Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Mød dansk ronings powerkvinde: Juliane Elander

17/4/2016

1 Comment

 
Af: Mette Bacher

Super... Det lille ord, som efterhånden bruges af alle til at indikere, når noget er godt. Men ordet er efterhånden blevet så fortærsket, at det ikke altid dækker nok.
Da DIF i sidste uge sendte en pressemeddelelse ud, hed overskriften: Supermødre klar til OL.
Roinfo mener, at power, der indikerer saft, kraft og styrke, er langt bedre dækkende.

Danmarks mest kendte kvindelige letvægtsroer i nyere tid er Odder Roklubs Juliane Elander Rasmussen. Nok har hun ikke, som sine danske forgængere, guldmedaljer fra VM i letvægt, men til gengæld har Juliane opnået mere, idet hun har været udtaget til de olympiske lege tre gange i LW2X, og som noget helt unikt indenfor dansk roning, er hun den første kvindelige roer, der nu er på vej til sit fjerde OL.
- Sammen med den tidligere kajakverdensmester, Anne Lolk Thomsen, skal Juliane repræsentere de danske farver i Rio!
Det er desuden blevet til flere sølvmedaljer til Elander - og bronze ved VM i hhv. LW4X-, LW2X og i LW1X.

Læs historien om dansk ronings powerkvinde nummer 1: JULIANE ELANDER RASMUSSEN
Roinfo springer direkte ud på de internationale baner, da Elander bliver senior A-roer:

- Julianes debut ved OL var i Athen 2004, hvor hun blev nummer 10 sammen med Johanne D. Thomsen fra Holstebro Roklub.

Vi skal dog ikke glemme afstikkeren i dobbeltfirer, også i letvægt, i 2005, hvor Juliane sammen med Maria Pertl, Aarhus, Katrin Olsen, Københavns Roklub og Kirsten Kirk Jepsen, Danske Studenters Roklub, vandt sølv ved verdensmesterskaberne i Gifu, Japan, i øvrigt i et uhyggeligt tæt opgør med canadierne, der vandt guld.
Picture
Picture
Dobbeltfireren i aktion - og med sølvet: - Fv. Kirsten Kirk Jepsen, DSR, Maria Pertl, Aarhus Roklub, Katrin Olsen, Københavns Roklub, og Juliane Elander Rasmussen, Odder Roklub. Foto fra Oddernettet.

