Egå Rosport blev en suveræn vinder af dette års motionsturnering. Med et gennemsnit på 705,701 km pr. roer blev der sat ny rekord – og der er tale om en klækkelig forbedring af Randers Roklubs rekord fra 2016, der lød på 625,167 km/roer. Der er tale om en rekordforbedring på ikke mindre end 12,9 procent. Det er første gang det lykkes for Egå Rosport at vinde Motionsturneringen, hidtil bedste placering er fra 2017, hvor det blev til en andenplads. Egå Rosport har i øvrigt deltaget i Motionsturneringen i samtlige tretten sæsoner, hvor turneringen har eksisteret, og har bortset fra 2009 og 2019 været en del af den bedste række i alle sæsoner. I år har de flittige østjyder været placeret som nummer et i fem ud af syv runder, og i de sidste to runder har man ligget på andenpladsen, så man må sige, at det er en velfortjent førsteplads. DFfRs pokal vil det næste år have til huse i rosportsforeningen på Egå Havvej 47 i 8250 Egå.
Supermotionsligaen Når man sætte ny rekord, kan man godt sætte næsen op efter førstepladsen, men Horsens Roklub må konstatere, at konkurrencen i år har været benhård. Selvom Horsens Roklub med et gennemsnit på 627,850 km/roer også slår Randers rekord fra 2016, rækker det alligevel ikke til førstepladsen. Det har dog ikke taget humøret fra horsensianerne. Gitte Enghild skriver: ”Vi er godt tilfredse med vores sæson”. |
På tredjepladsen finder vi sidste års vinder, Randers Roklub. Kronjyderne har en imponerende karriere i Motionsturneringen, hvor det i årenes løb er blevet til otte førstepladser, men i år må man altså ”nøjes” med bronze.
Placeringerne fra nummer fire til syv i Supermotionsligaen er uden forskydninger i forhold til sidste runde. Det betyder, at Svendborg slutter som nummer fire, Roklubben Gefion som nummer fem, Hellerup Dameroklub som nummer seks og Aalborg Dame Roklub som nummer syv.
Skanderborg Roklub har haft en forrygende sæson og slutter med en fremgang på tre pladser, det udløser en samlet ottendeplads.
Nummer ni, Kolding Roklub, er rykket en plads tilbage, mens Rudkøbing med en imponerende slutspurt rykker syv pladser frem og lige akkurat når med i den bedste række som nummer ti.
Generelt kan man sige, at vi er blevet færre deltagere i Motionsturneringen, men de der er tilbage ror længere. Og så er tiden vist inde til at give ordet til rapportørerne.
Fra de nye mestre, Egå Rosport, rapporterer Annie Kaalby: ”Oktober måned har budt på dage med heftig vind og regn, men også fantastiske efterårsdage med sol og masser af vand i bugten”.
Horsens rapportør, Gitte Enghild, har blandt andet noteret: ”Vi har holdt arrangementet "Ro alle lokale ture". Vi troede vi ville drukne i regn, men kun blæsten på første dag tæmmede roerne; regnen kunne ikke stoppe dem, så der blev roet 539 km hjem på anden dag. To roere fik under arrangementet rundet 1000 km. ”Ro alle lokale ture” var præget af højt humør og drivvåde roere. Herudover har Ronet Syd holdt Madpakketur med udgangspunkt fra Horsens, og her deltog de lokale roere også flittigt”.
Vibeke Christensen, Randers Roklub, beretter: ”Oktober har budt på nogle gode ture, korte og lange. Sidste aftentur var med den flotteste solnedgang, sort sol og fuglekvidder i sivene. I standerstrygningsroturen, med boller og varm cacao, deltog seksten kvikke roere, efter de havde været i svømmehallen for at aflægge svømmeprøven til den kommende sæson”.
Svendborg Roklubs Ninna Larsen kan fortælle, at der er 28 roere i Svendborg, der har roet mere end 1000 kilometer, heraf er der tretten, der er over 2000 kilometer. ”Ud over den "almindelige" roning har vi haft "Træ til træ" kaproning, stafet-tur omkring Fyn, med forskellige rohold og uafbrudt tur omkring Langeland. På standerstrygningsdagen havde vi den sædvanlige "sæsonens sidste rotur" med indlagt champagnebrunch”, skriver Ninna.
Alice Nielsen, Aalborg Dame Roklub, fortæller: ”I klubben støttede vi "lyserød lørdag" 9. oktober. Vi havde både på vandet fra solopgang til solnedgang - der blev roet 1.817 kilometer den dag. Via lotteri og konkurrencer fik vi indtjent 11.488 kroner til "Støt Brysterne".
En glad Erik Jensen, Skanderborg Roklub, kan konstatere: ”Vores medlemmer har sat kilometerrekord i år. Siden klubben startede i 1930, har vi ikke roet så mange kilometer - så vidt vi kan se ud fra historiske dokumenter.
Uffe Lau Sørensen, Kolding Roklub, opsummerer sæsonen som: ”En sæson med færre aktive på vandet end normalt, det tyder ikke godt for fremtiden. Ellers en meget blandet sæson, men med god aktivitet, på trods af rekord få arrangerede ture”.
Lone Skovbjerg, Rudkøbing Roklub, kan fortælle, at langelænderne sluttede sæsonen af med maner med en tur til Tolo: ”Første uge i oktober roede vi i Tolo. En fantastisk tur med rigtig mange gode oplevelser, en tur der var bestilt før vi kendte ordet COVID-19. Der var få restriktioner i Grækenland - heldigvis. Vejret var det dejligste lune sommervejr. Det var straks noget andet vi kom hjem til, blæst, blæst, og blæst. Ja, man bliver hurtig forvent”.
1. division 1. division toppes af Aarhus Roklub, der er rykket tre pladser frem. Vejle Roklub slutter sæsonen i den næstbedste række som nummer to, det er to pladser tilbage i forhold til sidste runde. Både nummer tre, Hvidovre, og nummer fire, Fredericia, rykker en plads tilbage, mens nummer fem, Strib Ro- og Kajakklub, beholder sin femteplads fra sidste runde. Humlebæk Roklub vender tilbage til Motionsturneringen som nummer seks i 1. |
Middelfart på syvendepladsen er rykket en enkelt plads tilbage, mens nummer otte Københavns Roklub er rykket syv pladser frem. KR har fået registreret flere kilometer fra blandt andre ungdomsroerne, der normalt ror på Bagsværd Sø. Byens roklub slutter dermed som man startede i Motionsturneringen i den næstbedste række.
Nummer ni, Hadsund Roklub, er nok gået lidt tidligt i vinterhi – ti pladser tilbage er den kontante afregning i Motionsturneringen.
Modsat er det gået for nummer ti, Gråsten Ro- og Kajakklub, der er rykket ti pladser frem. De energiske sønderjyder belønnes med en plads i den næstbedste række, hvor man ikke har befundet sig siden april måned. Gråsten starter og slutter således sæsonen på fornem vis.
Christian Probst, Humlebæk Roklub: ”Det blev en sæson stort se som sidste år med hensyn til kilometer – men ti færre var på vandet i 2021. Corona har måske haft medvirkende årsag til dette fald. Vi vil bruge vinteren til at se på, hvad vi kan gøre for at ”genaktivere” de medlemmer, der har ligget stille i år. Med vores guldåregrænse på 1.250 kilometer og sølvåre ved 750 kilometer fik vi uddelt seks guldårer og sytten sølvårer”.
Elisabeth Thieden, Københavns Roklub, kan fortælle om syv guldårer og seksten sølvårer. I KR er grænserne for henholdsvis sølv- og guldårer 1000 og 1500 kilometer. Der var desuden uddeling af diverse hædersgaver i forbindelse med klubbens standerstrygning. Der var 45-årstegn til Yvonne Bjerregaard, Lene Romar, Michael Loft Nielsen og Henrik Borgholdt, 55-årstegn til Niels Holmquist (KRs formand) og brødrene Arne og Michael Windtberg,
60-årstegn til æresmedlem Stig Fischer Bjerregaard og 65-årstegn til Ole Andersen. KR’s motionschef, Flemming Simonsen, fik KR’s ærespokal blandt andet for sit store arbejde med kvinderne, der ror Dragebåd. Den netop afgåede Langturschef, Bodil Kryger, fik det flotte sølvøsekar både for sit store arbejde med langtursplanlægningen - men også fordi hun er allestedsnærværende, når der er mad, der skal laves, køkken der skal rengøres eller andre opgaver der skal løses. Bodil snakker ikke – hun handler. URO’eren Johannes Stensborg Jakobsen fik overrakt ”Fiduspokalen” af træner Sebastian Sølve for sin aktive rolle i ungdomsafdelingen.
