Selvom de helt store ro-nationer, som Australien, USA og New Zealand, naturligvis ikke er med her, så er der til gengæld alle de andre fra Europa, og der er ingen tvivl om, at der bliver gået til sagen i samtlige bådtyper, hvor der ikke gives ved dørene.
De danske roere synes i topform og fuldstændig klar til at kæmpe for tingene i Serbien, og roinfo bringer her en introduktion til de danske mandskaber, og deres modstandere.
Det er tydeligt at se, at den internationale elite er i fuld gang med at sætte mandskaber med henblik på næste OL i Rio i 2016, hvor eksempelvis flere af de roere, der har roet letvægts-1X, nu ror 2X, som jo er olympisk bådtype.
Flere af løbene ved EM har de senere års medaljetagere med, og enkelte af tidligere tiders ikoner, vejrer morgenluft, når der kaldes ind til OL. Således er en af verdens allerbedste scullerroere gennem tiderne, Ekaterina Karsten, nu med på en dobbeltfirer fra Hviderusland, mens Norges Olaf Tufte efter et års tænkepause er på plads i sculleren igen med henblik på endnu et OL.
Tekst og foto: Mette Bacher
Men hvad med danskerne?
Flere af de udtagne roere er gode bud på både finalepladser og medaljer.
Roinfo bringer en præsentation:
De regerende verdensmestre, der også går under kælenavnet: Guldfireren: Morten Jørgensen, Jacob Barsøe, Kasper Jørgensen og Jacob Larsen, Roskilde/Næstved/Bagsværd, skal møde: Østrig, Tjekkiet, Frankrig, Storbritanien, Tyskland, Holland, Polen, Rusland, og Ukraine.
I fjor vandt danskerne verdensmesterskabet over New Zealand og Storbritannien. I den britiske båd er blot stroken tilbage fra 2013. Til gengæld har man sat bronzevinderne fra LM2X, brødrene Chambers ind i midten på båden.
Frankrig opnåede en 4. plads i finalen i fjor, og er klar med samme mandskab.
Vinderne af B-finalen, italienerne, der altid har været garanter for blændende god letvægtsroning har to mænd med fra i fjor, og interessant er det, at veteranen, Elia Luini, 34, nu sidder på strokesædet her. I fjor vandt han sølv i LM2-, og har ellers flere ædle medaljer, hovedsageligt i scullerbådene med sig: - Heraf 4 gange guld, debuterende med den første i LM4X i 1998, ved VM i Køln, som roinfos udsendte fulgte ved bredden, dernæst 3 gange guld i LM2X. 3 VM-sølv og 3 VM-bronze, samt en OL-sølvmedalje i LM2X i 2000. Den ene bronzemedalje er vundet i LM4- i 2005.
Danmark har altid haft denne bådtype som "fødebåd" til letvægtsfireren. I mange tilfælde er det oven i købet blevet til VM-guld her. Danmark har vundet denne bådtype hele fire gange ved VM - men det er godt nok ni år siden sidst, at det skete.
Nu er Christian Michaelsen og Thorbjørn Patscheider, bedste bud på en medalje, og foreløbig får de noget at se til ved EM i Serbien med 13 konkurrenter.
Mens det schweiziske mandskab er fuldstændig identisk med sidste års verdensmestre, er de øvrige nationer, der tog medalje i fjor ved EM ikke, som man så det i 2013. Som nævnt ovenfor, er italienske Elia Luini hevet ind, som stroke på letvægtsfireren, efter sølvplaceringen i fjor. Den britiske bronzebåd har også haft en udskiftning. Sidste års VM-finalister fra hhv. Østrig og Tyskland er også taget fra og andre sat ind i toerbådene.
Med de fine danske traditioner, og en ny landstræner til netop letvægterne, er det spændende at følge de to unge danskeres vej ved EM.
Danmarks unge kvartet med Lærke Berg Rasmussen, Christina Juel Johansen, Anne Dsane Andersen og Rannva Lava Olsen, DSR/Odense/KVIK, får noget at se til ved EM med otte modstandere. Her bemærkes det især, at Hviderusland stiller op med en bombefirer, idet legendariske Ekaterina Karsten er med her på plads 1. Hviderusseren, der stammer fra Minsk, og fylder 42 år på mandag, har et generalieblad så langt, at det er lige før, man skal skrolle ned i timevis på tastaturet. Hun debuterede internationalt med VM-bronze i 1991 i 2X. Hun har været med ved fem gange olympiske lege, hvor det er blevet til 2 guld, 1 sølv og 2 bronze i 1X og i 4X- (1992). I perioden 1992-2009, har Ekaterina Karsten vundet seks VM-guld i 2X, 4 gange sølv og 5 gange bronze.
