Tekst & Foto: Mette Bacher
Næppe er Europamesterskaberne for seniorer overstået, før næste gruppe af danske landsholdsroere skal kæmpe om ædelt metal. Nu gælder det juniorerne, der i disse dage deltager i Verdensmesterskaberne i Racice i Tjekkiet, et sted, hvor danske roere tidligere har scoret medaljer.
For danskernes vedkommende er det torsdag, der skal ros indledende heats. I modsætning til Europamesterskaberne, der fandt sted i maj, hvor danskerne var med i Frankrig, er der noget mere at se til.
Denne gang slipper de danske dygtige piger i firer uden styrmand ikke for god konkurrence, hvor de ved EM, på forhånd, var kvalificeret til finalen grundet meget få deltagere. Men det udløste en meget flot EM-bronzemedalje til kvartetten fra Bagsværd/DSR.
Her kan du se, hvilke danske roere, der er med i Tjekkiet, og sådan lægges der ud i morgen formiddag:
10.54:
JW4- Mathilde Kiilgaard, DSR, Mathilde Hjorth, Emma Braad Olesen & Marie Ramm, alle 3 fra Bagsværd Roklub.
Trænes af: Jens Olav Dahlgaard, KCB
15 nationer er med, der er 3 heats, danskerne skal ro det tredie heat, og har fået tildelt bane 5. Man skal blive nummer 1-2-3 for at ro sig direkte til semifinaler, ellers må man en tur i opsamling. Med her er: Holland, Rumænien, Ungarn, USA og Danmark.
Holland blev nummer 12 i 4- i 2017 ved VM, Rumænien vandt VM-sølv i 2017, men halvdelen af besætningen er skiftet ud, og de to, der er kommet med på holdet, har ingen store resultater bag sig. Rumænien vandt desuden guld ved EM i år, hvor etteren og stroken ror firer ved VM denne gang. Den ungarske firer, der har fået midterbanen, har ikke nogen internationale resultater bag sig. I båden fra USA er to nye roere med, mens en har vundet VM-bronze i W4- i 2017, og en anden været med i 8+ ved VM i 2017.
NU ER JUNIOR-VM I GANG,
DEN DANSKE PIGE-FIRER UDEN lagde for:
Danmarks W4- har netop roet indledende heat, hvor en 3. plads gav adgang til semfinalerne.
De danske piger, Mathilde Kiilgaard, DSR, Mathilde Hjorth, Emma Braad Olesen & Marie Ramm, alle 3 fra Bagsværd Roklub, kom over de første 500 meter som nummer 5, danskerne fik kæmpet sig op på 4. pladsen, og sådan blev placeringen i mål, hvor hovedfeltet og de tre første både, der gik videre, var et pænt stykke foran. Dermed skal den danske W4- i opsamling.
JM4- Nichlas Ulnits, Kaare Mortensen, Casper Lindballe Petersen, Magnus Valbirk, alle fra Holstebro Roklub.
Trænes af: Søren Madsen, KCHO
17 nationer til start, 3 heats, hvor danskerne skal ro med i 3. heat.
Nr. 1 & 2 kvalificerer sig til semifinalen, resten skal i opsamling. Storbritannien, Rusland, New Zealand, Danmark, USA.
I 2017 var det Storbritannien, der vandt verdensmesterskabet. Siden er halvdelen af mandskabet skiftet ud. Den russiske firer har ingen store internationale resultater med sig, det har new zealænderne heller ikke. Eneste roer fra Danmark, der har været med tidligere, er Magnus Valbirk, der i 2017 blev nummer 1 i B-finalen ved VM i 4-. I første omgang skal danskerne ikke ud mod konkurrenterne fra forårets EM-finale, hvor den danske kvartet fra Vandkraftsøen blev nummer 6.
JM4-: Nichlas Ulnits, Kaare Mortensen, Casper Lindballe Petersen, Magnus Valbirk, alle fra Holstebro Roklub, kunne ikke lege med i det skrappe selskab, hvor Storbritannien i forvejen har M4- som paradedisciplin. Det blev også briterne, der med New Zealand på 2. pladsen kom direkte videre, idet det var de to første placeringer, der gav adgang til semifinalerne. Danskerne blev nummer 4, og skal ro opsamling.
