Lørdag den 19. maj 2018 roes første afdeling af DM i langdistancekaproning i Randers under navnet Gudenåens Gule Åkande. Det bliver samtidigt sidste langdistancekaproning i Randers i denne omgang, da Randers Roklub har valgt at holde en pause, siger Randers Roklubs formand Morten Hohwü til roinfo.
Randers Roklub startede som langdistancekaproningsarrangør i 2008. I reportagen fra Gudenåens Gule Åkanden 2008 skrev Signaturen på roning.dk:
Favoritternes dag i smukt vejr
Man tager:
En regattaarrangør der bare har styr på det hele
Et stykke spændende dansk natur i smukt sommervejr
En flok langdistancekaproere, der giver hinanden kamp til stregen
og så får man den perfekte start på langdistancesæsonen 2008. Randers debuterede som regattaarrangør, men at der var tale om en debutant, kunne man ikke mærke. Tingene fungerede som om Randers Roklub stort set aldrig havde lavet andet end at arrangere langdistancekaproning, og der var styr på detaljerne. Gudenåens Gule Åkande, som Randers Roklub har døbt sin langdistancekaproning, blev åbnet af Randers borgmester Henning Nyhuus. Det var første gang, at borgmesteren var i Randers Roklub, kunne formand Finn Sørensen oplyse, men til gengæld havde Henning Nyhuus taget hele Randers Byråd med, da byrådet i samlet flok denne smukke sommerdag var på udflugt i kommunen. Henning Nyhuus bød velkommen og udtrykte ønsket om, at langdistancekaproerne en anden gang ville vende tilbage til Randers. Nok er det ikke noget signaturen afgør alene, men Denne Signatur tør allerede nu godt love både borgmesteren og Randers Roklub, at vi kommer tilbage. Det blev en regattaarrangørdebut, der strålede om kap med solen.
Dengang i 2008 var der 37 hold til start – ti år efter i 2018 er der tilmeldt 23 hold.
Fem hold er tilmeldt klassen, og de regerende turneringsvindere Viking (Zangenberg, Hansen og Bruun) må påtage sig favoritværdigheden. Fem starter i 2017 gav imponerende tre førstepladser og to andenpladser, mon ikke Viking har intentioner om at fortsætte, hvor de slap?
Også sidste års sølvvindere fra Middelfart Roklub er til start. ”Fynske Bank” stiller denne gang med Bøgh Pedersen, Rützou, Olesen, Kloppenborg-Skrumsager, sidste mand på holdet, Nørskov Nielsen, er ”lånt” i Fredericia Roklub. Fynboerne er oplagte medaljekandidater.
Fra Københavns Roklub deltager Andersen, Andersen og en endnu ukendt styrmand. Kenny og Mads Peter Andersen er kendt for altid at give den maksimalt gas, og alt andet end en topplacering vil være en skuffelse for mandskabet fra Tømmergraven, der deltager under navnet ”Havnens Halte”.
Vejle Roklub stiller med mandskabet Sarrossy, Busk Mikkelsen og Bech Jensen. Vejlenserne er et rutineret mandskab, der tilsammen har deltaget i adskillige langdistancekaproninger.
Danske Studenters Roklub (DSR) deltager i fire ud af fem klasser – det er i sig selv klasse. Første DSR-hold møder vi her i 10 kilometer åben motions mix. 1. division. Ved ror og årer er det: Cave, Darre, Adelbert Hansen, Oluf Nielsen og Rue Moos. Holdet er en blanding af rutinerede og nye navne, og et DSR-hold skal man altid tage alvorligt.
Regattaens bedst besøgte klasse er 10 kilometer åben motionsmix 2. division med seks deltagende både - alle toåres inriggere.
Første tilmeldte hold er også det, der falder mest i øjnene ”Dream Team” (Colmer, Simonsen og Espersen) fra roklubberne i Kolding. Sidste år nærmest pulveriserede ”Dream Team” konkurrenterne, da der blev roet på koldingensernes hjemmebane ved Slotsregattaen. Holdet er tæt på det perfekte miks af styrke og teknisk god roning – alt andet end en podieplads øverst oppe til Colmer, Simonsen og Espersen vil være en overraskelse.
Nakskov Roklub.Roinfo.dk roede sig i 2017 til flere medaljer. Holdet har i forhold til sidste sæson udskiftet Erik Andersen med fast styrmand Jenny Larsen - hvad det kommer til at betyde, må tiden vise. Meget afhænger af, om nakskovitternes stroke kan holde dampen oppe på hele strækningen.
Middelfart Roklub stiller med Grønnehave Mogensen, Rützou og Rauer Hansen. De tre middelfartere roede i 2017 med på en firer ved Port of Copenhagen.
Vejle Roklub er til start med Ferret Gasch, Lønsmann og Foldager. Flere af vejlenserne er tidligere startet ved en langdistancekaproning.
Den arrangerende klub, Randers Roklub, stiller med erfarne kræfter i form af Andersen, Christensen og Hovøre. Det rutinerede hold kan sagtens ro sig til en topplacering på hjemmebanen.
Sidste hold til start er ”MSC The Cruise” fra DSR. Besætning på studenterbåden er Brædder Rasmussen, Eriksen og Frydendahl.
Kampen om kvindernes danske mesterskab bliver en duel mellem naboklubberne Roforeningen KVIK og DSR. De regerende mestre fra DSR stiller med to hold ”De Blå Sirener” (Kristensen, Engberg og Don Robbins) og ”Søhestene” (Jørgensen, Koefoed Harborg og Fomsgaard Nyrup). Tilbage fra mesterholdet i 2017 er kun Samantha Don Robbins, men DSR er kendt for altid at kunne finde nye stærke langdistancekaproere.
Roforeningen KVIK har - som DSR - to hold til start: KVIK 1 (Lindebjerg, Aabye og Jakobsen) samt ”KVIK & dirty” (Strange Wismann, Andersen og Lassen). Begge KVIK-hold var i 2017-sæsonen stærkt roende – måske bliver det i denne sæson, at KVIKkerne for alvor vil udfordre de guldvante DSR-piger, der har hjemført ti danske mesterskaber i træk.
Fem hold er tilmeldt 25 kilometer åben mix, og alle fem hold har medaljepotentiale. Der vil uden tvivl blive meget hård kamp om placeringerne, når de kendte langdistancekoryfæer skal afgøre, hvem der lægger bedst fra land i 2018-sæsonen.
Rønne/Aarhus ”Bornholmerne” er til start med Olsen, Meinert og Vest Hansen. Humlebæk stiller med Probst, Rosenberg og Rasmussen. Hellerups besætning er Månsson, Traberg og Weise, Viking i vanlig stæk opstilling: Dyhr, Hansen og Zangenberg og endelig Tissø/Kalundborg med holdet Christensen Bang, Nissen og Modin. Det er femten navne, der borger for kvalitet og kamp til stregen - at kaste sig ud i et gætteri om, hvem der er forhåndsfavorit ville være halsløs gerning.
Som hos kvinderne bliver kampen om danmarksmesterskabet hos herrerne en duel mellem DSR og KVIK. ”KVIKamok” (Bjærre, Kjar og Schack Pedersen) udviste hele sidste sæson stigende form og styrke, og fortsætter denne udvikling, kan det godt få DSRs trone til at vakle. Et kig på de to DSR-hold afslører, at ingen af de regerende mestre er til start. På den måde starter DSR ved scratch, men mon ikke ”Kisser og Havhingstene” (Fabricius Clausen, Bjerregaard og Glerup) samt ”De sidste Tags Hellige” (Berg, Stenby og Grand Ast) vil forsøge at give Roforeningen kamp til stregen. Alle tre mandskaber kan i sagens natur rejse hjem med en medalje, men mon ikke alle tre mandskaber vil række ud efter guldet?
Årets første langdistancekaproning er altid en spændende affære og plejer at give nogle gode pejlemærker for resten af sæsonen - men mange spørgsmål melder sig: Kommer der et tronskifte i kvindernes klasse? Vil KVIK i år tage sig af det danske mesterskab hos mændene? Hvem har den bedste dagsform i Randers i 25 kilometer åben mix?
Kan Viking fortsætte sin sejrsrække i 10 kilometer åben mix 1. division? Kan ”Dream Team” rejse hjem til Kolding med guldet i bagagen? Lørdag den 19. maj 2018 sidst på eftermiddagen er vi alle en lille smule klogere.
Randers har i årenes løb arrangeret fem gode regattaer, og kronjyderne vil uden tvivl gøre sig umage for at den sidste i rækken bliver endnu en succes. Randers har lagt ruterne lidt om, så de deltagende hold kommer forbi klubhuset et par gange. Det betyder, at holdene skal en tur ind i havnen og vende. Samtidigt er der flådebesøg, så der bliver livlig trafik i Randers Havn, og samtidigt skulle regattaen meget gerne blive mere publikumsvenlig. Så er du i nærheden af Randers, er der al mulig grund til at lægge vejen forbi Fjordgade 20 i Randers, når det går løs lørdag den 19. maj 2018 fra kl. 10.30.
[email protected]
Startlisten her