Ekatarina Karsten bor og ror dagligt i Potsdam, Tyskland, hvor hun træner med det tyske damelandshold. En anden interessant og velkendt roer på den hviderussiske båd er Yuliya Bichyk, der har flere ædle medaljer bag sig i toer uden styrmand.
I fjor vandt Tyskland verdensmesterskabet, men blot én fra vinderholdet er med igen på den tyske båd, der desuden har fået tilgang af roerne fra sidste års VM-2X.
Canada vandt sølv i fjor, Polen bronze, og der er stadig to tilbage på den polske båd fra i fjor. Italien, der blev nummer seks i 2013, har stadig de samme med på plads 3- og 4.
Det bliver spændende at se, hvor langt danskerne når i det stjernespækkede felt, hvor der heldigvis er plads til overraskelser.
LM2X - Mændenes letvægts dobbeltsculler
Som altid er mændenes letvægts dobbeltsculler temmelig velbesøgt. Således udfordres Henrik Stephansen Roklubben Furesø, og Steffen Bonde, Odder Roklub, af hele 18 mandskaber.
Her er det interessant at se, at fire af konkurrenterne er søskendepar. Således stiller Østrig, Holland, Slovakiet og Tjekkiet op med brødrepar i bådene. Tjekkiets Jan og Ondrej Vetesnik er endog tvillinger.
Norges verdensmestre er på plads i Serbien. Det samme er sølvvinderne fra Schweiz. Interessant er det, at den britiske bronzebåds mandskab er skiftet ud, idet brødrene Chambers nu sidder på letvægtsfireren.
Ellers er de øvrige mandskaber fra sidste års VM-finale stort set identiske med dem, der er med i Serbien. Dog har grækerne skiftet en enkelt mand ud. I fjor blev Danmark nummer 11 ved VM. Her dannede Steffen Bonde mandskab med Andrej Lawaetz, Aarhus Roklub.
LW2X - Kvindernes letvægts dobbeltsculler
I 2013 dannede Christina Pultz, Odder Roklub, mandskab med Helene Nygaard Olsen, Lyngby Dameroklub. De to blev nummer 11 ved VM. Ved EM om et øjeblik, ror Christina med Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub. 15 mandskaber er tilmeldt kvindernes letvægts dobbeltsculler. I fjor vandt Italienerne guld ved VM, og de er naturligvis på plads ved EM. Det samme gælder bronzevinderne fra Tyskland. Briterne, der blev nummer fire, har haft en enkelt udskiftning, men hollænderne, der blev nummer seks i 2013, er det samme mandskab.
Der bliver noget at se til for Christina og Aja her. I fjor var svenskerne og polakkerne i mål før Danmark i B-finalen, men på nuværende tidspunkt er det svært at spå om Christina og Ajas modstand overfor dem, dog synes det som om, at de to danskere bliver bedre og bedre, hvilket man tydeligt kunne konstatere fra Langdistancen i Odense og til Copenhagen Regatta, hvor de lagde pres på OL-deltagerne Juliane Elander og Anne Lolk Thomsen i lørdagens finale hele vejen, mens Aja og Christina vandt overlegent i søndagens finale, hvor Juliane og Anne ikke stillede op.
Vi tipper, at danskerne viser vejen overfor svenskerne og polakkerne - og derefter kan alt ske...
Helene Nygaard Olsen, Lyngby Dameroklub, synes stærkere, end nogensinde i sin singlesculler. Og det siger ikke så lidt, når Helene efterhånden har været med i international roning i mange år. 12 andre kvinder udfordrer danskeren i Serbien. Interessant er det, at den regerende verdensmester fra Østrig slet ikke er med ved EM. Til gengæld er sølvvinderen fra Grækenland på plads. Bronzevinderen anno 2013 fra Storbritannien er heller ikke med i denne disciplin i de kommende dage. Og hviderusseren, der blev nummer seks i fjor, satser på LW2X i stedet for. Noget kan derfor tyde på, at Helene, selvom der er mange gode modstandere, kan bane sig vej til præmiepodiet ved årets EM.
LM1X - Mændenes letvægts singlesculler
Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus Roklub, synes flyvende i år i sin singlesculler. Det virker som om, at bådtypen bekommer ham rigtig vel. Men Andrej får noget at se til ved EM, hvor han skal møde 20 modstandere.
Det er tydeligt at fornemme, at de forskellige nationer nu er ved at tune ind på næste OL, idet de tre medaljetagere fra sidste års VM i LM1X, alle ror LM2X ved EM i Serbien. Heriblandt den danske 3-dobbelte verdensmester, Roklubben Furesøs Henrik Stephansen.
