Roinfo.dk
  • Forside
  • Diverse nyheder
  • Kaproning
  • Coastal
  • Motionsturneringen
    • Stillingen
    • Information
    • Arkiv
    • Foto
  • LDK
  • Ergo
  • Kalender
    • Roarrangementer 2023
  • Facts
    • Danske Roklubber
    • Både
    • Om os

Dagens ro-begivenhed for nøjagtig 28 år siden...

22/9/2017

1 Comment

 
Et trykt program fra 1989, og vi er tilbage til en svunden tid, hvor man ikke tilmeldte roere via internettet, der var langt imellem mobiltelefonerne, og mange af de både, der blev benyttet ved regattaerne, var udført af træ.

Programmet blev skrevet på skrivemaskinen, formentlig på en maskine med kuglehoved, for derefter at blive kørt til tryk, og samlet ude i byen. Annoncerne var lidt amatøragtigt sat op, men alle forstod budskabet, og så kostede programmet 10 kroner.
Hvor var det hyggeligt, det hele.
Efterårskaproningen var et sandt hit, for nu var muligheden tilstede for at prøve nye konstellationer af med henblik på næste sæson, eller prøve sig af i mixed konstellationer. Dengang var der ikke dameotter ved de danske regattaer, så det var stort at møde til start her ved efterårskaproningen, og så var der de meget populære mix-2X og mix-4X. For ikke at tale om løbet: Toer uden styrmand for trænere og kaproningschefer!
Picture
I 1989 stod Københavnskredsen for den årligt tilbagevendende Bymatch mellem Berlin, Zürich og København, og den blev implementeret i Efterårskaproningen. Bymatchen er for junior A-roere, og i modsætning til Efterårskaproningen, som ikke har været roet i flere år efterhånden, så har Bymatchen overlevet.
Picture
Et kig i programmet giver et herligt gensyn med deltagende roere, der enten førte det vidt på de internationale baner - eller blev ledere i deres klubber.

Vi bladrer programmet igennem, og byder læserne på en tur tilbage til 1989.

Picture
Det første navn, der springer i øjnene, er DSRs Anders Brems, der her repræsenterer Københavnskredsen i Bykampen. Brems fik roet sig til flere fine placeringer i LM1X siden hen, blandt andet et Verdensmesterskab ved Nations Cup, nutidens: U23VM.
Picture
Anders Brems vinder siden flere internationale løb i LM1X, som her i hollandske Groningen. Foto Mette Bacher
Jeppe Kollat, der i 1989 er udtaget til Bymatchen, kommer fra Lyngby Roklub, og blev siden en af Danmarks bedste roere i letvægtsklassen, især i 8+ og 2-. Det vender vi tilbage til.

På spindesiden kan vi ved dette års deltagelse i Bykampen genkende navnene: Stine Kongsvig, Sussie Hansen, Karen Andersen & Ulla Werner Hansen. De tre sidstnævnte prøvede lykken på de internationale baner i årene derefter. Især Ulla Werner Hansen, LDR, gør det fremragende, og kommer året efter på landsholdet, som hun bliver en vigtig del af siden, og hvor det blandt andet bliver til OL deltagelse i W4X-, og senere til en VM-sølvmedalje i samme disciplin. Hun lægger årerne på hylden i 1999. Karen Andersen, ligeledes LDR, prøver lykken på landsholdet, men det bliver blot til få år indenfor denne kategori.
Picture
Picture
Picture
Fire Metter i samme båd, hvor de mest kendte er Mette Bloch, dobbelt verdensmester og VM sølvvinder i LW1X, Mette K. Hansen, mange gange landsholdsroer og flere gange Danmarksmester, og Mette Jensen, tjah, mest kendt pt., som journalist på roinfo.dk. Også Vibeke Østergaard var i flere år en del af det danske landshold. Birgitte Hanel, tidl. bronzevinder v. OL meldte fra på dagen, så Regitze Siggaard, gårsdagens 50 års fødselar sprang ind og roede med.
Kommende landsholdsroere med
Picture
Næste generation af topnavne er at se på næste side, hvor Roklubben Viking har Torben Bech med. Torben bliver siden hen landsholdsroer, og er i dag træneransvarlig i Roskilde Roklub. Han indleder sin internationale karriere i 1991 ved junior-VM i JM4X-, hvor det bliver til en beskeden 11. plads. Bech kommer på letvægtsotteren, der vinder verdensmesterskabet i 1995. Torben Bech runder sin internationale karriere af med en 5. plads i LM4X- ved VM i 2000.
Veje krydses, og venskaber begynder - eller rettere ro-relationer. På bane 3 i programmet ses Roskildes Bo Kaliszan, der kommer med på den 4X-, Torben Bech fra Viking også debuterer internationalt med. Bo har en flot international karriere i de tunge roeres klasser, kulminerende med en OL-udtagelse i 2X i 2000, hvor det finder sted i Sydney. Kaliszan udtages med en af konkurrenterne fra Efterårskaproningen 1989, Bertil Samuelson fra Lyngby Roklub. Denne dag i 1989 ror de junior B, og ingen af dem aner vel, at de 11 år senere kommer til at sidde i samme båd ved Olympiske Lege. Bertil er en gudsbenådet dygtig scullerroer, der klarer mange flotte resultater hjem til klubben ved Lyngby Sø. Et af højdepunkterne er et verdensmesteskab i 1X ved Nations Cup - nutidens U23VM i 1994 i Paris. Han indleder sin internationale karriere ved JVM i 1992, hvor det bliver til en flot 5. plads i JM2X. Siden står den på M4-, og han runder karrieren af i 2002.
Ved Efterårskaproningen anno 1989 ror Bertil 2X med Kasper Haagensen, DSR. Kasper satser efterfølgende ikke på en stor international karriere, men det bliver til et fornemt Juniormesterskab ved DM, og siden bliver Haagensen formand for Danmarks Største Roklub, DSR, og er i dag en skattet og dygtig national - og international rodommer.

