W1X - Danmarksmesterskab
I fjor var Danmarks regerende OL-sølvvinder i 1X, Fie Udby Erichsen ude, grundet barselsorlov, og da gik Danmarksmesterskabet nemt og smertefrit til Odenses Emma Kiehn.
Med sejren lørdag, fik Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, sit fjerde mesterskab i denne disciplin, som KVIK nu har 10 af slagsen i. Odense Roklub har syv mesterskaber her, Nykøbing Falster: 6 styk. Mest vindende er Trine Hansen, der har otte sejre i 1X, heraf de seks for Sorø Roklub. Odenses Lise Justesen har seks mesterskaber, mens Inger Pors, Assens Roklub, nåede at hale 5 medaljer hjem i kvindernes scullerløb, der i øvrigt kunne fejre 60 flotte år i lørdags…
Steffen Bonde, Odder Roklub, fik prøvet sig selv af og oplevede det sjældne, at vinde over Henrik Stephansen i lørdags - men det var altså i formiddagens indledende løb, for selvom Steffen tordnede derudaf i finalen, var Henrik Stephansen så ubeskeden at svare igen. Og det gjorde han eftertrykkeligt. Aarhus-roeren: Andrej Lawaetz Bendtsen, der i årevis har haft Brabrand Sø som sin hjemmebane, kunne slet ikke hamle op med Steffen og Henrik.
Sejr til Furesø Roklubs Henrik Stephansen i: 7:12:24. Odder Roklubs Steffen Bonde fik noteret tiden: 7:18:62, og Andrej Lawaetzs tid lød på: 7:32:37. Dermed fik Henrik sit tiende mesterskab i singlesculler, både i letvægt og åben klasse. Andre før ham har, så vidt vides, siddet øverst på tronen i en længere årrække, men her skal vi langt tilbage, for disciplinen blev indført i 1909.
Ud på den lange distance igen med kvindernes 2-åres inrigger. De få, der deltager her, kan sagtens ro 2000 meter. De er vant til det i forvejen, og det med at afkorte løbet til 1000 meter og kalde det motion, har ikke givet flere deltagere. Snarere tværtimod.
Genindfør så samtidig bådtypen: 4-åres inrigger for kvinder - og det også på den fulde distance. Lidt provokerende er det at skrive sådan, men DM-programmet bør revurderes år efter år, og det sker blot ikke.
I 1992, da kvinderne havde begge inriggerløb at forholde sig til, og det over den fulde distance, var der pænt med tilmeldinger. Således var der indledende heats i 4-åres inrigger dét år, da det foregik på Haderslev Dam. Dengang vandt DSR i øvrigt begge discipliner, med en Britta Graae ombord. Hun roede sammen med Mette Bacher, og med det in mente, og det med, at deltagelsen var i top, så bør man da se lidt på den side af sagen igen.
Og så er der lige det med Britta Graae. I dag hedder hun Densen, og i lørdags mødte hun til start med Lene Mikkelsen. Denne gang for Kalundborg Roklub med styrmand: Marie Valeur.
Eneste modstander kom fra DSR, og det var: Cecilie Albrechtsen, Signe Berg og Ida Eltorm. De to mandskaber kom fint fra start, og fra land så det ud som om, at Kalundborg Roklub førte løbet, men så sker der det, at sjællænderne pludselig stopper med at ro. Og det skal man ikke gøre midt i en finale. Det kom nemlig til at koste mesterskabet, som DSRs deltagere rendte af med. Pigerne fra Strandvænget i København vandt med godt seks sekunder.
Der står Freddy Quist på meget juniorroning herhjemme, og ikke mindst de store bådtyper, som han satser på ved DM. Det er ret så imponerende, og det er ikke bare det med at deltage, men de unge kan altså også flytte båd. Holstebros modstandere kom fra Bagsværd Roklub, men her ramte mandskabet slet ikke dagen, og roerne fra Vandkraftsøen vandt en sikker sejr, med næsten et minuts forspring.
