Af Leif Thygesen og O.V. Hoskiær
Årets nyhed er, at vi i år arbejder med faste datogrænser for, hvad der må indberettes. Tidligere har indberetningsperioden heddet standerhejsning – 31. oktober. Det har så afstedkommet flere forviklinger, da ikke alle roklubber hejser standeren samtidigt. For at undgå dette problem, vil Motionsturneringen 2016 finde sted fra den 27. marts til den 31. oktober. Indberetningerne for de enkelte måneder skal som sædvanligt foretages senest den 10. i den efterfølgende måned. Første periode er fra 27. marts til og med den 30. april, og derfra er det ellers kalendermånederne, der skal bruges som indrapporteringsperioder.
En ny sæson i Motionsturneringen er altid spændende, og roinfo.dk håber, at mange fortsat vil deltage i denne lille uhøjtidelige turnering, der sætter fokus på motionsroningen. Månedernes samlede resultat kan bruges som ”termometer”, når man vil tage temperaturen på dansk motionsroning.
Hvis man i løbet af vinteren har glemt, hvorfor man skal ro, så bringes her - i 150-året for dansk ronings fødsel -nedenstående et uddrag af en artikel skrevet 1867 af stifteren af Roforeningen KVIK, O.V. Hoskiær – og hvis ikke disse manende og djærve ord kan få dig til at ro, er der intet der kan!
PS! Glem at manden kun taler om mænd og kaproere – det her drejer sig om motionsroning.
Peptalk til Danmarks motionsroere Den erkendelse synes i den senere tid at være vågnet her i landet, at den nuværende undervisningsmetode for ungdommen ikke er tilfredsstillende, idet den går ud på at bibringe barnet en vrimlende mængde kundskaber, der overlæsses hukommelsen, kvæle selvtænkningen og blive dobbelt ufordøjelig ved, at undervisningen ikke giver barnet lejlighed til samtidigt at få sit legeme udviklet og styrket, så at det næppe bliver de unge muligt at opnå, hvad der dog burde være opdragelsens formål: ”En sund sjæl i et sundt legeme”. Det er imidlertid glædeligt, at der stadig synes at udbrede sig en stærkere overbevisning om, at det ikke alene er gavnligt, men nødvendigt at gøre den opvoksende slægt ikke blot kundskabsrig, men fremfor alt sund og kraftig, og at tilvejebringe harmoni mellem de unges legemelige og åndelige udvikling ved at øve og styrke deres legeme mere, end det for tiden er tilfældet. |
Der er næppe nogen legemeøvelse, som stærkere lægger beslag på alle legemets enkelte dele og mere bidrager til at styrke dem end roning, og der er vel næppe nogen, som tør betvivle, at roning kan være i højgrad gavnlig for yndlingens sundhed, idet denne bevægelse i den frie søluft under livlige omgivelser styrker legemet, samtidigt med, at den forfrisker ånden. Hvis nogen fatter ønsket om til gavns at ville lære at ro i den lette, hurtige kaproningsbåd, hvis han nærer nogen ærgerrighed efter at udmærke sig i en robåd, da vil han føle det nødvendigt at have regelmæssig og kraftig daglig øvelse, at stå tidligt op, at leve mådeholdent, thi kun som belønning for så megen anstrengelse, udholdenhed og selvfornægtelse opnås denne færdighed, og samtidigt med, at denne øvelse således styrker ungdommens moralitet og bliver det bedste værn mod sanselig udskejelser, der ikke kunne forenes med dygtighed i roning, bidrager den også til at tilvejebringe en ligevægt mellem sjæl og legeme hos den studerende ungdom og til hos denne at udvikle en udholdenhed og handlekraft, der senere i livet hyppigt vil komme den til gode, og som den nuværende slægt i så høj grad mangler.
Hvis de unge kunne bestemme sig til at opgive nogle af deres hyppige besøg i Tivoli, og på de mange andre forlystelsessteder, som findes her i byen, og som erstatning ville adsprede sig ved roning, ville de, foruden at gavne og styrke sig selv, tillige indlægge sig den fortjeneste, at det danske folk derved efterhånden blev gjort mere fortroligt med havet, der lige fra oldtiden af os er fuldt af smukke historiske minder.
[email protected]