I Nakskov er der kulturfestival fra den 1. til den 9. august 2015. Hovedsæde og omdrejningspunkt for de mange aktiviteter vil være den gamle toldbod på Nakskov Havn, og visse steder står Nakskov Roklubs langdistancekaproning ”Lollands Havørn” omtalt i programmet som en del af kulturfestivallen. Så kære langdistancekaproere: ”Lollands Havørn” bliver en kulturel begivenhed, måske ligefrem et værk. Hvem ved? Skulle man uheldigvis komme hjem fra Nakskov uden medalje, kan man da altid fortælle børnebørnene og andre, at man har været med i en kulturbegivenhed – og været med til at skabe et enestående værk. Roinfo.dk garanterer ægtheden, og at der intet sted i hele verden vil finde en begivenhed sted nøjagtig magen til det, der sker lørdag den 8. august 2015 på Nakskov Fjord. At ”Lollands Havørn” er kultur, vil Signaturen prøve at tage hensyn til i denne optaktsartikel ved at drage paralleller til andre kulturelle begivenheder/værker.
Men ellers er det, der springer i øjnene, når man ser ned over de 27 tilmeldte hold, at ikke et eneste jysk eller fynsk hold er til start i Nakskov - og det selvom, der blev tilbudt gratis færgefart fra Spodsbjerg til Tårs. Det er - så vidt Signaturen husker - ny negativ rekord. Aldrig før i moderne tid har der været en langdistancekaproning øst for Storebælt helt uden vestdansk deltagelse. At kalde det en græsk tragedie, er måske lige i overkanten, men tankerne ledes uvilkårligt hen på Frederich Chopins Étude Opus 10 No. 3 ”Tristesse”. I romantikken (kulturstrømning i Europa 1805 – 1870) kunne mennesket genfinde sine følelser i naturen. Romantikken er tilbage. Signaturen har på det seneste oplevet, at sangsvanernes smukke sang på Nakskov Fjord har været lidt mere trist at høre på. Det er, som svanerne har lagt deres sang om i mol. Det er der en god forklaring på: Det har simpelthen været ”Svanesangen” for jysk deltagelse i Nakskov.
Man må ikke håbe, at det er en udvikling, der fortsætter og breder sig med omvendte fortegn, så de østdanske hold ikke deltager, når der roes i Jylland. Tager man kaproningen i Sønderborg, og fratrækker de østdanske hold, er der kun 10 ud af 36 hold tilbage. I Kolding ville de tilsvarende tal være 9 ud af 30. Det kan godt være, at ”Jyden han æ stærk å sej”, men han er i hvert fald ikke ”en rejselysten flåde”. Næh, han er ankret godt og grundigt op ved Jyllands bro! Yngre læsere, der har svært ved at forstå Signaturens metaforer, kan eventuelt Google ”Jyden han æ stærk å sej”. (St.St, Blicher 1846) og ”Som en rejselysten Flåde” (Helge Rode 1920).
Nå, lidt jysk deltagelse bliver der trods alt i Nakskov: Aarhus Roklubs næstformand deltager, men forklædt som medlem af Nakskov Roklub (mere herom senere) og endelig er begge dommere fra Jylland.
Kultur kan være mange ting. Vi starter i den lidt lettere genre. I 10-kilometer åben mix 1. division bliver ”Lollands Havørn” ”Far til Fire”.
Fire hold er nemlig til start i 10-kilometer åben mix 1. division, to toere og to firere. Med 10-kilometerløbene tilbage som regattaens første løb, må Viking: Zangenberg, Sværke og Hansen påtage sig favoritrollen. Viking er – traditionen tro – tilmeldt både 10- og 25-kilometerdistancen, så de får fuld valuta for rejsepengene.
Men der bliver hård kamp om placeringerne. Københavns Roklub, ”Havnens Helte”: Andersen, Bech Mikkelsen, Schmidt, Hvedstrup Jensen og Erikstrup har to gange i denne sæson vundet over DSR ”ÅM 10”: Elgaard Larsen, Støyberg, Frydendahl, Adelbert Hansen og Jørgensen. Mon ikke ”Havnens Helte” - som gutterne i filmen ”Kellys helte” fra 1970 - går efter det ædle metal.
Så jo, denne klasse er en spændingsroman. Et hold trækker ”Sorte Per” og kommer hjem uden medalje. Hvem?
10-kilometer åben motionsmix 2. division er en duet mellem Københavns Roklub ”Rapido”: Baumann, Soelberg og Kristensen og ”Nakskov Roklub”: Hansen, Iversen og Thygesen. Her er der ingen tvivl om rollefordelingen. ”Rapido” spiller - efter sølv i Sønderborg og Præstø - førsteviolin. Der venter københavnerne en guldmedalje i Nakskov.
Kvindeklassen er i år det rene skønmaleri - i positiv betydning. Seks deltagende hold fra fire forskellige klubber. Jo, kvindeklassen har efter nogle magre år virkelig udviklet sig efter alle kunstens regler – det er amazonepower, når det er bedst.
Humlebæk ”Lady Bees” skifter Susanne Midtgaard ud med Anni Renner Mortensen, som vistnok har lollandske rødder, og på den måde vender Anni hjem for en kort bemærkning. Øvrige roere i båden er Jette Tramm og Pia Rasmussen.
Roforeningen KVIK er til start med Jacobsen, Aabye og Lassen. KVIK roede sig i Præstø til en femteplads, men var dog kun fem sekunder fra fjerdepladsen og i øvrigt sølle 12 sekunder fra en bronzeplads. Måske er det i Nakskov, at KVIK får marginalerne på deres side?
Og så er vi ellers fremme ved de hold, der må formodes at fordele medaljerne blandt sig. DSR ”W10”: Nors Tardrup, Kromann Andersen og Bruun Nielsen ligger lunt i svinget, og vil nok gøre deres til, at man kan hjemføre sæsonens tredje sejr – men det kræver en koncentreret indsats. Klassens øvrige to tophold Københavns Roklub ”Smilet”: Klein, Kjærulff Andersen og Skousen samt DSR ”Havfruerne”: Fuglsang, Albrechtsen og Lützen Søltoft er klar til at slå til, hvis DSR ”W10” ikke yder maksimalt. Skulle nogen finde på at skrive romanen ”Kvindeklassen 2015”, ville det blive en ren gyser. Hvem der vinder guld, sølv og bronze, får vi først at vide i sidste kapitel.
I 25-kilometer åben mix finder vi blandt andet ”Olsenbanden” Aarhus/Rønne/DSR: Olsen, Thorsen og Petersen. Hvad jyderne ikke gider, orker ”Olsenbanden”. De tager den lange tur fra Bornholm til Nakskov for at deltage i ”Lollands Havørn” – Skide godt Geert! I Præstø vandt ”Olsenbanden” bronze, og på en god dag venter endnu en medalje i Nakskov.
Københavns Roklub: Kristensen, Minuva og Simonsen bør også kunne blande sig i medaljestriden. Det er ”en for alle og alle for en” hos de tre musketerer.
Skjold er i vanlig opstilling: Larsen, Krusell og Jensen, og endelig har DSR ”ÅM13” skiftet Flemming Jensen og Niels Eldgaard Larsen ud med Tanja Nors Tardrup og Henrik Mortensen. Et DSR-hold skal altid tages alvorligt, og i Kolding vandt holdet bronze, så hold godt øje med studenterroerne.
Med syv tilmeldinger er mændenes klasse den bedst besøgte ved ”Lollands Havørn”. Og som i kvindeklassen har det hele udviklet sig til en gyser. Kalundborg: Christensen Bang, Hansen og Modin har efter nederlaget i Præstø til DSR ”M1”: Møller Andersen, Geertsen og Søby Pedersen kniven for struben. Et nyt nederlag vil udløse det, som man melodramatisk kan udtrykke som ”Kongens Fald” (udtrykket tyvstjålet fra Johannes V. Jensens roman fra 1933 af samme navn). Hvis ikke Kalundborg leverer varen, vil de blive detroniseret, og DSR vil hjemføre det danske mesterskab 2015.
Humlebæk Roklub skifter Christian Probst ud med Ryan Rosenberg, men ellers er det de vanlige roere Per Olsen og Jens Jørgen Tramm, der udgør Humlebæks slagkraftige hold.
DSR har endnu to hold til start. ”M2” i vanlig opstilling med Christensen, Schmidt Hansen og Kjærgaard Jensen. Holdet har udvist stabilitet, og er indtil nu blevet nummer fire tre gange. En lidt utaknemlig plads lige uden for medaljerækken. Måske bliver det i Nakskov, at ”M2” kan hjemtage metal.
Sidste hold til start er KVIK V: Christian Schack Pedersen, Jens Kofoed og Jesper Hansen. Det er den tredje KVIK-konstellation i mændenes klasse, som vi ser i denne sæson – dog er Jesper Hansen gennemgående roer. Man kan håbe, at KVIK i 2016 finder ud af at blande kortene, så man kan deltage i klassementet. Det ville nok være sjovere for både KVIK-roerne og for de øvrige hold i klassen, men under alle omstændigheder er det dejligt at se Nordens ældste idrætsforening på startlisten.
Til slut et par ord om ruterne og vejret i Nakskov. Der er som sædvanlig lagt op til et par spændende ruter på Nakskov Fjord, hvor især trekantsbanen på 25-kilometerdistancen stiller krav – også til styrmanden. Men deltagere, der før har været med i Nakskov, vil nok huske, at ”Lollands Havørn” flere gange er blevet ramt af blæst af næsten skulpturel karakter. Og som vejret arter sig lige nu, kan man jo kun gøre som i endnu et Kim Larsen hit: ”Vi beder bare guderne om godt vejr”. Stærk blæst kan nødvendiggøre en omlægning af ruterne, der i øvrigt kan studeres på: http://www.nakskovroklub.dk/havoslashrn.html, hvor man også finder yderligere oplysning om arrangementet.
Vi håber, at vinden den dag vil holde en velfortjent fridag, og vil være reduceret til Henrik Starckes skulptur fra 1960 ”De fire Vinde”, som kan ses ved Københavns Lufthavn. Samtidigt med at der roes, er der kulturarrangement i Toldboden på havnen i Nakskov, hvor ni forfattere fortæller om: ”Hvad finder forfattere, når de rejser ind i udkanten?” Spændende nok - men deltagerne i ”Lollands Havørn” er nok mere interesseret i ”Hvad finder vi, når vi ror ud over udkanten – helt ud på Nakskov Fjord”. En medalje eller en kulturel oplevelse? Måske begge dele?
[email protected]