En ekspert er en mand m/k, der inden afviklingen af en regatta kan sige nøjagtigt, hvordan det vil gå – og efter regattaen kan forklare nøjagtigt, hvorfor det ikke gik sådan - og med det in mente skal roinfo.dk prøve at fortælle lidt om, hvad der venter, når de danske langdistancekaproere mødes til finalen.
Ifølge reglerne fratrækkes dårligste placering, og der tildeles ti bonuspoint for at starte ved DM. Nedenfor finder du stillingen i de gennemgående klasser, når nuværende dårligste placering fratrækkes, men det er jo en tilsnigelse – dårligste placering kan jo også meget vel opnås i finaleløbet og/eller man kan blive udsat for havari, skader, diskvalifikation eller andre ulykker – og med alle disse forbehold skal vi så se på, hvordan det ser ud inden finalen.
10-kilometer åben mix 1. division. Viking vinder guld
Stillingen med dårligste placering fratrukket
1. Roklubben Viking 28 p
2. Hellerup Roklub 25 p
3. DSR ÅM 10 24 p
4. Københavns Roklub 23 p
Med mindre Roklubben Viking: Sværke, Hansen og Zangenberg virkelig dummer sig i København, bør de kunne ro en stensikker guldmedalje hjem.
Og så dukker der jo også andre stærke mandskaber op i København, der sagtens kan blande sig helt i toppen, og dermed skabe ravage i den ellers velkendte rækkefølge. Middelfart stiller med en firer med besætningen Jørgensen, Kloppenborg-Skrumsager, Lykke Jensen, Bendtsen og Hansen. Sidst Middelfart var til start i en firer var i Kolding, og her blev det til en førsteplads fire sekunder foran Hellerup. Så hold øje med Middelfart. Når de seje middelfartere ror, ligger de vægt på tredje stavelse i bynavnet.
Roklubben SAS stiller med to hold. SAS1: Nielsen, Madsen og Bøckhaus samt SAS2: Hellesøe, Kronborg og Olesen. ”SASerne” har grundformen fra Københavnskredsens ”Sved-på-panden-roning”, og hold fra SAS har før roet sig til en placering i medaljerækken, så det ville være dumt på forhånd at afskrive de rødklædte roere fra Sydhavnen.
Matematisk er der 120 muligheder for, hvordan de seks inriggere kan placere sig i forhold til hinanden. Hvis det kniber med at få ventetiden til at gå indtil finaledagen, kan du jo udregne, hvad samtlige kombinationer vil betyde for klassementsmedaljerne.
Tre coastalbåde fra DSR benytter lejligheden til at ro klubkaproning. Hvem der er favorit, skal Signaturen undlade at kloge sig på. Besætningerne er som nedenstående
Coastal 1: Eidesgaard, Laybourn, Tiban, Nielsen og Gudrunardottir
Coastal 2: Vosmaer, Maissonier, Sigurdardóttir, Ingland og Kofoed
Coastal 3: Schou, Petersen, Hartsteen, Schjerning og Scheufens
Coastalbåde deltager i 10-kilometer åben mix uden for konkurrence, og optjener ikke point i klassementet, men vinder dog medalje, hvis man placerer sig som nummer et, to eller tre i den samlede stilling inklusiv inriggere. Der uddeles under alle omstændigheder guld, sølv og bronze til de tre bedst placerede inriggere.
10-kilometer åben motionsmix 2. division. Fem hold til start
Fem hold til start denne gang, og det er på en eller anden måde en flok blandede bolsjer og ”sammenbragte børn”. Udgangspunktet er noget forskelligt, men alle hold har altså valgt at tilmelde sig 10-kilometer åben motionsmix 2. division.
Der er jysk deltagelse fra Kolding Roklub. Colmer, Espersen og Simonsen tager turen over det imponerende bygningsværk Storebæltsforbindelsen, og viser standeren i Københavns Havn. I Sønderborg vandt holdet guld, mens det på hjemmebanen i juni blev til en bronzemedalje.
Roklubben Vikings berlinske venskabsklub er på besøg og starter i to løb. Første hold med tysk islæt møder vi her i 10-kilometer åben motionsmix 2. division. Dorte Rasken, Poul Stange og Pia Jeppesen sørger for at klassen bliver international.
DSR ”Udkantsdanskerne” består af Camilla Skjødt, Jakob Alnor og Christian Rene Larsen. På papiret er det et skræmmende hold. Jakob Alnor er en kendt og erfaren langdistanceroer, der i år har deltaget i ”Sved-på-panden-roningerne”. Christian Rene Larsen var med på en DSR-firer, der vandt guld i Sønderborg og Camilla Skjødt var dansk mester i Kvindeklassen i 2012. Hvordan formen er kan ikke ses på tilmeldingen, men den må formodes at være ”ikke-særlig-god”, siden man har valgt 2. division.
Sidste hold til start i klassen er Præstø Roklub ”Larus”: Bille, Bramsen og Poulsen. Præstø er ved de fire foregående regattaer i år startet i 25-kilometer åben mix, men har altså denne gang valgt den kortere distance.
