Sikke en dag og sikke et drama ved Langdistancekaproernes afslutning i Humlebæk, hvor den fik alt, hvad den kunne trække af spænding, dramatik og overraskelser i lørdags.
Det er kræs for nyhedshungrende journalister, og vi gik ikke skuffede hjem.
- Arrangørerne havde, som altid, styr på tingene, og denne gang havde man også lavet fine aftaler med vejrguderne. Lige bortset fra om formiddagen, hvor det efterhånden er blevet en tradition, at det skal regne. Nøjagtig, som vi så det for 14 dage siden i Vejle.
Men Øresund er altid en pudseløjerlig størrelse, og derfor bed sundet lidt fra sig om eftermiddagen, og gav visse udfordringer.
Den havde man ikke lige set komme for 14 dage siden. Men sandelig om ikke kaproeren, Martin Christiansen, sammen med Dan Brammer, mødte til start i Humlebæk. Martin havde, for en dag, forladt de sikre omgivelser på Bagsværd Sø, og kastede sig nu ud i en ny udfordring: Coastal-2X på det åbne Øresund.
- Hvad sker der, ville roinfo.dk, gerne vide.
- Jamen Bagsværd Sø er jo lukket hele weekenden grundet kano- og kajak-DM, og i stedet for at pakke båden og søge andre græsgange, så kan man da lige så godt være med her i 2X, lød det med et smil fra Martin Christiansen fra LR. - Henriette Skavin kontaktede os for at høre, om vi ville være med, og det kunne da være skægt at prøve. Vi har aldrig siddet i en Coastal-2X sammen før, så nu må vi se, hvad det her er for noget, lyder det fra Martin, før han skal en tur ud på Sundet.
- Hvor er det smart, tænker roinfo, for sikke mange andre deltagere, man kunne have fået med her, hvis de kaproere, der alligevel ikke kan træne på Bagsværd Sø, vælger denne alternative løsning. Hatten af for Dan og Martin.
- Jamen vi gjorde da bare som på Bagsværd Sø, når vi vender, og det er, at man holder “Det er Vel”, så det gjorde vi, da vi skulle rundt om bøjen, men så kom svenskerne susende, og vi var pludselig involveret i en større årefletning, smiler Martin Christiansen. - Men hvordan var det så at ro coastal?
- Det var sjovt, totalt anderledes, og en underlig fornemmelse af, at man ikke helt har føling med tingene, når der er høje bølger, erindrer Dan og Martin.
- Ser vi jer så til næste coastal-arrangement?
- Jeg vil gerne med og prøve det igen, siger Dan Brammer. - Jeg kan desværre ikke være med, for jeg skal ro trials, arrangeret af DRC, fortæller Martin, men jeg vil da ikke udelukke, at jeg vil prøve det en anden gang, hvis jeg kan få tingene til at gå op i en højere enhed.
Line Pommer & Kate Petersen er altid fit og klar, og helt vant med bølgegang, da det, som de ynder at kalde sig, er Østersøen, der er dagligt rofarvand. I hvert fald for Kate. For lige præcis området ved Humlebæk - og nord for, er Lines domæne, da hun er medlem af Helsingør Roklub. Derfor er lidt bølgegang da ikke noget at snakke om, når der skal kæmpes om medaljer, ære og prestige, men denne gang gik tingene ikke helt som planlagt for Line og Kate.
Det var bestemt ikke de bedste betingelser at ro til start på - så det med rigningen er forhåbentlig forbedret til næste gang, så alt sidder lige i skabet.
Men af sted kom Line og Kate - og så gik det galt igen - ude på vandet.
Pigerne kom i karambolage med Nivaas mandskab, og Kate blev ramt på næsen af en åre. Alligevel lykkedes det for dem at hente sølvmedaljer efter DSR.
Hun møder troligt op til coastal-regattaer. Hun møder også op til Aftenkaproningerne på Bagsværd Sø - og her går det stærkt i outriggeren, hvor der er god konkurrence.
Men når det drejer sig om coastalroning, da er Henriette Skavin fra Skovshoved Roklub en enlig svale.
Det er kedeligt at være ene anmeldt gang på gang - og det var Skavin skam også i Humlebæk.
Om det er fordi, hun ror så stærkt, at ingen andre tør møde hende - eller om det skyldes, at de kvindelige deltagere hellere vil ro på hold, vides ikke - men der må da snart være nogen, der tør tage kampen op overfor Henriette.
Hos Roinfo.dk elsker vi det ekstreme, det skæve, og dét, der er anderledes. Det er sjovt, når nogen tør smide hæmningerne, og give den max-gas for at indikere, at man er klædt rigtigt på til opgaven - næsten til langt ud over fingerspidserne - som DSR-roeren her. Sådan nogle sjove indslag - det kan vi godt li´…
Altså: - Set i Humlebæk - men allerede spottet i Vejle - hans herlige DSR-negle.
Alle roere elsker medaljer - og kan aldrig på nok af dem. Men det er altid ekstra rart, når arrangørerne byder ind med lidt ekstra til medaljetagerne. Og sikke en gaveregn, der ud over formiddagens regn fra oven, væltede ned over medaljetagerne. Flotte gaver, små og store, som blev beundret og studeret af modtagerne, var der sørget for i rigelige mængder.
Kom ikke og sig, at roning er en kedelig sport - og slet ikke Langdistanceroning.
Således kan det komme til at koste rigtigt dyrt, hvis det kikser ved vendebøjen. Enten fordi man kommer for tæt på - eller for langt fra - under vendingen.
Men helt galt gik det for et mandskab, hvor rullesædet ikke ville samarbejde med roeren lige under vendingen ud for roklubben.
Og det gav naturligvis en trafikprop - selvfølgelig lige ud for det sted, hvor heppekor og tilskuere kunne få det at se på nærmeste hold.
De klarede det med stor bravour, ro-dommerne, hvor Lene Svanebjerg, og Inger Valentiner-Branth troligt sad i teltet på sandstranden ud for roklubben hele dagen. Og de fik også lidt at se til, da der skete kollisioner i coastalfinalerne.
Stor ros til dem for en meget flot og professionel indsats gennem hele den lange dag.
At se de garvede langdistancekaproere skifte undervejs, er imponerende. Det kræver øvelse, hurtighed og fokusering.
De erfarne kan det i søvne, og det går så stærkt, at man næsten ikke kan følge med.
Alligevel gik det galt denne gang, hvilket vil fremgå af Leif Thygesens reportage.
Dette mandskab blev dog indenbords.