Vejret bød på en rimelig blæst, der de sidste kilometer på vej i mål gav deltagerne gode sportslige udfordringer. Vinden blev nærmest samlet i en dyse ved målområdet, og med et godt frisk pust imod sig fik roerne lov til at mærke, at de levede, når de sidste ressourcer skulle hentes frem for at spare placeringsgivende sekunder.
Med 127 startende roere fordelt på 39 hold er der tale om en fremgang i deltagerantallet på cirka femten procent i forhold til sidste års første regatta – det skal blive spændende at se om langdistancekaproernes ”deltagerform” er af en sådan kaliber, at denne fremgang holder hele vejen hjem. 24 ud af de 39 hold havde krydset Storebælt for at deltage i Randers. Der bliver noget for jyderne at leve op til, når det ved forårets sidste regatta går løs i København lørdag den 28. juni, men inden da mødes vi jo igen om små fjorten dag i Egå til Århusbugtens Røde Rose.
Sportsligt havde Gudenåens Gule Åkande det hele: Favoritsejre, overraskelser og indædte dueller om de enkelte placeringer. Det nystartede projekt, hvor man sammenligner 10 km og 25 km klaserne på tværs, beviste det, som Signaturen har skrevet de sidste par år: Der bliver roet meget stærkt i mixklasserne. Oprindeligt var mixklasserne tiltænkt motionisterne. Men det kan jo være svært at definere, hvad en motionist er. For Signaturen at se, er der kun en kategori, der er mere konkurrencemindede end kaproere: Det er ”motionister”, der konkurrerer. Træningsmængden blandt disse motionister er nogenlunde på højde med rolandsholdets og seriøsiteten er helt i top. Så selvom man tildeler eliteroerne handicap, så skubbes ol-roere, herunder en ol-guld-vinder ned ad resultatlisten. Guldet det tilhører motionisterne! Nå, måske er tiden inde til at redfinere klasserne, og det er vel egentlig også sket med åbningen af den nye klasse 10 km åben motionsmix 2. division. Mere herom senere.
Roklubben Viking: Sværke, Hansen og Bruun var i stand til at forsvare den førsteplads, som man opnåede ved sæsonfinalen i Kolding i 2013. Med god kraftfuld roning sikrede sjællænderne sig en vellykket start på sæsonen 2014 – så vellykket at det udløste guld.
28 sekunder efter finder vi måske nok en mindre overraskelse - Kalundborg Roklub med besætningen Mikkelsen, Valeur og Mattesen. Kalundborg Roklubs formand Kåre Mattesen har fundet en spændende og sej langdistancekaproer i Lene Haugaard Mikkelsen, og med vanlig kraftfuld kalundborgsk roning med forholdsvis lav kadence, men med monstertryk i åren ror det nye hold sig til en fornem sølvmedalje.
Kampen om fjerdepladsen blev en sand herre-duel mellem de to firere fra Middelfart (Bøgh Petersen, Bendtsen, Lykke Jensen, Nørskov Nielsen og Hansen) og Københavns Roklub (Andersen, Andersen, Schmidt, Gommesen og Krarup). Det blev fynboerne, der trak det længste strå i den kamp, men københavnerne er sølle fire sekunder efter, så der er allerede nu lagt op til en drabelig revanche i Aarhus. Københavnerne er altid god for en god gang nytænkning, når det drejer sig om materiellet. I år har man opfundet et ”selvlænsersystem”, så båden tømmes for det vand, man måtte få indenbords undervejs. Roinfo.dk skal i en senere artikel vende tilbage til opfindelsen – som også andre, herunder langtursroere, kan have glæde af.
Sidste års samlede bronzevindere ”Palæobåden”: Irring, Buchwaldt og Sørensen fra Nyborg Roklub starter denne sæson med en syvendeplads. Men også her er der mindre end tyve sekunder til nærmeste konkurrent, så det kan hentes næste gang.