Kvindeklassen
Stillingen med dårligste placering fratrukket
1. DSR ”W10” 30 p
2. KR ”Smilet” 28 p
3. KVIK II 24 p
4. DSR ”Havfruerne” 22 p
DSR ”W10”: Nors Tardrup, Kromann-Andersen og Bruun Nielsen bør kunne gennemføre ”Port of Copenhagen” og således sikre sig det danske mesterskab. Københavns Roklub ”Smilet”: Klein, Kjærulf Andersen og Skousen ligger særdeles pænt i svinget til en sølvmedalje, og endelig ser det ud til, at KVIK II: Nyengaard, Jakobsen og Jacobsen vinder bronze. Men det behøver absolut ikke at være i den rækkefølge holdene placerer sig i ”Port of Copenhagen”. Det er før set ved finalestævner, at hold, der har sikret sig førstepladsen, ikke er helt så fokuserede og dermed ikke ror helt op til vanlig standard. Det bliver man prompte straffet for. ”Smilet” har besejret ”W10” i Kolding og i Nakskov var det københavnske smil kun sølle fem sekunder efter ”W10”. En ting er sikkert: Kjærulf Andersen, Klein og Skousen er klar og slår skånselsløst til, hvis ikke studenterpigerne lever op til deres bedste.
DSR ”Havfruerne”: Fuglsang, Albrechtsen og Lützen Søltoft skal nok håbe på et mindre mirakel, hvis de skal have medalje i klassementet – men det er set før i en finale. I 2013 skulle Aarhus-Rønne i 25-kilometer åben mix vinde med mindst fire placeringer over DSR, for at erobre den samlede bronzemedalje – og det var så netop, hvad der skete. Så intet er afgjort, før dommerne har givet det sidste trut i hornet, og regattaprogrammet er blevet fravristet et resultat.
Yderligere tre hold er til start i kvindeklassen. Humlebæk ”Lady Bees” har Susanne Midtgaard tilbage på holdet, efter at Susanne i Nakskov var afløst af Anni Renner Mortensen. Øvrige roere på Humlebæks kvindehold er Jette Tramm og Pia Rasmussen.
Roforeningen KVIK ”kvikamigas” har besætningen Line Andersen, Tine Aabye og Dorte Lassen. Lykkes det KVIK II at ro en bronzemedalje hjem i klassementet, skal også Tine Aabye og Dorte Lassen med på podiet, da de tidligere i år har givet deres bidrag til KVIKs flotte placering.
Københavns Roklub ”Gondolen”: Krarup, Holck og Martensen roede i Nakskov årets bedste løb, og måske er det på hjemmebanen, at sølvvinderne fra 2014 slår til og sikrer sig en podieplads?
25-kilometer åben mix. Mere guld til Viking
Stillingen med dårligste placering fratrukket
1. Viking 30 p
2. KR 2 26 p
3. Rønne/Aarhus/DSR 25 p
Med maksimumpoint inden sidste runde er Viking: Sværke, Zangenberg og Hansen en suveræn vinder af 25-kilomter åben mix 2015. Der er grund til at invitere til jubelfest på Havnevej i Faxe Ladeplads. Det er en enestående præstation at vinde både 10- og 25-kilometer åben mix. Jo, Vikings trekløver har vist styrken, og man kan kun lykønske sydsjællænderne med det fænomenale resultat.
Klassen får også international deltagelse i form af Roklubben Vikings venskabsklub fra Berlin. Antje Zellmer, Rita Garlipp og Dirk Zellmer er klar til at få en oplevelse i København. Herzlich willkommen im Hafen von Kopenhagen. Viel Spass - und viel Glück.
Mænd 25-kilometer. Guldduel mellem DSR og Kalundborg
Stillingen med dårligste placering fratrukket
1. DSR ”M1” 29 p
2. Kalundborg 29 p
3. Hellerup 25 p
4. Humlebæk Roklub 22 p
5. DSR ”M2” 21 p
I mændenes klasse er spændingen hvidglødende. Det bliver til et vaskeægte finaleløb mellem DSR ”M1”: Møller Andersen, Geertsen og Søby Pedersen samt Kalundborg: Hansen, Christensen Bang og Modin. De to hold vil blive startet med DSR som sidst og Kalundborg som næstsidst, så begge hold vil have god mulighed for at følge hinanden undervejs på ruten, hvor der er mange gode fikspunkter, hvor man kan måle tid. Det bliver dagsformen, der afgør mesterskabet og Signaturen vil under ingen omstændigheder udpege en favorit. Må det bedste hold vinde.
Hellerup: Gammeltoft, Traberg og Weise ligger godt til en samlet tredjeplads og bør kunne ro bronzemedaljen hjem til Hellerup.
Et andet hold, der også vil holde øje med uret, er DSR ”M2”: Christensen, Schmidt Hansen og Kjærgaard Jensen. I Nakskov gav studenterroerne frivilligt konkurrenterne et forspring på 46 sekunder ved at komme for sent til start, det sker ikke denne gang.
DSR ”Totterne”: Pierrel Mikkelsen, Stentoft og Ralfkiær roede i Nakskov årsbedste og skal forsøge at leve op til denne fine præstation i København.
Udfordringer for arrangøren og styrmændene
Port of Copenhagen arrangeres af Københavns Roklub med Kenny Andersen som regattaleder. Der er rigeligt at se til for at få alt til at gå op i en højere enhed. Forarbejdet er gjort, og der ligger et detaljeret program og beskrivelse af ruter mv. på Københavns Roklubs hjemmeside.
[email protected]