- men måske var det sidste gang, der blev roet langdistancekaproning i Præstø
Af Leif Thygesen
Hvad gør man, når det kniber med at få engageret et tilstrækkeligt antal af klubbens egne medlemmer, når man skal afvikle en langdistanceregatta? Man går over til naboen og spørger om hjælp. Det var lige nøjagtigt, hvad Præstø Roklub gjorde, da det kneb med at få et tilstrækkeligt antal hjælpere blandt klubbens egne medlemmer. Roklubben Viking blev kontaktet, og herfra lød der et rungende ja til spørgsmålet om at hjælpe til. En større delegation fra Roklubben Viking drog til Præstø Roklub og var med til at give en fin, flot og god service, da Præstø Roregatta blev afviklet. Der var venlig og smilende betjening i boden, og der var hjælp, hvor man havde brug for det. Både de medlemmer fra Præstø og fra Roklubben Viking, der hjalp til, kan roligt stille sig i en stor rundkreds og klappe den foranstående på skulderen for veludført arbejde. Gæsterne er jo taget hjem og har ikke mulighed for at give et velfortjent skulderklap. Man følte sig velkommen i Præstø Roklub, og regattaen blev afviklet gnidningsfrit – ja selv regattasystemet var i sommerhumør og fungerede uden problemer - samtidigt var vejret fint, så hvad kan man ønske sig mere?
En speciel tak til Præstø Roklub ved Poul Bramsen, Ib og Michael skal lyde for den fine service, der blev budt roinfo, hvor Signaturen fik lov til at komme med ud på en båd for at tage billeder.
Det lave deltagerantal og besværet med at skaffe nok af klubbens egne medlemmer til at hjælpe til har dog fået Præstø Roklub til at overveje fremtiden for Præstø Roregatta, oplyser Poul Bramsen og Martin Poulsen fra regattaledelsen. Måske var dette desværre den sidste langdistancekaproning, der blev roet i Præstø. Den endelige beslutning tages i forbindelse med regattaarrangørmødet i november måned.
På det sportslige plan bød regattaen - på trods af kun atten deltagende hold - på det hele. I 10 kilometer åben mix 1. division vandt Humlebæk en overraskende guldmedalje, i 10 kilometer åben motionsmix 2. division var der dobbelt sejr til Roklubben Viking, i kvindeklassen blev begge hold ramt af materialeuheld, DSR måtte udgå, mens KVIK nærmest lidt ”vingeskudt” gennemførte løbet og endelig var der favoritsejr i mændenes klasse til Kalundborg Roklub - og det selvom de undervejs tog en lille omvej.
10 kilometer åben mix 1. division. Humlebæk vinder med mindst mulig margin
På Humlebæks 10-kilometerhold havde man skiftet Anni Renner Mortensen ud med Christian Probst. Herudover består holdet af ægteparret Jette og Jens Jørgen Tramm. Humlebæks hold blev i Sønderborg nummer fem, i Kolding blev det til en bronzemedalje og i Præstø slog man så for alvor til og vandt guld, men det med mindst mulig margin. Der er kun et sekund ned til Viking (Zangenberg, Hansen og Bruun). Nu kunne man måske tro, at Humlebæk havde valgt at ro med holdets kvindelige islæt Jette Tramm som fast styrmand, men nej. Jette Tramm siger til roinfo: ”Naturligvis ror jeg min del af turen og vores nye mand i båden, Christian Probst, så da glad og tilfreds ud, når det var hans tur til at styre, så jo Christian opdagede, at man også på Humlebæks 10-kilometer hold ror stærkt, og han kom til at arbejde for sagen.”
Danehof Nyborg måtte denne gang konstatere, at indsatsen ikke rakte til sæsonens tredje guldmedalje. I Præstø blev det til bronze til de ellers guldvante nyborgensere. Brian Sørensen fra Nyborg tog dog ”nederlaget” i stiv arm. ”Vi roede ikke helt, som vi plejer. Det var som om, der manglede lidt glid i både. Men det var en engangsforestilling. Vi er klar næste gang til igen at kæmpe med om guldet”, siger Brian Sørensen til Roinfo.
Københavns Roklub (Minuva, Kristensen og Kristensen) havde som sædvanlig en god tur ved en langdistancekaproning. Københavnerne er med deres gode humør og altid gode indstilling en berigelse for langdistancekaproningerne, og så var det i øvrigt anden gang, at Københavns Roklub sluttede lige udenfor medaljerækken.
Vejle (Andersen, Lønsmann, Sarrossy, Foldager og Bech Jensen) havde sportsligt valgt at stille op i 10 kilometer åben mix 1. division, og her sluttede man så som nummer fem og sidst – men havde man, som i sidste runde, tilmeldt sig 10 kilometer åben motionsmix 2. division, var det blevet til en guldmedalje. Inden start talte Roinfo med Birgit Bech Jensen fra Vejles firer og spurgte, om det var Vejles nye ”Guldfirer”. –Ja, du siger det, vi andre har tænkt det længe, lød svaret med et glimt i øjet. –Må jeg citere dig for det? spurgte roinfo. –Ja, du skriver jo alligevel, hvad du vil, replicerede Birgit.
