Foto: Lars Bundesen & Mette Bacher
Når tilmeldingssystemet bliver åbnet i Danske Studenters Roklub, er det lige før, internettet bryder sammen - lige før altså - men ikke desto mindre, er det svært at komme igennem for dem, der vil være blandt de første.
Det hele drejer sig om årets tilmeldinger til sommerens store tilløbsstykke: Hjelmsjön-lejren,der finder sted i slutningen af juli, hvor 2 uger tilbringes i den nordvest-skånske by: Örkeljunga, med Hjelmsjön, der er trækplastret for mange roere, og har været det i flere årtier - ikke kun, som trænings-sommer-lejr, men tidligere var den årlige Hjelmsjön Regatta et must for mange danske kaproere. Der har endda været afviklet World Cup på Hjelmsjön, men det var i World Cuppens spæde start for snart 30 år siden.
Det var DSRs kendte tidligere kaproer og husforvalter, Mogens Haut, der fik ideen med at køre en del af klubbens ældre scullermateriel til Sverige i et par uger, og så kunne medlemmerne melde sig til og komme på en slags træningslejr for motionsroere, hvor teknikken i scullerbådene blev finpudset, og forholdene indbød til andet, end roning. Nogen tog cykler med og kunne køre ud i det blå og i skovene i det Nordvestlige Skåne. Andre snører løbeskoene, men de fleste tager med for at ro.
En del står meget tidligt op, lige så snart, det bliver lyst, tager en sculler og ror ud i morgendisen, hvor det hele er ved at vågne. Det er balsam for sjælen. Lejren er åben for motionsroere, tidligere elitekaproere, og en flok af klubbens kajakroere er også en fast bestanddel af Hjelmsjön-lejren, der de seneste år også indeholder træningsophold for klubbens polo-kajakroere.
Når man melder sig til ophold i lejren, binder man sig også til forskellige opgaver. Det kan være servering, opvask, indkøb, afrydning, læsning af trailere før - eller efter lejren - og efterfølgende en gennemgang og mulige reparationer af bådene.
Hvert eneste år runder tilmeldingerne 100+, og når der er flest med i lejren, kan man godt nå op på 40 deltagere pr. dag. Nogen tager en uge, andre en dag eller to - og nogen nøjes måske med en weekend.
En gruppe af klubbens dedikerede roere,som i forvejen har den daglige gang i klubhuset i Strandvænget, står for planlægningen af lejren. I daglig tale kaldes gruppen slet og ret for: Juntaen!
Også Roskilde Roklubs seje kaproere valgte at tage en tur til Örkeljunga de seneste år for at holde en intensiv træningslejr her, hvor forholdene altid er egnet til scullerroning.
SØLVBRYLLUP OG ÆRESPORT
I de senere år har det været uvist, hvor længe Rostadion ved Örkeljunga kunne bevares. Således blev det pludselig meldt ud, at Rostadion og omgivelserne omkring denne skulle omdannes til et slags ressort, og gode råd var dyre for de mange DSR-deltagere, der begyndte at se sig om efter et andet velegnet sted at afvikle sommerlejren. Men nu tyder meget på, at der er gode planer for Rostadion, og at man vil opgradere det hele, så der kan afvikles internationale regattaer igen. Det betyder blandt andet, at banerne skal graves ud, og måske ligger der oven i købet en modernisering af rostadion og venter?
Foreløbig er det blevet til 25 flotte år med store dejlige ro-oplevelser for mange, mange roere, både nuværende og tidligere medlemmer af Danske Studenters Roklub, og ikke at forglemme for mange andre danske roere, der gerne tager turen de bare 45 minutter efter at være kørt af færgen i Helsingborg.