Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Danskerne klar til EM i Poznan

22/5/2015

0 Comments

 
Tekst og foto: Mette Bacher
Når Europamesterskaberne i roning afvikles i polske Poznan den sidste weekend i maj, er mere, end 600 roere til start. De fleste løb i de små bådtyper, er velbesøgte, men også guldfireren bliver udfordret af tretten stærke europæiske mandskaber.
Således bliver dette for-OL-år en prøvelse for alle, og det er her, det bliver første store mulighed med henblik på at komme gennem nåleøjet og få tag i OL-billetterne med henblik på en tur til Rio i 2016.
LW1X
Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, er Danmarks repræsentant her, og sjællænderen skal ud mod 12 kvinder, der for hovedpartens vedkommende har præget det internationale felt de senere år.
Picture
Roskilde Roklubs Aja Runge Holmegaard er stærkt kørende i kvindernes letvægtsklasse, hvor hun formentlig senere i år får roet sig ind på en letvægts dobbeltfirer. Foto Mette Bacher
Nogen i den olympiske bådtype, LW2X, og andre skal måske blot testes af i scullerklassen med henblik på at danne den stærkeste 2X senere i denne sæson. Ajas modstandere kommer fra Østrig, Grækenland, Polen, Cypern, Irland, Sverige, Storbritannien, Letland, Litauen, Tyskland og Holland.
Interessant er det at se, hvad ireren, Sinead Jennings kan vise her. Knap 40 år gammel vejrer hun morgenluft og har et verdensmesterskab bag sig, men her skal vi helt tilbage til 2001, mens det også er blevet til sølv og bronze. For ikke at nævne hollænderen, Kraaijkamp, der er dobbelt verdensmester i LW4X- i 2013-2014. Det bliver spændende at følge Aja ved EM, da den seje letvægter aldrig giver ved dørene, men kører fuldt og helt igennem, og måske bliver det Holmegaards første helt store internationale gennembrud i 2015.

LM1X
Regerende OL-vinder i LM2X, Mads Rasmussen, DSR, må lade makker Rasmus Quist, DSR, blive hjemme denne gang, mens Quist prøver at blive sin skade kvit.
Mads Rasmussen er slet ikke uvant med scullerroning, en bådtype han praktiserede flittigt, som U23-roer, da han repræsenterede Nykøbing Falster Roklub på de internationale baner.
Denne gang gælder det EM, hvor Rasmussen skal møde 16 kollegaer i denne disciplin. Det er et interessant felt med flere tidligere VM-deltagere, hvor det hurtigt kan konkluderes, at danske Mads Rasmussen er den mest erfarne og en af de ældste i feltet. Slovakken Babac, der vandt årets første World Cup i Bled er blandt andet med. Det samme gælder bronzevinderen fra Bulgarien, men umiddelbart ikke navne, som gang på gang er toppet ved VM og OL, som danskeren, der udover sin OL-guldmedalje har flere verdensmesterskaber bag sig.

M1X
Til gengæld ser det straks mere hårdt ud i mændenes åbne scullerklasse med 20 roere til start. Danske Sverri Nielsen, DSR, skal møde flere hårde nysere her.
Picture
Mads Rasmussen har ved årets første regattaer herhjemme skullet undvære kollega Rasmus Quist i LM2X, men det går alligevel glimrende i 1X, hvor EM bliver forårets største udfordring. Foto Mette Bacher
Picture
Ergometerfænomenet, Sverri Nielsen, DSR, bliver udfordret internationalt, når det går løs ved EM i Poznan. Foto Mette Bacher
Blandt andet Ondrej Synek, Tjekkiet, der er regerende verdensmester og Ol-sølvvinder.
Den dobbelte OL-vinder, norske Olaf Tufte, der desuden har to verdensmesterskaber bag sig, samt flere ædle andre medaljer, går efter endnu en tur til OL, men har ikke været helt oppe at toppe de senere år. Højde og drøjde er nøjagtig som hos Sverri: 193/95. Også Kroatiens Damir Martin er kendt i internationale sammenhænge, hvor det er blevet til flere guldmedaljer i dobbeltfirer tillige med en OL-sølvmedalje.
Spændende at følge Sverris vej i dette stærke felt

