DM-datoen blev rykket, var der en del, der meldte fra.
Nielsen vinder sit 5. Danmarksmesterskab i denne bådtype, han har et Forbundsmesterskab tillige, men det blev vundet i 2016 over 1000 meter - og tæller ikke, som et DIF-mesterskab.
Aarhus-roeren: James Dodd bliver toer, så er det Nicholas Andersen, KVIK, på 3. pladsen, mens Kresten Ernst, Lyngby Roklub, og Thorbjørn Frankel, KVIK, bliver henholdsvis nr. 4 og 5.
Det er ved at være nogle år siden, der blev udskrevet mesterskab i denne bådtype, og så blev det lidt af en løjerlig størrelse, når vi ser på deltagelsen. I nogle år er der pænt med tilmeldinger, og så kan man risikere, at løbet året efter slet ikke bliver roet. Enten fordi der ikke er nogen, der har meldt sig til, men fordi nogen melder fra. For en del klubber regnes et Forbundsmesterskab for det samme, som et Danmarksmesterskab, men ifølge DIFs udskrevne løb, så er det ikke det samme, og det kan have betydning for deltagerne fra de store københavnerklubber, hvor selve DIF-medaljerne vægter mere, end et Forbundsmesterskab. Alligevel, nu må man godt begynde at se på, om der ikke kan blive udskrevet DIF-mesterskab i eksempelvis toer uden for kvinder. Det er nok for tidligt at barsle med denne idé, når det handler om W4- og W8+, da det, selvom det lige nu og her er trendy, måske om få år, ikke får den store tilslutning, qua, at der skal en del kaproere til at løfte opgaven. Det kan man til gengæld klare i toer uden, hvor også de klubber, der ikke har så mange kaproere, kan lege med.
Denne gang var der 7 tilmeldinger, og her havde det været interessant at se DSRs Lærke Berg Rasmussen & Christina Juhl Johansen, DSR, mod deres kollegaer i W4-, Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen, Bagsværd Roklub. Men DSR meldte fra, og dertil indløb andre afmeldinger, så det blev en ren finale, som Frida og Ida tog sig sikkert af.
Holstebro Roklubs knusende stærke Trine Dahl Pedersen og Karen Mortensen kom ud i styreproblemer, idet styreskoen, i den båd, de havde lånt, ikke fungerede ordentligt. Det kom desværre til at koste Pedersen & Mortensen kostbare selunder, og DSRs to mandskaber m. Anna Calina Schanze og Astrid Steensberg, samt: Cecilie Brünnich Sørensen & Marta Kempf, indtog hhv. 2.- og 3. pladsen.
Holstebro Roklub skriver DM-historie
I de seneste år har det været Roskilde, KVIK og DSR, der har kæmpet om medaljerne her - men det blev der lavet om på, lørdag den 17. oktober 2020 på Bagsværd Sø.
Holstebro Roklub skrev DM-historie ved at sætte sig på 1. pladsen i denne disciplin, og det bliver næppe et engangstilfælde. Der blev vist særklasse i denne finale, og nye mestre er: Magnus Valbirk og Kaare Mortensen. Derefter blev det: Roskilde, KR, DSR og Holstebro. Herligt at se, at det ikke er et sædvanligt opgør med roere fra København og Sjælland, men at Holstebro Roklub, som igennem flere år, har haft Søren Madsen, som fastansat træner, kommer susende og indtager domænet i en-åres bådene.
- Nu med kvinde ombord.
Roinfos udsendte spotter, at der er en kvinde med ombord i Holstebros båd, og det er Stine Højager Nielsen, der stroker båden. Det er ikke set før i en finale i mændenes letvægtsfirer, at der er kvinder med, og derfor beder roinfo.dk dommerformand, Lars Christoffersen svare på, om der er en fornuftig forklaring her.
Det er Bagsværd Roklub, her er fire mænd (!) ombord, der vinder Danmarksmesterskabet i denne bådtype. Klubben har vundet 15 mesterskaber her, siden løbet blev indført i 1975. Desværre har DFfR ikke opdateret listen over vundne mesterskaber korrekt, da man helt har udeladt vinderne i årene 2016-2017-2018 med den begrundelse, at løbene ikke blev roet. Men er et hold tilmeldt, vinder man uden kamp. Er to hold tilmeldt, og det ene melder af, vinder det hold, der er tilbage, uden kamp. Derimod, hvis der ikke er nogen tilmeldte mandskaber, kan man skrive, at løbet ikke blev roet.
I 2019 vandt Holstebro Roklub mesterskabet ved DM på Brabrand Sø.
Læs forklaringen på, hvorfor Holstebro Roklub fik lov at stille op med en kvinde ombord ved årets DM, nedenfor
De havde en herre, der af uransagelige årsager var mødt al for tung op til vejningen og ikke kunne nå at komme i vægt.
Reglerne siger, at man gerne må skifte en roere inden starten på løbet, så det fik Holstebro lov til, hvis de kunne finde en, der var i vægt.
Hvis ikke, ville der jo ikke blive noget løb.
Her tillod vi os så, at se igennem fingre med at det så blev en pige ;-)
Det havde jo ingen betydning for resultatet.
W2X: Danmarksmesterskab
Men sådan blev det ikke ved DM i 2020 - og det betød til gengæld at andre kunne kæmpe om medaljerne.
Når nu Marta Kempf nævnes, så er det fordi den tidligere Odense-roer, blev Europamester for nogle år siden med Anne Larsen. I en årrække toppede de to fynske friske piger i alt, hvad der hed juniorklasser, dygtigt trænet af Johnny Rusbjerg. Siden skiltes deres veje. Kempf meldte sig for et par år siden ind i DSR, og mens Anne Larsen gik og tyggede lidt på den, tog hun en anden beslutning. Med stor chance for at kunne toppe ved DM, valgte Larsen at melde sig ind i Roforeningen KVIK.
Ved årets DM imponerer Aarhus Roklub ved at have to både til start her. Også Roskilde Roklub er ved at være godt med, og har et par nyere talenter med, blandet med erfarent blod. Fra Bagsværd Roklub er det landsholdsroerne i letvægt, Mathilde Persson og Marie Mørch, som indtager 2. pladsen i finalen.
Fejrer fødselsdag med DM-guld
Samme dag kan Emil fejre sin 29-års fødselsdag.
Stort tillykke fra roinfo.dk - både med Føs´dagen - og mesterskabet.
Det bliver DSRs Christina Juhl Johansen, Nikoline Laidlaw, Cecilie Brünnich Sørensen og Astrid Steensberg, der vinder over kollegaerne fra klubben med knap 5 sekunders forspring. Bagsværd Roklub bliver nummer 3 og Holstebro Roklub nummer fire.
Holstebro Rk., imponerer med fire både i finalen
Der var fuldt hus ved årets Danmarksmesterskaber, hvor denne finale rundede lørdagen af, og det imponerer, at Holstebro Roklub møder frem med hele fire mandskaber!
De skulle møde roere fra Bagsværd og DSR.
Det blev til et herligt gensyn med Bagsværd Roklubs tidligere mestre, der nu har nået mastersalderen. Flot at de møder til start ved DM - når nu mastersklasserne er droppet.
Vi ser en total dominans af roerne fra Vandkraftsøen her, idet Holstebro-"kvartetterne", indtager de tre første placeringer i finalen. I 2019 fik Holstebro Roklub for første gang skrevet sig ind på DM-mesterskabslisten, og her var tre af årets vindere med, siden har der været en enkelt udskiftning, men ellers er vinderne anno 2020 identisk med sidste års kvartet.
Årets flettepiger -
og dem, roinfo mødte v. målområdet
Udover fotos af Styrmandskast - bringer roinfo også årets flettebilleder!
Denne gang ingen undtagelse. Flere af de kvindelige roere er, udover at være eksperter i roning, også eksperter i fletninger.
Nedenfor ses to af deltagerne, der er dygtige, også i denne disciplin
- Det behøver du ikke, jeg lader tæppet falde om et øjeblik, lød det med et smil fra tæppeholder, Peter Rytter Munk. Den lo de meget af, denne eftermiddag på præmiebroen.
Roinfo er i fuld gang med 2. del af beretningen fra årets Danmarksmesterskaber.
Anden del rundes af med et efterskrift om selve arrangementet, og om det bør gentages i denne form i 2021.