men tyndt med tilmeldinger i de øvrige klasser
Sidste: 25 km åben mix og herrer-klassen slås sammen
Af Leif Thygesen
Når langdistancekaproerne tager hul på 2019-sæsonen i Sønderborg lørdag den 25. maj 2019 med Alssunds Røde Løver, er det 10 kilometer åben motionsmix 2. division, der står for fornyelsen. SDU (der formodentlig står for Syddansk Universitet) er tilmeldt med tre toere, men som anmeldelsesklub står Sønderborg, og da Sønderborg har yderligere en toer og en firer tilmeldt, kan Sønderborg Roklub mønstre ikke mindre end sytten tilmeldte i 10-km åben motionsmix 2. division. Det er imponerende, og dermed bliver den arrangerende klub den klub, der stiller med det største antal startende roere ved Alssunds Røde Løver.
Sønderborg Roklub har gjort en aktiv indsats for at få de lokale klubber til at deltage, idet man har holdt introduktionsseminar til langdistancekaproning for egne og naboklubbernes medlemmer. Initiativet har givet gevinst, og Sønderborg Roklubs regatta kan mønstre hele seksten hold i klassen for nye roere, 10 kilometer åben motionsmix 2.division.
Sønderborgs kaproning præsenterer 90 roere på 28 hold. I 2018 var de tilsvarende tal ved sæsonstart i Randers 73 roere på 23 hold. Der er altså tale om en fremgang på lidt over 23 procent. Det lover jo godt for den kommende sæson, men kræver tilsvarende lokal opbakning ved de kommende regattaer, hvis dampen skal holdes oppe.
I Sønderborg er programmet fastsat, så mændenes klasse over 25 kilometer, 25 km åben mix og 10 kilometer åben motionsmix 2. division roes formiddag, mens 10 kilometer åben mix 1. division og kvindernes klasse roes om eftermiddagen. Det giver næsten ”langdistancefestival” om formiddagen med 21 startende både, men til gengæld starter kun syv både i eftermiddagens løb.
25 kilometer åben mix. Duel mellem Humlebæk og Viking
Kun to både tilmeldt i 25 kilometer åben mix. Til start er de regerende turneringsvindere fra 2018, Humlebæk Roklub, med mandskabet Probst, Tramm og Rosenberg.
Mestrene fra Humlebæk udfordres af sidste års bronzevindere fra Roklubben Viking: Zangenberg, Dyhr og Hansen.
Der er lagt op til en åben duel med Humlebæk som favoritter, men Viking har denne gang denne fordel, at de ikke forinden har roet 10 km åben mix, og det kan måske betyde, at Viking for alvor vil udfordre de sejrsvante nordsjællændere, der sidste år besejrede Viking i alle fem afdelinger.
Sidste: Efter tilmeldingsfristens udløb har Viking og Humlebæk talt sammen og besluttet, at begge hold rykker over i mændenes klasse, fortæller Christian Probst til roinfo. Det betyder, at der ikke roes 25 kilometer åben mix i Sønderborg, men til gengæld bliver der fem startende hold i mændenes klasse. Humlebæk forventer at blive i herreklassen resten af sæsonen, så mon ikke også Viking vil søge konkurrence her?
Det der springer mest i øjnene, når man ser tilmeldingerne i mændenes eliteklasse, er en tilmelding, der mangler. Kalundborgs danske mestre 2018 er ikke tilmeldt i Sønderborg. Men Kalundborg sprang også sidste år første afdeling over for derefter at vende stærkt tilbage og samle de nødvendige point til mesterskabet i de sidste fire afdelinger. Kalundborg oplyser til roinfo, at man ikke har fået tingene til at hænge sammen, og derfor ikke er til start i Sønderborg, men kalundborgenserne forventer at være klar til de næste fire langdistancekaproninger.
I Kalundborgs fravær er der lagt op til ”nabokrig” mellem KVIK og DSR. KVIK er repræsenteret af Bjærre, Kloster og Schack Pedersen. Bjærre og Schack Pedersen vandt sidste år bronze i DM-klassen. Ny mand på holdet er Kloster.
DSR har to hold til start - ”Den Trojanske Søhingst”: Stenby, Darre og Jacobsen samt ”De Seje Regnedrenge”: Møller Andersen, Glerup og Fabricius Clausen. Hos ”Den Trojanske Søhingst” er Stenby det erfarne islæt. ”De Seje Regnedrenge” ser på papiret ud som det mest erfarne hold og vil formodentlig få lov til at ro i den legendariske båd ”Hu”. Nicolai Møller Andersen er dansk mester fra 2017. Rune Glerup og Frederik Fabricius Clausen er begge vicemestre fra 2018. Et spændende opgør venter, men hvor ville det dog pynte på klassen med nogle flere hold.
Sidste: Som nævnt ovenstående har Viking og Humlebæk besluttet at flytte klasse, så der roes ikke 25 km åben mix, men til gengæld vil der være fem startende hold i mændenes klasse. Både Viking og Humlebæk fortjener respekt for deres beslutning, som så afgjort er med til at redde herreklassen rent sportsligt. Og så bør herreholdene i øvrigt tage både Viking og Humlebæk alvorligt. Begge hold har bevist, at man er i stand til ”at flytte båden”, og det er ikke givet, at det er de oprindelige mixhold, der vil slutte sidst i feltet.
Det er i 10 kilometer åben motionsmix 2. division, der er fest. De lokale klubber viser stor opbakning, og Sønderborg selv kan mønstre fem hold. Herudover deltager en enkelt tysk klub, så klassen bliver international.
SDU, der har sin roning forankret i Sønderborg Roklub, stiller med tre toere. Team 1: Theilholm, Raju og Lamp. Team 2: Gaertner, Wessling og Commerou samt Team 3: Larsen, Suttkus og Olesen. Der er lagt op til et forrygende internt opgør om håneretten, og hvem ved, måske kan universitetsroerne blande sig helt i toppen?
Sønderborg Roklub har yderligere to hold med en toer og en firer. ”Ung 1” ror toer med mandskabet Nyegaard Jensen, Sørensen og Ingildsen, mens besætningen i fireren er Engholm Jensen, Nissen-Bonefeld, Hamberg, Nymarsk og Outzen.
Katja Behm fra Elmshorner Ruderclub von 1909 e.V. sørger for, at Alssunds Røde Løver kan kalde sig en international regatta. Katja Behm ror sammen med Hirschauer og Andersen fra Nordslesvigsk Roklub.
Gråsten Roklub er også at finde på startlisten. Mandskabet i Gråstens toer er: Musat, Poddubnyi og fuldbefarne Mona Larsen.
Vejle og Horsens stiller med et kombineret hold, hvor navnene klinger velkendte: Kærgaard Nielsen, Foldager og Bech Jensen. Et mandskab der sagtens kan blande sig i toppen.
Til start er også et rent Vejle-hold bestående af Busk Mikkelsen, Lønsmann og Wael Møller. Også her er der erfaring med ombord, når det går løs på Alssund.
Horsens vil ikke stå tilbage for Vejle, så også Horsens kan mønstre et rent Horsens-hold med besætningen Hakala, Jacobsen og coastalspecialisten Runge Andersen.
Randers Roklub stiller ligeledes med velrenommerede roere på deres hold: Andersen, Christensen og Hovøre. Randrusianerne tager turen på cirka 225 kilometer fra Randers til Sønderborg, og sørger for at kronjyderne også er at finde på startlisten.
Middelfart Roklub stiller med Rützov, Grønnehave Mogensen og Rauer Hansen. I 2018 vandt middelfarterne første afdeling i Randers. Kan Middelfart gentage den fornemme start fra sidste år?
Aarhus Roklub har samlet en firer: Storm, Lykke Larsen, Hennings, Iversen og Madsen. Kaptajn Iversen skal nok sørge for, at den aarhusianske båd gennemfører med maksimal fart, og så er det spørgsmålet, hvad det kan indbringe.
Endelig er Rønne Roklub tilmeldt med Olsen, Thorsen og Vest Hansen. Bornholmerne har et utal af medaljer med i bagagen. I gamle dage roede holdet med i både 10 km åben motionsmix 1. division og 25 kilometer åben mix og som regel med metal i begge klasser. Mon ikke medaljesamlingen udbygges i Sønderborg, når overskriften er 2. division? I øvrigt har Rønne en lidt pudsig rekord. Sidste år startede Rønne med ovenstående hold i Randers i 25 kilometer åben mix, men stoppede undervejs på grund af uvejr. Rønne deltog ikke i andre regattaer i 2018, og er således det eneste hold, der har gennemført en hel sæson med nul point.
Og så er der et hold, der mangler på startlisten: Nakskov Roklub. Roinfo.dk. Holdet klarede sig pænt ved alle regattaer i 2018, og havde også planer om at deltage i løjerne igen i år, men Signaturen har gennemgået en knæoperation, der foreløbig har sat holdet ud af spil.
10 km åben mix 1. division. Fem hold til start I 10 km åben mix er det fem velkendte hold, der har sat hinanden stævne i Sønderborg. Københavns Roklubs ”Tre musketerer”: Minuva, Kristensen og Kristensen er taget på tur for at hygge sig på Alssund. Københavnerne har roet et utal af kaproninger og har det altid sjovt både internt på holdet og sammen med konkurrenterne. ”Danehof” Nyborg: Seelk, Irring og Sørensen vandt i 2018 sølv i denne klasse, og mon ikke fynboerne gør alt for at forsvare eller om muligt forbedre denne placering i 2019? Navnet ”Danehof” bliver også navnet på Nyborgs langdistancekaproning i 2019, hvor Nyborg debuterer som langdistancekaproningsarrangør. Ifølge Wikipedia var Danehof en rigsforsamling af "rigets bedste mænd", en art middelalderens parlament, som spillede en vis rolle mellem 1250 og 1413. Danehoffet rådgav kongen, beskæftigede sig med lovarbejde og var rigets højeste domstol. |
Middelfart roede i 2018 i firer i denne klasse, men i år starter man i toer med besætningen: Kloppenborg-Skrumsager, Rützov og Bøgh Pedersen.
Humlebæk: Tramm, Tramm og Renner Mortensen blev i 2018 samlet nummer fire. Mon ikke nordsjællænderne har planer om at kæmpe for en podieplads i år?
Endelig er de regerende mestre i klassen, Roklubben Viking, naturligvis også til start. Igen i år starter Viking både på 10 og 25 kilometer distancen, og inden det går løs med 10-kilometerdistancen har Zangenberg, Dyhr og Hansen roet 25 kilometer. Det har før betydet, at Viking ikke har været helt så suveræne, som hvis 10-kilometerløbet lå først. Men på trods af det må Viking påtage sig favoritværdigheden.
Sidste år var der tronskifte i kvindeklassen. Efter flere års DSR-dominans lykkedes det KVIK at vinde mesterskabet i kvindeklassen. Aabye, Jakobsen og Lindebjerg er igen i 2019 et godt bud på et mesterskabshold. De udfordres af DSR ”Tøser på Tur”: Koefoed Harborg, Lindegaard og Jørgensen. Desværre er der kun disse to hold til start. DSR har de foregående år stillet med flere kvindehold, og har således gjort noget for bredden i klassen. Men måske er det denne ”klubkaproning” rundt om i landet, som studenterne er blevet trætte af? Hvorfor rejse flere hundrede kilometer, når konkurrenterne er naboen og klubkammeraterne? Eller er det, fordi coastal-roningen har ”snuppet” DSR-pigerne, der normalt ror langdistancekaproning? Ærgerligt er det i hvert fald, at kvindeklassen kun kan mønstre to hold. Så piger i DSR og alle andre danske roklubber: Var det ikke noget at være med til at kæmpe om mindst en DM-bronzemedalje? Kom nu! Vi savner jer virkelig!
[email protected]