Til gengæld skal man måske også skæve lidt bagud, hvor der også er mindre end tyve sekunder til nummer otte HDR/DSR med Juhler, Banke Rasmussen og Rasmussen. De to kvinder i båden Marianne Juhler og Lone Banke Rasmussen arbejder sammen med Stig Rasmussen som sædvanligt stenhårdt, og mindre vind i Randers have nok bragt HDR/DSR længere frem i feltet.
Feltets tredje firer DSR MIB M/K finder vi på niendepladsen. Besætningen udgøres af Snæbjörnsdóttir, Elgaard Larsen, Mikkelsen, Hansen og Henningsen. DSR-fireren har mindre end et halvt minut op til ottendepladsen - også her vil man sandsynligvis orientere sig opad i tabellen, når målsætningen for næste regatta skal lægges.
Roklubben Ægir havde tilmeldt to hold, men det ene hold blev desværre nødt til at melde afbud. Falkenberg Rebsdorf, Knudsen og Hjortshøj roede en tiendeplads hjem til den nordjyske klub.
Med det dækkende navn ”Familien Nielsen” var Morten, Steffend og Lasse fra Nyborg Roklub til start i Randers. Morten er far til Steffend og Lasse og ”far & sønner” opnåede en 11. plads.
Silkeborg Roklubs friske trekløver Friis Hansen, Bay Nielsen og Bech Thøgersen var kun otte sekunder efter Nyborg, hvilket udløser en 12. plads, så mon ikke Jane & Co. tørster efter revanche, når det går løs i Aarhus?
Middelfart 2: Jørgensen, Kloppenborg-Skrumsager og Hougaard fuldender feltet som nummer 13. 10 km åben mix byder på mange spændende dueller, og der er lagt op til en forrygende sæson med knivskarpe opgør.
Efter noget usikkerhed om hvem og hvad, der kunne starte i 2. division endte det med fire tilmeldte hold. Signaturen skal beklage de noget modstridende oplysninger, som roerene blev præsenteret for undervejs til Gudenåens Gule Åkande. Langdistancekaproningsudvalget har helt sikkert en opgave med at finde ud af, hvad man vil med klassen – men eventuelle ændringer meldes tidligst ud i 2015. Indtil da er der helt fri tilmelding i 10 km åben motionsmix 2. division – men bemærk der er ingen gennemgående konkurrence i klassen.
Den ”historiske” første guldmedalje blev vundet af Varde Roklubs firer: Jensen, Jensen, Balje, Graversen og Balje. Historisk fordi det var den første guldmedalje, der blev uddelt i den nystartede klasse, og så var det også historisk, da det samtidigt var Varde Roklubs første langdistanceguldmedalje.
Vestjyderne har et pænt forspring på over et minut ned til DSRs firer Hansen, Kjærgaard Jensen, Garfelt-Nielsen, Frydendahl og Larsen. Studenterroerne vinder sølv med en margin på 25 sekunder til bronzen, som går til Roforeningen KVIK: Andersen, Schack Pedersen og Adelholm. Endelig slutter Randers Roklub Thinnesen, Hinrichsen og Christensen som nummer fire.
Den karismatiske rotræner Bøg Mosegaard er tilbage som Team Chef for DSR. Inden starten på kvindernes løb turde Bøg ikke udnævne en favorit blandt de fire DSR-hold. Men pigerne lod årerne tale og det blev ”trippel A” Anja Rahbek, Anne Hedager Bentsen og Anne Katrine Bisgaard, der trak sig sejrrigt ud af årets første duel mellem Danmarks bedste kvindelige langdistanceroere.
Et lille minut efter finder vi DSR TME: Bruun Nielsen, Kromann Andersen og Tardrup. Men der er hård kamp om sølvmedaljen. Københavns Roklub: Munch Madsen, Sevelsted og Holck er kun syv sekunder efter på bronzepladsen – og syv sekunder kan man altid finde et eller andet sted. Hos københavnerne blev det til et herligt gensyn med søde Mette Munch Madsen, der gjorde come back efter seks år. Sidst Mette roede langdistancekaproning var i august 2008 i Humlebæk.
