Foto: Mette Bacher & Peter Skafte
Når flere af Danmarks bedste eliteroere tørner ud mod Europa-eliten skal nye konstellationer prøves af for allerførste gang. Hovedparten af det danske ro-landshold har tidligere været i ilden ved foregående års EM, World Cups og VM. De roere, der nu er sikret OL-billetter er med ved EM i Brandenborg i den kommende weekend. Dem, der har endnu en chance for at få en Ol-udtagelse i hus bliver hjemme for at koncentrere sig helt om holdent om dette.
Europamesterskaberne-2016 finder sted i nærheden af Berlin, i Brandenburg, hvor selve rostadion er voluminøs, et tidligere DDR-stadion, hvilket de store omgivelser bærer tydeligt præg af. Der har tidligere været afholdt flere store internationale begivenheder her.
Roinfo bringer en oversigt over de danske deltagere
Den 25-årige universitetsstuderende sjællænder, begyndte ro-karrieren i 2003, og har efterhånden deltaget ved hovedparten af de største internationale regattaer.
Ved EM i 2014 blev Aja nummer fire i B-finalen med Christina Pultz, Odder Roklub. Da Pultz besluttede sig for at lægge årerne på hylden, valgte Aja at fortsætte for sig selv, og gjorde det ganske godt i 2015, hvor hun vandt bronze ved World-cuppen i Luzern, og siden kom på en LW4X-, hvor danskerne blev nummer 3 i B-finalen i 2015.
Der er indledende heats i LW1X på fredag klokken 12.15 & 12.20.
Han debuterede ved JVM i 8+ i 2008, hvor mandskabet blev nummer fire i B-finalen uhyggeligt tæt på tredjepladsen. Det er tankevækkende, at Jens Noll Nielsen som sådan er eneste tilbage fra gruppen af de otte juniorer fra dét år.
Ved U23VM i 2009 & 2010 går det noget bedre i en LM4X- med Nicolai Skjølstrup, Jens Bækhøj og Andrej Lawaetz Bendtsen, hvor kvartetten vinder B-finalen.
Siden bliver det til EM-sølv i LM8+.
I 2011 slår Jens Noll Nielsen for alvor igennem, og vinder guld ved U23VM med Peter Nørlem, Odense Roklub, Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus Roklub og Mathias Larsen, Odder Roklub.
Det bliver siden til en World Cup-sejr i mændenes LM4X- i Luzern, da Noll Nielsen er rykket op. Da de regerende OL-vindere, Mads Rasmussen & Rasmus Quist holder tænkepause i 2014 & 2015, overvejer Danmarks Rocenter en ny konstellation i den olympiske bådtype med verdensmester i LM1X, Henrik Stephansen, Roklubben Furesø, og Jens Noll Nielsen, uden at det blev til medalje.
Ved EM i den kommende weekend, er der indledende heats for danskeren fredag: fra klokken 10.30, hvor 14 nationer er tilmeldt i denne klasse.
Jens Vilhelmsen, Bagsværd Roklub, og Emil Espensen, Danske Studenters Roklub.
Emil indleder sin internationale karriere på en otter ved junior-VM i 2009, hvor det bliver til en beskeden plads i B-finalen. Men derefter hedder det: LM2-, LM4X- og LM2X. Det bliver til Worldcup-medaljer men VM-medaljen lader vente på sig, lige indtil 2015, hvor det bliver til en flot bronzemedalje i LM4X- med Andrej Lawaetz Bendtsen, Mathias Larsen & Oscar Petersen.
I 2015 prøvede Emil lykken med Steffen Bonde, Odder Roklub i LM2-, og det blev til en flot bronzemedalje ved World Cuppen i Luzern, så Espensen er bestemt ikke uvant med at ro toer uden, som han i år danner med: Jens Vilhelmsen.