LM2X
Danmark er OL-vinder her, men det er med Mads Rasmussen og Rasmus Quist. Indtil videre er det dog Jens Noll Nielsen, Hadsund og Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus, der er godt kørende her, og med ved EM for første gang i samme båd. I fjor roede Jens med Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, men parret endte på en beskeden 11. plads ved VM.
Også her bliver der noget at se til for danskerne ud af 17 deltagende hold. De regerende verdensmestre fra Frankrig er med - tillige med de hollandske brødre Muda, der vandt årets første World Cup i Bled.
Picture
Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus, og Jens Noll Nielsen, Hadsund, er et godt bud på dansk succes i OL-bådtypen LM2X. Foto Mette Bacher
W1X
Danmarks regerende OL-sølvvinder Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, får noget at se til i sin favoritdisciplin. Ved årets første World Cup i Bled i den forløbne weekend, hvor danskerne blev hjemme for at vise flaget ved Copenhagen Regatta, vandtes finalen af legendariske Ekatarina Karsten. Men det var kun fordi hendes makker fra 2X, som hviderusseren nu satser på, var blevet skadet. Den velkendte tjekke, Mirka Knapkova tog sølv i Bled, og Hviderusseren Kukhta fik bronze.
Picture
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, skal ud at vise, at hun er på vej til endnu en OL-medalje i 2016. Første store udfordring er ved EM i Poznan. Foto Mette Bacher
Men feltet i kvindernes 1X er ret stjernespækket, idet det bliver interessant at følge Frances Houghton, GBR, som har været i international roning siden 1996. Houghton har vundet en stribe guldmedaljer ved VM i 4X- i perioden: 2005-2008, mens det er blevet til OL-sølv i samme disciplin i 2004 & 2008. Hun er i øvrigt feltets højeste roer med sine 193 cm, og kan hun omsætte højde, drøjde og det høje tempo fra dobbeltfireren til sculleren bør det gå uhyggeligt stærkt. Belgien satser på, at deres verdensmester i LW1X kan gøre det i tung klasse også. Det bliver spændende at følge Peleman her. Også tyskeren, Julia Richter er ferm med to årer. Det er blevet til guld i 2011 og sølv ved OL i 2012 i 4X-. Irske Sanita Puspure, der hører under den irske landstræner, DFfRs tidligere formand, Morten Espersens vinger, vandt bronze ved EM i fjor og blev nummer fire i finalen, hvor vores egen Fie Udby måtte nøjes med en 11. plads. Og så er der, som nævnt, Knapkova fra Tjekkiet, som i en periode gik sin mandlige ditto, Vaclav Chalupa i bedene, og nærmest var den evige toer ved EM og OL. Men i 2011 brød hun endelig igennem, hvor det blev til guld. Knapkova har desuden flere internationale medaljer bag sig, og er en af Fies værste konkurrenter.
Danmarks Fie Udby Erichsen har også ædle medaljer bag sig, foruden OL-sølvet, idet hun vandt bronze i 2X ved junior VM i 2000 med Johanne Thomsen fra Holstebro. Det er desuden blevet til en VM-medalje i firer uden styrmand i 2008 med Lisbet Falch Jakobsen, Lea Jacobsen og Cecilie Askov-Christensen.
Det bliver interessant at se Fie mod de sejrvante konkurrenter.

M2X
Dobbeltsculler, åben klasse for mænd, er altid en stor udfordring, for klassen er en af de mest velbesøgte ved EM, VM og OL. Sophus Johannesen, Roskilde, og Frank Steffensen, DSR, skal møde 20 andre mandskaber, og her ses flere interessante konstellationer, sammensat med muligheden for at ro sig til en OL-billet.
Picture
Sophus Johannesen, Roskilde, og Frank Steffensen, DSR, har den rette højde og drøjde til at komme langt internationalt, hvor første store prøvelse er EM. Foto Mette Bacher
De værste konkurrenter er brødrene Sinkovic fra Kroatien, der er regerende verdensmestre. De mødte ikke til start ved World Cuppen forleden, men det gjorde Tysklands Stephan Krueger og Marcel Hacker til gengæld og vandt finalen. Det bliver interessant at følge tyskerne, idet Marcel Hacker tilsyneladende har droppet 1X, som i mange år har været hans favoritdisciplin for at prøve lykken i 2X. Hacker har flere ædle medaljer bag sig fra VM og OL i 1X.
Flere af mandskaberne ved EM har Sophus og Frank i øvrigt stiftet bekendtskab med i fjor ved VM blandt andet, hvor de to danskere dog ikke kvalificerede sig til A-finalen.

