79 roere fordelt på 25 hold var tilmeldt årets første langdistancekaproning i Nakskov, da tilmeldingsfristen udløb. I forhold til sidste år, hvor første afdeling blev roet i Randers, er det en tilbagegang på cirka tyve procent i deltagerantallet. I Randers deltog 99 roere på 31 hold. Den recession, der de sidste par år har ramt deltagerantallet ved langdistancekaproningerne, fortsætter altså. Samtidigt sætter Københavnskredsens ”Sved-på-panden-roning” (SPP-roning) den ene deltagerrekord efter den anden. Det er selvfølgelig dejligt for Københavnskredsen, men det kan vel ikke udelukkes, at SPP-roningen koster deltagere i langdistanceturneringen. SPP-roningen er en nem og bekvem måde at få afprøvet sig selv på og få slukket ”konkurrence-tørsten”, mens man - hvis man vil deltage i Langdistanceturneringen - skal rejse land og rige rundt og have besværet med at transportere både og mandskab rundt.
Så måske er tiden inde til at nytænke hele Langdistanceturneringen og lave radikale ændringer, inden turneringen ender som et kuriosum, der hører hjemme på et frilandsmuseum. Luk de faste fem afdelinger og indfør regionale semifinaler landet over efter samme koncept som SPP-roningen og/eller lad folk selv bestemme rute/tid og benyt så GPS-teknologien til at få en tid, som kan indrapporteres fem – seks gange om året. Lad så de bedste fra denne turnering – og alle andre, der har lyst – ro en stor finale sidst på sæsonen, hvor man så kan kåre danmarksmestrene og turneringsvinderne. Lidt drastisk måske, men et eller andet bør der snart ske. Roinfo er ikke blind for, at Langdistancekaproningsudvalget har taget flere initiativer til at skaffe flere deltagere, men det er noget op ad bakke for det hårdtarbejdende udvalg, og man kan kun håbe, at udviklingen snart vender. Hvor er for eksempel Københavns Roklub, Hellerup og Kalundborg - og så er der kun to hold fra Vestdanmark, der tager turen over ”vandet” for at være med i Nakskov.
25 hold i Nakskov er ikke ret mange, men til gengæld kan man glæde sig over, at de 25 hold fordeler sig smukt i de fem klasser med fem deltagere i hver.
Det bliver en duel mellem naboklubberne Roforeningen KVIK og DSR. DSR stiller med fire hold og KVIK med et enkelt.
DSR er forsvarende mestre og på båden sidder fra sidste år Nicolai Møller Andersen og Rasmus Solbjerg Stie Christensen. Holdet er i år blevet forstærket med Kasper Jørgensen og jo, det er den Kasper Jørgensen, der indtil OL roede på Danmarks letvægtsfirer – alias ”Guldfireren”. Kasper har efter opløsningen af letvægtsfireren valgt at tage et år med langdistancekaproning, og har derfor skiftet klub fra Roskilde til DSR. Det er et frygtindgydende hold, der kalder sig ”Den gode, den onde og den grusomme pensionist” og holdet må påtage sig favoritværdigheden.
Bemandingen på DSR 150 ser således ud: Henrik Mortensen, Jesper Christensen og Jan Pierrel Mikkelsen. Jesper Christensen fik sidste år både guld og sølv i mændenes klasse, mens Jan Pierrel Mikkelsen ”nøjedes” med en sølvmedalje.
”Flying Enterprise” – DSR består af Jakob Skov, Jesper Schmidt Hansen og en endnu ukendt tredje mand. Også Jesper Schmidt Hansen kunne sidste år hjemføre en sølvmedalje i mændenes klassement.
Sidste DSR-hold er ”Hot Shots”. Årer og ror betjenes af Kaspar Guldbæk, Niels Elgaard Larsen og Søren Hansen. I 2016-sæsonen roede holdet sig til bronze i DM-finalen og samlet blev det til en fjerdeplads.
De fire DSR-hold udfordres af Roforeningen KVIK: Ivar Kjar, Simon Bjærre og Christian Schack Pedersen. KVIK-holdet har en samlet bronzemedalje fra 2016 at forsvare eller forbedre.
Første start i mændenes klasse over 25 kilometer går klokken 13.30.
Som hos mændene bliver det en kamp mellem DSR og KVIK. KVIK stiller med rutinerede og stærke kræfter i form af Aabye, Lindebjerg og Jakobsen. Kvikkerne roede sig sidste år til en samlet bronzemedalje, og roinfos udsendte medarbejder til Københavnskredsens SPP-roning, Mette Bacher, rapporterer, at holdet er i topform inden det går løs i Nakskov.
KVIK har endnu et hold til start i Nakskov nemlig ”KVIKamigas”: Andersen, Becker og Lassen. Også her er tale om rutinerede roere, der i 2016 sluttede som nummer fire i klassementet.
DSR ”Bølgemaskinen”: Lützen Søltoft, Don Robbins og Nors Tardrup er forsvarende mestre og gjorde sidste år rent bord – fem starter, fem sejre, så her er tale om et ubesejret hold, som favoritværdigheden klæber til.
”Skumtoppe” DSR: Mette Nyrup, Stine Rosbjerg og Cecilie Albrechtsen er et miks af rutinerede og erfarne langdistancekaproere, med et ny islæt på holdet. Cecilie Albrechtsen sluttede sidste år på en samlet sjetteplads i kvindeklassen, mens Stine Rosbjerg er forsvarende danmarksmester. Mette Nyrup er så vidt roinfo ved debutant.
