Foto: Mette Bacher
Om blot to dage ved vi, hvem der kan kalde sig Danmarksmester, Forbundsmester eller Juniormester for 2019, men indtil da er de fleste vel, i deres hoveder Danmarksmestre, indtil andet er bevist. Brabrand Sø danner atter rammen om DM, og det har tidligere været afholdt her ganske mange gange. Vejrprofeterne har lovet godt vejr på lørdag, og i Brabrand har man også de seneste to gange ved afviklingen af DM, oplevet et fantastisk flot vejr, trods det sene tidspunkt på året. Men man har også tidligere været ude for to aflysninger. Vi skal tilbage til 1971, hvor det blæste så meget, at man lod selve Niels Henry Secher, verdensmester i 2X med Jørgen Engelbrecht i 1970, agere "prøveklud" i sculler. Og da Secher blæste ind i sivene, tog man en hurtig beslutning. - Vi gennemfører inriggerløbene, men aflyser resten. En time efter deltagerne have forladt bådepladsen lørdag eftermiddagen, var søen atter som et spejl. DM blev rykket til 12. september på Sorø Sø, dét år. En enkelt aflysning mere har man haft i nyere tid, da den hårde blæst ikke på nogen måde indbød til roning på vandet. Men her fik Københavns Regattaforenings Reiner Modest i en fart samlet sin store stab af medarbejdere, og dermed blev DM gennemført på Bagsværd Sø.
Lad os håbe, og noget kan tyde på det, at vejret er med arrangører og deltagere på lørdag.
De første mesterskaber er uddelt
Danmarksmesterskaberne i roning er indbegrebet af skønne historier, og roernes, samt klubbernes personlige rekorder i antallet af mesterskaber. Men DM-programmet er også ret omfattende, hvor de yngste er med i TU-Cup, og flere løb for seniorer er blevet udskrevet i de senere år. Også mastersroerne er kommet med, men denne gang oplever vi ikke så stor en tilgang, som de foregående år, thi den store skare af danske mastersroere har netop været ude i den store verden for at hente bjerge af medaljer hjem. Det skete forleden i Ungarn, og dermed er det ikke alle, der også orker at ro med ved DM.
Roinfo bemærker at flere af klasserne er velbesøgte hos de alleryngste, men vi bemærker også, at klasserne hos junior-A-pigerne er tyndt besatte, at det for alvor giver bekymring for fremtiden. En enkelt båd er til start i pigernes 4X, i 2018 var de fire.
Heller ikke forbundsmesterskaberne i kvindernes en-åres både er velbesøgte, og når danske roledere i årevis har ønsket, at få flere Danmarksmesterskaber til netop kvindernes klasser, der er stadig kun tre reelle mesterskabsløb, så kan det ikke lade sig gøre, uden at klubberne bakker op om det.
Således er blot et mandskab meldt til i W2-. Tillykke til Bagsværd Roklub med Forbundsmesterskabet her. Kvindernes letvægtsklasser, hvor det også er Forbundsmesterskaber, har heller ikke just den store tilslutning. I LW2X, som ellers fra dansk side er en OL-disciplin, man tager alvorligt, er Aalborg Roklub ene anmeldt. Og i kvindernes 1X, letvægt, blot tre roere til start.
Kvindernes W4-, som efter mange ønsker blev udskrevet i 2018, har blot tre hold til start, og det samme ses i W8+.
Selve DIF-mesterskabsløbene synes pænt besatte i flere tilfælde. Og lige her er der fuldt hus i kvindernes tre finaler.
107
W2X: Danmarksmesterskab
7 stærke mandskaber var meldt til, og hvor hhv. DSR og KVIK udeblev helt fra denne DM-mulighed i fjor, så er der ændret på dette. Således stempler DSR ind med hele to både, det samme gør Aarhus, KVIK med et enkelt mandskab, samt Roskilde og Bagsværd. Men muligheden for en afmelding foreligger, og det betyder, at deltagerne måske "blot" skal koncentrere sig om selve finalen. Bagsværd Roklub har fire mesterskaber, KVIK: 10, og DSR: 13. Roskilde har et enkelt, fra 1973, mens Aarhus Roklub stadig har noget til gode i W2X. Og mens roinfo skriver dette, er det med en viden om, at en af favoritbådene melder fra. Det er KVIKs Fie Udby Erichsen, og Luise Lund Hansen. - Hvor er det ærgerligt, at I ikke kommer med, konfronterer roinfo Luise, da vi møder hende i Strandvænget ved KVIK. - Ja, det er også rigtigt ærgerligt, men Fie skulle i givet fald have roet seks løb, og det er lige meget nok, når hun også skal ro 1X og 4X-, fortæller Luise Lund Hansen. Dermed er der dømt direkte finale i W2X
112
M2X, Danmarksmesterskab
Med to afmeldinger er der dømt ren finale med 5 både. Lyngby Roklub stiller med to hold, men det bliver spændende at se, om de begge dukker op, da Christian Thor Hagemann & Alexander Modest også er tilmeldt LM1X i løbet lige efter M2X. Derudover er det: Odense, Bagsværd & DSR. For sidstnævnte klub har bådtypen igennem alle DM-årene været en paradedisciplin, og regerende VM-sølvvinder, Sverri Nielsen, samt Emil Espensen er storfavoritter til at genvinde disciplinen. Hvis de gør, er det 36. gang, DSR vinder, siden løbet blev udskrevet i 1933.
LM1X
I 2018 vandt Københavns Roklubs Fredrik Leicht det første mesterskab i denne disciplin til roklubben i Sydhavnen, men konkurrencen var ikke så omfattende, selvom Furesøens Jonas Lund fulgte Leicht godt på vej. Denne gang, er Lund ikke med, men indtil videre er det: Hagemann og Modest, fra LR, samt Cody - Andersson, fra ÆGIR, som er med. Cody vandt mesterskabet i 2017. Men også roere fra Aarhus, KVIK, og Odense kan blande sig i topstriden her.
117
M4X-
Bagsværd Roklub har flest deltagere med ved årets mesterskaber i Aarhus, og det ser man også i mændenes dobbeltfirer, hvor to BR-mandskaber er tilmeldt. Derudover er det Roskilde, Odense og DSR. Der er lagt op til en meget flot og heftig finale, og DSR går efter at genvinde mesterskabet. Men DSR har ikke høje Frank Steffensen med denne gang, og i det hele taget er Frank og en anden af de ankermænd, der de senere år har været med til at score medaljer, Tøger Berg Rasmussen, slet ikke med ved årets mesterskaber.
DSR har 15 Danmarksmesterskaber i denne disciplin, Odense har tre mesterskaber her, sidst fra 1996, Bagsværd boner ind med: otte styk og et FM i 2016, Lyngby Roklub har et enkelt, vundet i 1988.
119
LM4-
En finale om et ærkeægte Danmarksmesteskab, der i øvrigt sjældent bliver roet. Enten fordi ingen har lyst til at stille op, eller blot en enkelt klub forsøger sig, og håber på, at der ikke kommer andre, så man vinder uden kamp, eller blot to både er meldt til, og det ene hold melder fra. Spændende at se, om de to tilmeldte hold fra Bagsværd & Holstebro møder frem.
LM4- kom på DM-programmet i 1975, og sådan ser det ud med statistikken:
Bagsværd Roklub: 14, Københavns Roklub: 8, DSR: 6. DSR står noteret for endnu et mesterskab i 1995, men det er ikke korrekt, da det var Odense Roklub, der vandt dette år. Det er endnu ikke rettet af DFfR, siden roinfo nævnte det i DM-omtalen for 2018. Holstebro Roklub har ikke tidligere vundet denne disciplin.
121
W1X
Otte tilmeldinger er helt fint ved DM i denne klasse. Hadsund, KVIK, DSR, Aarhus - her to styk - også to fra Odense, og herligt at se en lokal klub fra Aarhus, Roklubben ARA, være tilmeldt her.
Det er Fie Udby Erichsens favoritdisciplin, vi rammer her, men det er mere spændende, hvem der bliver nummer to og tre.
Fie har 7 Danmarksmesterskaber i W1X,dertil er der et Forbundsmesterskab for 2016. Tidligere koryfæer i denne disciplin, er Trine Hansen, tidl. Sorø og KVIK, der har vundet otte mesterskaber i perioden: 1992-1999, samme Trine var også verdensmester og OL-bronzevinder i W1X. Med Fies sejr, når Roforeningen KVIK op på 12 mesterskaber - og et FM. Fie kan med endnu et DM, komme på omgangshøjde med Trine Hansen. |
123
M1X
Syv herrer til start her, hvor de syv skal forsøge at hamle op med VM-sølvvinder, Sverri S. Nielsen fra DSR. Noget af en opgave. Alligevel - det er fedt, at se så velbesøgt en bådklasse ved DM. Øvrige deltagende klubber: Hadsund med to deltagere, Viborg, , Roskilde, Odense, Københavns Roklub, og DSR, der indtil videre har 22 mesterskaber hjemme + et FM fra 2016 i M1X
125
M4-
Københavns Roklub, DSR & Holstebro
Skal det lykkes for KR eller Holstebro at tage mesterskabet foran DSR denne gang? Alle tre klubber stiller med noget af det bedste i mændenes åbne klasse, men som tidligere nævnt, er DSR uden de to store VM-roere: Steffensen & Berg Rasmussen. Klubben har hentet Danmarks mest kendte roer gennem tiderne, ind, som forstærkning. Eskild Ebbesen er med i henholdsvis firer uden og otter, når det går løs på lørdag. DSRs træner, Nils Menke har været udfordret denne gang, da der skulle sættes hold med henblik på DIF-mesterskaberne. - Desværre ser vi ikke Frank, Tøger eller Tobias Kempf denne gang. De har valgt at stå over, og det kan jeg godt forstå, men det giver lidt udfordringer, og det kan godt gå hen og blive temmelig spændende i firer uden og otter denne gang, lyder det fra DSRs træner.
Københavns Roklub fører med antallet af sejre, hvor der er nitten hjemme indtil på lørdag. DSR har 16 styk, og Holstebro et Forbundsmesterskab fra 2016. Det tegner til at blive en ret så spændende finale.
127
M2-
Fuldt hus med seks tilmeldte. Roforeningen KVIK er med, og har tidligere vist sig stærk i M2-, også KR har vist klasse her. Odense og Roskilde er med, og sidstnævnte må betegnes, som storfavorit med Sutton & Secher til mesterskabet her. DSR, der ellers vandt i 2018, står over denne gang.
Mest vindende roer nogensinde i denne disciplin, er Thomas Ebert, DSR, der har vundet 14 mesterskaber i perioden: 1995-2012. Lyngby Roklub har også et godt CV her med 18 mesterskaber. KVIK: 8, Sorø: 7, Roskilde: 6+ 1 FM, Bagsværd: 5
129
M4+inrigger
Tre klubber fra København tager deres både med til Aarhus for at kæmpe om Danmarksmesterskabet i en af de ældste discipliner i dansk roning, 4-åres inrigger. Tidligere var det et totalt provinsopgør, og mange jyske klubber har i fordums tid vundet medaljer her. I en lang periode tog en gruppe tidligere kaproere over fra Odense, og sad majestætisk på denne disciplin. Denne gang hedder det: Lyngby Roklub - skønt at se en båd der fra, Bagsværd og DSR.
Odense fører stadig på listen med hele 12 mesterskaber. DSR har 10 + et FM, og ifølge programmet er Jacob Jespersen med igen, og kan vinde sit 8. Danmarksmesterskab. Dermed kan han komme på omgangshøjde med Johnny Rusbjerg og Peter Dallmann fra Odense, der har otte hver. Bagsværd & LR har hver et mesterskab. Dog har Bagsværd tidligere vundet mesterskaber her, men på kombinerede hold.
W4X-
En finale, der tegner til at blive meget spændende. Syv både til start. Sidste års vindere fra Odense Roklub er med, men dog er der skiftet ud, idet Luise Lund Hansen nu ror for KVIK.I fjor mødte DSR ikke til start med de stærke VM-kvinder, der satsede på en-åres bådene, og Forbundsmesterskaberne heri. Men det er der lavet om på siden- Nu går DSR efter at vende tilbage til, hvor man slap, men der er ikke tvivl om, at der bliver noget at se til. KVIK møder også frem med et interessant mandskab, hvor man har taget den stærke junior, Clara Hornnæss, og Danmarksmesteren i Langdistancen, og tillige indenfor coastal, den tidligere landsholdsroer, Torill Lindebjerg med. De to ror sammen med Fie Udby og Luise Lund Hansen.
Bagsværd Roklub har magt over tingene, og møder til start med to stærke mandskaber, hvor det ene har VM-sølvvinderne fra W4- med ombord, med Persson & Mørch. Spændende også hvad de fynske piger kan præstere denne gang, for der er ikke tvivl om, at de er med i højeste gear, når starten går, som det ser ud lige nu, to dage forinden. Også Roskilde og Holstebro er med her, men to både skal sorteres fra, da der er 7 tilmeldte både. Med mindre altså en båd melder fra, så der bliver fuldt hus i drømmefinalen. Og så meldte Holstebro Roklub fra, mens disse linjer skrives. Dermed sløjfes indledende, og det er der sikkert en del, der er lettede over...
M8+
Fire både til start, Holstebro, Bagsværd, KVIK og DSR
Roforeningen KVIK nævner forinden, at det ikke er blevet til det helt store i optakten i otter, inden DM, men herligt at se Nordens ældste roklub være med igen.
Spørgsmålet er derefter, om DSR, der hverken har Frank og Tøger eller Tobias med denne gang, er lige så overbevisende, som tidligere. Der er i hvert fald ikke tvivl om, at Holstebro Roklubs store drenge, er toptunet og klar til at bide skeer med DSR i dagens sidste finale ved DM. Også Bagsværd Roklub har altid vist klasseroning i M8+.