Karrieren begyndte i en:
- Plastsculler ved Efterårskaproningen!
Karsten blev siden verdensmester - flere gange

Et blik længere nede på samme side, viser, at både Bagsværd, Sorø, Korsør og Helsingør, havde dygtige drenge med i 1989, bl.a.: Hans Peter Busk, Sorø, og Karsten Nielsen fra Korsør.
Hans Peter er med sine klubkammerater fra Sorø udtaget i juniorfirer, der ved VM i Montreal i Canada vandt B-finalen, og blev en samlet nr. 7. Busk er ikke med til så mange internationale opgaver. Det bliver til tre mere, og han runder en international karriere af i 1998 i LM2X.
Karsten Nielsen fra Korsør får, i årene efter plastscullerløbet ved Efterårskaproningen, en flot internationale karriere. Allerede to år senere er han på plads ved JVM i Montreal, hvor det bliver til en flot debut, en 6. plads.

Karsten er en ener, en typisk scullerroer, og det giver bonus. I 1993 & 1994 bliver det til guld ved Nations Cup, nutidens U23VM, i LM1X, og som senior bliver det en flot VM-debut med en bronzemedalje i 1994.
Derefter er vejen banet for Nielsen, der nu ror for DSR. Således bliver det til tre verdensmesterskaber i LM1X i 1996, 1997 & 1999, mens det giver bronze i 1998. I 2000 forsøger man fra dansk ronings side at danne en stærk LM2X, hvor Karsten bliver sat sammen med purunge Rasmus Quist, og parret opnår en 5. plads ved World Cuppen i Wien. Efter at have roet 2X, uden de kommer videre sammen, er Karsten tilbage i LM1X, hvor det bliver til en beskeden 5. plads i B-finalen og en lang, flot og glorværdig karriere er slut, 11 år efter hans deltagelse ved Efterårskaproningen på Bagsværd Sø..

Picture
Karsten Nielsen en af Danmarks dygtigste letvægtsroere gennem tiderne, begyndte karrieren i plastsculler ved Efterårskaproningen i 1989. Foto Mette Bacher
Picture
Plastsculler var et hit (et tungt hit...)
Både Susanne og Trine kom på landsholdet

Klokken 14.00 denne lørdag for 28 år siden, går starten til pigernes 1X, plast, junior B, hvor vi har Susanne Antonsen, Bagsværd Roklub på bane 2, og Sorø Roklubs Trine Hansen på bane 3.
Susanne får roet sig ind på landsholdet i letvægt, og gør det meget flot. De første par år i letvægtsfirer uden styrmand, men siden i dobbeltsculler og dobbeltfirer. I 2001 er de 5 piger, der kæmper om pladserne i 2X og 4X-, og ved første World Cup ror Antonsen med Juliane Elander, Odder, og vinder B-finalen. Ved World Cuppen i München samme år, bliver det til en flot bronzemedalje, hvor Susanne ror med Karen Leth Jensen, Lise Poulsen og Luise Jensen. Samme mandskab bliver nummer to i B-finalen ved VM senere samme år. I 2002 bliver det til et par bronzemedaljer ved World Cup, men i erkendelse af, at deltagertallet er stærkt begrænset. Susanne Antonsen indstiller sin fine internationale karriere derefter.
Trine Hansen, Sorø Roklub, bliver Danmarks førende kvinde i 1X. Højde, drøjde og vilje præger billedet, og det er herligt at se, at en dansker nu kan begå sig helt fremme i verdenseliten i den åbne klasse.