Mandskabet havde en enkelt udskiftning året efter, hvor Sine Christiansen, Hadsund Roklub overtog Maria Perts plads i båden. Ved VM i Eton, 2006, opnåede kvartetten endnu en sølvmedalje, denne gang i et knivskarpt opgør om guldet med Kina.
Picture
Fv. Sine Christiansen, Hadsund Roklub, Kirsten Kirk Jepsen, DSR, Katrin Olsen, KR, og Juliane Elander Rasmussen, Odder Roklub. Som et lille kuriosum skal det nævnes, at Sines bedre halvdel siden hen blev Rasmus Quist, OL-vinder med Mads Rasmussen, der er Julianes bedre halvdel... Foto: Oddernettet
Med dobbeltfireren som “fødebåd” til en letvægtsdobbeltsculler, som er den eneste bådtype hos kvinderne, man kan komme til OL i, hvis man er i letvægtsklassen, blev kvartetten reduceret til Katrin Olsen og Juliane Elander, og de havde en fremragende sæson 2007, hvor det blev til to World Cup-sejre, den ene i Luzern, og parret vandt desuden en fornem bronzemedalje ved VM - ganske vist på samme tid, som tyskerne, det er sjældent, men forekommer, og dermed var der ikke tvivl om, at Juliane og Katrin skulle udtages til OL i Beijing.
Parret kæmpede for tingene i nogle benhårde World Cup-løb inden selve OL, hvor det blev til en sejr i B-finalen: Summasummarum: En samlet 7. Plads ved OL i 2008..
Picture
Katrin Olsen fra KR - og Færøerne - se flaget - og Juliane Elander, Odder Roklub, vinder bronze ved VM.
Samme år vinder Juliane Elander Rasmussen Danmarksmesterskabet i kvindernes åbne scullerklasse på Maribo sø, og hun beslutter sig for at gå solo i 2009, hvor hun i letvægtssinglesculler ror nogle blændende gode World Cup-løb og bliver udtaget til VM- hvor det bliver til en flot bronzemedalje. Elander gentager succesen med endnu et Danmarksmesterskab i kvindernes åbne klasse i singlesculler.
Picture
Det første Danmarksmesterskab til Odder Roklub er i hus, takket været Juliane Elander Rasmussen, der bliver mester i 2008 på Maribo Sø. Foto: Focusrowing/Mette Bacher
Odder-roeren har dog ikke lagt planerne om endnu en tur til OL på hylden. Men efter at have set sig lidt omkring kan hun ikke lige se den perfekte makker til at danne en stærk dobbeltsculler for sig. Og så får Juliane en idé, som umiddelbart virker lidt spøjs. Hun erfarer, at den kendte kajakroer, Anne Lolk Thomsen, der har flere verdensmesterskaber bag sig, er ved at stoppe karrieren, da den gren af kajaksporten, Anne har satset på, ikke kan give hende en billet til OL. Juliane og Anne havde ofte talt lidt sammen i omklædningsrummet på Bagsværd Rostadion, hvor Juliane havde nævnt, at Anne havde den perfekte størrelse til at ro en letvægtssculler.
Anne var ellers fast besluttet på at stoppe karrieren. Trods fire verdensmesterskaber i Marathon, lykkedes det ikke for hende og makkeren, Mette Barfoed, at klare kravet til OL i 2eren på den kortere distance. - Så det endte med, at jeg sad ude på søen og tænkte: - Hvad laver jeg her, lød det fra Anne, der havde taget beslutningen, lige indtil…
- Der kom en e-mail, fortæller Lolk på sin blog…
Picture
Fra forlæns til baglæns - Anne Lolk Thomsen, bag Juliane, skiftede den korte pagaj ud med et par lange tynde pinde, og vupti - der blev - ganske vist med et hårdt træningsarbejde, dannet en OL-båd. Foto Mette Bacher
Anne siger ja, vel vidende, at Juliane “lige” har planlagt familieforøgelse mellem de “to OL-pas”, og dermed kan Lolk koncentrere sig om at lære at ro med to lange årer, frem for en pagaj. Juliane husker, hvordan det gik for sig, da de to første gang skulle ud i dobbeltsculler sammen, hvor hun måtte holde balance, mens Anne roede. - Jeg kunne heldigvis mærke, at det gik fremad, men lige de første par gange var det jo naturligvis en temmelig usikker fornemmelse, har Juliane siden fortalt til Worldrowing, da hun i juli 2012 blev interviewet, som månedens roer.
Derfor blev året 2010 et testår for Anne, mens Juliane og gemalen, OL-roer, Mads Rasmussen, blev forældre til lille Vera. Efter en kort barselsperiode vender Juliane tilbage igen.

I 2011 skal slaget slås, og de to dedikerede letvægtere skal forsøge at ro sig gennem nåleøjet og blive udtaget til OL i London i 2012. Det går overraskende godt ved de to første World Cups, hvor det bliver til en 5. Plads og en bronzeplacering, men i Luzern flopper de, og vinder blot D-finalen. Til gengæld ror Anne og Juliane sig til en OL-billet ved verdensmesterskaberne senere samme år, hvor de klarer adgangskravet med en 8. Plads.
Picture
Toptrimmede og klar til topplaceringer. Træning, træning og atter træning - giver bonus. Her Elander og Thomsen på en af de utallige træningsaftener på Bagsværd Sø. Foto Mette Bacher
At der virkelig er potentiale for en topplacering ved OL i London i 2012, fortæller de fine finaleresultater noget om, inden OL. Ved den sidste World Cup opnår parret en flot 2. Plads, og de er fit og klar til OL i London, hvor de ror sig til en 4. plads i finalen, og dermed kommer lige udenfor medaljerækken. Næppe er de kommet ind efter finaleløbet, før de kan være med til at fejre Mads Rasmussen og Rasmus Quists OL-guldmedalje.

