Copenhagen Regatta havde det hele:
-Mange deltagere, et "nogenlunde" vejr, og herlige overraskelser.
Når der bydes ind året efter et OL, er det gerne sådan, at der skal kalkuleres med, at det er år nul.
Der skal ryddes af bordet - og begyndes forfra. Roere, der har kæmpet for pladserne de seneste år, holder heldigvis ved, når nu OL-koryfæerne har lagt op.
De eneste, der pt. stadig er der efter OL i Rio i 2016 er: Lærke Berg Rasmussen, DSR i W2-, Fie Udby Graugaard, Roforeningen KVIK i W1X og Juliane Elander, Odder Roklub, i LW2X.
Letvægtsfireren er ude - nu er det de store drenge, der skal satses på, hvis der skal ros firer hos mændene. Landsholdet har nu været på træningslejr hele tre gange inden Copenhagen Regatta, og for en måned siden meldte Danmarks Rocenter ud, hvilke roere, der satses på i år i kvindernes og mændenes letvægtsdobbeltscullere.
God konkurrence
Landsholdsroerne var på plads ved weekendens Copenhagen Regatta, men et par af mandskaberne fik kam til deres hår, og mens letvægtsbådene for længst er sat, så er projekt tung firer uden for mænd, blevet en større udredning, før man danner et fast mandskab i eksempelvis mændenes firer uden. Der er blevet roet en hel del toer uden på kryds og tværs på det seneste, og nu bliver det spændende at se, hvem der, indtil videre, skal ind at danne en stærk kvartet af international klasse.
Efter weekendens regatta ligger det fast, at landsholdsroerne i mændenes letvægts-2X og kvindernes ditto får noget at se til ved EM om knap 14 dage.
Således blev begge hold taget på sengen af andre, for kvindernes vedkommende af en spændende konstellation med Anne Larsen, Odense, Europamester i JW2X med Marta Kempf i 2016 og inkarnerede Mette Dyrlund Petersen, DSR, der i flere år har været en del af det danske rolandshold i kvindernes 2X, i den åbne klasse.
Nok er det, på papiret, en meget stærk 2X, der på nuværende tidspunkt er sat i letvægtsklassen ved Mathilde Persson, Bagsværd, og Juliane Elander, Odder Roklub, men andre roere viste ved weekendens regatta bemærkelsesværdig flot klasse, og det er herligt at se, at også Iben Østergaard, Bagsværd Roklub, for alvor har roet sig tæt på Aja Runge Holmegaard, Roskilde, der i flere år også har bejlet til en plads i OL-bådtypen letvægts-2X, men alligevel endnu ikke har fået roet sig ind på båden, selvom det har været uhyggeligt tæt på.
Forrygende finale i M2X
Også i mændenes letvægts-2X har man ret tidligt sat mandskabet til de internationale opgaver.
Men i søndagens finale blev de to, Mathias Larsen, Bagsværd, og Emil Espensen, DSR, sat til vægs af de unge fremadstormende U23-roere, Christian Thor Hagemann, Odense, og Alexander Modest, Lyngby Roklub, der imponerede med et uhyggeligt højt tempo hele banen igennem, så formentlig hovedparten af tilskuerne i timerne derefter stadig havde svært ved at få pulsen ned i et roligere leje efter at have overværet det konditionskrævende høje tempo, de to unge lagde for dagen.
Foreløbig er fokus rettet mod EM om halvanden uge, hvor mandskaberne for længst er udtaget.
Lørdagens udfordring
Det var tydeligt at fornemme, at lørdagens blæsevejr prægede billedet for de roere, der har en høj teknisk standard og for dem, der er blevet sat sammen indenfor det seneste kvarte år.
EM- og VM-sølvvinderne i pigernes toer uden styrmand, Ida Petersen og Frida Sanggaard fra Holstebro/Bagsværd, viste høj klasse i lørdagens finale, der dog blev til en mixet finale, i og med arrangørerne slog finalerne i kvindernes toer uden og dobbeltsculler sammen. Her var Ida og Frida tæt på Juliane Elander og Mathilde Persson, der vandt finalen, mens den nysammensatte toer uden med OL-bronzevinder Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen, begge fra DSR, forståeligt nok, var udfordret i den heftige medsø, som gav mange af deltagerne store problemer.
I søndagens finale, hvor søen ikke viste tænder, men hvor en svag modvind, krydret med blikvand prægede billedet det meste af dagen, blev det da også Lærke og Christina, der trak fra Ida & Frida.
Køchs og Vestergaard klar til junior-EM
I samme finale, kvindernes 2X, var der lagt op til at inkarnerede Juliane Elander, med sin nye makker, der også har mange års erfaring og oven i købet en JVM-medalje bag sig, Mathilde Persson, ville få noget at se til, idet formiddagens indledende løb allerede pegede i noget af den retning. Således roede Anne Larsen, Odense, og Mette Dyrlund, DSR, hurtigere i deres indledende, end Elander og Persson i næste indledende.
Også de junior-EM-udtagne Mette Køchs Nielsen, Aarhus og Liane Vestergaard, Hadsund Roklub, satsede alt på at ro sig til et godt resultat hos seniorerne, og meget tydede på, at de ville kunne lege med helt fremme i finalefeltet, men desværre måtte juniorerne trække sig.
I deres egen junior-finale, inden seniorernes, stoppede Nielsen og Vestergaard midt under løbet, og pigerne måtte sejles ind til samaritter og læge, der tog sig af Mette og hendes astmaanfald.
Der gik noget tid, før Mette Køchs kunne gå frisk derfra igen.
- Hun skal være bedre til at huske at tage sin astmamedicin, når der skal ros så meget, som denne søndag, lød det efterfølgende fra træner Per Amby. Liane og Mette roede ellers et flot indledende, hvor de ikke var langt efter Elander og Persson, der vandt i: 7.28.53, mens Liane og Mette roede i: 7.30.46.
Der skal være en scullerroer af en vis klasse - og det allerhelst i verdensklasse, og hos både mænd og kvinder. Kongen og dronningen skal sidde godt og solidt på tronen, og ingen skal komme og skubbe dem væk derfra i utide.
Sådan er det også i dansk roning - i hvert fald indtil videre.
Sverri Nielsen, DSR, og Fie Udby Graugaard, KVIK, holder stilen og standarden, og ingen formåede blot at true dem under finalerne lørdag og søndag ved Copenhagen Regatta. De synes i en klasse for sig, og det bliver spændende, om de stadig holder stil og standard, når det drejer sig om årets internationale opgaver.
Toere bliver til en firer
Ved de seneste to regattaer, først den i Odense og den netop overståede, på Bagsværd Sø, har der været eksperimenteret på kryds og tværs i mændenes toer uden styrmand, der gerne skal resultere i, at Danmark sætter en stærk firer af international standard.
Der er ingen tvivl om, at potentialet er der med høje tunge mænd, nu blandet med tidligere letvægtsroeres erfarenhed og høje tekniske standard.
Ved Copenhagen Regatta prøvede man en firer af, der dog endnu ikke var helt oppe at ringe, hvor et U23-mandskab, ganske vist i 4X- viste vejen, nøjagtigt som ved Odense Langdistanceregatta forleden.
I toer uden bør der også skeles til Odenses Oscar Mazza og Malte Rusbjerg , idet de to fynboere viste høj standard begge dage ved weekendens regatta.
Junior A piger og drenge
Stagnation hos pigerne
Det står tydeligt for enhver, at det ser sløjt ud med deltagerantallet i pigernes klasser. Der er ikke mange med, men heldigvis ser det lidt bedre ud i junior B, så næste sæson tegner lidt lysere. Alligevel viste de få piger, der er, pæn standard, og det bliver spændende at følge, om det også gælder på de internationale baner.
Drengenes mandskabsbåde virker absolut, som af den mere solide slags, og det er så godt, at der måske er medaljer i vente ved junior-VM?
Det er herligt at se, at det store ungdomsarbejde i Hvidovre Roklub nu har båret så meget frugt, og et par af drengene er med på de førende mandskabsbåde i denne sæson, som i JM4-, hvor Frederik Geertsen Lund, Thomas Jensen, Kaare Mortensen og Nichlas Ulnits fra Holsbro/Hvidovre, viste vejen og var i særklasse ved weekendens regatta. Også drengenes dobbeltfirer med Jacob Lenzing, Oliver Tolstrup Christensen, Jonas Lund og Oliver Skov Jerkovic er i en klasse for sig, men hvor høj en klasse kan man ikke bedømme, før de fire kommer ud til internationale opgaver.
Flere gange i løbet af weekenden vrimlede det med purunge roere i røde dragter.
I mange år har vi været vant til at se Roklubben SKJOLD være repræsenteret i mastersklasserne, men det er der sandelig lavet om på nu, idet en ny generation er på vej. Et godt tiltag for et par år siden, og en erkendelse af, at hvis der ikke snart kommer unge roere til, så ser det ikke så godt ud for fremtiden, tog man i Roklubben SKJOLD ved at ansætte en ungdomstræner.
Frederikke Bay, der tidligere har gjort det godt på kaproningsbanerne for Bagsværd Roklub, greb bolden, blev ansat i SKJOLD, og har nu formået at få et herligt kobbel af unge mennesker til at ro kaproning.
Det blev bemærket af alle, og det var herligt at se, at pigernes dobbeltsculler nu også havde skjoldere med.
Mastersroere i fuldt flor
Når der er regatta på Bagsværd Sø eller i Sorø, strømmer mastersroerne til. Også denne gang hvor der blev afviklet mange finaler begge dage for de aldrende roere.
Eneste lille punkt, som måske kan gøres bedre, er, at der gik alt for lang tid med beregningerne efter lørdagens finaler, hvor de temmeligt tålmodige roere måtte vente i 20 minutter, før de kunne få resultaterne serveret af speakeren. Måske ville det have været bedre, om de var sendt forskudt af sted, som man har gjort det tidligere ved andre regattaer.
Som vanlig viste både Roklubben ÆGIR, Hadsund Roklub, og Aalborg Roklub klasseroning i de mange finaler. Der er altid gode roere med, og de kan deres hjemmearbejde. Dog fik Aalborg Roklubs velkendte universitetsroere noget at se til denne gang, og det i både firer og otter, som de pligtopfyldende altid stiller op i.
Copenhagen Regatta de næste år
Hvis det kører efter planen, kommer der til at gå tid, før næste Copenhagen Regatta løber af stabelen. Således står Bagsværd Rostadion foran en opgradering - et slags facelift - mildt sagt, og det betyder, at Rostadion fra slutningen af sæson 2017 indtages af gravemaskiner og entreprenørarbejdere.
Hvad der komme til at ske, og om Copenhagen Regatta afvikles i 2018, eller måske et andet sted, er uvist.
Men alt efter hvad man når frem til, så er der ingen tvivl om, at der bliver flotte store regattaer fremover på Bagsværd Sø.
Alligevel bør arrangørerne skele til, om der ikke bør sættes ind på at få udenlandske roere gjort interesseret i at være med. Det vil være et kærkomment pust, og give de mange deltagere noget nyt at se til, når det vel at mærke atter bliver tid for at afholde Copenhagen Regatta på og ved det nye Rostadion.
Vi så jo hvordan udenlandske roere strømmede til den store mastersregatta i 2016, så det må kunne lade sig gøre at få roere i alle aldersklasser hertil fra det store udland.
Foreløbig kan Københavns Regattaforening læne sig tilbage efter en flot og stor dansk regatta, der kørte, som den skulle, og som havde det hele: - Høj standard og spændende finaler.
2. Del af reportagen: Regattavrimmel, krydret med mange flotte præmiebilleder, følger indenfor et par dage.