Picture
Trine Hansen rendte af med 1. præmien i Ratzeburg, hvor der udover medalje, marcipan og en rød rose, vankede en flunkende ny mountain bike. Hun blev trænet af Gert Busk, der altid har haft en formidabel evne til at få danske roere med helt frem i internationale sammenhænge. Foto Mette Bacher
Trine Hansens internationale karriere begynder året efter, hvor hun bliver udtaget til JVM og vinder den B-finalen. I 1991 vinder Trine bronze ved  junior-VM og i 1992 er hun med ved OL i Banyoles i en dobbeltfirer med et meget ungt mandskab. Det bliver til en flot bronzeplacering ved VM i 1993. I et sandt drama ved VM året efter, hvor storfavoritten fra Canada, Silken Laumann ramler ind i tyvstarter og bliver diskvalificeret, slår Trine Hansen til og bliver verdensmester!
Det er første gang, Danmark vinder et verdensmesterskab i kvindernes 1X.
Ved OL i Atlanta i 1996 vinder Trine Hansen bronze. Ved VM i 1997 bliver det til sølv.
Derefter tester Triner Hansen sig selv i helt andre bådtyper, som 2X, 2- og 4-, hvor hun afslutter en forrygende karriere ved VM i 2000, hvor det bliver en placering, som nr. 6 i W4-.
Picture
I årevis var Mixed 2X et sandt hit ved Efterårskaproningerne, siden udvidede man med mixed 4X-, og det hittede også. Mandskabet på bane 4 aftalte fra år til år, at de skulle være med i finalen ved Efterårskaproningen.
Picture
Fv. Svend Blitskov og Flemming Meyer, Københavns Roklub, Mette Bloch, DSR og Elizabeth Fraas, Lyngby Dameroklub. Foto Mette Bacher
Dette år kører Efterårskaproningen over to dage, mest af hensyn til Bymatchen, der har det afsluttende otterløb søndag eftermiddag.
Picture
De var udtaget til Bymatchen i 1989:
Lyngby Roklubs Michael P. og Jeppe K.
Jeppe er den i Danmark, der har vundet flest ædle medaljer i LM8+...

Picture
Michael Petersen & Jeppe Kollat, begge fra Lyngby Roklub. Michael deltog ved VM i LM2- og opnåede pæne placeringer i A-finalerne, mens han i et par år noget senere blev formand for DFfRs kaproningsudvalg. Jeppe Kollat, th., er dobbelt verdensmester i LM8+ fra 1992 & 1995, mens det er blevet til 3 VM-sølvmedaljer og desuden en VM-bronzemedalje i LM2-, 1997 m. Jakob Øjvind Nielsen fra Københavns Roklub. Foto Mette Bacher
Picture
...Michael og Jeppe var på bymatchhold m. Anders Brems th., mens Kasper det år var udtaget, som reserve. Han roede både 1X og 2X med Bertil Samuelson ved Bymatch og Efterårskaproningen. Foto Mette Bacher
Picture
Her er de så. 28 år senere ved årets DM på Bagsværd Sø, og th. Rune Gärtner, der osse var med ved Bymatchen i 1989, hvor han sidder m. på 8+. Rune Gärtner roede dengang for Roklubben Furesø, men blev siden Kaproningschef i DSR. Foto Mette Bacher
Picture
Klaus Lauritsen, tv., var også med ved Bymatchen for 28 år siden. Her ses han med sønnike ved DM i 2017, og gæt nu lige ved at se rigtigt godt efter, det er dagens quiz, hvor de to kommer fra... Foto Mette Bacher
Vi er ved at være igennem programmet fra 23.-24. september 1989, og mens denne artikel afsluttes blev sæsonen rundet af med et brag af en fest i Bagsværd Roklub, det stod, skrevet ind med sort tusch i programmet ... Tak fordi I kiggede med...
Picture
Picture
1 Comment
Mette
23/9/2017 22:32:44

Walk down memory Lane, skønt tak Mette Bacher

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Kaproning

    RSS-feed

    Arkiv

    Januar 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    August 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Maj 2022
    April 2022
    Marts 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    August 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Marts 2021
    Februar 2021
    Januar 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    August 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Marts 2020
    Februar 2020
    Januar 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    August 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Januar 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    August 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    Januar 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    August 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    August 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    August 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Januar 2014

    Optaktsartikler og reportager fra danske og internationale regattaer mm.

    Kategorier

    Alle

    RSS-feed

Mette Bacher
T: 61 73 43 08
E: info@bachers.dk
Leif Thygesen
T: 21 48 27 60
E: lthygesen@youmail.dk
Copyright© Roinfo.dk