De to kvinders flid og dedikation har imponeret, og hvis nogen tror, at Anne og Juliane vil slå sig til tåls med en 4. plads ved OL, så kan man godt tro om igen. Da de vender hjem, er næste plan allerede lagt frem. Juliane er endnu engang med til at skrive historie for sin klub i Odder, da hun sammen med Christina Pultz, runder en stor sæson af, og bliver Danmarksmester i kvindernes dobbeltsculler, åben klasse.
Picture
Christina Pultz & Juliane Elander vinder det første Danmarksmesterskab i kvindernes dobbeltsculler til Odder Roklub. Foto Mette Bacher
Tid til familieforøgelse
Derefter er der dømt barselspause, og begge letvægtere, Anne og Juliane, præsenterer deres babyer i 2013. De får hver en datter med 14 dages mellemrum. Anne får Thora med Hans Christian Nielsen og Juliane får Vibe med Mads Rasmussen. Det er under graviditetsperioden, de to kvinder beslutter, at de vil satse på endnu et OL.
Nu kræver det noget helt ekstraordinært at få tingene til at gå op i en højere enhed, hvor bedstemødre og børnepassere skal involveres, mens Juliane og Anne skal kæmpe sig tilbage til OL-formen.
Picture
Første dag på Rostadion efter barsel. Mens barnepiger: Diana Luthman og Sine Christiansen står klar med barnevogne til at køre tur i skoven med de små piger, er mødrene klædt om og klar til en ny og længe ventet tur i dobbeltsculleren. Foto Mette Bacher
Picture
Stolt mor - søvnigt barn. Anne Lolk med lille Thora. Foto Mette Bacher
Picture
Juliane Elander med lille Vibe. Foto Mette Bacher
Ny disciplin - inrigger...
Men mødrene tager også et slags "mellemår", hvor andre muligheder prøves af imellem bleskift og barnevognskørsel. De forsøger sig indenfor Langdistanceroning, en total ny disciplin, hvor der skal indøves skift - dog ikke bleskift -  og gås til stålet i den noget tungere inrigger. Elander og Lolk debuterer indenfor denne disciplin ved Langdistancekaproningen: Gudenåens Gule Åkande i Randers, 2014. Men er også med ved Copenhagen Regatta på Bagsværd Sø, måneden efter, hvor de topper i dobbeltsculleren.
Picture
Med Anne Sofie Dahl-Petersen på styrmandssædet, og smugtræning i inriggeren foran DSR i Svanemøllehavnen, gør Anne og Juliane klar til at debutere indenfor Langdistancekaproning i maj 2014. Foto Mette Bacher
Picture
Nu prøver Anne noget, hun aldrig har prøvet før - og slet ikke har kunnet i hverken kajakken eller dobbeltsculleren, og det er at skifte plads i en båd. Foto Mette Bacher
Picture
Mens mødrene øver, er Mads Rasmussen barnepige, her med Vera, mens der lyttes intenst til babyalarmerne i de to barnevogne, der er parkeret i nærheden. Foto Mette Bacher
Juliane og ergo - en stærk cocktail
Det er ikke blot roning på vandet, de to letvægtere er gode til. Men også i maskinroning vises der særklasse gang på gang.
Juliane og ergometret er en stærk cocktail, idet letvægteren gang på gang viser klasseroning her.’
Det er blevet til flere verdensrekorder og Danmarksmesterskaber de senere år for den seje letvægter.
Picture
Med tiden 22.10.6 minutter for 6000 meter blev det til ny verdensrekord til Juliane Elander i klassen kvinder, letvægt 30 – 39 år. Rekorden blev sat ved de åbne Lolland Falster Mesterskaber i Nykøbing F Hallen lørdag den 7. marts, 2015. Roinfos Leif Thygesen var på plads og forevigede, da rekorden kom hjem . Foto Leif Thygesen
Picture
Endnu et mesterskab til samlingen indenfor ergometerroningen. I midten Juliane Elander, Odder Roklub, tv. Roskilde Roklubs Aja Runge Holmegaard, og th. Anne Lolk Thomsen, DSR. Foto Mette Bacher
Mens Danmarks øvrige kvindelige letvægtsroere indædt forsøger at kæmpe sig til en OL-billet i dobbeltsculler, og bruger måneder og år på dette, vælger Anne Lolk og Juliane Elander stille og roligt at få kæmpet sig tilbage. De to letvægtere får bevist, at de er bedste bud på endnu en målsætning om at kvalificere sig til OL i Rio, og i 2015 er de to tilbage på den internationale arena igen, men det er der flere atleter fra de øvrige stærke ro-nationer, der også er. Derfor er konkurrencen skærpet, og der gives ikke ved dørene i et forolympisk år.

