I 2018 var godt 30 både til start i inrigger - og coastalfolkets klasser. Denne gang sprængte man nærmest rammerne, idet 49 både mødte til start i formiddagens løb. Vejret var ikke vildt lækkert, som de foregående år med efterårssol - og varme, men så var det heller ikke værre. Lidt vind og regn, hvor det for alvor brød løs med regnen, da formiddagens løb var overstået, så det "kun" gik ud over roerne, der stod for bådlæsningen. Men så er det jo ligesom, det plejer at være.
Der var trængsel i - og udenfor Roklubben SAS, men set i forhold til Københavns Roklub, som i volume er væsentlig større, når vi taler klubhus og medlemstal, så er det lige før, omgivelserne hos Roklubben SAS stadig levner plads til de mange inriggere og trailere, der kommer valfartende fra nær og fjern med både til formiddagens løb. Hvorimod pladsen omkring Københavns Roklub bliver mere og mere trang. Det giver visse udfordringer for fremtidens regattaer i Sydhavnen, som må løses undervejs.
Roinfo har været med, lige siden Harbour Race tog sin spæde begyndelse i 2007, og denne gang tog fotografen lidt rundt for at finde velegnede steder til at forevige deltagerne, end på det sædvanlige sikre "fotografkort", cykelbroen, hvor der altid er garanti for gode billeder. Der var vi skam også - men da otterløbet blev sat i gang, stod roinfo klar ude ved vendebøjen for at få lidt anderledes billeder med hjem.
Roinfo viser her sin sædvanlige store billedkavalkade fra Rosportens flotte show, og det både fra inrigger - og coastalløbene til otterfinalen. Her er det dog inrigger- og coastalroernes finaler, vi bringer i 1. del af Rosportens flotte show.
DSR mødte ganske vist frem med fire både, fint nok, og KVIK mødte frem med et, det sædvanlige stærke damehold, mens de øvrige to kom fra Hellerup Dameroklub og et kombineret mandskab fra Bagsværd/KVIK/DSR/Køge.
Stærke LD-roere slog til, men fik rigtig god konkurrence, og gid dog, de stærke roere, vi så denne lørdag, som ikke "orker" at tage ud til Langdistancerne, snart kommer ud over stepperne...
Et døgn før årets Harbour Race, hvor mange inriggerroere var meldt til, kom nyheden om, at man lukker helt ned for Langdistancekaproningerne.
Men pudsigt nok oplever Harbour Race i Københavns Havn slet ikke noget fald i deltagertallet. Her er det nærmest stigende, når vi taler inrigger, og det er rigtigt ærgerligt, at blot halvdelen af de samme deltagende klubber ikke forsøger sig i Langdistanceturneringen også. Dog kan det konstateres, at Copenhagen Harbour Race havde mange omegnsroere til start i inriggerløbene, hvor provinsroerne ikke ligefrem i antal, matchede københavnerne. Efter formiddagens løb blev LDK-beslutningen drøftet, mens der blev læsset både. Og her blev det sidste ord næppe sagt i den sag...
Det kniber i en del af de danske roklubber, at sikre næste generation. Men få roklubber har sat ind for at få flere unge til at blive interesseret i vores dejlige sport.
Således mødte Roklubben SAS frem med et mandskab, som hører i den yngre kategori, og her taler vi sidst i tyverne, når vi ser på mandskabets alder. - Det er en aftale, roklubben har indgået med Københavns Universitet, fortæller Søren Uldall, og fortsætter: - Det hold, SAS har med, består af folk fra udlandet, og de er så glade for det, at vi regner med, at de holder fast og snart går med til vintertræningen også, siger Uldall.
Også de to Nordsjællandske klubber: Helsingør Roklub, og Humlebæk Roklub, har for et par år siden, sat ind for at få yngre kræfter med i klubben. Denne gang deltog nogle herlige unge mennesker i Sydhavnen. De havde en fest - og det havde vi andre, tilskuerne på cykelbroen, også, da de unge roede under og var lutter smil. Mere af den slags, tak.
Amager Ro- og Kajakklub deltog flittigt i årets Harbour Race, men det ligger også lige for, når Sydhavnen er dagligt rofarvand for klubben på Bryggen. ARK har ligeledes et pænt antal deltagere med til Københavnskredsens Sved-på-Panden-tunering, og hvor ville det være herligt, om roerne fra denne klub også deltog i Langdistanceregattaerne, for ARK´erne er temmelig godt kørende, ikke mindst på sværdsiden, hvor stærke roere præger billedet.
I 2007 tog roerne fra Bryggen fuldstændig fusen på de inkarnerede kaproere på Bagsværd Sø, ved at vinde Danmarksmesterskabet i 4-åres inrigger, og gid de var fortsat dermed. Også denne lørdag i Københavns Havn, viste roerne fra ARK særklasse, især i mændenes klasse i 2-åres inrigger.
Udover de gængse inrigger- og coastalroere fra KVIK, mødte to kvindelige mandskaber op i kvindernes 2-åres inrigger-klasse.
Lige siden Harbour Race tog inriggere ind, og det så viste sig at blive en forrygende succes, har Roklubben SAS været stedet, hvor inriggerroerne har udgangspunkt. Den lille klub på Bryggen, der efterhånden er pakket godt ind i kæmpe nye ejendomskomplekser, af den mere eller mindre kønne slags, har overlevet, og ligger stadig, som en enklave, et kort stenkast fra Nokken, som er en af Københavns sidste oaser med sine pragtfulde ældre kolonihavehuse, der for mange er blevet til helårsboliger ude i naturen.
I Roklubben SAS er gæstfriheden stor, og det mærker man, når klubben står for værtskabet ved SPP-turneringen, som deles med Hellerup-klubberne, og ved Harbour Race, hvor det lille klubhus emmer af aktivitet, hygge og lækkerier, som kan fortæres. Men SAS-roerne har også selv tid til at deltage i regattaerne, og det, som før nævnt, med yngre kræfter, krydret med dem, der har været med i mange årtier.
Roerne fra Danske Studenters Roklub er så mange, når der kaldes ind til årets Harbour Race, at de topper listen med flest deltagere. Og enkelte af dem tog endda turen to gange. Først i inrigger, og senere i otter. Således stod DSR for 80 besatte rosæder ved årets CHR.
De har været med i så mange år, at det er lige før, det er en menneskealder, og gjort det helt fantastisk. Også ved langdistancekaproningerne, hvor roerne fra Hellerup altid var at regne med, når det gjaldt topresultater. De tre herrer, Weise, Traberg & Gammeltoft, toppede atter den omfattende resultatliste i Københavnskredsens Sved-på-Panden, da turneringen blev rundet af forleden.