31-årige Vilhelmsen begynder at ro i 2004, og kommer ind i international roning i 2007 ved junior-VM, og i 2009 går det for alvor løs i seniorernes rækker med en række World Cup-sejr i guldfireren, hvor den dét år, udover Vilhelmsen, består af Christian Place Petersen og Kasper Jørgensen, begge Roskilde Roklub, og Morten Jørgensen, Næstved Roklub. Ved VM bliver det til en sølvmedalje. I 2010 bliver der ingen VM-medalje til fireren, og i 2011 dannes der en letvægtsotter, hvor Vilhelmsen er med, og der vindes VM-bronze. I 2012 hedder det LM2- med Christian Place Petersen, men der bliver ingen VM-medalje ud af det.
Jens Vilhelmsen beslutter sig for at lægge årerne på hylden, lige indtil… - han dukker op i topform i 2015 og satser på at ro sig til en OL-billet med guldfireren. Morten Jørgensen er ude for en periode, og hele sæsonen er Vilhelmsen en vægtig del af båden med Kasper Jørgensen, Morten Jørgensen og Jacob Søgaard Larsen, og med en sølvmedalje ved VM, ligger der en OL-udtagelse klar til guldfireren. I begyndelsen af denne sæson vender Morten Jørgensen tilbage, og Jens Vilhelmsen sættes af fireren. Hvis nogen tror, at han dermed stopper sin karriere, kan man tro helt om igen. Vilhelmsen fortsætter skam, nu i LM2-, med Emil Leth Espensen.
En bådtype, som Danmark tidligere har vundet flere VM-guldmedaljer i, og som altid har været reservebåd til guldfireren. Det bliver spændende at følge Espensen og Vilhelmsen i denne sæson.
Indledende løb fredag: 12.25 & 12.30, hvor blot et mandskab skal sies fra, da der er 7 tilmeldte nationer.
Egentlig behøver roinfo ikke at skrive et længere resumé om de to roeres flotte resultater, for det kan man læse sig til længere oppe i artiklen under Jens Noll Nielsens resultater, da de tre roere har fulgtes ad et pænt stykke af vejen.
Larsen & Lawaetz havde desuden en forrygende sæson 2015, hvor det udover Bronzemedaljer i LM4X- ved VM også blev til et par Danmarksmesterskaber til de to. Mathias roede sig til mesterskabet i 4-åres inrigger - en historisk dag for Odder Roklub, og Andrej blev Danmarksmester i LM1X - også historisk for Aarhus Roklub.
Sammenligner man ergometerresultater, har Sverri Nielsen fået roet sig direkte ind i verdenseliten!
Der er ikke langt op til verdensrekorden, som indehaves af Mahe Drysdale, der også er god for rekorder i 1X på vandet!
Danske Nielsen har rekorder og medaljer til gode på det våde element, men det er heller ikke spor nemt, når han direkte udfordres af verdens stærkeste mænd, hvor 16 nationer er tilmeldt i M1X ved EM i den kommende weekend, hvor en af de mere kendte er Ondrej Synek, der tog guld ved VM i 2015.
Danske/færøske Sverri havde en forrygende sæson i fjor, hvor han blev en flot nummer fire ved U23VM og siden blev Danmarksmester i M1X, M4X- og M8+. Også i ergometret er han ganske urørlig - i hvert fald på dansk jord - nu skal han så lige indtage de internationale robaner også - her drejer det sig foreløbig om EM, hvor de indledende heats for M1X begynder klokken 11.30.
Juliane Elander Rasmussen, Odder Roklub og Anne Lolk Thomsen, Danske Studenters Roklub
Egentlig behøver roinfo ikke at bringe en nærmere præsentation af de to kvinder, da vi for et par uger siden bragte et længere portræt af Juliane, som dansk ronings powerkvinde nummer 1.
Summa summarum: Juliane og Anne er udtaget til OL i Rio - og i fjor blev de nummer 5 ved VM. Den seneste nyhed omkring de to kvinder er, at de har byttet plads, så Juliane er tilbage på strokesædet.
Tretten nationer er til start i denne olympiske bådtype, og der ros indledende i LW2X fra klokken 11.45 på fredag. Der gives ikke ved dørene her, da der blandt de tretten tilmeldte mandskab er briterne: Copeland & Taylor, der i fjor satte verdensrekordtid med: 6.48.380
Anne Dsane Andersen, Roforeningen KVIK, og Lærke Berg Rasmussen, DSR.
Da de to unge danske kvinder, efter en forrygende sæson, understregede deres internationale klasse med en fornem 4.plads i VM-finalen i 2015, bestod denne finale hovedsageligt af ikke europæiske mandskaber - lige bortset fra briterne, der vandt guld. De to engelske kvinder er på plads ved EM, og de nationer, der var med i B-finalen, hovedsageligt fra Europa er også med i den kommende weekend, men dem har Anne og Lærke jo på forhånd lagt bag sig, hvis man tager et tilbageblik på A-finalen ved Verdensmesterskaberne i 2015.
Hvis de to danskere kører den stil, de triumferede med i 2015, kan der meget vel ligge en medalje og lure på Andersen og Rasmussen, der skal ud mod 11 nationer ved EM, hvor de indledende løb finder sted: 12-35 og 12.40
Astrid Steensberg, Sorø Roklub & Emma Kiehn, DSR
Danmark har i mange år været begunstiget af stærke kvindelige scullerroere, og ikke altid fra de helt store roklubber, når man ser på udgangspunktet, og de klubber, hvor kvinderne indledte deres romæssige karriere. Nok er den regerende OL-sølvvinder, Fie Udby Erichsen fra Roforeningen KVIK, hvorfra hun har fejret mange triumfer på de internationale robaner, og hvor til hun har vundet mange Danmarksmesterskaber - men for Fie begyndte det hele i Hobro Roklub!
Og sådan er det også med de to unge kvinder, Emma Kiehn og Astrid Steensberg, der nu er blevet Danmarks håb i kvindernes 2X - og er udtaget til deres første internationale debut i denne bådtype. De to talentfulde roere, har hver haft en flot karriere i singlesculler, især i juniorklasserne. Kiehn stammer fra Odense, hvor hun har haft nogle forrygende junior-år, og blev trænet af sin far, Henrik, der selv har haft en god karriere i det fynske. Også Emmas bror, Oliver, har gjort sig internationalt bemærket i scullerbådene.
Nu er Emma flyttet til København, og stiller op for Danske Studenters Roklub.
Makkeren er Astrid Steensberg, der de senere år har været en fast del af ro-landsholdene. Først i juniorklassen og siden ved U23VM - og hun er stadig i Sorø Roklub, hvor hun indledte karrieren for flere år siden, og kørte igennem fra de spæde junior-år under Gert Busks kyndige vejledning.
5.43.160 - er verdens hurtigste tid i LM4- - og den indehaves af Danmark.
Denne gang møder “letvægterne” til start i den tunge klasse, og her hedder verdens bedste tid: 5.37.860.
Morten Jørgensen, Næstved Roklub, er tilbage på strokesædet. Sidst, han sad på fireren - i 2014 - blev det til guld ved VM - men i letvægtsklassen!
Med på båden er: Jacob Barsøe og Kasper Jørgensen, begge fra Roskilde Roklub, samt Jacob Søgaard Larsen, Bagsværd Roklub. En nærmere præsentation synes næsten overflødig her.
Firerens generalieblad er så langt, at der kan skrives om det i dagevis, men der er ikke tvivl om, at de fire danskere er dem i feltet - det tunge- der har flest ædle medaljer bag sig.
Der er 11 stærke mandskaber til start i den tunge klasse, og hvis det skal lykkes den danske letvægtsfirer at komme i EM-finalen vil det være en meget flot præstation i sig selv i det tunge felt.
Der roes indledende fredag: 12.55 og 13.00