et traditionelt farvel til udendørssæsonen
Det har udviklet sig til en fast tradition - Copenhagen Harbour Race - det er her, man mødes for at sige farvel til rosæsonen på vandet - og det gælder både kortbanekaproere og langdistancekaproere. Samtidigt er der mange af de hold, der har deltaget i Købehavns Kredsens ”Sved-på-panden-roning”, der benytter lejligheden til en sidste tur med høj puls, så regattaen er efterhånden blevet en velbesøgt affære, hvor deltagerantallet er stabiliseret stille og roligt, siden man startede i 2007.
I år er i alt 72 hold med, når det lørdag den 10. oktober 2015 går løs fra kl. 12.00. De 72 hold fordeler sig med 38 inriggere, seks coastal-både og 28 ottere, så der bliver rigeligt at se på for tilskuerne, der ved denne regatta har særdeles gode muligheder for at følge med fra kajkanten eller fra Langebro eller måske endnu bedre fra Bryggebroen. Distancen er for alle hold cirka 6,5 kilometer, og der er enkeltstart. Start og mål er umiddelbart syd for Langebro. Copenhagen Harbour Race er en international regatta med deltagelse fra Sverige og Tyskland og så selvfølgelig mange danske hold, der geografisk kommer fra Aalborg i nord til Nakskov i syd og fra Middelfart i vest til Rønne i øst. Inriggerne og coastalbådene sendes afsted fra kl. 12.00, og den første otter startes kl. 14.30. Der vil være præmieoverrækkelse i Københavns Roklub cirka kl. 16.30.
I mændenes toåres inrigger er der seks hold til start. Favoritværdigheden ligger hos DSR 1: Møller Andersen, Geertsen og Søby Pedersen. Holdet vandt sølv i Langdistanceturneringen og guldvinderne fra Kalundborg er ikke til start. DSR har yderligere et hold med, og desuden finder vi også Roklubben Furesø, Hvidovre Roklub, Roforeningen KVIK og endelig Roklubben Viking på startlisten. Roklubben Viking: Zangenberg, Hansen og Sværke vandt både 10 og 25 kilometer åben mix i Langdistanceturneringen, men skifter i København Reinhard Sværke ud med Ib Bruun, der vil være fast styrmand.
I kvindernes klasse er der blot tre hold til start. DSR stiller med to hold, mens den arrangerende klub Københavns Roklub har et hold med på hjemmebanen. Favorit til guldet er DSR: Kromann-Andersen, Quist Hansen og Nors Tardrup.
Som sædvanligt er mix-klassen den bedst besøgte inriggerklasse. 29 hold forventes at ligge klar bag Langebro kl. 12.00.
DSR stiller med - imponerende - ti hold. Studenterne må næsten have ryddet bådhallen. Vi bliver i den imponerende del af skalaen, når vi ser på klubben, der har næstflest tilmeldte hold. Humlebæk Roklub har fire hold til start, og det må siges at være et særdeles flot deltagerantal fra den nordsjællandske klub.
Der er mange stærke hold til start, så roinfo.dk skal undlade at kloge sig på, hvem der er favorit, men kan dog oplyse, at Nakskov desværre absolut ikke er blandt favoritterne.
Seks hold er til start i coastal mix-klassen, heriblandt det kombinerede svenske hold Helsingborg Roddklubb/Höganäs Roddforening. Fire hold fra DSR deltager, og endelig er Nivå Roklub også til start i coastalklassen. Mon ikke DSR skulle have gode chancer for at vinde et par medaljer?
Ialt 28 ottere er klar til en rotur i Københavns Havn. I mændenes klasse er der seks både til start. Aalborg Roklub tager for anden weekend i træk turen til København, sidste weekend gjaldt det Danmarksmesterskaberne på Bagsværd Sø, og denne gang går turen så til Sydhavnen i København. Aalborgenserne er seje trænings- og rejseparate roere, der er klar, når der inviteres til regatta – 16 roere og to styrmænd kæmper for Aalborgs ære, når Harbour Race løber af stablen.
To hold til start har også Bagsværd Roklub og endelig er der to kombinerede mandskaber med hos mændene. Den første kombination udgøres af DSR/Lyngby Roklub og den anden af Bagsværd/Sorø.
Aalborgenserne er godt roende og københavnerne og soranerne skal stå tidligt op for at følge med jyderne, så det gør de nok, men der er under alle omstændigheder lagt op til en spændende, tæt og intens kamp om medaljerne i denne klasse.
45 kvinder fordeler sig i fem ottere for at kæmpe om guld, sølv og bronze i kvindeklassen ved Copenhagen Harbour Race. Også hos kvinderne er der deltagelse fra Aalborg i form af det kombinerede hold Aalborg Dame Roklub/Aalborg Roklub/ Roklubben Ægir. Bagsværd er repræsenteret af et rent klubhold og indgår desuden på en kombination med Sorø Roklub, og selvfølgelig er Danmarks største roklub DSR også med hos kvinderne. Endelig stiller Københavns Roklub også til start hos kvinderne.
Det er et frygtindgydende hold DSR har stablet på benene i kvindeklassen, men de øvrige hold vil uden tvivl forsøge at udfordre studenterpigerne efter bedste evne. På startlisten savnes Roforeningen KVIK, der mange gange har fejret store triumfer i kvindernes otter ved Copenhagen Harbour Race.
I de to juniorklasser er der tre deltagere hos mændene og to deltagere hos kvinderne. Hos mændene er der tysk deltagelse i form af Ratzeburger RC. Tyskerne udfordres af de to kombinerede hold fra KVIK/Roskilde/Sorø og Bagsværd/Københavns/Lyngby.
Hos pigerne skal Odense/Roskilde/Sorø og Bagsværd/Københavns slås om guldet.
Traditionen tro er mix/master-klassen den bedst besøgte otterklasse. 12 tilmeldinger kan der bydes på i år – heraf to udenlandske hold: Lübecker RC og Helsingborg Roddklubb.
Der er tre kombinerede hold, tre hold fra DSR og så stiller KVIK, ARK, Sorø og SAS med hver et hold. Der vil være rig mulighed for at se god og spændende roning i Københavns Havn, lørdag den 10. oktober 2015, når de gamle erfarne ”rotter” flytter både i Sydhavnen.
Regattaarrangør Kenny Andersen glæder sig over, at man er i stand til at bevare et pænt deltagerantal. Det lader til, at cirka 30 ottere er normen for Copenhagen Harbour Race, og med 28 tilmeldte når vi jo det næsten. Jeg er især glad for, at vi i år kan mønstre fem juniorhold – tre hos drengene og to hos pigerne – det er ikke hvert år vi når op på det antal. Desuden er det jo rart, at alle klasser er ”fyldt ud” – vi kunne godt bruge flere hold i inriggerklassen for kvinder, hvor der kun er tre tilmeldte – men ellers ser det jo meget fornuftigt ud. Det er også dejligt at kunne konstatere, at der kommer flere og flere fireåres inriggere med i inrigger mix-klassen, det giver større antal roere på bundlinjen, så alt i alt vil jeg bedømme årets deltagerantal som lidt over middel, slutter regattaleder Kenny Andersen.
lthygesen@youmail
Læs også ”Rofest i Københavns Havn”. Essay af Leif Thygesen 2013 her