Bådtypen er en paradedisciplin indenfor roningen, og i modsætning til 2013, hvor deltagelsen ikke var særlig stor, var det til gengæld rigtig fint med en finale bestående af fire mandskaber. Flot var det af Bagsværd Roklub at stå for halvdelen af deltagelsen med to både her. Og klubben har da også haft succes, og vundet mesterskabet de seneste par år. Dog på en noget nemmere måde med et ringe antal af andre deltagere. Denne gang gik tingene ikke ligefrem let på nogen måde. Således var det Roskilde Roklubs superstærke kvartet med: Guldfirer-roerne: Jacob Barsøe og Kasper Jørgensen med de to stærke motorer i midten, Sophus Johannesen og unge Andreas Dyrby, der viste klasseroning her. Sjællænderne vandt i suveræn stil over Bagsværds to mandskaber, og DSRs firer, der slet ikke kom op i fulde omdrejninger, som de to førende både i finalen.
Det er Københavnskredsen, der for en del år siden fik indført Forbundsmesterskab i kvindernes letvægtsklasser i både 1X og 2X, og selvom 2X jo for længst er blevet en olympisk disciplin, så er det endnu ikke et ærkeægte Danmarksmesterskab, man kan hente her. Derfor er kvindernes klasse aldrig særligt velbesøgt, og denne gang blev det en meget overkommelig opgave for Bagsværd Roklubs: Emilie Caroline Broberg og Sarah Jürgensen, der vandt med godt otte sekunder over Roklubben ÆGIRs Anne Nissen og Ann Sofie Søndergaard. På tredjepladsen blev det: Hadsund-roerne: Mette Noll Nielsen og Sara Janner.
- Det er Eberts bådtype. Sådan siger Thomas Eberts klubkammerater fra DSR, når talen falder på mændenes toer uden styrmand.
Ingen andre har, som Thomas Ebert, haft eneretten i denne bådtype, som han har siddet solidt på i årevis med skiftende makkere undervejs. Det er blevet til 14 flotte mesterskaber her.
Men Thomas Ebert er “gået på pension” fra sin favoritdisciplin, som han i øvrigt senest vandt fire år i træk med Eskild Ebbesen, indtil 2012, hvorefter et andet mandskab fra Bagsværd Roklub endelig kunne stige øverst på skamlen. Heller ikke Eskild Ebbesen var med i lørdags, da et vigtigt foredrag trak i Danmarkshistoriens mest kendte kaproer. Derfor skulle et helt andet mandskab - og i øvrigt ikke ligefrem i letvægtskategorien - tage over - og ro denne bådtype ud af Ebert og Ebbesens skygge.
- Jeg har en god mavefornemmelse, og det går godt. Jeg tror vores chancer for at vinde er ret fine, fortalte DSRs Jacob Jespersen til roinfo.dk på stranden ved Bellevue forrige lørdag, hvor han overværede Coastal-mesterskaberne. Fire mandskaber meldte klar til DM-finalen, men Bagsværds unge roere meldte fra. Tilbage var DSR, Lyngby Roklubs letvægtere, Anders Bau Hansen og Oliver Rying Thomsen, samt to gange Mads fra Roskilde, hhv. Kjøller og Brogaard.
16 sekunders forskel var der i finalen, hvor DSRs Michael Ludwigsen og Jacob Jespersen tog Danmarksmesterskabet i den sværeste bådtype af alle. DSR har nu 21 mesterskaber her. Lyngby Roklub har atten, Bagsværd Roklub ni.
- JW4X- - Juniormesterskab
Det er så vidt vides første gang i historien, Odense Roklub vinder mesterskab i pigernes dobbeltfirer.
Her er en prestigebådtype ved DM, som af en eller anden grund ikke er særligt velbesøgt.
Det er en af de ældste DM-bådtyper herhjemme, og man har tidligere oplevet at skulle igennem indledende heats og heftige finaler for at finde frem til de sejeste herhjemme, inrigger-roerne, der kan noget med kortbanen også.
Men ind imellem har kortbaneroerne også prøvet lykken her med mere eller mindre succes, og i lørdags mødte tre mandskaber til start på Brabrand Sø. I princippet kunne de lige så godt have sat tingene på plads i Københavnsområdet, enten på Bagsværd Sø eller i Svanemøllehavnen, for de tre mandskaber kom fra DSR og Bagsværd Roklub.
Man må undre sig over, hvorfor der slet ikke er nogen fra de jyske klubber, der møder til start her, når nu mesterskaberne endelig finder sted i Jylland. Det burde da være overkommeligt at tage en båd på traileren og køre til Aarhus. Ikke mindst set i lyset af, at man ser det gang på gang ved årets langdistancekaproninger.