Trænes af: Andreas Sloth, DSR
Sådan ser det ud i 3. heat:
Sverige, Litauen, Danmark, Schweiz, Ungarn. Danskerne har fået bane 3.
17 nationer er med i pigernes 4X-, og i det indledende heat gælder det for danskerne om at blive nr. 1 eller 2 for at komme direkte i semifinalen, ellers må pigerne ud i opsamling. Ved EM var dobbeltfireren ikke i A-finalen. Siden er der foretaget en enkelt udskiftning. Ind er kommet Liane Vestergaard. Med i det indledende løb er Schweiz, der vandt sølv ved EM i maj måned. Her blev danskerne nummer to i B-finalen.
PIGERNES DOBBELTFIRER ROR SIG TIL SEMIFINALE ved JUNIOR-VM.
Amalie Kiær, Odense, Ida Blomstrand, Hadsund Roklub, Liane Vestergaard, Hadsund Roklub og Sofie Halling Vikkelsøe, Odense, har netop roet indledende, hvor en 2. plads var nok til at komme videre. Danskerne indtog den adgangsgivende placering fra start til mål med de schweiziske sølvvindere på en sikker 1. plads,
Trænes af: Frederik Secher, Bagsværd Roklub.
20 nationer er tilmeldt denne heftige bådtype, og danskerne er med i 3. heat. Danskerne er på bane 1, så er det Ukraine,Tyskland, Rumænien og USA. På nær en enkelt, er den rumænske kvartet den samme, som vandt EM-sølv, hvor Danmark blev nummer fire i EM-finalen i maj 2018. USAs mandskab på nær to, vandt B-finalen ved JVM i fjor. I 2017 blev Danmark nummer 5 i VM-finalen, og to af de roere, der var med i fjor til at vinde EM-bronze, Jacob Lenzing og Oliver Skov Jerkovic, er også med ved årets VM.
JM4X SKAL I OPSAMLING: Nicholas Andersen, KVIK, Adrian Flarup Johansen,Rk. Ægir, Jacob Lenzing, Lyngby og Oliver Skov Jerkovic, Bagsværd, har netop roet indledende i et heftigt felt, hvor nummer 1 & 2 kom direkte videre. Tyskerne stak af fra start, og USA hægtede sig på. Ved 1000 meter er danskerne på 4. pladsen
Den stærke kvartet, der altid er god for finaler, kan ikke lege med helt fremme i feltet, hvor Tyskland og Rumænien går direkte videre via placeringerne, som nummer 1 & 2.
11.15: JW2X Cecilie Girke Christensen, DSR & Mie Mellerup, Roklubben Ægir
Træner: Johnny Bo Andersen, Odense Roklub
Pigerne er med omkring dobbeltfireren, hvor Cecilie Girke, var inde i varmen ved EM,mens Mie Mellerup roede med Amalie Riff Brems fra DSR i 2X. Siden blev det ændret således, at Mie og Cecilie blev sat sammen, og de vandt NM på Sorø Sø.
W2X er velbesøgt med hele 22 tilmeldte nationer. Danmark lægger for, og skal ud i første heat, hvor seks mandskaber er med, og hvor blot vinderen kommer videre til semifinalen, mens resten skal i opsamling.
Sådan ser det ud: Australien, Japan, Kroatien, New Zealand, Tyskland, Danmark. Australierne og Japanerne har ikke nævneværdige resultater med sig i netop W2X, men roerne fra Kroatien har. Den ene er juniorverdensmester i 4-, den anden roede 1X i 2017, og var med til VM, uden at det blev en topplacering i A-finalen. Alligevel. Der bliver noget at se til for Girke og Mellerup, når det handler om at skulle blive nummer 1 og undgå opsamling.
JW2X: Cecilie Girke Christensen, DSR & Mie Mellerup, Roklubben Ægir, er tilmeldt i en af de mest velbesøgte bådklasser ved junior-VM - hele 21 nationer er tilmeldt, og det har udløst fire heats, hvor blot vinderen ville komme direkte videre. Noget af en opgave. New Zealand, der altid har været god for medaljer i kvindernes 2X, stikker af, og danskerne er på 4. pladsen gennem det meste af heatet, og må en tur i opsamling for at komme videre.