To DSR-hold TAM: Igland, Broberg Rasmussen og Stæhr Olsen samt SDJ: Einhorn, Jørgensen og Fuglsang besætter fjerde- og femtepladserne i nævnte rækkefølge.
Humlebæks to kvindehold ”The LadyBees”: Huniche, Rasmussen og Tramm og ”Humle*pierne”: Thomsen, Krebs og Dam Poulsen lukker kvinderækken som henholdsvis nummer seks og syv – men det er vigtigt at understrege, at Humlebæk er med til at skabe bredde i kvindeklassen, og det afkræver respekt for de friske nordsjællændere.
I 10 km over all besætter 10 km åben mix de første ni pladser inden to kvindehold DSR og KR deler tiendepladsen. Inden man nu helt automatisk råber: Uretfærdige handicaps! skal man lige bemærke, at et rent kvindehold fra 10 km åben mix DSR Ajax, besætter tredjepladsen. Men ellers er 10 km over all en fotokopi af resultatlisten for 10 km åben mix på de første ni pladser. Det vil sige, at Viking fører foran Kalundborg og med DSR/Odder Ajax på tredjepladsen. Du kan finde den samlede liste andet sted her på roinfo.dk under Langdistance/resultater og Stillingen
Med 12 deltagere og et stærkt besat felt konkurrerer 10 km åben mix 1. division og 25 km åben mix om hvilken klasse, der er bedst besat både kvantitativt og kvalitativt. Kvantitativt vandt 10 km åben mix denne runde med 13 hold, mens det er svært at afgøre, hvor kvaliteten er størst. Men Signaturen hælder til at 25 km åben mix er ”et laklag” foran 10 km åben mix kvalitetsmæssigt.
”Kværnen fra Hellerup” med Admiral Månsson og hans besætning Traberg og Weise er tilbage i topform. Kværnen har fået slebet knivene og motoren er toptunet, så endnu en gang kværner Hellerup modstanderne i et uimodståeligt tempo. Vi har sat træningsmængden op til det dobbelt, fortæller Arne Månsson, og dermed var hellerupianerne lige så ”godt klædt på”, som Lars Løkke inden de startede i Randers. Jo, træning er vejen frem, hvis nogen skulle være i tvivl – for Hellerup betød det guld i årets første kaproning.
Men ”Torpedoen fra Humlebæk” gav sig ikke uden kamp og er på andenpladsen kun 23 sekunder efter, så intet er endnu afgjort og vær vis på, at det ikke er det sidste vi har hørt fra LDKU-formand Christian Probst, Jens Jørgen Tramm og Ryan Rosenberg.
Roklubben Viking: Sværke, Zangenberg og Hansen var de eneste der var i stand til at ro fra Humlebæks mestre i 2013. Det skete ved DM-finalen i Kolding. Denne gang er der et pænt stort spring på over tre minutter mellem de to hold i Humlebæks favør, og dermed må Viking ”nøjes” med bronze.
Bagfra presses Viking ydermere af OL-roerne fra DSR/Odder Lolk Thomsen, Elander og Dahl-Petersen. Det er kun 15 sekunder, der skiller Viking og Ajax. Også på den lange distance viste ”rengøringsdamerne” Anne, Anne og Juliane stor styrke, og Signaturen mener, at han hørte de tre piger gå rundt og nynne ”For her kommer mutter med kost og spand…”. Rachel Rastennis udødelig vise ”Heksedansen” fra 1960, som i øvrigt er med i Den Danske Kulturkanon under populærmusik. Hvis Ajaxs modstandere ikke passer på, ryger de ud med ”vaskevandet” næste gang! Nåh, Signaturen kan jo have hørt forkert, men under alle omstændigheder var Ajax et forfriskende indslag i både 10 og 25 km klassen, og man kan kun håbe, at det ikke var en engangsforeteelse.
