En mindre overraskelse var der i kvindernes klasse, hvor det endelig lykkedes for Københavns Roklub, at få ram på DSRs eller suveræne vindere og endelig stod den arrangerende klub Humlebæk for dagens største overraskelse, da de fejede al modstand til side i 25 km åben mix.
Spænding fik man i 10 km åben mix 1. division, hvor de seks første både kommer i mål inden for et godt minut. Forskellen mellem nummer et Viking og nummer seks Nyborg er kun 61 sekunder.
Dramatik fik man i coastalløbene, hvor der var flere kollisioner, men alt blev ordnet i mindelighed. Inriggerroerne holdt sig heller ikke tilbage. Humlebæk ”Respekt fra formanden” og DSR A-Team tog fat på aftenens fest og dans og kom i en lille tete-a-tete ved en af vendebøjerne - og endelig var der et par DSR roere, der synes, at der skal være mere ”ironman” over langdistancekaproningerne med forskellige discipliner undervejs – i hvert fald var de på et tidspunkt ude at svømme. De valgte dog at ro deres båd i mål. Og så var der fest med god stemningen, hygge og masser af medaljer.
I optaktsartiklen til Nordsjællands Blå Bånd skrev roinfo.dk: I kvindeklassen virker det som om holdene har fundet deres plads på podiet - inden finalen. Der skal ske artige overraskelser, hvis ikke DSR AAA (Rahbek, Hedeager Bentsen og Bisgaard) vinder guld. En lige så sikker sølvmedalje venter på Københavns Roklub (Holck, Krarup og Sevelsted). De to hold kan dog godt byde hinanden op til en spændende ”finale-dans”. I Vejle var det kun 19 sekunder, der skilte de to hold, og mon ikke Københavns Roklub vil gøre alt for bare en gang at vinde over DSR AAA, der indtil nu har gjort rent bord?
Og det var lige nøjagtigt, hvad der skete. Efter flere gange i løbet af sæsonen, at have været særdeles tæt på lykkedes det endelig for Københavns Roklub at vinde en guldmedalje – og uden at forklejne DSRs indsats, må det siges at være retfærdigt. Københavns Roklub vinder med 55 sekunder, og det er en relativ stor sejr på 10 kilometer distancen. Det ridser dog på ingen måder i de velfortjente DIF-guldmedaljer, som blev hængt om halsen på DSR-roerne Rahbek, Hedeager Bentsen og Bisgaard.
Værd at bemærke er det desuden, at DSRs guldvindere i finaleløbet også blev presset af klubkammeraterne på holdet DSR SDJ (Einhorn, Kromann-Andersen og Fuglsang), der er blot 20 sekunder efter de danske mestre. SDJ slutter dermed sæsonen med en særdeles flot slutspurt og får ram på de samlede bronzevindere DSR TME (Nielsen, Jørgensen og Nors Tardrup). Men på grund af ”rotationsprincippet” i DSR kan Dorthe Jørgensen og Emilie Kromann-Andersen glæde sig over, at de også fik en samlet bronzemedalje – ja i DSR ror man nogen gange om kap med sig selv, da træner Bøg Mosegaard presser reserve- og udskiftningssystemet til det yderste. Dermed kan det hele blive en smule kompliceret og uoverskueligt – netop det, som man holder af i DSR!
Humlebæks to kvindehold LadyBees (Tramm, Rasmussen og Midtgaard) samt Humlepi*erne (Huniche, Krebs og Dam Poulsen) slutter en succesfyldt sæson som nummer fem og seks på Øresund. Og selvom nogen måske vil kalde placeringer som nummer fem og seks for blød mellemvare, skal det fremhæves, at kvindeklassen i 2014 aldrig havde været det samme uden Humlebæks seje kvinder, der med godt humør har roet deres bedste hver gang. Man kan kun håbe, at andre vil tage ved lære af Humlebæks gode eksempel.
Samlet resultat i kvindernes klasse
Danske mestre og guld: DSR AAA: Anja Rahbek, Anne Katrine Bisgaard, Anne Hedeager Bentsen, Tanja Nors Tardrup, Anne Sofie Dahl-Petersen.
Sølv: Københavns Roklub; Mette Munch Madsen, Anne Sevelsted, Betina Holck, Marie Krarup.
Bronze: DSR TME; Marie Bruun Nielsen, Emilie Kromann-Andersen, Tanja Nors Tardrup, Marianne Stæhr Olsen, Dorthe Jørgensen.
Spænding i klassementet var det så som så med inden finalen. Det lå fast, at Kalundborg (Christensen Bang, Hansen og Modin) ville vinde guld og DSR Rio 2016 sølv. Bronze kunne ikke uddeles, da ingen opfylder kravet om deltagelse i mindst fire regattaer.
Om det var dette fravær af spænding eller om det var inspireret af den ironmankonkurrence, der skulle afvikles i København dagen efter, vides ikke, men fakta er det, at par DSR roere tog sig en svømmetur undervejs. Vi lader en af de uheldige helte selv berette. Svend Frydendahl fra DSR A-Team (Kjærgaard Jensen, Frydendahl og Skov) fortæller: ”Efter et ellers godt løb fra mit holds side og mulige chancer for at få medalje, havde vi en noget uventet oplevelse fem kilometer fra mål, lige efter vendebøjen. Under et skifte falder to af vores roere i vandet takket være pludselig ubalance i båden (god bølge fra bagbord). Den eneste tilbage i båden er vores styrmand, og vi må derfor først kravle op i båden med de bedste kæntringsøvelse manere, og derefter ro med et badekar af en båd de sidste fem kilometer, hvor styrmanden er mere fokuseret på at øse vand end kommandoer. På trods af smerter i mit venstre knæ og et åbent sår formår jeg at ro på acceptable niveau de resterende kilometer. Vi kom ikke særligt meget efter Varde (4 min) og kom før Humlebæk med 1 min. Det var i hvert fald en underholdende dag på Øresund og holdet ser det, som en oplevelse.” Vi takker Svend fordi han delte sin oplevelse med os. Svends hold DSR A-Team (Kjærgaard Jensen, Frydendahl og Skov) sluttede på en fjerdeplads.
