Endelig er det tid for vores bedste eliteroere, der kan se frem til første store internationale prøvelse ved indledningen af World Cup-serien, der lægger ud i den serbiske hovedstad, Beograd, på fredag.
En anden kendt dansk roer deltager også ved årets første World Cup, idet Kasper Haagensen, DSR, er udtaget, som rodommer.
- Jeg skal møde i Beograd fredag klokken 16.00, men indtil videre har jeg ikke hørt ret meget om, hvilke opgaver, jeg skal stå for, siger Kasper Haagensen til roinfo.dk.
Det siger sportschefen
Dansk ronings sportschef, Finn Trærup-Hansen er naturligvis spændt på at se niveauet hos de danske roere ved årets første World Cup. - Vi har ikke alle vores både med denne gang, men dem vi har med, kan sagtens vise flotte resultater på nuværende tidspunkt, og jeg er glad for, at Christina og Lærke er ved at komme op på fuld styrke igen. De klør på med krum hals efter Christinas sygeperiode, siger Finn Trærup-Hansen til roinfo.dk
- Kvinderne i letvægtsklasserne står over denne gang. Vi satser på noget træningslejr for dem, men når vi kommer frem til 3. World Cup, er det planen, at alle danske både er med her. Vi stiller op for fuld styrke i Luzern, slutter sportschefen.
Se de danske World Cup-deltagere nedenfor
LM1X:
Mathias Larsen, Bagsværd Roklub, 26 år, og inde over OL-båden, LM2X.
Larsen stammer oprindeligt fra Odder Roklub. Han debuterede internationalt ved junior-VM i 2009.
Mathias vandt guld ved U23VM i 2011 i LM4X- med Andrej Lawaetz, Jens Noll Nielsen og Peter Nørlem.
VM-bronze i samme bådtype i 2015 med Andrej Lawaetz, Emil Espensen og Oscar Petersen. Blev nummer otte ved VM i LM2X med Emil Espensen i 2017.
24 roere er til start i LM1X.
Sidste års verdensmester fra Irland er ikke med i Beograd, og det er den norske VM-bronzevinder heller ikke.
Emil Espensen, Danske Studenters Roklub, 26 år og
Alexander Modest, Lyngby Roklub, 23 år.
Modest debuterede internationalt i 2012 ved JVM i 4X- med Peter Holmquist, Niklas Sørensen og Esben Rusbjerg.
Det er blevet til to U23-bronzemedaljer i LM4X- i 2014 & 2015, mens Alexander Modest rundede en flot U23-karriere af med en VM-sølvmedalje i LM2X med Christian Thor Hageman.
Emil Espensen debuterede internationalt ved JVM i 2009, hvor det blev til en 12. Plads i 8+.
Det helt store jubelår blev 2016, hvor Espensen først opnåede at vinde en sølvmedalje ved EM, og siden en sølvmedalje ved VM. Begge gange med Jens Vilhelmsen i LM2-. I 2017 blev det til en ottendeplads med Mathias Larsen i LM2X ved VM.
24 modstandere venter danskerne, der slipper for at møde sidste års VM-medaljetagere, men polakkerne, der blev nummer fire, er med ved årets første World Cup.
W1X:
Fie Udby Erichsen, Roforeningen KVIK, 33 år, satser på at blive udtaget til OL for 3. gang.
Fie vandt olympisk sølv i 2012, men har siden da ikke været på podiet ved internationale begivenheder.
Spændende at se, om det kan lykkes hende ved årets første World Cup i Serbien.
24 kvinder er til start i W1X, hvor den schweiziske verdensmester, Jeannine Gmelin er med. Men også legenden, Ekaterina Karsten er der, og hun fylder såmænd 46 år, den 2. Juni, og kan fejre fødselsdagen i Beograd.
Fie Udby Erichsen, 31 år, 183cm/79kg. Debuterer ved JVM i 2000, hvor hun med Holstebro-roeren: Johanne D. Thomsen, vinder bronze i 2X. Imponerende, som blot 15-årig!
2005 VM i 2- med Majbrit Ølgaard Nielsen, en 9. plads. Parret bliver nummer 6 ved VM i Eton året efter. I 2007 bliver Fie nummer 10 i W2- med Lea Jakobsen ved VM. Får bronze ved VM i 2008 i W4- med: Lea Jakobsen, Lisbet Falch Jakobsen og Cecilie Askov Christensen, da vinderbåden fra Rusland bliver ekskluderet, og danskerne rykker frem fra 4. pladsen i finalen. I 2009 bliver Lea Jakobsen og Fie Udby Erichsen nummer 10 ved VM i 2X. Derefter ror Fie 1X og bliver en beskeden nummer 14 ved VM i 2011, og kvalificerer sig til OL ved at blive nummer 2 i Luzern. Vinder OL-sølv i London i 2012, holder pause - barselspause i 2013 - er tilbage i 2014, hvor hun bliver nr. 11 ved VM. Bliver nummer 14 ved VM i 2015, men kvalificerer sig til OL i Rio ved OL-kvalifikationsregattaen i Luzern i 2016. Bliver nummer ni ved OL i Rio, og året efter, i 2017, bliver Fie nummer fire ved EM og nummer ni ved VM.
M1X
Sverri Nielsen, Danske Studenters Roklub
37 mænd til start i sculler ved weekendens første World Cup.
24-årige Nielsen, der stammer fra Færøerne, begyndte at ro i 2007, og debuterede internationalt i 2012 ved EM i Varese. Sammen med klubkammeraten, Tøger Berg Rasmussen, der også er med ved årets World Cup i M4-, opnåede Sverri en 7. Plads i M2X ved U23VM i 2013. I 2015 opnår Sverri Nielsen en flot 4. Plads, i M1X ved U23VM.
W2-
Lærke Berg Rasmussen, 24, Danske Studenters Roklub
Christina Juhl Johansen, 25, Danske Studenters Roklub
Efter at have overstået en heftig sygdomsperiode, synes Christina at være oven på igen. Det så vi forleden ved Copenhagen Regatta, hvor de to kvinder holdt opvisning i W2-.
De to klubkammerater debuterede i denne bådtype i 2017, efter Anne Dsane Andersens beslutning om at trække sig tilbage efter OL i Rio i 2016, hvor hun og Lærke vandt bronze.
Hvis nogen troede, at det ville blive et tilbageslag for denne bådtype i Danmark, som klarede en OL-medalje hjem, så kunne de godt tro om igen. Klubkammeraten til Lærke, Christina Juhl Johansen meldte sig, og blot få måneder efter var hun og Lærke blevet så sammenroet, at de klarede en flot sølvmedalje hjem ved EM, og ved VM i 2017 blev det til bronze. Den eneste medalje til dansk roning hos seniorerne ved VM.
Der er tolv både til start i kvindernes 2-. Blot et enkelt af finalemandskaberne fra sidste års VM - udover Lærke og Christina, er blandt de 12, og det er spanierne, der blev nummer 5. De to mandskaber, der vandt guld og sølv i 2017, fra hhv. New Zealand og USA er ikke kommet til Europa endnu.
M4-:
Lars Garvey, Danske Studenters Roklub
Tobias Kempf, Danske Studenters Roklub
Steffen Bonde Jensen, Odder Roklub
Tøger Berg Rasmussen, Danske Studenters Roklub
Garvey er World Cup-debutant - og i det hele taget “international debutant”, for Lars har endnu ikke deltaget ved EM eller VM. Han har roet i ganske få år, og lagde ud, som langdistancekaproer, hvor det blev til Danmarksmesterskaber i hans debut-år.
24-årige Tobias Kempf, der stammer fra Odense, indledte sin internationale karriere ved JVM i 2011 i JM4X-. En tur til U23 er det også blevet til i M4X-, hvor det blev til en 12. Plads. Og Apropos… Dette mandskab bestod også af Joachim Sutton og Peter Rytter Munk. Sutton, der er fra Roskilde Roklub, men i flere år har stået for flotte resultater, som universitetsroer i USA, og kom ind på den danske firer uden, der i 2017, blev udtaget til VM, som opnåede en flot 5. Plads. Peter Rytter Munk, Hadsund, har de seneste to år også været inde omkring M4-, hvor han har fået roet M2- i forskellige konstellationer, både i fjor og i denne sæson.
Tobias er storebror til Marta, der også er med ved årets første World Cup, i kvindernes firer uden styrmand.
Guld i LM4X- i 2008 ved U23VM. EM-sølv i 2010 i LM4X-, bronze i samme bådtype ved VM i 2010. VM-bronze i LM4X- i 2011, og en flot 5. Plads ved VM i 2017 i M4-.
Tøger Berg Rasmussen, 26 år, debuterede internationalt i 2011 ved U23VM, hvor det blev til en placering i C-finalen i 2X med klubkammeraten Mark Hartsteen. Året efter stod den på endnu en tur til U23VM, hvor de to avancerede flere pladser og blev nummer 3 i B-finalen. I 2013 blev det til en 1. Plads i B-finalen med Sverri Nielsen i 2X. Og så stod den ellers på pause fra de internationale baner, indtil Tøger Berg Rasmussen stemplede ind i 2017, og efter et langt og sejt træk med de øvrige ro-kollegaer i 2- blev det til en plads i M4- og en 5. Plads ved VM.
Tøger er storebror til Lærke Berg Rasmussen, der også er kendt international roer m. blandt andet en OL-bronzemedalje bag sig i W2-.
Danskerne slipper for sidste års medaljetagere fra VM fra Australien og Italien og Storbritannien. Til gengæld møder Hollænderne frem med hele tre mandskaber, hvor det er tydeligt at se, at der skal eksperimenteres med roerne her. Fire af dem mødte danskerne sidste år i VM-finalen.
W4-
Anne Larsen, Odense Roklub
Trine Dahl Petersen, Holstebro Roklub
Frida Sanggaard Nielsen, Bagsværd Roklub
Marta Kempf, Odense Roklub
Anne Larsen, 20, debuterede i 2014 ved JVM i 4X, hvor det blev til en 12. Plads. I 2016 blev hun Europamester med Marta Kempf i JW2X, og parret opnåede en flot 5. Plads samme år ved VM. Anne prøvede lykken i DRC i 2017 og kom med til VM i 2X, uden at komme i nærheden af A-finalen.
I 2018 satser hun på U23VM.
Trine Dahl Pedersen, 21, var i 2017 ved U23VM, hvor det blev til flotte placeringer i hhv. 4- og 8+. I firer uden blev det til en fjerdeplads, og i otter til en femteplads.
Frida Sanggaard Nielsen, 19, opnåede i 2016, at vinde to flotte sølvmedaljer i W2- med Ida Petersen, Holstebro Roklub, ved EM og VM. Parret blev nummer 6 ved U23VM i 2- og nummer 5 i 8+, i 2017.
Marta Kempf, 20, har opnået de samme internationale resultater, som Anne Larsen.
Ni både er til start i W4-, hvor de polske VM-sølvvindere er med, dog med 50% udskiftning af mandskabet fra 2017. Dertil russerne, der vandt bronze i fjor, og siden da har skiftet en enkelt roer ud.
Men de fire unge danske kvinder er med for at få international erfaring sammen i firer uden, som er godt, når man siden går efter en udtagelse til U23VM.