Roning er en udendørs sport, og vejrbetingelserne er ikke altid de bedste – april 2016 var ikke en måned, der vil gå over i historien som en måned med ubetinget godt rovejr. DMI beskriver måneden således: Vejret i Danmark - april 2016. Sjettevådeste siden 1874 (sammen med april 1977) og vådeste siden 1998. Solfattigere og koldere end gennemsnittet for 2001-2010. Solfattigste siden april 2006. April 2016 fik en døgnmiddeltemperatur på 6,3°C i gennemsnit for Danmark som helhed. Det er 0,6°C over normalen beregnet på perioden 1961-90 (5,7°C).
Mange roklubber klager da også deres nød i indrapporteringerne til 1. runde af Motionsturneringen, og man skulle jo så tro, at det ville slå klart igennem på resultatet. Men det er som om mængden af roenergi på en eller anden måde er nogenlunde konstant i Danmark. Når nogle klubber skruer ned for aktiviteten, så er der andre, der skruer op. Samlet lyder resultatet for april 2016 på: 2.760 roere fra 45 klubber har tilsammen roet 199.077 kilometer, hvilket giver et gennemsnit på 72,129 km/roer. Sammenlignet med 2015 er det en fremgang på 1,774 km/roer svarende til cirka 2,5 procent. Så uanset om det er koldt, blæsende eller det regner, ja så ror de danske motionsroere ufortrødent videre. Det er måske ikke de samme roere, men der er altid friske folk på ”den store udskiftningsbænk”, som er parate til at tage over, hvis nogen har brug for en lille pause – det gælder også for klubberne. Som det fremgår af tabellen, er der store individuelle forskydninger lige fra 46 pladsers fremgang til 24 pladsers tilbagegang – men det er jo ikke noget nyt, at der er nogen, der lige skal i gang, mens andre klubber ryger ud af starthullerne som skidt ud af en kanin eller hvad det nu hedder. Og sådan kom vi i gang med Motionsturneringen 2016 med høj åreføring på det ”bulede” vand.
Hvordan har Motionsturneringen det?
Hvordan har Motionsturneringen det så efter vinterhiet? Jo, det går såmænd helt okay. 45 klubber er med, og det er i den lidt lave ende. Syv klubber som var med i sidste runde i 2015, er ikke med denne gang – til gengæld kan vi byde velkommen (tilbage) til fem nye klubber, der har været ude og tage en pause af varierende længde. Mere om det, når vi dykker ned i de enkelte divisioner.
De gør det igen – Tolo Roklub. Rykker op til førstepladsen i første runde. Det er der jo en naturlig forklaring på, idet foråret er højsæson i den græske klub – der i øvrigt må siges at være et særdeles vellykket projekt. Søren Uldall beretter: Til den nye sæson har vi investeret i yderligere fire både. En ny kulfiber-inrigger, bygget og hentet hos Vejle Yacht Service og tre ældre Slagelse både fra Greve Roklub (to stk.) og Nyborg Roklub. Ufrivilligt er vi havnet i stridighederne på Balkan, da båden fra Nyborg Roklub havde det gode navn "ALBANI". |
De regerende mestre fra Randers Roklub har lagt stærkt fra land og indtager andenpladsen. Det er godt nok en enkelt plads ned i forhold til slutstillingen 2015, men ”grækerne” fra Tolo Roklub har det jo med stille og roligt at glide ned gennem rækkerne, som sæsonen skrider frem, så mon ikke Randers indtager sin yndlingsplads snarest.
Hadsund Roklub har også haft en god start på sæsonen. Den gode start belønnes med 16 pladsers fremgang til en bronzeplacering i den bedste række.
Nykøbing Mors Roklub har også haft stor aktivitet i starten af sæsonen. 14 pladser frem til fjerdepladsen i Supermotionsligaen går det for morsingboerne.
Roklubben Furesø går fire pladser tilbage til sjettepladsen, men også Furesø er trods det en veletableret klub i Supermotionsligaen. Aarhus Roklub præsterer en fremgang på 23 pladser og indtager dermed en flot syvendeplads i
eliterækken. Hellerup Roklub er også i fremgang - fem pladser op til ottendepladsen.
Rudkøbing Roklub er tilbage i Motionsturneringen på en niendeplads i den bedste række. Sidst Rudkøbing deltog i Motionsturneringen var i oktober 2014. Langelænderne har før været med helt fremme, og det skal blive spændende at se, om Rudkøbing igen kan bide sig fast i ”Top Ti”.
Sidste klub, der slipper med i den bedste række, er Skanderborg Roklub, der præsterer en fremgang på 15 pladser og dermed kan indtage tiendepladsen i Supermotionsligaen.
1. division Fredericia Roklub stryger til tops i 1. division. Ni pladser frem går det for østjyderne. Fredericias rapportør - altid veloplagte Steen Houborg ser fremad i sin indberetning: 1.-majturen står for døren, i morgen går turen til Strib Roklub, hvor morgenmaden lige skal klares, næste stop er Middelfart, hvor der efter sigende udskænkes Rød Tuborg, det skal lige prøves. Frokosten indtages i klubbens sommerhus, og så går det ellers hjemad. Vi ser frem til alle tiders sæson med masser af gode ture, skulle turen gå forbi |
Jens Brandt fra Aalborg Roklub er ikke helt tilfreds og kalder ålborgensernes start for sløj – set i forhold til 2015, men det er dog ikke mere sløjt, end at det med fem pladsers fremgang udløser en andenplads i 1. division.
Frederikssund Roklub rykker hele 19 pladser frem. Frederiksund har blandt andet optjent kilometer til den fine placering på en Kr. Himmelfartstur til Bolmen Sø i Småland.
En af landets helt store roklubber, Roskilde Roklub, rykker 21 pladser frem og sætter sig dermed på fjerdepladsen i den næstbedste række.
Vi tager et smut til det nordjyske for at finde nummer fem Roklubben Ægir. De brave jyder er rykket 14 pladser frem.
Hvidovre Roklub tager et gevaldigt skridt på 22 pladser frem til syvendepladsen i 1. division. Anders-Henrik Petersen er dog ikke helt tilfreds med aktiviteten i klubben, han skriver: Resultatet er Ikke prangende; men hvor har det dog også været HUNDEKOLDT at være på vandet!! Vores seniorroere - der ror i dagtimerne - har været hurtigt ude. Det samme har vores ungdomsroere. Men til de voksnes fællesroning om aftenen har der endnu ikke været den store tilslutning. Det har været for koldt og blæsende, simpelthen! Lad os håbe det ændrer sig, nu hvor vejret ser ud til at blive varmere.
Og så til noget så usædvanligt som en klage over, at det har været for varmt! Klagen kommer fra Svendborg. For Svendborg Roklub har starten været en lidt blandet affære. Tretten pladser tilbage, til ottendepladsen i 1. division, men det tager næppe humøret fra Svendborg Roklubs rapportør ukuelige Ninna Larsen, der blandt andet kan fortælle: Jeg nåede ikke at sende vores indberetning inden Kr. Himmelfart, hvor jeg - som flere andre danske roere - var i Berlin. Det var dælme varmt, vi nåede 27 grader lørdag.
2. division 2. division toppes af Kolding Roklub. Det er seks pladser tilbage i forhold til sidst. Fra Kolding kan Uffe Lau Sørensen fortælle spændende nyt: I Kolding har vi her til sæsonstart investeret i en brugt "otter" og skal kæmpe mod Ålborg, Aarhus, Odense og København den 18. juni på Limfjorden mellem de to broer: ”Uni-roning”. Projektet er i fuld gang, og kommende onsdag forventer jeg, at båden får sin første tur på vandet. |
For at finde klubben på andenpladsen i 2. division skal vi en tur til Aarhus, hvor vi finder Roklubben ARA, der sidst var med i Motionsturneringen i august 2015. Velkommen tilbage.
Rivalisering brudt ud i lys lue
Nummer tre i 2. division er Humlebæk Roklub – det er godt nok 11 pladser tilbage i forhold til sidst, men mon ikke formand for Humlebæk Roklub, Christian Probst, kan finde trøst i, at man er bedre placeret end nummer seks, Nivå Roklub. Rivaliseringen mellem de to nordsjællandske roklubber er brudt ud i lys lue. Nivå Roklubs rapportør Ulla Behrend skriver således i sin indberetning i denne måned: Nivå Roklub har jo ikke glemt, at Humlebæk Roklub kastede en handske sidste år: De vil være Nordsjællands førende havroklub. Det vil vi i Nivå Roklub også. Det bliver spændende at se, hvem der får trukket mest i årerne i år. Og så må der jo være basis for en hyggelig kop kaffe indimellem, vi bor jo ikke så langt fra hinanden.
Middelfart ser frem til en god sæson
Sønderborg Roklub er rykket 16 pladser frem til fjerdepladsen, mens Middelfart rykker en enkelt plads tilbage til femtepladsen. Klaus Scheffel rapporterer fra Middelfart: Så kom vi i gang med sæson 2016. Det tror jeg, alle har ventet på. Her i Middelfart er vi kommet godt i gang, og der har været en rimelig aktivitet hen over måneden. Vi sluttede af med en dejlig tur i Mariager Fjord St. Bededag og var jo begunstiget af et fantastisk vejr, efter at have haft en måned med meget vekslende vejr. Så nu ser vi frem til en rigtig god sæson.
Haderslev Roklub er rykket en enkelt plads ned. Maria Aas er Motionsturneringens korrespondent i Haderslev: Igen i år har vores oldboys været så venlige at holde Dammen klar til os – de har roet flittigt hele vinteren igennem - dog lige undtagen den periode, hvor vandet var stift…..Jeg har lige tjekket med tallet fra sidste år – og vi har roet mere end 500 kilometer mere end samme tid sidste år, og endda med en roer mindre…. For Roklubben Viking er det to gange otte. Otte pladser frem til ottendepladsen i 2. division. Rønne Roklub er rykket 20 pladser ned og er nu nummer ni, mens Roklubben SAS på tiendepladsen fuldender 2. division. |
Roforeningen KVIK tager et ordentligt dyk på 24 pladser – det er der dog en god forklaring på. Det er kun saltvandsroernes kilometer, der er med i den første indberetning. Peter Budtz, der udover at være rapportør til Motionsturneringen også smykker sig med titlen Præsident for Ronkedorsammenslutningen, kan berette: Så er vi her igen. Efter en laaang vinter, et vinterligt forår, det har været til fingervanter, prinsessepuder og rigeligt med tøj. Desværre har Annemarie ikke kunnet inddrive kilometrene |
På fjerdepladsen gør Roklubben Gefion come back. Sidst Gefion var med i Motionsturneringen var for nøjagtigt et år siden i april 2015.
Holbæks rapportør fejrer sølvbryllup
Nykøbing Sj. Roklub rykker otte pladser tilbage og er nu nummer fem i 3. division. Også Kolding Dame-Roklub må konstatere tilbagegang. 14 pladser ned til sjettepladsen. Vi håber, vejret bliver bedre i maj, så flere roere får lyst til at komme på vandet, skriver Jette Hvidtfeldt fra Kolding.
Bogense Ro- og Kajakklub er rykket seks pladser frem. Bogenserne har blandt andet været en tur på Æbelø og mødte her en stor flok rådyr, fortæller Anders fra Bogense.
Roklubben Stevns er rykket syv pladser frem til ottendepladsen, mens Holbæk Roklub på niendepladsen kan glæde sig over tre pladsers fremgang. Holbæks rapportør Jesper Iversen har travl – Det er bare utroligt så meget fruen finder på, der lige skal laves, bare fordi der snart er sølvbryllup, skriver Jesper. Stort tillykke til Jesper og frue.
Tiendepladsen indtages af Strib Ro- og Kajakklub, der dermed er rykket syv pladser tilbage.
Jels Roklub ligger nummer tre, det er seks placeringer dårligere end sidste runde. Nibe Roklub vender tilbage til Motionsturneringen som nummer fire. Sidst Nibe deltog i Motionsturneringen var i 2012. Velkommen tilbage og held og lykke med deltagelsen. Sidste hold i 4. division er denne gang Høruphav Ro- og Kajakklub på femtepladsen. Det er to pladser ned i forhold til oktober 2015. Sorø, Præstø, Hobro, Tissø, Silkeborg, Københavns Roklub og Skjold nåede ikke med i denne omgang, men kan vende frygteligt tilbage i næste runde. Topscorerlisten 21 roere er med på topscorerlisten i denne runde. Øverst ligger Casper Ørtoft, Svendborg Roklub, med 739 kilometer. Casper er styrmand/maskinmester og sejler i langfart, men når han er hjemme, ror han flere gange om dagen. Men ellers er listen præget af nye stræbsomme roere, der udviser stor aktivitet på vandet. [email protected] Se stillingen i Motionsturneringen pr. 30.04. 2016 her Topscorerlisten pr. 30.04. 2016 her | 4. division Fem klubber i 4. division denne gang. Roklubben Øresund topper divisionen, det er tre pladser frem i forhold til sidst. Varde Roklub ligger nummer to – det er otte pladser tilbage i forhold til oktober 2015. Vi er startet lidt forsigtigt, skriver Lene Balje fra Varde. |