Fotos: Jens Brandt, Aalborg Roklub
Otterfinalerne ved Aalborg Regatta tåler så absolut en sammenligning med legendariske Oxford-Cambridge - lige bortset fra, at man i Aalborg “blot” ror 1000 meter i modsætning til den verdenskendte ottermatch på Themsen, hvor der roes 6779 meter - samt at man i det nordjyske denne gang havde kvinder med. Og nok har kvinderne i London deres eget boat race, men det foregår ikke samtidig med mændenes, som her.
Aalborg Regatta har de sidste par år skiftet karakter fra at være en kaproning imellem roklubber i Danmark til at blive en formidabel byfest, hvor dysten mellem de to store uddannelsesinstitutioner AAU og UCN, nu er startskuddet til herlige festdage.
Og nøjagtig, som i Boat Race i London, går man tidligt i gang med forberedelserne for at finde frem til de allerbedste roere, der skal danne det ottermandskab, der er med ved Aalborg Regatta.
Popularitetmæssigt er otterløbet i Aalborg også oppe at ringe med flere hundrede tilskuere. - Væsentlig flere, end til de største danske regattaer herhjemme, fortæller Jens Brandt til Roinfo.
Professionshøjskolen University College Nordjylland udfordres af roere fra Aalborg Universitet, og allerede i marts søger man deltagere, som skal indgå i et intenst træningsforløb frem mod fínaledagen.
Fra UCN meldte hele 18 kvinder sig til, og de indgik i et intensivt forløb med den tidligere kendte ÆGIR-roer, Kia Bager.
Den erfarne styrmand: Nanna Lybæk er også indpisker, og det både for kvindernes mandskab - og mændenes. Hun fortæller, at holdet ofte har trænet klokken seks om morgenen for at kommet til at slå Aalborg Universitetshold.
Dramatisk finale
I fredagens finale vinder UCN´s kvindelige mandskab dysten over AAU, men det skete ikke uden dramatik.
Således kom de to mandskaber så tæt på hinanden, at der flettedes årer, og man måtte ud i en omstart.
I anden ombæring fik AAU en rigtig dårlig start, der gav så mange problemer, at de to hold byttede baner. - Denne manøvre var ikke uden omkostninger for AAU, fortæller Jens Brandt, idet kvinderne fra universitetet blev sat flere længder tilbage. Det kunne ikke hentes ind, og dermed vandt UCN i sikker stil.
- AAU vandt løbet sikkert hos herrerne, fortæller Jens Brandt.
I dagens anledning havde man udskrevet et tredje løb.
De roere fra AAU, der vandt dysten i 2013, havde på forhånd udfordret vinderne af dette års herreløb, samt reserverne - og dermed blev der nok personer til en otter mere.
Men årets vindere fra AAU var, efter sejren i den rigtige finale, varmet så godt op, at de viste vejen med endnu en sejr, om end det ikke blev uden kamp til sidste åretag.
Roklubben ÆGIR og Aalborg Roklub har forstået at være med til at præsentere roningens flagskib på fornemmeste vis.
Med otterløbet for både mænd og kvinder cementerer klubberne i den Nordjyske hovedstad, at der er basis for noget mere, for der er tilsyneladende folk, der gerne vil dyste og kæmpe.
Det bliver derfor spændende, om man ikke kan få mindst et af mandskaberne hos kvinderne med på en DM-otterfinale, når Danmarksmesterskaberne afvikles i Brabrand om få måneder
Hvor ville det dog være kærkomment, om mindst et damehold - og et herrehold lagde kursen mod Brabrand Sø, når der kaldes ind til DM.
Og når Freddy Quist, Holstebro kan gøre det, så kan andre jyske klubber også…
Det er fint, at Aalborgs to roklubber bakker så godt op om otterroning af høj klasse, hvor det i øvrigt forlyder, at universitetsotteren næste gang er med ved Sorø Regattaen, allerede om 14 dage.