De lægger ud med en flot fjerdeplads ved World Cuppen i Poznan, dernæst bliver det en beskeden 3. Plads i den næste World Cup - i B-finalen - altså en samlet 9. Plads, men så beslutter træner Brian Richardson at bytte ud mellem de to kvinder, så Juliane, der har været fast stroke i dobbeltsculleren overlader denne plads til Anne Lolk Thomsen, og lige præcis her, giver denne rokering noget. Båden kommer til at gå stærkere, og ved VM senere på sæsonen, ror Anne og Juliane sig til en flot 5. Plads i finalen - hvilket umiddelbart giver dem en OL-billet til Rio.
Picture
For første gang i sin lange karriere bliver Juliane flyttet fra strokepladsen. Nu er det Anne, der angiver takten - og det går OGSÅ stærkt! Foto Mette Bacher
I sidste uge blev denne udtagelse helt officiel fra dansk side, og de to roere kan nu koncentrere sig helt og holdent om træningen frem mod OL i Rio.
Picture
- Vi har gjort det - igen, viser Annes indforståede mimik overfor Juliane. Foto Mette Bacher

Bonusinfo:


Anne Lolk Thomsen, fylder 33 år den 15. Maj, kæreste med Hans Christian Sørensen, DSR. Parret har datteren Thora, født i 2010. Bosiddende i Lyngby. Når OL er overstået, flytter familien til Svendborg, hvor Anne stammer fra. Hun er firdobbelt verdensmester i kajak - i streg - og har flere Danmarksmesterskaber her. Anne vandt i øvrigt sit første Danmarksmesterskab, som roer, i 2X med Mette Dyrlund Petersen i 2015, og sad på 4X-, der også vandt Danmarksmesterskabet. Anne er medlem i Danske Studenters Roklub.
Picture
Anne Lolk Thomsen med lille Thora på armen, og makker Mette Dyrlund Petersen, vinder DM for første gang i roning, og det i 2X i 2015. Foto Mette Bacher
Picture
Anne Lolk Thomsen stroker DSRs kvartet til sejr, og det bliver hendes andet mesterskab i roning. Bag hende: Lærke Berg Rasmussen, Christina Juhl Johansen og Mette Dyrlund Petersen. Foto Mette Bacher
Picture
Anne lader champagneproppen springe efter sejren i 8+, hvor et Forbundsmesterskab kommer hjem. Foto Mette Bacher
Juliane Elander Rasmussen, 37 år, gift med OL-vinder: Mads Rasmussen. Parret er forældre til Vera, født i 2010, og Vibe, født i 2013. Bor i Danske Studenters Roklub i København. Juliane stammer fra Odder og har holdt fast i sit medlemskab af Odder Roklub, hvor træner Per Amby, hurtigt kunne se Julianes talent og fik hende motiveret til at ro kaproning. Juliane har 2 VM-sølvmedaljer i LW4X-, en VM-bronzemedalje i LW2X, og en VM-bronze i LW1X, Juliane Elander Rasmussen er første danske kvindelige roer, der for fjerde gang er udtaget til de olympiske lege. Hun har vundet Danmarksmesterskaber i W1X og W2X, og i mændenes 4+inrigger i 2015 - som styrpige. Har desuden et hav af mesterskaber i ergometerroning, heraf flere internationale sejre og rekorder.
Picture
Christina Pultz og Juliane Elander, Odder Roklub, Forbundsmestre i LW2X i 2015. Foto Mette Bacher
Picture
Powerkvinden: Juliane, styrede Odder Roklubs seje herreroere til et Danmarksmesterskab i 4-åres inrigger i 2015. Foto Mette Bacher
1 Comment
Anette Lahn Hansen
7/5/2016 23:35:54

Super opsamling...tak.

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Marts 2023
    Februar 2023
    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk