(Roinfo skal erindre om billedrettighederne. Man må ikke "låne"/overføre billeder fra roinfo, uden tilladelse...)
Som en velsmurt maskine - sådan kan Copenhagen Regatta 2016 klart tituleres. For selve arrangementet, der var utroligt velbesøgt over det meste af linjen, kørte som sædvanligt ret professionelt på baggrund af Københavns Regattaforenings store stab af frivillige medarbejdere. Det hed benhårdt arbejde fra tidlig morgen til sen aften gennem hele den lange weekend, og det over hele paletten, lige fra medarbejderne på regattakontoret, til banedommere, starterdrenge - og piger, dygtigt ledet af Mia Espersen, til præmiepiger og dem, der stod for regattafrokosten, og speakerne - denne gang to: Søren Christensen og Niels Holmquist.
Men det kan muligvis skyldes vinden, at startdommerens ordrer ikke nåede ud til de ventende roere, og det kan være, at der skal ses lidt på dette til næste gang, der afholdes regatta med starter over den fulde distance.
Det kneb også for en del af deltagerne at holde styr på færdselsreglerne under regattaen denne gang, og ofte måtte banedommerne i hårde vendinger få gjort “vildfarne” mandskaber opmærksom på, at de skulle holde sig langt væk fra banerne, når der var løb i gang. Det kan ikke pointeres nok. Når man er til regatta, skal der være styr på færdselsreglerne, og det gælder for alle deltagere!
Overordnet set var det en god og gedigen dansk regatta, hvor hele Danmarks store stab af kaproere mødte frem fra nær og fjern. Flere udenlandske mandskaber kunne være et godt og herligt indslag, men det må komme næste gang.
Vejrmæssigt set var det rigtigt majvejr, nogen kalder det skizofren-vejr, for det var meget omskifteligt, med en skøn blanding af sol, mørke skyer, noget vind og om søndagen regnbyger. Pinsesolen dansede ikke i timevis over Bagsværd Sø - til gengæld kunne flere af deltagerne sole sig i triumfer. Og det blev da heldigvis ikke, som i 2015, hvor man helt måtte aflyse regattaen om søndagen. Alle gennemførte, og der blev uddelt mange medaljesæt denne weekend.
Regattaarrangørerne kunne samtidig holde en slags generalprøve på FISA Masters Regatta senere på året, og derfor mødte mange mastersroere frem for at prøve banen af - endnu engang. Hovedparten af dem har nemlig i forvejen Bagsværd Sø som daglig træningsbase.
Det udenlandske islæt kom fra Helsingborg Roddklub med tre deltagere. To herrer i M2X, hvor den ene i båden er Coastal-verdensmester Peter Berg. Der var også en kvindelig roer med i 1X, og det i de åbne klasser mod Danmarks bedste eliteroere.
En ting er stensikker. Med det niveau, de unge roere har opnået efter flere års tilløb, da er der ikke grund til at frygte fremtiden i dansk roning.
Især i 2X hos kvinder og mænd imponerede de dygtige U23-roere og viste roning af høj standard og klasse.
En særlig skalp fik de to unge kvinder, Astrid Steensberg, Sorø, og Emma Kiehn, DSR. Netop hjemkommen fra EM i Brandenburg, hvor det blev til en sekundær placering i deres debut ved et senior-EM, satte de trumf på begge dage ved Copenhagen Regatta ved at vinde i flot stil over de OL-udtagne letvægtere: Juliane Elander, Odder Roklub, og Anne Lolk Thomsen, DSR. Det var næsten ventet, idet de to mandskaber vandt hver sit indledende løb, med få marginaler, som tidsforskel, hvis man sammenligner tiderne fra denne formiddag.
Sikke et højt niveau hos Steensberg og Kiehn, og hvis de kan holde stilen, og niveauet, kan det meget vel ligne et stort ro-år for de to unge kvinder, der naturligvis går efter at blive udtaget til U23VM senere på sæsonen.
På tredjepladsen i denne klasse begge dage kom de i W2-- OL-udtagne: Anne Dsane Andersen, KVIK, og Lærke Berg Rasmussen, DSR, som var ene anmeldt ved regattaen, men lige så godt kunne prøve sig af blandt kvinderne i W2X. Det var flot at blive nummer tre i dette felt.
I mændenes ditto blev der vist klasseroning af de helt unge. Det bemærkedes at de unge, Bastian Secher, Roskilde, og Jakob Lillelund, Sorø Roklub, allerede nu er i særklasse. Det var godt tænkt, at sætte de to store roere sammen. Men bægeret blev taget for fuldt med at kaste dem ud i to tidsmæssigt set tætte finaler lørdag, og det var mere, end de to store knejter kunne kapere.
I det indledende løb, i mændenes senior-klasse, vandt de i overbevisende stil med dagens hurtigste tid. Senere, om eftermiddagen, vandt Secher & Lillelund også junior-A-klassen men med Emil Eigenbrod og Niels Frederiksen, Bagsværd Roklub lige efter, i et meget tæt opløb. Denne finale blev skudt af klokken 15.20, og blot et kvarter senere skulle de to på ny ligge klar til næste start - nu i mændenes åbne dobbeltsculler-klasse.
Om søndagen så finalen i M2X noget anderledes ud. Letvægtsstjernerne: Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus Roklub, og Mathias Larsen, Odder, tordnede først i mål, og på andenpladsen blev det juniorerne: Secher & Lillelund, der klogt nok ikke også satsede på juniorklassen denne gang. Lørdagens vindere: Modest & Leicht kom ind på 3. Pladsen.
Også den nybagte EM-sølvvinder i LW1X, Aja Runge Holmegaard, Roskilde, kom, så og sejrede denne weekend. Holmegaard viste særklasse i kvindernes åbne finale, og kunne i øvrigt fejre sin 26. års fødselsdag om lørdagen, og det skete med manér med et langt føs´dagsbord med alskens lækkerier, blandt andet en dejlig kage fyldt godt op med små flag, som også klubkammeraterne nød godt af. Efterfølgende flashet ud på de sociale medier af Holmegaard selv.
Stormøde i M1X
Der var lagt op til en drømmefinale med stjernen over dem alle, Sverri Nielsen, DSR, som storfavorit, men grundet den pludseligt opståede - og glædelige situation med, at Sverri har fået mulighed for at ro sig til en OL-billet, trak han sig, og banede derfor vejen til guldet for andre i det mandstunge store felt ved Copenhagen Regatta.
Lige ved 30 herrer var tilmeldt om lørdagen, og det blev Danmarks højeste kaproer, 208 cm., høje Frank Steffensen, DSR, der blev vinder lørdag, mens Odense Roklubs fantomroer: Nick Larsen tog sig af sejren søndag.
Så mange tunge scullerroere må da snart kunne danne flere stærke dobbeltfirere - eller hvad med en ny Danmarksotter...
Det er stærkt savnet på de internationale robaner!
I mændenes klasse holdt EM-sølvvinderne: Jens Vilhelmsen og Emil Leth-Espensen opvisning. - Der er ingen tvivl om, at de to er et godt bud på en VM-medalje senere på sæsonen.
Juniorerne boltrer sig også i toer uden, og det blev bemærket hos pigerne, at flere både er kommet på banen nu i denne klasse. Vi så også de unge piger i firer uden, og det så godt og ret professionelt ud.
Lidt drama før starten til pigernes finale, gjorde det hele ekstra spændende. En af bådene var ikke nået frem i tide. - Er der nogen af jer, der har set dem, spørger banedommeren til de fremmødte. - De har et problem, der sidder en sculler fast i deres toer, lød det...
... Heldigvis nåede pigerne frem uden synlige skader på båden.
Også drengene, og U23-roerne kæmper i alle mulige konstellationer for at danne den stærkeste firer uden. Der er mange om buddet, og man må håbe, at de helt rette konstellationer snart ser dagens lys i de større mandskabsbåde, der formentlig sættes umiddelbart efter Ratzeburg Regattaen om nogle uger.
De har markeret sig i de senere år, Simone Sørensen, Roskilde, og Emil Lenzing, Lyngby Roklub, og det gjorde de også til fulde ved Copenhagen Regatta, hvor det blev til sejre begge dage.
Også Odenses Anne Larsen & Martha Kempf, viser som sædvanlig klasseroning i pigernes 2X.
Der er da heller ikke tvivl om, at de roere, der følger lige efter, i de små bådtyper, er med inde i varmen, når der skal udtages dobbeltfirere til junior-VM senere på året, og derfor har flere spændende og nye konstellationer set dagens lys.
De fire roere, der netop er blevet officielt udtaget til OL i Rio, viste flaget i lørdagens finale, men trak sig om søndagen grundet influenza hos Morten Jørgensen, lød det. Unge mandskaber var nærmeste konkurrenter til fireren.
Der bliver også prøvet andre holdsammensætninger af for tiden i mændenes 4X-, hvor det bliver spændende at se, hvad det hele ender med, når der skal udtages roere til repræsentative opgaver senere i 2016.
Det er ikke kun i otter, Aalborgs studenterroere boltrer sig. Det sås også i M2X og M4X, hvor der er godt styr på tingene. Det er ærgerligt, at der ikke er mange flere med i otter i mændenes åbne klasse. Heldigvis mødte Freddy Quists stærke drenge også frem i søndagens finale, og rundede hele den lange weekend af med en gedigen sejr.