Sidste DSR-hold ”udenfornummer” er et særdeles spændende hold bestående af Ditte-Marie Cozens, Louise Ruby og Tanja Igland. Cozens og Ruby overraskede sidste år ved at vinde sølv i Humlebæk, så hold øje med ”udenfornummer”, der nok slutter ”indenformedaljerækken”.
Første start i kvindeklassen går kl. 11.00.
Fem hold til start. KVIK er repræsenteret af J-Team: Sørensen, Krusell og Hansen. Holdet har en samlet fjerdeplads fra 2016 med i bagagen, inden det går løs på Nakskov Fjord.
Roklubben Viking er sølvvindere fra 2016. I Nakskov er besætningen på den sjællandske båd: Dyhr, Zangenberg og Hansen.
Lige efter Viking starter sidste års turneringsvindere, Humlebæk: Probst, Tramm og Olsen. Humlebæk er ubesejret, siden holdet vendte tilbage til mixklassen i 2016 efter en udflugt til mændenes klasse i 2014. Der vil blive skuet frem mod Viking, men nok også bagud til den næste startende båd: Bornholmerne: Jensen, Olsen og Wegner fra Roklubben ARA. Bornholmerne er næsten altid god for en medalje – så til konkurrenterne er kun at sige: Pas på og husk du læste advarslen på roinfo.dk
Sidste hold til start i den lange mixklasse er ”Champagnegaloppen” fra DSR. Tanja Nors Tardrup, Samantha Don Robbins vil have fuld valuta for rejsepengene og starter både formiddag på 10-kilometerdistancen og om eftermiddagen på 25-kilometerdistancen. Allan Maagaard er sidste mand i studenterbåden.
KVIK J-team starter som første hold i 25 kilometer åben mix klokken 13.30.
Fyn er repræsenteret med et kombineret hold fra Middelfart og Nyborg. Holdets sponsor er Fynske Bank og starter derfor under navnet ”Skal du ha´ fynske Bank”. Rützau, Kloppenborg-Skrumsager, Seelk, Sørensen og Buchwaldt gjorde det godt og solidt i 2016 og kan fremvise en samlet bronzemedalje.
DSRs hold i 10 kilometer åben mix 1. division består af: Jørgensen, Adelbert Hansen, Grand Ast, Clausen Nørregaard og Glerup.
Humlebæk Roklub har to hold til start i denne klasse. Første hold på startlisten kalder sig ”Humlebæks turneringshold” og består af: Krogh, Tramm og Runge Poulsen. ”Humlebæk Masters” har besætningen: Rasmussen, Thomsen og Møller Klausen.
Imellem de to Humlebækhold starter sølvvinderne fra 2016, Viking: Zangenberg, Hansen og Bruun. Sidst Ib Bruun styrede for Viking var 28. juni 2014 i København.
Klokken 10.30 starter ”Skal du have Fynske Bank” som første hold i åben mix 10 kilometer. 1. division.
KVIK til start med to hold. KVIKternational med besætningen: Lauren Kavanagh, Oliver Townend og John Howorth og KVIK blondies: Vivian Karlsen, Anne Agerskov Schmidt og Gitte Østergaard.
Den arrangerende klub, Nakskov, har ligeledes to hold til start. Et af holdene er noget så sjældent som et vaskeægte ungdomshold. Nakskov Roklub URO består af tvillingerne William og Sebastian Wæver Christensen samt Sophia Lindegaard. Tvillingerne er på deres tredje sæson som roere, mens Sophia begyndte at ro i 2016. ”Det var Nakskov Roklubs formand Poul Erik Wulff-Høyer, der foreslog, at vi stillede op og vi synes det, lød spændende og vi vil også gerne prøve noget nyt, ” siger William, Sebastian og Sophia til roinfo.dk.
Nakskov Roklub. Roinfo.dk har besætningen Einar Hansen, Jonas Thygesen og Leif Thygesen. Einar Hansen er dansk mester i toer med styrmand i 1970 og 1972 for Nakskov Skibsværft Roklub. Jonas Thygesen har tidligere roet på Danmarks letvægtsotter, men har ikke siddet i en robåd siden oktober 2015, hvor det blev til en 27. plads i Copenhagen Harbour Race. Sidste mand i båden er Signaturen. Og så er holdet sponseret af nærværende organ for højere oplysning om rosport.
Kaproningens jyske islæt er det kombinerede hold fra Aarhus og Horsens. Linda Kærgaard Nielsen, Horsens, vandt et par medaljer i 10 kilometer åben motionsmix 2. division i 2016. Charlotte Lykke Larsen og Niels Iversen er fra Aarhus.
Den særdeles erfarne langdistancekaproer, Niels Iversen, kan tilføre det jyske hold fif og kneb, der kan udløse en podieplads.
Første start i to/fireåres inrigger åben motionsmix 2. division går kl. 10.46.
Velkommen til Nakskov
Nakskov Roklub plejer at have styr på organisationen. Baner lægges først i sidste øjeblik for at tage hensyn til vind og vejr, men som udgangspunkt håber man at kunne sende 25-kilometerholdene rundt på trekantsbanen i Nakskov Fjord. Det er en rute, der også stiller krav til styrmanden, så i Nakskov bydes – hvis vejr og vind vil – på en vaskeægte langdistancekaproning, hvor navigation også er en del af gamet. Læs mere om Lollands Havørn her.
[email protected]