Efter at have budt velkommen er det tid for formandens tale. Henning Bay Nielsen har givet roinfo.dk lov at bringe talen, og vi har valgt at plukke i den, og disse udpluk kan læses nedenfor.
Formand i Danmarks Idrætsforbund
Næstformand i Danmarksforbund
Danmarks Olympiske komite
Team Danmark
Gladsaxe Kommune
Roere
Velkommen.
Tak for at I er kommet. Tak for at I er med til at bakke op om DFfR ́s Award Night.
Henning takker derefter de personer, der har vist et stort arbejde med at gøre: Award Night mulig.
Mindes Merete Busk
Baggrunden for Award fest er en Fejring af roning, fællesskabet og de gode historier. Markering af året. De gode tiltag, understøtte udvikling. Påskønne initiativ,og flid. Sætte fokus på det at være en god ung roer. Ære det at være frivillig. Takke for støtten til roning.
Men også ære de roere, som pludselig ikke er her mere.
I nat døde Merete Busk. I mere end et liv har Merete været engageret i roning, både i Sorø Roklub og i relation til Sorø regattaen.
Især de unge roere havde Meretes opmærksomhed. Vi vil savne Merete.
Æret være Meretes Minde.
Jeg vil bede forsamlingen om 1 minuts stilhed.
- Gæsterne rejser sig, der bliver stille i salen.
- Tak, siger Henning Bay Nielsen, og fortsætter:
I mere en 25 år havde vi den store glæde at blive tilsmilet af Gudmund Schacks mindelegat.
Få af de unge husker måske Gudmund i dag.
Han var bestyrelsesmedlem i Danske Studenters Roklub fra 1924-1957.
Han var formand fra 1939-1957.
Fra 1962-1968 var han formand for Danmarks Idræts-Forbund.
Under Besættelsen var Gudmund Schack med i modstandsbevægelsen.
Gudmund Schack var et forbillede på engagement, initiativ og foretagsomhed.
Og Gudmund Shack var en nær ven af Kongefamilien.
Uden Gudmund Schack tvivler jeg på at roningen ville have fodfæste omkring Bagsværd sø. Gudmund sørgede for opkøb af grunde hvorpå Danmarks Rostadion i dag har adresse.
Vi havde håbet på at opgraderingen kunne komme i gang. Et Europamesterskab på Bagsværd i 2024 blot 6 uger inden OL i Paris kunne være topklasse udstillingsvinduer for dansk idræt. Men der synes hele tiden at opstå nye udsættelser af den nye Rostadion grundet forhold vi ikke er herre over.
Vi er dog fortrøstningsfulde. Alt kommer til de tålmodige. Tak til Gladsaxe Kommune for den ihærdige indsats med at holde projektet Danmarks Rostadion på skinner.
Fra OL i Atlanta til OL i Rio har der hver gang været medaljer til Dansk Roning. Højdepunktet var ved OL i London hvor 3 ud af 9 OL medaljer til Danmark blev vundet af Dansk Roning.
Tak til Team Danmark for tilliden og støtten. Tak til Danmark Idrætsforbund for at støtte talentudviklingen samt vore andre strategiske mål.
Ny fremtid med coastal til OL
Ved OL i Tokyo er der meget, som tyder på, at det foreløbig er sidste gang letvægtsroning er på OL programmet.
Det internationale roforbund FISA synes derimod at have succes med at få Coastal Roning på OL programmet.
Og ved Youth Olympic Games i 2022 vil vi se ungdommen konkurrere i Coastal disciplinen. IOC har netop besluttet, at der skal være plads til 120 atleter i to bådtyper – single, dobbel og mixdobbel.
Meget tyder på, at Coastal også bliver olympisk i 2024.
Så udviklingen kommer til at gå temmelig stærkt nu. Der skal udvikles regler og talentprogrammer. Samt ikke mindst konkurrencer. Både Tyskland og England mobiliserer og vi skal med på vognen. Jeg synes I skal se hvordan FISA med støtte fra IOC markedsfører Coastal roning. Jeg synes det er ultra spændende.
Årets priser ……
Motionsturneringen
Årets Klubinitiativ
Årets træner
Årets Unge roer
…. Inden vi kommer dertil, vil jeg nævne de unges præstationer.
Det er de unge som er vores fremtid.
Dansk Roning havde 10 hold med til de Nordiske Mesterskaber. Der blev næsten gjort rent bord. 7 guldmedaljer og 1 sølvmedalje.