Bagsværd Roklub havde sat et - på papiret - stærkt mandskab sammen til dagen, og i en lånt hurtig båd fra Lyngby Roklub, regnede de DM-nørdede roere, der suger staldtips til sig inden DM, at titlen denne gang nok mest lå til søklubben. DSR har i flere år siddet øverst på tronen her, og da har Anders Moustgaard og Jacob Jespersen været sikre ankermænd i vindebådene. Men denne gang var de ikke med og koncentrerede sig i stedet for om outriggerløbene.
DSRs mandskaber bestod begge af garvede langdistancekaproere, der ikke laver andet hele sommeren, end at ro inrigger - og det gerne over 25 kilometer.
Er man ekstra sej, napper man så lige en 10-kilometers tur om formiddagen for at få lidt for startpengene, når nu man er af sted alligevel.
Derfor er en 2000-meter umiddelbart en overkommelig - men også ganske anderledes opgave.
Alligevel - så lykkedes det for det ene af DSRs mandskaber at ro sig i front kort efter start, og de satte hurtigt de store kaproerdrenge fra Bagsværd på plads. Mesterskabet gik til: Nicolai Møller Andersen, Christoffer Kruse, Thor Buch Grønlykke og Morten Rasmussen med Ida Eltorm, som styrpige. Det var DSRs 7. mesterskab i rap i denne disciplin.
Bådtypen blev indført på DM-programmet i 1911. Første mesterskab gik til Københavns Roklub, der har vundet her 5 gange, senest i 2000. De første mange år var inriggerløbet et totalt provinsopgør, men Odense Roklub satte sig godt og solidt på det i en årrække med hele 12 mesterskaber i perioden: 1982-1997. Her var Eskild Ebbesen i øvrigt med til at vinde for 20 år siden (!). Det er 10 år siden, mesterskabet gik til Bagsværd Roklub.
I otterløbet kørte det slet ikke for Bagsværd Roklub, men så blev der til gengæld taget revanche i dobbeltfirer hos drengene, og her prøvede Holstebros VM-kvartet fra firer uden lykken. Det var et klogt træk af Freddy Quist, at melde drengene til i både firer uden og dobbeltfirer, for i favoritdisciplinen firer uden, da var der ingen, der turde møde kvartetten. Drengene fik derfor i al hast lov at låne Roskilde Roklubs dobbeltfirer, og ilede derefter ud til finalen i 4X-. Drengene har slet ikke roet dobbeltfirer i denne sæson, så det var flot af dem, at være med her. Men
mesterskabet gik til: Jacob Grove Klahsen, Malthe Sebastian Puro, Marcus Johansen og Emil Eigenbrood i: 6:35:2. Holstebro roede i: 6:42:53. Hadsund blev treer: 6:48:27 og Odense Roklub sluttede feltet: 6:57:62,
Nogle timer forinden havde Lyngby-roer: Jacob Lenzing vist vejen i en superfinale med en sikker sejr. Nu var det tid for 2X med Bagsværd Roklubs Oliver Skov Jercovic. Parret vandt over to Sorø-mandskaber med hhv. Sigurd Hutnik og Mike Petersen, samt: Runi Nielsen og Joakim Østergaard.
JW1X - junior C.
En forrygende finale sås i pigernes sculler, hvor det er værd at bemærke Fredensborgs seje Cecilie Girke, der viste dagens mest effektive spurt, godt hjulpet på vej af et heppekor med formandinde Ulla Poulsen i spidsen. Liane Vestergaard, Hadsund Roklub, vandt finalen i: 1:58:78. Girke blev toer: 2:01:11 og Ida Blomstrand, Hadsund blev treer: 2:01:87.
JM2X - junior B
Kombinationen med Thor Friis, Roforeningen KVIK og Furesøs: Jonas Lund var overbevisende i denne superfinale hos drengene. De vandt i 5:24:49 over Vestervigs: Kasper Overgaard og Jonas Lund Madsen: 5:33:08. Nummer tre blev: Roskilde Roklubs: Oliver Tolstrup Christensen og Andreas Yde: 5:34:55.
Pigerne gik også til stålet i denne superfinale, hvor lokale Mette Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, roede sig helt ud. Det så meget, at hun måtte have assistance af et par samaritter, før hun var klar til præmieoverrækkelsen. Mette vandt over Simone Sørensen fra Roskilde Roklub, mens Astrid Filtenborg fra Hadsund blev nummer 3.
