I weekenden den 25. – 26. marts 2017 går Danmark til sommertid. Samtidigt hejser mange roklubber standeren som et synligt tegn på, at nu er rosæsonen på vandet begyndt. Dermed starter også Motionsturneringen – som vel efterhånden ikke behøver nærmere præsentation, men skulle der være enkelte læsere, der endnu ikke ved, hvad det drejer sig om, så er Motionsturneringen en uhøjtidelig kappestrid, hvor roklubberne konkurrerer på det gennemsnitlige antal roede kilometer – altså klubbens samlede kilometertal divideret med det antal roere, der har deltaget i roningen. Du kan læse mere om Motionsturneringen her.
Vi varmer op til 2017-sæsonen med et interview med Gitte Enghild, der er Horsens Roklubs trofaste rapportør. Horsens Roklub har de sidste fem år deltaget i samtlige runder af Motionsturneringen, og på ”Alletiders Rangliste” ligger Horsens Roklub nummer 15.
”Jeg har altid interesseret mig for naturen omkring vand, men var gift med en mand, der ikke delte denne interesse. Jeg blev skilt, og en dag så jeg to kolleger stå på lærerværelset og sammenligne vabler. Jeg spurgte, hvad det var for noget og fik så at vide, at vablerne skyldtes roning. Roning! sagde jeg så - og så kom jeg med i Horsens Roklub – og har roet siden. ” Sådan fortæller Gitte Enghild, der til maj fylder 70 år. Gitte Enghild startede med at ro i en forholdsvis sen alder, og i starten var der kun tid til selve roningen og ikke til at gå ind i det organisatoriske arbejde. Gitte Enghild har været lærer i 39 år, men er gået på pension nu – og da roinfo spørger, om hun ikke lige skulle have haft det 40. år med og dermed Dronningens Fortjenstmedalje, svarer Gitte med klar og fast stemme: ”Nej – der kom en ny folkeskolelov, og så kunne jeg mærke, at vi ikke var enige, og dermed stoppede det. ”
Opfordret til bestyrelsesposter
”Jeg blev flere gange opfordret til at tage tillidsposter i roklubben, men sagde hver gang, at det måtte vente, til jeg gik på pension, men året før jeg stoppede, kom jeg i bestyrelsen. Jeg er husforvalter, og desuden er jeg instruktionsleder for Horsens Roklub. Herudover arrangerer jeg længere roture i sommerhalvåret, og i vinterhalvåret er jeg medarrangør af gåture hver søndag formiddag. Man kan bare møde op kl. 10.00, og så går vi eller kører et sted hen for at tage en travetur. Det nyder jeg meget. Vi var en del singler i roklubben, og weekenderne kunne godt blive lidt lange, men så var og er det rart at kunne tage på en travetur med gode venner eller en tur på vandet. Gåturene er med til at holde sammen på folk i vinterhalvåret, hvor vi ikke kan ro. Der er ikke noget krav fra klubben om, at jeg skal arrangere turene, det gør jeg bare, og jeg nyder det faktisk. ”
På Horsens Fjord er der rige muligheder for at få gode naturoplevelser. Du kan møde sæler og marsvin i vandet, og i luften ser vi jævnligt havørnen, jo det er et særdeles spændende område, Horsens Roklub har som rofarvand.
Det sociale vægter jeg faktisk ligeså højt som naturoplevelsen. Jeg har prøvet at ro singlesculler, og naturoplevelsen var der helt sikkert, men der var ikke nogen at tale med, og det var kedeligt. Så det at være sammen med andre om naturoplevelsen er også meget vigtigt. Roning er jo også mediterende – man kan få tankerne og humøret sat på plads under en rotur. Og endelig er der jo motionen. Jeg døjer lidt med noget slidgigt, og det gør, at jeg ikke længere kan spille badminton eller løbe, men jeg kan ro, og det er godt. ”
Gitte Enghild tager altid mange fotos – og det er noget, som roinfos læsere får glæde af. Gitte forsyner i sommerhalvåret Motionsturneringen med mange flotte billeder.
”Jeg tager altid mange billeder, når jeg er ude til et eller andet – og det behøver ikke at være roning. Jeg har ikke noget dyrt udstyr, men bruger min mobiltelefon, der altid er lige ved hånden. Når jeg så kommer hjem kasserer, jeg som oftest de fleste, men jeg holder af at fange indtrykket og forsøge at bevare øjeblikket og oplevelsen – det betyder noget for mig. ”
Interviewet med Gitte er ved at være slut. Det har været en god snak med et venligt, smilende og engageret menneske. Inden interviewet kom i gang, måtte Gitte Enghild lige klare et mindre problem som husforvalter. Der var ingen varme i roklubben, og Gitte måtte få fat i et medlem, der havde den nødvendige ekspertise på roklubbens elvarme. Den opgave blev løst telefonisk - elegant og hurtigt og med smil i øjnene og venlighed i stemmen.
Interviewet blev gennemført i december 2016, og i mellemtiden er det blevet marts, og rosæsonen står for døren. Vi er flere, der glæder os til at se Gittes flotte billeder og læse om, hvad der rør sig i Horsens Roklub, i reportagerne fra Motionsturneringen. God sæson til alle.
[email protected]