Baltic Cup er en 11-nationers turnering med deltagelse af landene omkring Baltic sea. Dansk roning havde 8 hold med i landsholdstricot. Mod så stærke nationer som Tyskland, Polen, Rusland og Hviderusland lykkedes det at vinde 1 bronze og 2 sølvmedaljer.
Coupe de la Jeunesse er et vesteuropæisk mesterskab med deltagelse af nu 14 nationer. Danmark Vandt to medaljer. En af guld og en af bronze.
Ved Europa mesterskaberne i Essen lynede de danske juniorer. To medaljer blev det til.
Ved Verdensmesterskaberne var fem junior hold udtaget til at tage den lange tur til Tokyo som tjente som test event for OL.
Jeg hører at banen var ok, men at både varmen og den lange flyve tur skabte udfordringer. Det var nok en faktor som påvirkede juniorernes præstation.
Stort tillykke til jer alle. Guld til Coupe og Baltic er noget særligt. Og medaljer til EM og VM er i særklasse.
Derfor vil det glæde mig om at se flg heroppe
JM2- Frederik Geertsen Lund og Oliver Schiltknecht (begge Holstebro)
Coupe GULD
JW4- Mathilde Kiilgaard (DSR), Marie Ramm (Bagsværd Roklub), Cecilie Brünnich (Københavns Roklub) og Christine Cardel (Bagsværd Roklub)
EM bronze
JM2- Holstebro-drengene Casper Lindballe og Tobias Bork Kristensen
EM sølv.
For U23 roerne spillede tidsforskel, lang rejse og leje af både og årer nok et puds.
For senior A-roerne var VM stedet hvor der skulle kæmpes om OL kvalifikationer. Nogle for var få millimeter fra kravet. Og her er afregningen nådesløs. De endelige placeringer vidner næppe om det reelle niveau.
Dog var to hold helt i særklasse.
Vores firer med Christina (DSR), Lærke (DSR), Frida (Bagsværd) og Ida (Bagrsværd) viste imponerende RONING i de indledende løb. Og det kvalificerede til en midter placering i finalen.
I finalen viste Australien særklasse og Holland stak af med Sølvet. Vores Piger vandt en imponerende Bronze. Og dermed OL nationsplads.
En af VM´s sidste løb havde Sverri Nielsen fra Færøerne med.
Efter løbet kaldte speakeren det for ”The greatest single scull race of all time”!
Jeg synes I skal se selv.
Alles øjne retter sig mod lærredet, hvor vi kan følge den mest medrivende VM-finale ever i M1X.
Med de fine VM-medaljer i hus, kan Sverri Nielsen, Ida Gørtz Jacobsen og Frida Sanggaard Nielsen modtage kaproningsnålen i guld. Christina Juhl Johansen og Lærke Berg Rasmussen har tidligere modtaget denne erkendtlighed.
Bag Roere står ofte meget Kompetente trænere.
Trænere som har mange års engagement og kærlighed til roning.
Trænere der er fokuserede og som vil arbejde med de små detaljer. Det er mennesker som er noget udover det sædvanlige.
Mennesker som ikke blot arbejder 37 timer. Det er trænere som forsager familie og ofte er væk fra hjemmet i ugevis op til VM og OL.
Trænere som understøtter en træningskultur og et særligt sammenhold vi skal værne om, støtte og anerkende.
Der er to trænere som de sidste 10-30 år har udmærket sig på en helt særlig vis.
To ydmyge personer som ofrer sig for atleterne og helheden.
Den ene har stået i spidsen for Guldfireren samt adskillige andre hold.
Den anden har med et imponerende trænercurriculum været en central for omstillingen i dansk roning og desuden været med til at sikre OL kval-pladser.
Deres præstation skal også anerkendes i aften.
Som en ydmyg tak vil jeg gerne på vegne af DfFR overrække DFfR´s ærestegn til:
Bent Fransson (Svendborg Roklub) og Mads Haubro Petersen (Kerteminde og KVIK).
Henning lytter til Connys tale med stor interesse.
|
En lille time gik der, og nu gik man over til de efterfølgende prisoverrækkelser.
Henning introducerer aftenens næste indslag, hvor Danmarks bedste roklub indenfor motionsroning, skal hyldes.
Det er klubben med flest roede kilometer pr. medlem i Motionsturneringen.
Henning giver ordet til den roer, der har opfundet Motionsturneringen, Leif Thygesen, Nakskov Roklub og Roinfo.
Thygesen holder en herlig tale, der flere gange får latteren til at bølge gennem salen. Talen er krydret med fortællingen om motionsturneringen, men også sjove oplevelser, som roer, og det er noget, gæsterne kan lide at lytte til. Også Prinsesse Benedikte bryder flere gange ud i latter, inden man skal over til den vigtige del, og det er, hvilke tre klubber, der har toppet i sæson 2019. |
Tre dygtige trænere var nomineret til dette års titel. Brian Sørensen, Nyborg Roklub, der har stor succes med rospinning med mange deltagere, Alexander Strarup fra Bagsværd Roklub, dygtig kaproningstræner samt Louise Kelstrup fra Skanderborg Roklub.
Det bliver Kelstrup, der kåres, som årets træner, og motiveringen af hende, lød således:
Louise Kelstrup
Louise har ikke meget erfaring som ungdomsleder og træner eftersom hun først begyndte i denne position i foråret 2019. Men ikke desto mindre har hun siden hun startede ved egen indsats skaffet klubben syv nye roere til en afdeling der var lukningstruet. Desuden har hun relanceret et fantastisk initiativ, der ikke har eksisteret i lang tid, nemlig ved at arrangere en Tysklandstur til Slesvig for de nye medlemmer.
Louise gjorde også alt det forebyggende arbejde for at klubben kunne deltage i en event for idrætsklubber i byen, og takket være hendes ildhu, og hendes inspirerende engagement omkring ergometerstanden, vandt klubben kr. 5000,- for den mest aktive stand.
Det er også hende der fik klubben til at deltage i “Øhop”, hvor to instruktører og fire hjælpere havde ca. 50 pers. der prøvede at ro. I efterårsferien afholdt hun for første gang roning for skolebørn og hun har kastet sig ud i at oprette pladser for børn, der ikke har mulighed for selv at betale kontingent. Endnu har Skanderborg Roklub ikke mange ungdomsroere, men Louises mål er 20 medlemmer ved udgangen af næste sæson, og takket være hendes talent som igangsætter og hendes smittende humør, er det nok et mål, som skal nåes.
De tre nomineringer blev fremført af Conny Sørensen
Det var Roklubben Furesø, Nyborg Roklub og Aalborg Roklub/Universitetsroning, der var nomineret, og det var næppe nogen større overraskelse, at prisen kunne gå til den roerne fra den Nordjyske hovedstad. Udover at være i et fantastisk godt træningsmiljø, er uniroerne aldrig blege for at hjælpe til, hvis der skal løftes opgaver ude ved regattaerne, blandt andet. Træner Bjarne Petersen kunne ikke være med denne gang, men klubben havde sendt to repræsentanter.
Tre dygtige kaproere, der ikke kun er gode på banerne med hensyn til resultater, men også er gode kammerater og dedikerede, var nomineret til årets pris. Anne Larsen, Odense Roklub, Oliver Bach fra Randers Roklub, og Maria Johansen fra Ringsted Roklub.
Det var en glad roer fra Ringsted, der kunne modtage den helt unikke nål, med prinsesse Benediktes monogram, og øvrig hæder, mens der også var flotte og velfortjente gaver til den unge roer, hvis træner er Gert Busk.
DFfRs Formand, Henning, rundede den flotte aften af med at bringe en nyhed, og det er at Award Night til næste år rykker til Odense Roklub. Det er dejligt, at Award Night rykker lidt rundt i landsdelene, så det ikke altid skal finde sted i København.
Dermed var Rosportens Award Night slut, og efterfølgende kunne gæsterne hygge sig til god musik fra et orkester, som Henning Bay Nielsen præsenterede, og fortalte, at de dygtige musikere også havde spillet i selve Berleburg, hvor Prinsesse Benedikte har boet i mange, mange år. Helt traditionelt førte Københavnskredsens formand, Michael Kassow, an, der der skulle udbringes et leve for Dansk Forening for Rosport, og kort tid derefter, brød Prinsesse Benedikte, og hofdame Anne Dorthe Iuel op.
Prinsesse Benedikte har, ca. en gang årligt, besøgt DSR. Enten fordi klubben selv har holdt en event med kongelig bevågenhed - eller i forbindelse med et DFfR-arrangement, som de to seneste års Award Night, og når det er ved at være tid for, at prinsessen skal bryde op efter de dejlige timer med roerne, er Kasper Haagensen mand for at stå klar med prinsessens overtøj, inden hun bevæger sig ned af trappen til Kronebilen. Nogen gange har Kasper haft stor tålmodighed, hvis prinsessen har hygget sig så meget, at hun trækker tiden, hvilket kun er et godt tegn, men ikke desto mindre er DSRs formand på plads, og venter troligt på DFfRs Protektor, når hun skal hjem til Amalienborg.