Lad os indlede med et udtryk, som ofte benyttes i en verden, hvor alt kan ske: - Ret til ændringer forbeholdes!
Og det tør nok antydes, at der var mange ændringer inden lørdagens finaler blev skudt i gang ved Odense Kanal.
En nærmere optælling af tilmeldingslisten, og vi lander på godt 160 tilmeldinger i alt, og det er ca. hvad det plejer at være, ifølge Johnny Rusbjerg. Således var der en del afmeldinger og holdændringer, og i modsætning til tidligere år, var startproceduren ændret, så det ikke var otterne, der blev sendt først af sted, men rocentrets stærkeste mandskaber.
Men der var også noget, der ikke var ændret spor ved, og det er, at de både, som er lidt langsomme får lov at vente til allersidst med at starte. Det kan være en særdeles kold fornøjelse.
Der var, som vanlig, styr på tingene. En håndfuld dygtige rodommere gjorde deres til, at Odense
Salgsboden var som sædvanligt et hit, og det er rigtigt smart at venstre side af denne benyttes til nummerudleveringer, mens højre side styres med myndige hænder af et par energiske kvindelige medlemmer, der solgte kaffe, kage og sandwiches, hvor sidstnævnte var store og lækre, og de 25 kroner for dem var givet rigtigt godt ud.
Tjenstvillige Bente Holmquist gav en hånd med.
Der er nogen, der altid står klar til at hjælpe, hvis det behøves, og da der var brug for hjælp ved medaljeoverrækkelsen lørdag, meldte Bente Holmquist sig. Og hun gik til opgaven med bravour. Mange af roerne kender Bente i forvejen, og der blev uddelt mange kindkys og håndtryk fra friske Bente til de glade medaljetagere. Bente anes tv. i billedet med Aalborg Roklubs otterroere ved præmieseancen.
Sådan gik det roerne på kanalen
M8+
Det blev til en sikker sejr begge dag til Aalborg Roklubs mandskab over Odense Roklub, der denne gang mødte til start med et forholdsvis nyt mandskab.
Fem unge letvægtsroere kæmper om fire pladser i en 4Xmed henblik på at få dem udtaget til U23VM, og det gav en sikker sejr lørdag til: Frederik Taulbjerg, Holstebro, Malte Puro, Bagsværd, Christian Thor Hagemann, LR og Jens Graudal, BR. Lørdag blev Bagsværd nummer to, så Odense, Aarhus og BR/DSR. Søndag var Puro skiftet ud med Roklubben Furesøs Jonas Lund, og det blev atter til en sejr, mens Odense-mandskabet blev nummer to, og Bagsværd/DSR nummer tre. Sidstnævnte mandskab har efterhånden været med i flere år med samme konstellation, og gør det rigtigt fint, som et af de få mastersmandskaber på kanalen. Det er Søren Strange, Mikael Espersen, Lars Nielsen og Henrik Almegaard, som troligt møder frem år efter år.
Blot to både til start lørdag, hvor DRCs mandskab med Alexander Modest, Lyngby, og Emil Espensen, DSR, viste stor klasse. Eneste konkurrent var KVIKs Mikkel Schelde og Martin Kjeldsen. Søndag blev det atter til en overbevisende sejr med mere, end 3 minutters forspring til Bagsværd Roklub, og derefter blev det lørdagens roere fra KVIK, der blev treer.
Stortilmeldinger i lørdagens løb med 12 tilmeldte både i 2-. Hvis nogen skulle være i tvivl kæmpes der om eftertragtede pladser i M4-. Og der er formentlig stadig en bid vej, før DRC tager beslutningen om, hvilke roere, der er gode nok til de fire pladser. DSRs Lars Fjord Garvey har for alvor fået roet sig ind i varmen - og i det hele taget i kaproernes verden, for denne har han kun været en vigtig del af i ganske kort tid. Egentlig indledte Garvey karrieren som inriggerroer, hvor Langdistance og DM i inrigger på kortbane blev de første skridt på den lange vej op af karrierestigen. Lørdag roede Lars med Steffen Bonde, Odder Roklub. Steffen sad med på den firer uden, der i 2017 blev en flot VM-femmer - og egentlig var Bonde inkarneret letvægtsroer med mange flotte internationale resultater bag sig, indtil det nu måtte blive M4-. Men gennem det meste af lørdagens finale fik de to hård kamp af to af de øvrige fra VM-succesbåden i 2017: Tøger Berg Rasmussen & Tobias Kempf, begge fra DSR. Tre sekunders forskel var der i mål i Bonde og Garveys favør. Trediepladsen gik til to af Danmarks stærke og mest erfarne scullerroere: Nick Larsen, Odense, & Bastian Secher, Roskilde, der lige nu og her må se i øjnene, at hvis der skal satses, så er det med en åre. De to lå ellers på fjerdepladsen efter endnu en erfaren scullerroer, Frank Steffensen, DSR, og Loui Lam, KVIK, der lige akkurat blev overhalet tidsmæssigt af Nick og Bastian, som fik noteret: 20:54:3, mens Frank og Loui fik: 20:54:7. Dernæst blev det: Holstebro/Odense, Hadsund/LR, Holstebro/KR, DSR, Holstebro/KR, DSR/Holstebro, BR/Roskilde og Odense Roklub.
I søndagens finale var blot tre både til start, da de øvrige skulle ro firere, og her gik sejren til Peter Holmquist, LR & Peter Rytter Munk, Hadsund over DSRs Kruse/Bernsen.
Pænt med deltagelse var der også i denne bådtype med 15 roere til start.
Sverri Nielsen, DSR/DRC tog sig sikkert af sejren over William Wisholm, Hadsund, og på tredjepladsen blot tre sekunder efter Wisholm, Mathias Larsen, BR, så blev det ÆGIR, Furesø, Odense, Odense, Odense, DSR, Odense, Bagsværd, Bagsværd, Nyborg, KVIK & DSR.
Søndag meldte Sverri fra grundet en øm ryg, og dermed vandt Wisholm finalen over Larsen, mens Cody fra ÆGIR blev nummer tre. Dernæst Odense, Odense, Bagsværd, DSR, Odense, Bagsværd, Bagsværd, KVIK & DSR.
Et enkelt mandskab var tilmeldt her, og det var Holstebro/Hvidovre, der fik noteret: 19:57:8.
Heller ikke denne bådtype var særligt velbesøgt, idet blot to mandskaber var til start lørdag - og tre søndag.
Frederik Sechers succesbåd fra 2017, hvor det blev til EM-bronze, har haft 50% udskiftning siden de gyldne dage. Ind er kommet: Nicholas Andersen, KVIK, og Adrian Flarup Johansen, Roklubben ÆGIR, hvor sidstnævnte også er en erfaren roer med deltagelse ved EM og VM, mens Jacob Lenzing, LR, og Oliver Skov Jerkovic, BR, atter er med. Overbevisende sejr begge dage til de fire. Lørdag over Roskilde/Viking/Sorø. Sådan så det også ud søndag med de to både som nr. 1- og 2, mens et tredje mandskab fra BR/Sorø/Hvidovre/Holstebro tog sig af tredjepladsen. Det er da også en fuldt ud tilfreds Frederik Secher, roinfo møder efter søndagens finaler. - Jeg synes, de gjorde det fint, og man kan altid have en mening om, at de kunne gøre det bedre, men jeg er rigtig godt tilfreds, lyder det fra en smilende Secher inden præmieoverrækkelsen i Odense.
Mens mændene har travlt med at ro toer uden for at komme ind på de vigtige pladser i 4-, er der slet ikke så mange med i den yngre klasse. Holstebro Roklub har altid været garant for fine præstationer i en-åresbåde hos juniorerne. Også i Odense, hvor klubben havde et mandskab med lørdag og to i søndagens finale.
Thomas Jensen & Martin Kofoed Jensen, fra Hvidovre/Roskilde gjorde rent bord i Odense med sejr både lørdag og søndag, men i søndagens finale prøvede en ny kombination lykken med KVIKs Torbjørn Frankel, der lørdag havde vundet i drengenes 1X over Hadsund, men i 2X var det med Magnus Quade Oddershede, hvor det blev til en 2. Plads godt et minut efter Jensen & Jensen. Derefter blev det Hadsund/Roskilde. I lørdagens finale var det Roklubben ÆGIR, der indtog 2. Pladsen
I Frankels fravær søndag, var det Hadsunds Alagic, der vandt over ÆGIRs Johnsen og Bagsværds Poulsen.
Københavns Roklubs kvinder indleder som regel sæsonen med en tur til Odense, hvor de er med i lørdagens finale. Gid andre klubbers kvindelige roere ville gøre det samme, så der kunne komme en dyst ud af det på kanalen.
Som tidligere nævnt har DRC sat en letvægts-4X- bestående af Danmarks pt. stærkeste kvinder i denne kategori. Dermed er man gået væk fra kun at koncentrere sig om en LW2X, men vil forsøge at lade flere få muligheden for at kunne ro sig ind på den bedste LW2X, der skal kæmpe sig vej til en udtagelse til OL i Tokio i 2020. Danmark har tidligere haft succes i kvindernes LW4X- med medaljer ved VM. Ind imellem har bådtypen ikke været så velbesøgt ved VM, men det er også set, at flere nationer har satset på det, som Danmark nu gør. Meldingen fra DRC lyder, at det nu gælder om at få de fire kvinders teknik til at matche således, at man kommer til at gå ensrettet mod pladserne i 2X. Lige nu og her er det: Trine Toft Andersen, Hadsund, Aja Runge Holmegaard, Roskilde, Mathilde Persson, Bagsværd og Juliane Elander, Odder, der satser alt, og i Odense var de ene anmeldt lørdag, mens de søndag mødte et yngre mandskab fra Odense/Holstebro/DSR/Bagsværd med Line Katrine Olsen, Nanna Bo Christensen, Anne Katrine Kiilgaard og Ida Langkjær. Forskellen mellem de to mandskaber var knap et minut i DRCs favør.
På et papiret stærkt mandskab, i hvert fald hvis vi ser på meritter, hvor det er blevet til ædle medaljer, som juniorer til Frida Sanggaard Nielsen, BR, samt Odenses Anne Larsen og Marta Kempf, hvor de ror firer med Trine Dahl Pedersen fra Holstebro.
Kvartetten var ene anmeldt i Odense
Bagsværd Roklub har dannet et stærkt mandskab med de to erfarne letvægtere: Olivia Meinert Cardel & Marie Mørch, og dem kunne ingen hamle op med denne weekend i Odense. Nærmest kom Mia Rützou & Mette Køchs fra hhv. Odense/Aarhus. En anden interessant konstellation, der roede med lørdag var: Nanna Bo Christensen, Holstebro/Line Katrine Olsen, Odense, der blev nummer tre med Bagsværd/DSR på 4. Pladsen lørdag, mens coastalroerne: Kate Petersen og Julie Schou, blev nummer 5 lørdag og 3 søndag i de andres fravær. Brueckmann/Eide fra Odense blev hhv. nummer 6 og 4. Et interessant indslag var Nyborgs Charlotte Buchwaldt og Lena Stolzenbach. Begge mastersroere i dette felt, og det blev til en 7. Plads i lørdagens finale.
En facetledslåsing… Dette udtryk er der måske ikke så mange, der har hørt om før. Men så har man det nu, for DRC meldte det ud i foromtalen af centerroernes deltagelse i Odense, og her kom det frem, at Christina Juhl Johansen, der ror toer uden med Lærke Berg Rasmussen, er ramt af denne låsning i ryggen, og det var årsagen til at vi måtte kigge langt i vejviseren efter de to dygtige kvinder, der i 2017 scorede flere flotte internationale resultater i W2-. Og i toer uden er der ikke sådan lige en reserve, der “bare springer ombord”…
Ifølge trænerne i DRC er det ikke så slemt, at Christina ikke kan træne, men man valgte klogeligt nok at afmelde kvinderne for ikke at forcere noget.
I deres fravær tog Luise Lund Hansen & Tanja Spring Ehlers fra Odense/KVIK sig af sejren begge dage over Helene Grace Jensen, DSR/Silja Konoy Davidsen, Roskilde. I lørdagens finale gik 3. Pladsen til Odenses Elisabeth Kaalund Keller og Charlotte Espersen.
Fie Udby Erichsen, KVIK, var urørlig begge dage, og det bliver spændende at se hende mod verdens stærke kvinder i den åbne klasse på de internationale baner. Begge dage indtog en godt roende Iben Østergaard, Bagsværd Roklub 2. Pladsen. I lørdagens finale gik 3. Pladsen til Stine Mathiasen, DSR, men søndag var det jo, at Christina Pultz, Odder, gjorde comeback efter næsten fire års pause, og seje Pultz fik roet sig ind på en flot tredjeplads.
Det var da også en ovenud tilfreds træne, Jesper Krog, roinfo mødte efter finalen.
- Det gik fint, og jeg er imponeret over, at hun roede sig til en tredjeplads, når Christina har været væk fra roningen så længe. Vi vil prøve at se, om hun kan nærme sig landsholdet, for vi mener det er rigtigt godt, at man har åbnet muligheden for dette ved at satse på en LW4X, hvor flere får mulighed for at kæmpe sig vej til dobbeltsculleren, lyder det fra Jesper Krog. Otte deltagere var med lørdag og ni søndag. Pultz har gode erfaringer med kvindernes L4X-, som hun for år tilbage har vundet en VM-sølvmedalje i, og dengang var klassen godt besat.
Der er ikke mange i denne bådtype, og det er lidt synd, for hvor ville det være godt med noget konkurrence til den ene dobbeltfirer, der er projektbåd.
Lørdag roede Amalie Kiær, Odense, Sofie Halling Vikkelsøe, Odense, Ida Blomstrand og Cecilie Gire i ensom majestæt de samtlige seks kilometer uden modstand. Søndag bød Roskilde/Sorø ind med et mandskab, der dog ikke kom i nærheden af denne 4X-, der havde Mie Mellerup, ÆGIR med i stedet for Amalie Kiær.
Et enkelt mandskab med: Bagsværd/DSR: Marie Ramm, Emma Braad Olsen, Matilde Hjorth, alle fra Bagsværd, og Mathilde Kiilgaard, DSR var med begge dage.
Med omkring pigernes to åres-gruppe ses også en 2X, hvor der afprøves flere konstellationer. I lørdagens finale vandt: Amalie Brems, DSR & Mie Mellerup, ÆGIR med ½ minut over LDR/Furesøen. Om søndagen gik sejren til Furesø/OR: Kristine Søndergaard Hansen/Amalie Kjær. Der var henholdsvis 5- og 6 både med i denne klasse.
Heller ikke pigernes scullerklasse havde mange med. Og lige her var det ellers så stensikre kort, Cecilie Brünnich fra Københavns Roklub, stærkt savnet. Tre til start begge dage, hvor sejren gik til Astrid Bardram Starup, Bagsværd Roklub over Laetitia Bommer, Hadsund. Efterfølgende møder roinfo Cecilie fra KR, og hun fortæller, at hun har været skadet, men håber på at komme i gang igen snarest, og her er det i et projekt om enten JW2X eller JW4X-.
Der var lagt op til noget af en sæsonpremiere i inrigger, hvor Langdistancekaproerne blev opfordret til at stille op, og det var der mange, der bakkede op om - i hvert fald når man så de tilkendegivelser, der flød ind, da ideen opstod og skulle effektueres.
Men der blev ikke meget konkurrence ud af det.
En finale i 2-åres inrigger blev ikke til noget, da begge hold meldte fra. Københavns Roklub mødte frem med en 4-åres, mens Aalborg Roklub havde et kvindehold med i GIG-4X+. Odense mødte alligevel frem med tre kvinder i en 2-åres, og så dukkede KVIKs coastaldamer op i søndagens løb. Alligevel - et stort cadeau skal lyde til de klubber, der bakkede op om det. Man kan undre sig over, at der ikke var flere, der ville med i disse løb, som kunne være en kærkommen mulighed for lige at tjekke op på formen, inden det for alvor går løs på langdistancebanerne. Men sådan blev det ikke, desværre.
Mens deltagerne ventede på præmieoverrækkelsen blev der pludselig linet op med flotte kager og champagne.
De fire letvægtskvinder, Elander, Persson, Holmegaard og Toft Andersen havde fået ideen til at deres båd kunne døbes i forbindelse med årets første regatta i Odense.
Den kendte landstræner, Bent Franssons hustru, Hanne, var gudmor, og holdt en lille tale, hvor hun blandt andet kom ind på netop LW4X-s danske meritter, hvor der er vundet tre sølvmedaljer i denne bådtype. Hun ønskede båden god rejse, og døbte den Hanne Fransson. Hanne har tidligere selv været en ganske dygtig letvægts-1X-roer og under efternavnet Jensen været repræsenteret ved flere internationale store regattaer.
Et vittigt hoved mente, at det må være besynderligt for Bent Fransson, der ind i mellem hjælper til med landsholdsroernes træning på Bagsværd Sø. - Nu tager han hjemmefra for at få lidt fred, og sørme om han ikke mødes af sin hustrus navn, lige så snart han træder ind på rostadion, lød det med et smil.
Som vanlig var der indkaldt til KU-møde for alle interesserede umiddelbart efter præmieoverrækkelsen lørdag eftermiddag. Cirka 35 personer deltog her. Ungdomslandstræner Nils Henrik Stene og Talentkoordinator Anders Tranberg Andreasen fortalte om sommerens internationale regattaer, datoer, mandskabsledere, personpriser m.m.
Coupe de la Jeunesse er et nyt tiltag, som dansk roning har besluttet sig for at bakke op om, også selvom der på KU-seminaret i efteråret 2017 var kritiske røster overfor det, grundet de i forvejen høje udgifter til roernes deltagelse i de efterhånden mange internationale regattaer, som man kan udtages til. Coupe de la Jeunesse er for roere, der ligger under VM-niveau, men som kan få en international oplevelse ved at være med her.
Finn Trærup-Hansen, Sportschef i DRC, fortalte om Datalovgivningen.
Kampvalg om bestyrelsesposter
Der var valg af en Kraftcenterrepræsentant til DRCs bestyrelse, hvor to kandidater havde meldt sig. Det var Michael Sørensen, formand for Odense Roklub, og Reiner Modest, formand for Lyngby Roklub. Der kunne i alt afgives otte stemmer med en fra hver af kraftcentrene, og Michael Sørensen blev valgt ind med 5 stemmer mod 3 til Reiner Modest.
KU-formand, Morten Espersen, orienterede om de udenlandske regattaer, og om Kaproningsudvalgets sammensætning.
Efter en livlig debat om klubbernes holdning til økonomien med hensyn til repræsentative opgaver, blev KU-mødet afsluttet.
KU-seminaret afholdes den 3. November, og det bliver formentlig i Odense Roklub.