Ikke alene organisatorisk var Viking flot repræsenteret, også på det sportslige plan var Roklubben Viking i vælten. Hele fire hold stillede Viking med ved Præstø Roregatta, og det er flot klaret af sjællænderne, når man tænker på Roklubben Vikings størrelse. Udviste andre klubber samme opbakning, var der ikke deltagerkrise ved langdistancekaproningerne.
To af Vikings hold tog sig af guld og sølv i 10 kilometer åben motionsmix 2. division. Der var guld til Uffe Dyhr, Pernille Sølund Ehlers og Dorte Zangenberg, mens sølvet tilfaldt Henrik Wettlaufer, Reinhard Sværke og Rolf Larsen.
Kun 27 sekunder efter Vikings sølvvindere kom Randers (Andersen, Christensen og Hovøre) i mål. Kronjyderne belønnes således med en bronzemedalje.
Hvem skulle tro, at kvindeklassen med kun to tilmeldte hold, hvoraf det ene indtil nu har vundet en forholdsvis klar sejr begge gange, kunne byde på dramatik? Ikke desto mindre blev det tilfældet.
DSR (Koefoed Harborg, Rue Moos og Jørgensen) lagde ud, som om en vis herre var i hælene på dem. Det var nu ikke omtalte herre, der jagtede DSR, men derimod KVIK (Lindebjerg, Aabye og Lassen). Efter de to første ”ben” så det ud som DSR kunne holde KVIK nogenlunde i ave, ja måske var studenterroerne oven i købet en anelse foran. Men efter passage af den anden bøje i et 90 graders sving, slog DSR båden op i banen og begyndte at ro mod land. En skinne, der holdet toerens spændholdt på plads var gået løs, og det var ikke længere muligt at ro videre. De tre DSR-piger ærgrede sig efterfølgende med god grund. Uheldsbåden var legendariske ”HU”, der måtte gennemgå en nødreparation, idet den skulle bruges af DSRs herrehold om eftermiddagen.
Samtidigt kunne KVIK efter løbet fortælle, at deres ror ved passage af første vendebøje var hoppet af øverste rorpind, således at roret hang dinglende og uarbejdsdygtigt efter båden. Resten af løbet måtte man styre med årerne, men man gennemførte løbet til trods for de svære betingelser og kunne hjemføre sæsonens tredje guldmedalje.
Selvom det måske ikke er helt efter reglerne, fik Kalundborg (Mattesen, Hansen og Christensen Bang) og DSR ”De Seje Regnedrenge” (Clausen, Glerup og Møller Andersen) lov til at starte i nærheden af hinanden for om muligt at presse hinanden mest muligt i duellen om guldet. Det blev atter Kalundborg, der trak det længste strå i den kamp – og det på trods af, at man undervejs tog en lille omvej. ”Vi missede en bøje undervejs, og måtte vende om for at passere bøjen korrekt”, fortæller Alexander Hansen til roinfo. Forsinkelsen på et lille minut kom dog ikke til at koste noget idet kalundborgenserne roede så suverænt, at man kunne tillade sig den lille fejl undervejs.
Det er som herreklassen har funder sit hierarki på de tre øverste pladser. Først Kalundborg i sikker stil, dernæst DSR, også med et pænt forspring ned til nummer tre KVIK (Bjærre, Mahneke og Kloster), der igen er et pænt stykke foran nummer fire.
For DSR ”Den Trojanske Søhingst” blev tredje gang lykkens gang. Ved de to foregående regattaer har man hver gang fået lov til at lukke døren i mændenes klasse, men man kom dog nærmere på konkurrenterne ved regattaen i Kolding. Denne gang kommer man ikke alene nærmere på, man går faktisk forbi Viking og Humlebæk, som man to gange er blevet besejret af. Roinfo talte inden start med de tre friske gutter, Tore Jacobsen, Kenneth Darre og Peter Stenby, fra ”Den Trojanske Søhingst”. DSR-roerne var ikke dybt imponerede af den presse, de havde fået på roinfo indtil nu. Der havde jo ikke været så meget at skrive om, når man hver gang blev nummer sidst, men denne gang slår Jacobsen, Darre og Stenby til. Roinfo håber, at de tre gutter er tilfredse med pressedækningen af deres præstation. Næste mål må være at komme i medaljerækken.
I det indbyrdes opgør mellem Viking og Humlebæk blev det Viking, der vandt denne gang, og dermed kan Viking holde sommerferie med håneretten. Viking har to sejre mod Humlebæks ene ved årets tre første kaproninger.
Med afviklingen af Præstø Roregatta er forårsprogrammet slut. Næste gang langdistancekaproerne mødes er lørdag den 10. august 2019 i København, hvor Københavns Roklub arrangerer ”Port of Copenhagen”.
Roinfo skal i en senere artikel vende tilbage til den samlede stilling efter forårssæsonen. God ferie til alle.
[email protected]
Resultatlisten Præstø Roregatta 29. juni 2019 her
Pointstillingen 29. juni 2019 her
10 og 25 km over all Præstø her