Se de mange billeder, og læs om mændenes finaler
Klik på billederne, hvis du vil se dem i stor størrelse...
Fordi man er et topnavn indenfor international roning, kan man slet ikke vide sig helt sikker, når der skiftes bådtype. Det så man i mændenes dobbeltsculler, hvor den tredobbelte verdensmester, Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, sammen med superroeren Steffen Bonde, Odder Roklub, på papiret danner en klassebåd, som indtil videre er Danmarks bedste bud på et internationalt mandskab i 2014. Men med OL-vinderne, Mads Rasmussen & Rasmus Quists comeback, var der lagt op til en sand gyser i de to finaleløb over weekenden.
Især lørdagens finale blev temmelig heftig, hvor de tunge drenge, Sophus og Sverri blev presset, og det fra en lidt uventet kant, idet Emil Espensen & Jens Noll Nielsen fuldstændigt hæmningsløst tordnede af sted overfor de øvrige i feltet, der fik sig lidt af en mavepuster. OL-guldvinderne, der først for alvor kommer til at byde ind til efteråret, hvor der er trials i DRC, er alligevel så godt kørende på nuværende tidspunkt, at de på de sidste 100 meter fik sat OL-turboen til, og vristet sig fri af Stephansen og Bonde, der slet ikke kunne være med i opløbet her.
Således blev det Sophus Johannesen og Sverri Nielsen, der kom først over mållinjen med Emil Espensen & Jens Noll Nielsen lige efter. Dernæst blev det Mads og Rasmus. På fjerdepladsen Stephansen & Bonde, så fulgte Odenses Kiehn og Larsen, og de unge, Modest & Leicht blev nummer seks.
Der var også lagt op til en spændende finale i mændenes sculler, hvor Danmarks højeste kaproer, DSRs Frank Steffensen, 208 cm. - skulle ud mod turbo-roeren, letvægteren Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus Roklub, der for alvor har fået gang i den hurtige roning i denne sæson. Og med stortilmeldinger her, var der både indledende løb og semifinaler, før de rette seks herrer blev fundet klar til en forrygende A-finale.
Det var ikke uventet, at Andrej Lawaetz Bendtsen blev en hård nød at knække for høje Frank Steffensen. Således blev tilskuerne vidner til en feberfinale, hvor Andrej var lige ved at sætte Frank Steffensen på plads. Frank susede lige akkurat i mål foran Andrej, og tiderne så således ud: 7:26.37 og 7:26.96. På tredjepladsen blev det Jannik Nilton, DSR.
I søndagens finale skete der lidt forskydninger. Den blev ganske anderledes, end lørdagens, og det er herligt at se, at andre også vil først til fadet.
Mændenes toer uden bød ikke på den helt store gyser. Således vandt DRC´s Thorbjørn Patschider og Christian Michaelsen sikkert begge dage.
Guldfireren med Morten Jørgensen, Jacbo Barsøe, Kasper Jørgensen, og Jacob Søgaard Larsen fik slet ikke nogen konkurrence i deres bådtype, og måtte begge dage udfordre dobbeltfirerne, hvor letterne vandt.
I “de gode gamle dage” blev regattaerne altid afsluttet med et forrygende otterløb. Men der har været længe imellem, at vi ser otterløb på den normale distance i Danmark, hvor al fokus efterhånden er tunet ind på de små bådtyper. Det er der heldigvis lavet om på nu. I Aalborg har man fået stor succes med en Universitetsotter, og den er blevet til på baggrund af en utrættelig leder, Bjarne Petersen, der i de gode gamle dage roede i København, siden blev træner i provinsen, og i det civile liv var jægersoldat.
At være kaproer kræver disciplin, og at være klar til tiden. Men det forudsætter også, at der står en indpisker klar til at få sat tingene i værk. Og det kan Bjarne.
Således er hans idé om at skabe en landsdækkende universitetskaproning ved at tage form. Og takket været hans utrættelige indsats, har alle danske kaproningsinteresserede grund til at nyde det store arbejde, Bjarne Petersen, sammen med Aalborg Roklub, har sat i værk. Således sendte den nordjyske klub otteren til Odense forleden, for at deltage i langdistancen, også selvom den var ene anmeldt.
Naturligvis skulle universitetsotteren også være med ved Copenhagen Regatta, og i en fart fik DSR stablet et mandskab på benene, som en udfordring, bestående af tidligere solide kaproere, der før var garanter for sublim roning og gode resultater.
Men - det fik universitetsroerne fra Aalborg sandelig lavet om på i søndagens finale, som de vandt over DSR.