Men sidste års VM nummer 4 og nummer 6, fra hhv. Portugal og Schweiz er på plads.
Dermed står vejen bred og åben for Lawaetz, der jo har vist sig at være så flyvende allerede på nuværende tidspunkt, at Danmarks store og tunge drenge, har det noget anstrengt, når den lynhurtige letvægtsroer giver den gas i de åbne finaler.
For få dage siden meddelte DRC helt officielt, at OL-sølvvinder Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, står over, når det handler om EM.
Ved Copenhagen Regatta for et par uger siden stod det også klart, at Fie endnu ikke er helt oppe i internationale omdrejninger endnu, idet både Odenses Emma Kiehn og Bagsværds Lisbet Falch Jakobsen lagde et voldsomt pres på Udby Erichsen.
Til gengæld vejrer Lisbet morgenluft, nu hun har sat dobbeltsculleren med Mette Dyrlund Petersen på en kortvarig pause, grundet Mettes gipsarm. Men alle ved, at Lisbet altid har været garant for en rigtig god og solid omgang scullerroning, hvor hun ikke giver ved dørene. Derfor bliver det spændende at følge hende ved EM, og se, hvor langt hun når overfor 17 modstandere.
Det interessante er jo, at sidste års guld- og sølvvindere fra hhv. Australien og New Zealand naturligvis ikke er med ved EM. Til gengæld er Tjekkiets kvindelige stjerneroer: Mirka Knapkova, den regerende olympiske guldvinder, med.
Det samme er Østrigs VM-nummer 4 fra 2013. Også et par seje velkendte navne: Ruslands Levina, VM nummer 8, og Ukraines Dovgodko, nummer 9 er med. I fjor blev Norges Tale Gjoerts nummer 11.
Roinfo tipper, at Lisbet har gode muligheder for en finaleplads ved EM!
Frank Steffensen, Danske Studenters Roklub, bliver kastet for løverne i mændenes åbne scullerklasse, for med 22 modstandere, bliver der noget at se til for 2-meter roeren. Og sikke navne, der er med her. Det er verdensstjerner, der på forhånd synes frygtindgydende: Marcel Hacker, Tyskland, Olaf Tufte, Norge, Ondrej Synek, Tjekkiet, Luka Spik, Slovenien - og så lige alle de andre - heraf danske Steffensen, der kæmper for prestige og medaljer, og om at komme først til fadet. Hele VM-finalefeltet - lige på nær Cubaneren, der vandt sølv i 2013, er på plads i Serbien - og dertil har Olaf Tufte så lige meddelt, at han fra i år sætter alt ind på endnu en ædel medalje ved OL i 2016. Den dobbelte Olympiske guldvinder fra 2004 & 2008 - og så lige med OL-sølvet i 2X med Fredrik Bekken i 2000 ikke at forglemme - er ved at være klar igen. Fritidsbrandmanden fra Horten rykker af sted for fuld udrykning! Det samme gælder Ondrej Synek - Ol-sølvvinderen fra 2008 & 2012, samt Marcel Hacker: Verdensmester i 2002 og OL-bronzevinder fra Sydney. Og så lige Luka Spik: 3-dobbelt verdensmester i 2X, Olympisk guld-sølv- og bronzevinder ved 3 olympiske lege med Izok Cop…
- Vær´så god, Frank Steffensen, at byde ind her. Du har størrelsen til det!
Sophus Johannesen, Roskilde Roklub, og Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub, skal møde 20 mandskaber i en af de sejeste bådtyper hos mændene i den åbne klasse.
I fjor var Sophus med i denne bådtype ved VM med Frank Steffensen, hvor de opnåede en 12. plads.
I Serbien er VM-finalens medaljetagere fra hhv. Norge, Litauen og Italien alle på plads med identiske mandskaber. Tyskerne, der blev nummer fire, har haft en enkelt udskiftning siden 2013. Vinderne af B-finalen i fjor, fra Slovakiet, som danskerne mødte, er også med denne gang.
Det bliver spændende at følge Sophus og Sverri i et brag af superløb i en spændende bådtype, som Danmark for nogle år siden har haft stolte traditioner i. Det er nitten år siden (!) Danmark sidst vandt GULD, i det hele taget, i mændenes tunge klasser, hvor selve sportschef Lars Christensen blev verdensmester i 2X med Martin Haldbo Hansen i 1995. Og tilbage i 1970 vandt Niels Henry Secher og Jørgen Engelbrecht (DSR/Hvidovre) guld i 2X ved VM i Canada.
Vi vil bestræbe os på at følge de danske roeres veje gennem løbene ved EM tæt.
Roinfo ønsker alle et stort held og lykke med opgaverne.