Nakskov Roklub er en erfaren regattaarrangør, og det fornægter sig ikke. Da DM-finalen i langdistancekaproning blev afviklet kørte tingene som på kuglelejer og alt fungerede. Servicen var som sædvanligt i top med hjælp til at håndtere bådene. Der var venlig og smilende betjening i ”biksen”, solen skinnede og pladsen foran Nakskov Roklub summede af forventning. Lægger man hertil, at der næsten ingen vind var, får man til resultat, at der var perfekte rammer til afvikling af langdistance DM-finalen. Jo, Nakskov Fjord blev om muligt endnu smukkere, men det havde deltagerne nok ikke rigtig tid til at beundre, som Borgmester Holger Schou Rasmussen (A), Lolland Kommune bemærkede tørt i sin velkomsttale. Deltagerne kvitterede for de gode forhold med at give hinanden kamp til stregen og flere spændende løb.
Nogen savnede en efterfølgende fest. Surt show var det for Nakskov Skibsværft Roklub, der slet ikke fik mulighed for at vise, at de også mestrer kunsten at være gæstfrie og få en regatta til at fungere. For få tilmeldinger ved coastalløbene førte til en aflysning af coastaldelen af Lollands Havørn, og det var ærgerligt for alle, men mest for Nakskov Skibsværft Roklub, der havde glædet sig. Her var der inviteret til rofest, men desværre var der alt for få, der ville være med til at feste.
Sportsligt bød regattaen kun på en enkelt overraskelse i 10 kilometer åben motionsmix 2. division, hvor den arrangerende klub vandt guld foran favoritterne fra Viking og Berlin. I de øvrige klasser kørte forhåndsfavoritterne - uden slinger i kursen - de nødvendige point ind på kontoen til den samlede sejr.
Senior mænd 25 kilometer. Kalundborg gjorde arbejdet færdigt
Uanset vejret er der ingen, der kan flytte båd som Kalundborg: Alexander Hansen, Bjarke Christensen Bang og Kåre Mattesen. Som en velsmurt maskine starter båden, og et par timer efter passeres målstregen, det ser legende let ud og det er vel i virkeligheden kunsten, at få noget svært til at se let ud. Kalundborg startede tredjesidst, men overhalede undervejs fire både og gled i ensom majestæt over mållinjen tiljublet af familien. Den kalundborgensiskse trio har efterhånden roet sammen i elleve år, og alt spiller i båden, fysikken er på plads og teknik og samarbejde fungerer. Det var et særdeles velfortjent dansk mesterskab Kalundborg kan tage med fra Nakskov.
Humlebæk: Jens Jørgen Tramm, Claus Jensen og Christian Probst samt Roklubben Viking: Jørgen Zangenberg, Uffe Dyhr og Rene Hansen fortjener stor ros for at ”redde” mændenes klasse ved langdistancekaproningerne. De to hold hører vel retteligen hjemme i 25 kilometer åben mix, men valgte frivilligt at flytte til mændenes klasse for at få en velfungerende bred klasse i stedet for to små klasser uden nævneværdig spænding. Humlebæk og Viking har i løbet af sæsonen givet hinanden kamp til stregen, men Humlebæk har ved alle regattaer været i stand til at ro fra Viking, så den samlede fjerdeplads går også til det rigtige hold – og så tager Viking jo revanche på den korte distance. Mere herom senere.
Et tysk hold fra Vikings venskabsklub i Berlin bestående af Angelo Rudolphi, Alex Schmitz og Dirk Zellmer – kunne som tyske statsborgere ikke deltage i DM-klassen og roede derfor mutters alene i 25 kilometer åben mix. Nakskov Roklub var glade for den tyske deltagelse, der gjorde regattaen international.
Slutstillingen i mændenes klasse langdistanceturneringen 2019
1. Kalundborg Roklub, 50 point
2. DSR ”De Seje Regnedrenge”, 45 point
3. KVIK I, 43 point
4. Humlebæk Roklub, 38 point
5. Roklubben Viking, 35 point
6. DSR ”Den Trojanske Søhingst”, 32 point
KVIK II har kun deltaget i tre regattaer. For at opnå DM-point skal man deltage i mindst fire regattaer.
Man kan ikke påstå, at der har været spænding i kvindeklassen i år. Roforeningen KVIK: Tine Aabye, Ulla Jakobsen og Torill Lindebjerg har sammen med Dorte Lassen gjort rent bord overfor konkurrenterne fra DSR ”Tøser på tur”: Samantha Don Robbins, Emma Rue Moos og Dorthe Jørgensen. Desuden har Lee Koefoed Harborg og Anne Lindegaard deltaget på DSR-holdet.
KVIK 2: Julie Aamand Olesen, Rikke Bojesen og Dorte Lassen var oprindeligt tilmeldt 10 kilometer åben motionsmix 2. division, men valgte at skifte til kvindeklassen. På den måde fik man et helt felt på podiet i kvindeklassen, og man kunne - som ved Port of Copenhagen - uddele en bronzemedalje i kvindeklassen.
KVIKs danske mestre 2018 og 2019 har kun tabt en enkelt gang i år til DSRs danske mestre fra 2017. Slutstillingen i kvindeklassen ser ud som nedenstående.
1. Roforeningen KVIK 50 point
2. DSR ”Tøser på tur” 45 point
Der var ingen øvrige hold, der havde deltaget i fire regattaer og dermed var berettiget til en samlet bronzemedalje.
Tre hold Viking: Jørgen Zangenberg, Rene Hansen og Ib Bruun, Nyborg: Allan Seelk, Bente Irring og Brian Sørensen samt Humlebæk: Jens Jørgen Tramm, Anni Renner Mortensen og Christian Probst skulle fordele guld, sølv og bronzen mellem sig. Og rækkefølgen blev den nævnte både ved Lollands Havørn og i klassementet.
Det blev som ventet et tæt race. Viking hev den nødvendige sejr hjem, men var kun 14 sekunder foran Nyborg, der igen var 48 sekunder foran Humlebæk.
10 kilometer åben mix 1. division har i år været en sjov og spændende klasse, hvor de tre hold har slået hinanden på kryds og tværs, men nogle flere deltagere vil unægtelig pynte i klassen.
I 10 kilometer åben motionsmix 2. division blev det til et flot comeback til Nakskov Roklub. Roinfo: Einer Hansen, Leif Thygesen og Jenny Larsen. Holdet havde ikke stillet op siden DM-finalen 2018 i DSR på grund af en skade, men alligevel udviste nakskovitterne god form og var i stand til at holde tempo hele vejen og det vel at mærke et tempo, der var højt nok til en guldmedalje. Men Nakskov Roklub blev presset hårdt af Berlin: Carsten Alex, Roland Alex og Bjørn Hansen, der blot var 36 sekunder efter Nakskov. ”Jeg er stolt over sejren, og var meget glad for borgmesterens ros under medaljeoverrækkelsen, hvor Holger Schou Rasmussen udtrykte glæde og tilfredshed med, at også et lokalt hold kunne vinde en guldmedalje ved regattaen, ” siger Leif Thygesen til Signaturen (det er også mig).
Roklubben Viking: Uffe Dyhr, Dorte Zangenberg og Peter Hansen kom til Nakskov som favoritter efter to førstepladser i henholdsvis Præstø og København. Viking roede et udmærket løb og var blot 13 sekunder efter deres tyske venskabsklub fra Berlin, så der var tæt opløb om medaljerne i 10 kilometer 2. division.
Nakskov Roklub URO: Sebastian Christensen, William Christensen og Sophia Lindegaard sætter med tiden 1.00.19 timer ny personlig rekord for 10-kilometerdistancen.
Med afviklingen af ”Lollands Havørn” sluttede Langdistanceturneringen 2019. Mørke skyer truer i horisonten og Langdistanceturneringens fremtid er uvis. I 2004 var langdistancekaproningerne også i krise med et meget lavt deltagerantal. Dengang lykkedes det at vende udviklingen ved massiv markedsføring af turneringen. Personligt håber Signaturen at det lykkes at redde denne gren af dansk roning. Tillad derfor Signaturen at udbringe et: Langdistancekaproningerne længe leve!
[email protected]
Resultatlisten Lollands Havørn her
Lollands Havørn 10 og 25 km over all her
Slutstillingen i Langdistanceturneringen her