På femtepladsen finder vi Aarhus/Rønne/Ægir. Holdet måtte i sidste øjeblik skifte ud, men reserven der kom ind var ingen ringere end regerende mester i kvindeklassen Anne Katrine Bisgaard, DSR. Geert Olsen der - som os andre gjorde ”come back” efter en vinter uden langdistancekaproning - og Steen Wegner, Aarhus var de øvrige deltagere hos ”femtepladsmedaljetagerne”.
Københavns Roklub: Simonsen, Minuva og Kristensen skulle se om broen ved Vaseøen var lavet solidt og godt. Det var den – en åre blev knaldet ind i en af bropillerne, men broen holdt og det gjorde københavnerne også. Det blev til en sjetteplads til ”De tre Musketer”.
KVIK II: Christian Schack Pedersen, Jesper Hansen og Jan Skovø kunne hjemføre en syvendeplads til Strandvænget.
Den arrangerende klub Randers Roklub med regattaleder Tommy Eschelund samt Jan Furbo Sørensen og Morten Hohwü startede 2014-sæsonen med en ottendeplads, sammen placering som man opnåede i klassementet i 2013.
Varde Roklubs toer: Jensen, Larsen og Haagen er cirka et halvt minut efter Randers på niendepladsen.
Præstø/Nakskov når lige akkurat med i Top ti. Debutant Erik Andersen, Martin Poulsen og Signaturen havde en god oplevelse og ind imellem gled båden udmærket.
Randers Roklub 2: Hovøre, Møller og Sørensen bliver nummer 11, mens Kalundborg: Mikkelsen, Valeur og Mattesen åbenbart havde brugt alt krudtet om formiddagen, og dermed får Kalundborg lov til at lukke døren i 25 km åben mix.
Kun en enkelt gang i 2013 måtte Kalundborg: Hansen, Christensen Bang og Modin se sig besejret. Det var i Nakskov, hvor man måtte strække sværd til blandt andet OL-guldvinder Mads Rasmussen.
Denne gang var det Mads´ makker fra dobbeltsculleren Rasmus Quist og Jesper Krogh samt Peter Gammeltoft, der udfordrede de regerende mestre. Men denne gang kunne Kalundborg klart afvise angrebet. Der er mere end to minutter ned til studenterroerne, så det var en klar sejr, der blev grundlagt med Kalundborgs varemærke: Seje tag med maksimalt tryk i åren i en forholdsvis lav kadence. Der er saft og kraft i de tre gutter, når de trykker til.
DSR Rio2016: Skov, Jensen og Møller Andersen bliver nummer tre. Mændenes klasse er noget tyndt besat, og to - tre hold mere ville gøre klassen noget mere spændende, selvom 25 km over all give deltagerne i mændenes klasse ”noget at ro for”.
25 km over all. Mix-holdene løber med ”guld og sølv”
Som i 10 km over all er det Monster-holdene – undskyld mix-holdene, der sætter sig på de absolutte topplaceringer. Hellerup ligger nummer et foran Humlebæk, mens Kalundborgs danske mester i mændenes eliteklasse ligger nummer tre. I flere år har kalundborgenserne været suveræne i mændenes klasse, men nu er der altså mulighed for en ny målsætning, nemlig vi vil slå ”motionisterne”. Hellerup og Humlebæk har smidt handsken – tager Kalundborg den op?
De følgende pladser i 25 km over alle besættes af Viking, DSR/Odder Ajax, DSR Ull, Aarhus/Rønne/Ægir, KR 2, DSR Rio2016 og KVIK II.
25 km over al har tilført de lange klasser noget dynamik, og det er jo altid godt med lidt ekstra konkurrence og lidt mere spænding.
Allerede om et par dage - onsdag den 4. juni 2014 - er der sidste rettidige tilmelding til Århusbugtens Røde Rose og med ovenstående resultater, er der lagt op til flere nervepirrende opgør, når de store drenge og piger atter mødes for at finde ud af, hvem der er Danmarks bedste langdistancekaproere. Vi ses ved Egå Marina og glæder os allerede nu til at besøge HEI Rosport.
Tekst Leif Thygesen