Helle Grauer Skriver, Gråsten Ro- og Kajakklub, kan løfte lidt af sløret for den flotte sæsonafslutning med ti pladsers fremgang, som sønderjyderne havde: ”Aftenroning blev rykket længere frem og blev til sen eftermiddagsroning, så vi kunne nå roture inden solnedgang. Vejret og antal deltagere har drillet lidt, så nogle ture blev aflyst. Weekender har været taget i brug. Super at kunne lave ture på tværs af klubberne. Det blev blandt andet til Ry - Silkeborg t/r via alle bugte og vige lørdag og søndag, Solbjerg/Stilling sø rundt (16 kilometer) fra Solbjerg Søsport. Desuden dagstur fra Aabenraa Ro- og Kajakklub til Kalvøvig, hvor turen startede med, at to sæler lavede "yoga" på bådebroen samt flere sæler og marsvin undervejs på turen. Vintersæsonen starter ud med at erstatte søndagsROture med søndagsCYKELture”.
2. division Det er som solidariteten er stor i 2. division. Syv klubber rykker alle tre pladser tilbage. Det drejer sig om klubberne, der er placeret på de syv øverste pladser. Fra nummer et til syv er det Kolding Dame-Roklub, Hellerup Roklub, Bryggens Roklub, Præstø Roklub, Roforeningen KVIK, Roklubben Viking og Nakskov Roklub. Nummer otte og ni, Roklubben Stevns og Holbæk Roklub, har kunnet begrænse tilbagegangen til to pladser, mens |
3. division er - som 2. division - præget af mindre tilbagegang for flere klubber. Tre pladser tilbage er det gået for nummer et, Nivå Roklub, og nummer syv, Bogense Ro- og Kajakklub. En plads tilbage er det gået for nummer to, Næstved Roklub, nummer tre, Roskilde Roklub, nummer fire, Roklubben Øresund, nummer otte, Jels Roklub, og nummer ti, Tolo Roklub.
For nummer fem og seks, Augustenborg Roklub og Aalborg Roklub, er det status quo som nummer fem og seks.
Sønderborg Roklub vender tilbage til Motionsturneringen som nummer ni i 3. division. Sidst Sønderborg var med var i juli, hvor klubben ved ”Verdens Ende” var placeret som nummer otte i 3. division.
Rapportørerne har blandt andet noteret nedenstående.
Morten Thorving, Næstved Roklub: ”I oktober måned er der ikke blevet roet så meget hjemme i vores egen andedam. Men vi var ni friske roere i Tolo i efterårsferien, hvor vi havde det mest fantastiske rovejr og fik roet en del kilometer til vores statistik”.
Søren Uldall, Tolo Roklub: ”Oktober måned var præget af en del vind. En uheldig placering på linen i brændingen kostede en af vores kineserbåde livet - i bedste fald et stort reparationsarbejde. Båden sank i brændingen hængende på linen. Det har været en hård sæson for personalet på Hotel Romvi, da der udbrød Corona blandt de ansatte, så Antonis måtte arbejde i køkkenet. Udfordringen til trods er serviceniveauet forblevet i top. Tolo Roklub takker for en udfordrende sæson”.
Årets topscorer er Lotte Bo Petersen, Svendborg Roklub. Lotte er som tidligere beskrevet nærmest et ”Fynsk projekt”, hvor aktiviteten deles mellem Svendborg, Odense og Bogense, men det er Danmarks mindste storby - som nogen kalder Svendborg – der får æren af Lottes megen aktivitet.
Nummer to bliver Samuel Ross, Roforeningen KVIK. Både Lotte og Samuel har roet mere end 4000 kilometer. Det er imponerende. Randers Roklubs rapportør til Motionsturneringen, Vibeke Christensen, bliver en flot nummer tre.
Som skrevet i starten af denne artikel er vi blevet færre, der ror, men til gengæld ror vi længere. Årets topscorere har nu en ambassadøropgave: Del din glæde for roning med andre, så vi igen bliver flere - især mangler vi unge i dansk roning. Kun i Københavns Roklubs reportage skrives der om ungdomsroernes aktivitet. Det må vi kunne gøre bedre.
Tak for i år både til rapportører, klubber og roere. Det har som sædvanligt været en fornøjelse at skrive om jeres oplevelser på vandet. Motionsturneringen er endnu ikke helt lagt ned. De tre øverst placerede bliver inviteret til DFfRs Award Night i Københavns Roklub fredag den 26. november, og her på roinfo vil du kunne finde endnu et par ”nedlæg” på årets turnering - og så skal vi jo også have kåret årets bedste romotionsbillede. Så følg med her på roinfo.
[email protected]
Motionsturneringen stillingen 31. oktober 2021 her
Motionsturneringen topscorerlisten 31. oktober 2021 her