Bådtypen er slet ikke velbesøgt og har ikke været det i årevis. Men denne gang mødte to mandskaber til start, og de kunne lige så godt have afviklet konkurrencen hjemme på Bagsværd Sø, idet Lyngbys Anders Bau Hansen og Martin Kosner Christensen skulle møde Bagsværds Mads Petersen og Alexander S. Sørensen. LR vandt med nøjagtig 3 sekunder over Bagsværd.
Her måtte deltagerne vendte en rum tid, før resultaterne forelå, thi det blæste så meget ude ved 1000 meter mærket, at bådene ikke kunne holdes inde på de forskellige baner før starten. Det blev derfor til en samlet startprocedure med efterfølgende beregninger.
Fredensborgs Susanne Hansen og Merete Boldt vandt i: 4:14:68 over Sorøs Ulla Hvid og Ruth Köster: 4:17:87
Mens Nordslesvigs Anette Friedrichsen og Susan Arndt blev treer: 4:30:74.
Fredensborgs Anette Andersen og Gitte Niven, Sorø Roklub i kvindernes master singlesculler.
Hos mændene i veteranklassen gik sejren til Jørgen Jensen, Lemvig, over Ian Baden, Bagsværd Roklub. På tredjepladsen blev det: Sorø Roklubs Lars Bo Andersen
Ifølge resultatlisten vandt Sorø Roklubs Christian Mølvig og Bjarne Hjorth over Københavns Roklubs Bo Vestergaard og Jakob Øjvind Nielsen. Fredensborgs Bent Andersen og Svend Aage Nielsen blev nummer tre.
W4X - Danmarksmesterskab
Bådtypen har i en årrække været paradebåd for Roforeningen KVIK, men de seneste to år har andre klubber haft chancen for at komme først til fadet, når nu KVIK ikke satser på dobbeltfireren mere.
For få år siden var der indledende heats i denne bådtype, men hverken i fjor eller denne gang var der det helt store fremmøde her.
I 2013 var det glædeligt at opleve Odder Roklub være med her, men det bliver også herligt, når Odense Roklub og Roskilde Roklub melder klar i denne bådtype. Roklubben ÆGIRs piger, der havde en forrygende finale forrige lørdag i Coastal-4X, fik ikke et ben til jorden overfor Bagsværds - og DSRs stærke kvinder i lørdagens finale. Det blev Bagsværd, der tog teten i finalen med Lisbet Falch Jakobsen, Veronika Karlsson, Sofie Råberg Mikkelsen og Tanja Spring Ehlers, og selvom DSR gang på gang pressede på, lykkedes det ikke for: Lærke Berg Rasmussen, Rikke Quist Hansen (det blev til et herligt gensyn med hende), Rannva Lava Olsen og Sine Christiansen, tidligere Hadsund Roklub, at komme op. Forskellen i mål var 3 sekunder. DM-statistikken siger: KVIK: 14, DSR: 9, LDR 7, Bagsværd 4.
Vindermandskabet havde blot en enkelt udskiftning siden triumfen i 2012, idet Sofie Raaberg Mikkelsen denne gang erstattede Sarah Jürgensen.
I fjor var Holstebros gæve drenge helt klar på at ro finale i 8+, men et pludseligt smæk i en af roernes rygge gav et sidsteøjebliks afbud. - Men vi er med til næste år, lød det optimistisk fra ottermandskabet.
Og det holdt naturligvis stik. Både Bjarne Petersens otter fra Aalborg, samt Freddy Quists drenge fra Holstebro var med, da otterfinalen blev skudt af, som afslutningen på en flot dag ved Brabrand Sø.
Men, de kunne desværre ikke lege med helt fremme i feltet, hvor DSR og Bagsværd indædt kæmpede for at komme først i front. Og lige her blev der ikke givet ved dørene. Der blev kæmpet til sidste åretag, men det blev DSR, der tog sejren hjem med godt to sekunders forspring til Bagsværd Roklub.
Med dette års sejr, nærmer DSR sig hastigt KR’s rekord på 20 mesterskaber her, idet studenterne nu har 17 mesterskaber mod Bagsværds 13, og LR - og KVIKs 9 til hver.