LW2X
Det bliver spændende at følge Anne Lolk Thomsen, DSR og Juliane Erlander, Odder Roklub, på deres vej mod målet efter at hæve endnu en OL-billet, og indtil videre ved man ikke, hvor stærkt mandskabet er, da der blev holdt pause i fjor, hvor det var Aja Runge Holmegaard, og Christina Pultz, der i forsæsonen dannede kvindernes LW2X. Ved VM i Amsterdam roede Aja med Helene Olsen, Lyngby Dameroklub, uden at parret nåede en placering i A-finalen.
Picture
Efter endt barsel, samt et opbygningsår, er det blevet alvor for Anne Lolk Thomsen, DSR, og Juliane Elander, Odder Roklub, der skal ro sig til endnu en OL-billet. Foto Mette Bacher
Lolk og Elander skal møde 13 mandskaber, men det er værd at bemærke, at hele finalefeltet fra VM i 2014 i Amsterdam ikke er med ved EM i 2015. Ved World Cuppen i Bled i den forløbne weekend, var det Kina, der toppede i kvindernes letvægts-2X, men denne gang må kineserne - af gode grunde - stå over. Til gengæld er sølv- og bronzevinderne, fra hhv. Polen og Holland med her, og det kan temmelig sikkert blive dem, der bliver de værste at møde, men også Tysklands par, hvor veteranen, Marie-Louise Draeger er med, kan blive noget af en udfordring. Et spændende og åbent løb bliver det for Juliane og Anne.

W2X
Også kvindernes åbne klasse bliver spændende at følge i et velspækket felt, hvor Danmark er repræsenteret af Lisbet Falch Jakobsen, Bagsværd Roklub, og Mette Dyrlund Petersen, DSR.
Picture
Mette Dyrlund Petersen, DSR, og Lisbet Falch Jakobsen, Bagsværd Roklub, er atter godt på vej, og spændte på EM i Ponznan om en god uges tid. Foto Mette Bacher
De to var fuldstændig kampklar til VM i fjor, da ulykken med blodproppen ramte Mette, som et lyn fra en klar himmel, og hun blev sat ud af spillet for en tid. I al hast tog Anne Dsane Andersen af sted mod træningslejren og erstattede Mette, og sammen med Lisbet Falch Jakobsen, blev det til en pæn placering, som nummer 12.
Et par af de mandskaber, der er med ved dette års EM har Lisbet derfor stiftet bekendtskab med, hvor det blev til en bedre placering, end modstandernes. Det gælder blandt andet mandskaberne fra Rumænien og Finland. Interessant er det, at den ene af roerne på Finlands båd, er Eeva Karppinen, datter af legendariske Pertti Karppinen, der er blandt de mest vindende roere ved VM og OL nogensinde i 1X. Datteren har dog ikke arvet sin fars højde på hele 201 cm., men måske bliver det finnernes år i 2015.
Ved EM i Poznan er de værste konkurrenter polakkerne, der er regerende VM-sølvvindere og de vandt World Cup-finalen i Bled i sidste uge. Her blev tyskerne, der også er med ved EM, nummer to, og man skal også holde et vågent øje med: Litauen, der blev nummer fire i fjor ved VM. Bemærk desuden Storbritannien, hvor legendariske Katherine Grainger er med. Hun vejrer naturligvis morgenluft, når timeglasset rinder ud og OL nærmer sig.

W2-
Hvor bliver det spændende at følge Danmark i toer uden styrmand for kvinder, hvor det er Anne Dsane Andersen, Roforeningen KVIK, og Lærke Berg Rasmussen, DSR, der skal ud i deres første internationale løb sammen i den teknisk set sværeste bådtype af alle.
Picture
Lærke Berg Rasmussen, DSR, og Anne Dsane Andersen, Roforeningen KVIK, prøver i år lykken i 2-. De to kvinder har tidligere vundet sølv sammen i 2X ved U23VM. Foto Mette Bacher
Tretten modstandere har danskerne at koncentrere sig om, hvor de forsvarende VM-guldvindere fra Storbrittanien, Helen Glover og Heather Stanning er på plads i Poznan Det samme er vinderne af året første World Cup, hollænderne også.

LM4-
Heller ikke Danmarks mest kendte flagskib gennem tiderne, guldfireren, kommer sovende igennem EM-forløbet. Således er der tretten konkurrenter at holde øje med, og da fireren i fjor vandt guld og samtidig roede i verdens hurtigste tid: 5:43.160, var det med Morten Jørgensen, som stroke.
Desværre må Jørgensen stå over denne gang, men Jens Vilhelmsen, der tidligere har været en del af firerens besætning, har i år gjort comeback, og han er fluks kommet ind på fireren, hvor træner Bent Fransson har måtte rokere lidt rundt på mandskabet, så Jacob Søgaard Larsen, er kommet på strokepladsen. Øvrige ombord er: Jacob Barsøe og Kasper Winther Jørgensen.
Picture
Der trænes intensivt i LM4- med Jens Vilhelmsen, på plads 2, ombord. Vilhelmsen har tidligere været en del af den verdensberømte båd. Foto Mette Bacher
Se programmet for EM her:

http://www.worldrowing.com/mm//Document/General/General/11/88/68/2015PoznanECHProvisionalTimetable_V.2200515_Neutral.pdf
0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Juni 2023
    Maj 2023
    April 2023
    Marts 2023
    Februar 2023
    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk