Det var ikke alene Belgien, der blev tvunget til at foretage et valg mellem to rohold, der havde kvalificeret sig til Olympiske Lege i Rio.
Nedenstående bygger på oplysninger fra en artikel på World Rowing: http://www.worldrowing.com/news/rowing-completes-successful-olympic-and-paralympic-qualification-process
I artiklen kan man blandt andet læse:
- Egypten, Mexico, Chilie og Belgien blev tvunget ud i et valg mellem deres singlesculler(mænd) og letvægtsdobbeltsculler (mænd)
- Cuba, Korea og Vietnam måtte vælge mellem kvindernes singlesculler og kvindernes letvægtsdobbeltsculler
- Brasilien måtte vælge i begge kategorier, altså først et valg mellem kvindernes singlesculler og kvindernes letvægtsdobbeltsculler og derefter et valg mellem mændenes singlesculler og mændenes letvægtsdobbeltsculler.
Røgen efter diskussionen om hvordan de forsvarende OL vindere i mændenes letvægtsdobbeltsculler Mads Rasmussen og Rasmus Quist kvalificerede sig til OL, har endnu ikke lagt sig, og fra flere sider er det blevet foreslået, at man kunne tildele Belgiens mandlige letvægtsdobbeltsculler et Wildcard. Det kunne man måske også, men gør man det, er der altså syv andre hold, som kan gøre gældende, at også de røg ud på diversitets-reglen og at de dermed, i ligeberettigelsens navn, ligeledes bør have et Wildcard – Men det er vel næppe meningen, at man indfører en regel og så omgås reglen ved uddeling af Wildcards. Hvis man ser på antallet af deltagere ved roning ved OL er det næppe hellere praktisk muligt.
Danmark versus Belgien
Ser man isoleret på Belgien og Danmarks deltagelse ved OL i roning virker reglen ikke videre logisk. Danmark får nu seks hold med til OL, mens Belgien må nøjes med et. Eksisterede reglen om diversitet ikke vil fordelingen være fem til Danmark og to til Belgien. I antal roere er fordelingen med diversitet Danmark 13 – Belgien 1 og uden diversitetsreglen Danmark 11 – Belgien 3. Om andre lande er havnet i samme situation vides ikke.
FISA om diversitet
FISA forsvarer reglen, der blev indført i 2013 og altså første gang var gældende for kvalifikationen til Rio, med et ønske om at få så mange lande som muligt med til både kvalifikationen og til OL. I artiklen skrives, at reglen har hævet deltagerantallet til OL-kvalifikationen med 20 procent selvom man fortsat kun har en kvote på 550 roere til OL.
[email protected]