Som ventet er hovedparten af verdens bedste og største ronationer nu på plads, og er ved at erobre Europas internationale robaner. De er klar til 2.- og 3. World Cup, hvor den sidste traditionelt finder sted i Luzern i juli.
Der er nok heller ikke tvivl om, at når årets store hollandske regatta på Bosbaan i Amsterdam finder sted, at mange af verdens bedste roere er at finde lige netop her, i denne oase, der er så spækket med traditioner og fed ro-atmosfære, at det bliver en kærkommen opvarmning til VM, der netop finder sted på Bosbaan senere på året.
Men først og fremmest drejer det sig om næste World Cup, hvor det danske ro-landshold får endnu mere at se til, end ved EM.
LM4-
Guldfireren lægger ud med 10 modstandere. Udover mandskaber fra Østrig, Frankrig, England og Polen, er velkendte og stærke roere fra de store nationer klar her. Således skal kvartetten med Morten Jørgensen, Kasper Barsøe, Jacob Larsen og Kasper Jørgensen (Næstved/Roskilde/Bagsværd) også møde Brasilien, Canada, Kina, New Zealand og USA. En spændende udfordring for de forsvarende verdensmestre og europamestre fra Danmark.
De unge danske kvinder i dobbeltfireren, Rannva Lava Olsen, Christina Johansen, Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen fra DSR/Odense/KVIK, får også lidt at se til i det franske, hvor nu også Canada, Kina, New Zealand og USA er på plads. USA er med to mandskaber ved at finde frem til den bedste konstellation med henblik på sidste World Cup og VM.
LW1X
Christina Pultz, Odder Roklub, der ellers roede dobbeltsculler med Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, skal nu prøve lykken i singlesculler, en bådtype, hun slet ikke er uvant med. Blot 11 kvinder er til start her, og chancen for en finaleplads til seje Christina er stor. Derefter kan alt ske.
Hendes modstandere kommer fra Algier, Australien, Frankrig, Storbritannien, Tyskland - med to deltagere - Hong Kong, Irland og New Zealand.
LM1X
Christinas klubkammerat, Steffen Bonde, roede ellers 2X med Henrik Stephansen, men nu skal en anden konstellation prøves af i dobbeltsculleren, så Steffen er med ved World Cuppen i 1X.
Det er et velbesøgt felt med 22 deltagere, hvor det bemærkes, at Frankrig og Hong Kong hver har 3 deltagere med.
Der er gode chancer for en finaleplads til Bonde.
Hvor er det herligt, at de sprudlende danske kvinder, Lisbet Falch Jakobsen, Bagsværd Roklub, og Mette Dyrlund Petersen, DSR, er på plads igen efter Mettes uheld, der resulterede i en gipsarm i en måneds tid. Men man har kunnet følge Mettes indsats, som hun selv har berettet flittigt om via facebook, for at vende tilbage i storform, trods bruddet, og forleden blev gipsen fjernet, og armen - og Mette (!) var klar igen!
Lisbet og Mette dagen før uheldet
Nu kan vittige hoveder helt afholde sig fra i at spekulere på, om Mette nogensinde har “roet som en brækket arm”, for det har hun heldigvis ikke - og det er der skam heller ikke tid til at tænke på, når Lisbet og Mette er på plads i Aiguebelette, for der bliver noget at se til for de seje danskere.
Roer med gode gener
Her er det interessant at se det finske mandskab med Pertti Karppinens datter, Eeva, der ror med Ulla Varvio.
Hvis Eeva har fået sin fars roer-gener med sig, så går det stærkt.
Far, Pertti Karppinen er en legende indenfor roningen. Den 201 cm. høje brandmand satte sig solidt på scullertronen i slutningen af 70´erne og begyndelsen af 80´erne, hvor det blev til 3 stk. OL-guldmedaljer og et par VM-guldmedaljer samt sølv og bronze tillige med.
Som et kuriosum spekulerer roinfo nu lidt i, om danske ro-talentspejdere måske skal kaste nogle blikke ind på Danmarks redningsstationer, for den norske scullerstjerne, Olaf Tufte er også brandmand - ganske vist på deltid - men alligevel… Og Tufte har jo i flere år også været helt til tops ved OL og VM.
Det er måske indenfor brandmændenes verden, der skal hentes talenter til fremtidige ro-opgaver, for de to stjerneroere, har åbenbart kunnet rykke af sted for fuld udrykning, når der blev kaldt ud til scullerfinaler ved OL og VM. Blot en idé…
… Tilbage til kvindernes 2X.
Eeva Karppinen og hendes makker prøvede lykken i fjor ved et enkelt WC-løb, hvor de blev nummer 5.
Derudover skal Lisbet og Mette møde: Frankrig, Storbritannien, 2 mandskaber fra Tyskland, Irland, Holland, New Zealand, Polen og USA.
Spændende at se, hvor langt danskerne når her, hvor en finaleplads vil være STORT!
Bertha Flensborg og Claus Helgesen er Danmarks repræsentanter i LTAmix2X. Der er ikke mange handicaproere med i denne bådtype - blot fire mandskaber - og for danskerne gælder det om at kvalificere sig til VM. Egentlig roede Bertha og Claus en firer, men den er nu blevet reduceret.
Vi savner i allerhøjeste grad nyheder om de handicaproere, der forsøger at kvalificere sig til VM og OL.
M2X
Også mændenes ditto - hvor Danmark er repræsenteret af Sophus Johannesen, Roskilde og Sverri Nielsen, DSR, får meget at se til i Frankrig.
Hele 23 mandskaber er på plads i mændenes tunge dobbeltsculler, hvor det hedder: Argentina, Austrailen, Østrig, Aserbajdsjan, Canada, Kina, Croatien, Tjekkiet, Ægypten, Estland, Storbritannien, Tyskland, Ungarn, Irland, Israel, Norge, New Zealand, Polen og Serbien.
M1X
Danmarks Frank Steffensen, DSR, ved, at der også er mere, end rigtig god konkurrence i det franske med hele 28 deltagere i mændenes åbne scullerklasse.
Det er gerne sådan, at ikonerne i mændenes scullerklasse forsøger sig igen og igen, når nedtællingen til næste OL finder sted, og så skal de lige prøve at se, om det atter kan lade sig gøre at snuppe endnu en tur til OL - og det er der meget rift om.
Frank Steffensen har ikke været mange år i roningens verden, men har alligevel på kort tid vist, at han har internationalt format.
Selvom Frank kommer på lidt af en opgave i Aiguebelette, må alle de mange internationale starter - og så oven i købet i den bådtype, der er så meget prestige om - give stor international erfaring.
Det bliver spændende at følge Steffensen ved den kommende World Cup, hvor alene det at nå til en B-finale vil være et bragende flot resultat.
LW2X
En ny konstellation skal prøves af. Sådan lød det efter det netop overståede EM af Danmarks nye landstræner, Brian Richardson, hvilket blev offentliggjort af DRC. Og der er ikke mange om buddet i kvindernes letvægts dobbeltsculler - de er blot tre - men hvilke tre?
Aja Runge Holmegaard, Roskilde Roklub, Christina Pultz Odder Roklub, og Helene Olsen, Lyngby Dameroklub kæmper som gale for at danne den dobbeltsculler, som kan blive udtaget til OL.
De ved alle tre, at der kan rokeres, så den ene af dem også må prøves af i singlesculler. Og indtil EM, var det Helene, der viste vejen i 1X - og gjorde det bragende godt.
Men efter EM skønnede Richardson, at ved næste World Cup, da er det Helene og Aja, der danner dobbeltsculleren.
21 mandskaber er med her, og det er et meget blandet felt, danskerne skal møde. Roinfo tipper, at danskerne når langt her - i hvert fald har vi fulgt konstellationen intensivt for et par dage siden, og det ser stærkt og lovende ud.
LM2X
Nu var Andrej Lawaetz Bendtsen, Aarhus Roklub, lige så godt kørende i sin sculler, hvor selv de tunge drenge måtte op at stå i spændholterne, når Lawaetz pressede på, men nøjagtig som i kvindernes letvægtsdobbeltsculler, som er den bådtype, der satses på, hvis man skal til OL - da sculleren ikke er med ved OL, ved Lawaetz, at han kan risikere at blive taget fra det, han ellers er så fint i gang med.
Den tredobbelte verdensmester i letvægts singlesculler, Henrik Stephansen, har nu flere gange prøvet lykken i dobbeltsculler med Steffen Bonde, Odder Roklub. Men selvom de to roere på papiret er uhyggeligt stærke, så kan de ikke helt finde melodien i internationale sammenhænge, endnu.
Derfor har Brian Richardson, som DRC offentliggjorde det efter EM, besluttet sig for at prøve en anden mulighed ved næste World Cup, og det er konstellationen: Lawaetz og Stephansen.
De to roere har, lige siden hjemkomsten fra EM, givet den gas i letvægts dobbeltsculleren, og nu skal mandskabet stå sin prøve i næste weekend.
Som altid er der stort besøg her - hvor andre nationer også prøver forskellige kombinationsmuligheder af for at sætte den stærkeste båd, der skal med til OL i Rio.
Således er 30 mandskaber meldt til ved World Cuppen, og det bliver udfordringen for Lawaetz og Stephansen, som roinfo tipper kan nå langt blandt de store nationer.