Og næste gang, vi ser Aalborg-roerne i aktion bliver ved Sorø Regattaen i begyndelsen af juli, lover de. Dertil skal bemærkes, at klubben sandelig også mødte til start i dobbeltfirer hos seniorerne også. Sådan!
Som nævnt er det som om at drengenes junior A- klasse deltagermæssigt set, er gået lidt tilbage. Men rart er det så at vide, at der bliver fulde huse til næste år, med en række gode junior B-drenge, der rykker op.
Ribe Roklub har de senere år vist vejen hos både piger og drenge med to gode scullerroere. I årevis har vi ikke hørt så meget til Ribe Roklub, der jo havde Else Mærsk med i dobbeltfirer ved OL i Montreal helt tilbage til 1976. Men den tidligere træner, Jørn Nissen, meldte klar igen for få år siden, og det har givet bonus.
Således vandt Sebastian Adelhardt begge dage over Andreas Østergaard Quach fra Holstebro Roklub.
Efter at have huseret i en årrække, i junior B-klassen, er Mathias Danmark og William Wisholm fra Hadsund, altid garanter for sublim roning i drengenes dobbeltsculler, hvor de tog sig af junior A-klassen i weekenden.
Stortilmeldinger i junior-B
I junior B var der stortilmelding i dobbeltfirer, hvilket er herligt at opleve. DSR, der ellers tidligere har satset alt på seniorerne, er de senere år begyndt at skelne til de mere yngre årgange, så der bliver noget at tage over med, når landsholdsroerne stopper. Juniorarbejdet er begyndt at tage form, og det bemærkedes, at en kombineret dobbeltfirer med Lyngby Roklub viste vejen i drengenes junior B-klasse.
Et andet sikkert kort er Bastian Secher, Roskilde Roklub, der i år er inde i en gruppe med Emil Lenzing, Lyngby Roklub, og Jeppe Storm fra Roklubben Viking med henblik på en udtagelse til Baltic Cup senere i denne sæson. De tre drenge viste fine takter ved Copenhagen Regatta.
I den ældre generation, mastersklasserne, blev det til dobbeltsejr til Alf Mikkelsen, Fredensborg, og Jørgen Jensen, Lemvig i hver deres sculler finale over weekenden. Dobbeltsejr blev det også i MM-2X til Bjarne Hjorth og Christian Mølvig fra Sorø Roklub. I kvindernes dobbeltfirer blev det til dobbeltsejr til Fredensborg Roklub begge dage, lørdag i kombination med Køge Roklub, mens det for mændenes vedkommende blev til en total weekend-sejr til DSR/Skjold/Sorø.
To sportschefer for henholdsvis: Baglænsroning og forlænsroning (!) mødtes lørdag eftermiddag, idet Bo Vestergaard, manden med kasketten, tidligere verdensmester i letvægtsotter, nu Sportchef i Dansk Kano- og Kajakforbund, blev lykønsket af DFfRs Sportschef, Lars Christensen (med ryggen til).
Jacob Øjvind Nielsen,tv., danner MM2X med Bo, og sammen har de firmaet rojabo, som mange danske roere nyder godt af.
- Vestervig Roklub er, som spået i fjor, godt på vej til at bide sig fast igen. Således havde klubben et par drenge med, der gjorde det godt i dobbeltfirer, og sidst på lørdag stod de for en sejr i dobbeltsculler.
Det er klubbens formand, Jan K. Østergaard, der atter er på banen med kaproere. For nogle år siden prægede Østergaard-familien robanerne herhjemme og i udlandet med Kristian, der både blev Danmarksmester i sculler, og kom på landsholdet, og i dag er kaproningschef i Københavns Roklub, samt søsteren Pia, der i flere år vandt alt, hvad der var værd at vinde i pigernes klasser. Dejligt at se den lille klub være med igen up front...
Nedenfor ses de stolte drenge fra Vestervig Roklub.
- Sku´ ha´ gået til Louis Nielsen, var der sikkert nogen, der tænkte, da speakeren tog fejl af sølvvinderne efter mændenes heftige dobbeltscullerfinale om lørdagen, hvor hun nævnte at Stephansen og Bonde var blevet nummer to - men det var nu: Emil Espensen og Noll, der tog denne fine placering efter DRCs store drenge, Sverri og Sophus og foran de regerende OL-vindere, Mads og Rasmus. Bedre held næste gang til speakeren i tårnet…
Slut fra tårnet for denne gang...
Tekst og fotos: Mette Bacher