Ro-poesi af høj klasse
Af Leif Thygesen
I denne runde indkaldte Signaturen rapporter til Motionsturneringen med en henvisning til, at juli måned er opkaldt efter Julius Cæsar, der var en kendt feltherre. Det inspirerede Fredericias rapportør, Steen Houborg, til at skrive:
Vi har været på vandet og "erobret" nogle kilometer - overvåget af "Den tapre landsoldat". De der feltherrer holdt sig altid i baggrunden, hvor de ikke kom til skade.
Frit oversat efter Adolph Reckes digt "I Natten klam og kold"
I Natten klam og kold
Uden for Fredericia Vold
Forventningsfuld og taus ligger Fredericia Roklub;
Paa Gaden er strøet Halm,
Man hører Fjendens råben,
Der tordner gjennem Byen og gjør Luften Kvalm.
Roernes Hjerter banker, de veed jo de skal frem,
De beder til Vorherre - de tænker paa Deres klub.
Da lyder Bülows Bud, "Roere vi ska på vandet og ro så sveden springer!"
Denne runde byder på et samlet resultat, der hedder 3.690 roere fra 41 klubber har roet 900.467 kilometer, hvilket giver et gennemsnit på 244,029 km/roer. Det er det næsthøjeste gennemsnit for juli måned i Motionsturneringens historie, så der er fortsat god gang i motionsroningen landet over.
Supermotionsligaen Egå Rosport er nyt førerhold i Motionsturneringen. Efter i to runder at have ligget på andenpladsen tager Egå Rosport det sidste, men svære skridt helt op til førstepladsen. Også Randers på andenpladsen er avanceret en plads. Fra Randers har Vibeke Christensen blandt andet noteret: ”Vi har været elleve roere på langtur. Fåborg - Svendborg med afstikkere ud til flere af småøerne. Avernakø, Lyø, Bjørnø, Skarø, Drejø. Tåsinge og Thurø rundt i meget blandet vejr, blæst, regn og |
På tredjepladsen finder vi Horsens Roklub. Det er i forhold til sidste runde to pladser ned, men det har bestemt ikke taget humøret fra roerne i Horsens. Gitte Enghild skriver: ”Nyt fra Horsens? Nææee - de ror og ror og ror... ude og hjemme, i sol og regn; altid er der en båd på vandet”.
For Hellerup Dameroklub og Vejle Roklub er det status quo på sjette- og syvendepladsen. Aalborg Dame Roklub rykker fem pladser frem, og er dermed tilbage i den bedste række efter i de tre første runde i 2021 at have ligget i den næstbedste række.
Kolding Roklub rykker to pladser frem, og er dermed også tilbage i ”Top Ti” som nummer ni, mens Aarhus rykker to pladser tilbage til tiendepladsen.
Både Roklubben Stevns og Skanderborg Roklub er rykket to pladser tilbage, men kan til gengæld trøste sig med, at de indtager de to øverste pladser i 1. division. Nummer tre, Hvidovre Roklub, er rykket tre pladser frem, mens Rudkøbing Roklub bevarer sin fjerdeplads. Fra Rudkøbing har Lone Skovbjerg noteret: ”Igen har vinden drillet, men det har været en dejlig varm juli måned på land og til vands. Vi har haft rigtig mange gæsteroere der har roet rundt i Det sydfynske Øhav”. |
Fredericia har som beskrevet i starten af denne artikel været på barrikaderne, men ellers konstaterer Steen Houborg: ”Juli måned har været uden de store udsving, morgenroningen bærer stadig de fleste kilometer, og vi har været begunstiget af vind fra vest”. Fredericias indsats belønnes med en syvendeplads, hvilket er to pladser tilbage i forhold til sidste runde – men der er jo nok tale om en taktisk tilbagetrækning?
Kolding Dame-roklub slutter i denne runde på ottendepladsen, hvilket er en placering bedre end i sidste runde. Hadsund rykker to pladser tilbage til niendepladsen og endelig fuldender Strib Ro- og Kajakklub 1. division på tiendepladsen. Strib præsterer dermed en flot fremgang på fire pladser.
2. division Gråsten Ro- og Kajakklub kan fremvise rundens største fremgang på otte pladser. Dermed indtager sønderjyderne førstepladsen i 2. division. Nummer to og tre, Roforeningen KVIK og Roklubben Viking, må begge konstatere tilbagegang. KVIK rykker to pladser tilbage, mens Vikings tilbagegang er på fem pladser. Nummer fire, fem, seks, syv og otte i 2. division, Holbæk, Nakskov, Bryggens Roklub (tidligere Roklubben SAS), Præstø og |
Langtur til Gudenåen
Otte roere startede juli måned med den snart traditionsrige tur til Gudenåen, hvor vi boede og lånte både i Silkeborg Roklub. Vi roede til Himmelbjerget den første dag og den næste roede vi til Paradiset, lagde til ved Slåensøen og så søen med Danmarks reneste vand. Vi roede ad den smalle kanal gennem bladhænget, hvor man aldrig helt ved om båden går på grund for at komme ind i de to små sammenhængende søer kaldet ”Brillerne”. Herinde er helt magisk, tiden står stille, fuglene fløjter og båd og roere spejler sig i søen. Traditionen byder også på et museumsbesøg, i år på Jorn museet hvor der var en særudstilling af Miro. Vi spiste ligeledes som vi plejer middag fredag aften på Ewald Brasseri og de kvitterer så med gratis velkomstdrink. På hjemturen blev der tid til nogle dejlige timer i Aarhus hvor vi gik igennem byen og nød udsigten fra toppen af Salling.
Langtur på Falster
Også sommerlangturen til Falster i juli er blevet en tradition. Her låner vi både i Nykøbing Falster Roklub og bor i Claus Jensens dejlige sommerhus på Bøtø Strand. Haven bliver fyldt med telte, hver en seng er belagt og alle deles om det ene badeværelse og toilet. Der er altid dejlig mad, der startes med en af Bodils berømte gryderetter. Ellen har gerne bagt kager og rugbrød, ligesom Knud Henrik - der også sørger for at morgen yoghurten toppes med hjemmelavet müesli med og uden chokolade. Igennem flere år har det været Claus store ønske at ro fra Nykøbing Falster syd om Gedser Odde og op på østsiden af Falster for at gå i land på Bøtø Strand. Næste dag tages så turen tilbage til Nykøbing Falster i alt en tur på 78 km. I de seneste år har vinden ikke været med os. I år lykkedes det så!
3. division Nummer et i 3. division er som i sidste runde Bogense Ro- og Kajakklub. Anders fra Bogense skriver blandt andet: ”Et er inrigger at styre, et andet er statistik at læse. I Bogense har vi fået en del nye roere så snittet bliver holdt lidt i ave. Men på sigt vil vandsportsekvilibristerne fra Bogense rykke”. Nummer to og tre, Roskilde og Roklubben Øresund er rykket henholdsvis tre og fire pladser frem. |
Nummer fire og fem, Næstved og Tolo er begge rykket tilbage. Næstved en enkelt plads, mens Tolos tilbagegang er på ti pladser. Fra Næstved skriver Morten: ”Det har været en lidt stille måned med mange på ferie. Men vi havde tre roere, der ville slå en 25 år gammel rekord, ved at ro seks gange rundt om Gavnø på en feriedag. En tur på i alt 75 kilometer. Så de gjorde da lidt for at få lidt kilometer til statistikken og Motionsturneringen”.
Efterårs sæsonen starter lidt tidligere i år. Den 22. august tørner de første hold ud”.
Augustenborg Roklub bevarer sin sjetteplads. Charlotte Jervelund fra Augustenborg beretter: ”I Augustenborg Roklub har der været lidt stille hen over sommeren, og der er ikke blevet roet så meget. Klubben har dog haft besøg af flere gæsteroere, som fik oplevet det fine gamle klubhus og det flotte rofarvand”.
Både nummer syv, Aalborg Roklub og nummer otte, Sønderborg Roklub, er rykket to pladser frem. Jens Brandt skriver om aktiviteten i Aalborg Roklub: ”Der er ikke roet voldsomt meget i juli måned. Om det er på grund af ferie eller om det er Covid-19 der holder roerne på land må stå hen i det uvisse”.
Roklubben Ægir er rykket en plads tilbage til niendepladsen, mens tiendepladsen indtages af Jels Roklub. For Jels er der tale om en fremgang på en plads.
[email protected]
Motionsturneringen 31. juli 2021 stillingen her
Motionsturneringen 31. juli 2021 topscorerlisten her