Super... Det lille ord, som efterhånden bruges af alle til at indikere, når noget er godt. Men ordet er efterhånden blevet så fortærsket, at det ikke altid dækker nok.
Da DIF i sidste uge sendte en pressemeddelelse ud, hed overskriften: Supermødre klar til OL.
Roinfo mener, at power, der indikerer saft, kraft og styrke, er langt bedre dækkende.
Danmarks mest kendte kvindelige letvægtsroer i nyere tid er Odder Roklubs Juliane Elander Rasmussen. Nok har hun ikke, som sine danske forgængere, guldmedaljer fra VM i letvægt, men til gengæld har Juliane opnået mere, idet hun har været udtaget til de olympiske lege tre gange i LW2X, og som noget helt unikt indenfor dansk roning, er hun den første kvindelige roer, der nu er på vej til sit fjerde OL.
Det er desuden blevet til flere sølvmedaljer til Elander - og bronze ved VM i hhv. LW4X-, LW2X og i LW1X.
Læs historien om dansk ronings powerkvinde nummer 1: JULIANE ELANDER RASMUSSEN
Roinfo springer direkte ud på de internationale baner, da Elander bliver senior A-roer:
- Julianes debut ved OL var i Athen 2004, hvor hun blev nummer 10 sammen med Johanne D. Thomsen fra Holstebro Roklub.
Vi skal dog ikke glemme afstikkeren i dobbeltfirer, også i letvægt, i 2005, hvor Juliane sammen med Maria Pertl, Aarhus, Katrin Olsen, Københavns Roklub og Kirsten Kirk Jepsen, Danske Studenters Roklub, vandt sølv ved verdensmesterskaberne i Gifu, Japan, i øvrigt i et uhyggeligt tæt opgør med canadierne, der vandt guld.
Parret kæmpede for tingene i nogle benhårde World Cup-løb inden selve OL, hvor det blev til en sejr i B-finalen: Summasummarum: En samlet 7. Plads ved OL i 2008..
Anne var ellers fast besluttet på at stoppe karrieren. Trods fire verdensmesterskaber i Marathon, lykkedes det ikke for hende og makkeren, Mette Barfoed, at klare kravet til OL i 2eren på den kortere distance. - Så det endte med, at jeg sad ude på søen og tænkte: - Hvad laver jeg her, lød det fra Anne, der havde taget beslutningen, lige indtil…
- Der kom en e-mail, fortæller Lolk på sin blog…
Derfor blev året 2010 et testår for Anne, mens Juliane og gemalen, OL-roer, Mads Rasmussen, blev forældre til lille Vera. Efter en kort barselsperiode vender Juliane tilbage igen.
I 2011 skal slaget slås, og de to dedikerede letvægtere skal forsøge at ro sig gennem nåleøjet og blive udtaget til OL i London i 2012. Det går overraskende godt ved de to første World Cups, hvor det bliver til en 5. Plads og en bronzeplacering, men i Luzern flopper de, og vinder blot D-finalen. Til gengæld ror Anne og Juliane sig til en OL-billet ved verdensmesterskaberne senere samme år, hvor de klarer adgangskravet med en 8. Plads.
De to kvinders flid og dedikation har imponeret, og hvis nogen tror, at Anne og Juliane vil slå sig til tåls med en 4. plads ved OL, så kan man godt tro om igen. Da de vender hjem, er næste plan allerede lagt frem. Juliane er endnu engang med til at skrive historie for sin klub i Odder, da hun sammen med Christina Pultz, runder en stor sæson af, og bliver Danmarksmester i kvindernes dobbeltsculler, åben klasse.
Derefter er der dømt barselspause, og begge letvægtere, Anne og Juliane, præsenterer deres babyer i 2013. De får hver en datter med 14 dages mellemrum. Anne får Thora med Hans Christian Nielsen og Juliane får Vibe med Mads Rasmussen. Det er under graviditetsperioden, de to kvinder beslutter, at de vil satse på endnu et OL.
Nu kræver det noget helt ekstraordinært at få tingene til at gå op i en højere enhed, hvor bedstemødre og børnepassere skal involveres, mens Juliane og Anne skal kæmpe sig tilbage til OL-formen.
Men mødrene tager også et slags "mellemår", hvor andre muligheder prøves af imellem bleskift og barnevognskørsel. De forsøger sig indenfor Langdistanceroning, en total ny disciplin, hvor der skal indøves skift - dog ikke bleskift - og gås til stålet i den noget tungere inrigger. Elander og Lolk debuterer indenfor denne disciplin ved Langdistancekaproningen: Gudenåens Gule Åkande i Randers, 2014. Men er også med ved Copenhagen Regatta på Bagsværd Sø, måneden efter, hvor de topper i dobbeltsculleren.
Det er ikke blot roning på vandet, de to letvægtere er gode til. Men også i maskinroning vises der særklasse gang på gang.
Juliane og ergometret er en stærk cocktail, idet letvægteren gang på gang viser klasseroning her.’
Det er blevet til flere verdensrekorder og Danmarksmesterskaber de senere år for den seje letvægter.
De lægger ud med en flot fjerdeplads ved World Cuppen i Poznan, dernæst bliver det en beskeden 3. Plads i den næste World Cup - i B-finalen - altså en samlet 9. Plads, men så beslutter træner Brian Richardson at bytte ud mellem de to kvinder, så Juliane, der har været fast stroke i dobbeltsculleren overlader denne plads til Anne Lolk Thomsen, og lige præcis her, giver denne rokering noget. Båden kommer til at gå stærkere, og ved VM senere på sæsonen, ror Anne og Juliane sig til en flot 5. Plads i finalen - hvilket umiddelbart giver dem en OL-billet til Rio.
Bonusinfo:
Anne Lolk Thomsen, fylder 33 år den 15. Maj, kæreste med Hans Christian Sørensen, DSR. Parret har datteren Thora, født i 2010. Bosiddende i Lyngby. Når OL er overstået, flytter familien til Svendborg, hvor Anne stammer fra. Hun er firdobbelt verdensmester i kajak - i streg - og har flere Danmarksmesterskaber her. Anne vandt i øvrigt sit første Danmarksmesterskab, som roer, i 2X med Mette Dyrlund Petersen i 2015, og sad på 4X-, der også vandt Danmarksmesterskabet. Anne er medlem i Danske Studenters Roklub.