Sidste hold i mændenes klasse var fra Humlebæk (Rosenberg, Runge Poulsen og Jensen). Holdet sluttede på femtepladsen.
Samlet resultat i mændenes klasse.
Danske mestre og guld: Kalundborg; Aleksander Hansen, Bjarke Christensen Bang, Lars Modin.
Sølv: DSR Rio 2016; Jakob Skov, Flemming Jensen, Nicolai Møller Andersen, Morten Rasmussen.
Bronze: uddeles ikke
Efter en lille svipser i Vejle, hvor Viking (Sværke, Zangenberg og Hansen) kun blev nummer seks satte vikingerne tingene på plads i finalløbet. Det blev til endnu en førsteplads og da dårligste placering fratrækkes det endelige regnskab, var den lille nedtur i Vejle en ”gratis” omgang, som ikke betød noget for den samlede førsteplads.
Der var lagt op til en særdeles spændende finale om sølvmedaljerne mellem Københavns Roklub (Mikkelsen, Schmidt, Andersen, Andersen og Klein) og Tissø/Kalundborg (Nissen, Bay og Densen). Kaptajn Kenny kunne åbenbart ikke få det spændende nok og kom for sent til start, men på trods af det lykkedes det for københavnerne at presse sig foran Tissø/Kalundborg med en margin på 13 sekunder. Tissø/Kalundborg startede sæsonen med at tilmelde sig 2. division, skiftede dog til 1. division inden start og slutter med en flot bronzemedalje både i Nordsjællands Blå Bånd og i klassementet.
Nyborg Roklub ”Palæobåden” (Irring, Buchwaldt og Sørensen) har haft en god sæson, men må alligevel notere den lidt utaknemlige fjerdeplads i klassementet. Sidste år vandt fynboerne bronze. Sæsonen sluttede med en femteplads til Sørensen & co.
Den kombinerede båd fra Hellerup Dameroklub og DSR: HDR/DSR (Groos, Juhler og Banke Rasmussen) slutter sæsonen med en sjetteplads. I den samlede stilling bliver det til en femteplads.
Roklubben Ægir, ”De fede pingviner 2” (Hjortshøj, Danø Sørensen og Andersen) slutter en pæn sæson med en syvendeplads. Det udløser i alt en samlet sjetteplads.
Humlebæk, ”Dream Team” (Thorsen, Søndergaard og Stagaard) fuldender feltet i 10 km åben mix 1. division på en ottendeplads.
Dermed kan der gøres endelig status i klassementet for 10 km åben mix 1. division.
Guld: Roklubben Viking; Reinhard Sværke, Rene Hansen, Ib Bruun, Jørgen Zangenberg.
Sølv: Københavns Roklub; Kenny Andersen, Andreas Bech Mikkelsen, Mikkel Schmidt, Lars Hvedstrup Jensen, Tora Jorn, Mads Peter Andersen, Carina Klein, Sten Carlsen.
Bronze: Tissø/Kalundborg; Lis Bay, Tissø; Britta Densen, Kalundborg; Mette Nissen, Tissø.
Humlebæk (Probst, Olsen og Tramm) har haft en sæson, hvor man for alvor har fået lov til at mærke, at der er koldt på toppen. I 2013 vandt Humlebæk fire ud af fem kaproninger og blev suveræne turneringsvindere i 25 km åben mix. Det var vel egentlig ventet, at denne dominans skulle fortsætte, men i år har man hver gang tabt til Hellerup, og ved den sidste kaproning i Vejle blev man også slået af Viking. Så pludselig blev der spænding om den samlede sølvmedalje, men på hjemmebanen tog Humlebæk for alvor revanche. Benzinselskaberne påstår, at de tilsætter råbenzinen forskellige tilsætningsstoffer, som gør, at netop deres benzin er bedst. Om Humlebæk har hemmelige additiver, som de tilsætter vandet i Øresund og som sammen med båden ”Sølvmågen” giver ekstra fart vides ikke, men et eller andet magisk er der for Probst & co. over det vand, der omgiver Humlebæk Roklub. Ikke siden 2008 er Humlebæk slået på hjemmebanen, og sådan er det også efter Nordsjællands Blå Bånd 2014. Nordsjællænderne roede på 2.17.00 timer og det var dagens hurtigste 25 kilometertid – Kalundborgs danske mestre roede på 2.17.21 timer. Det var forståligt nok en stolt og glad Teammaneger Christian Probst, der kort og godt kommenterede præstationen: Sådan! Jo, man må sige, at Humlebæk fuldt ud levede op til kælenavnet: Torpedoen fra Humlebæk.
Viking (Sværke, Zangenberg og Hansen) slutter på tredjepladsen både i Nordsjællands Blå Bånd og i klassementet.
Rønne Roklub, ”Bornholmerne” (Vest Hansen, Thorsen og Olsen) roede et godt løb og med en fjerdeplads banker man på døren til fordums storhedstid, hvor Geert Olsen & Co ofte kunne hjemføre to medaljer – en fra 10 kilometer distancen og en fra 25 kilometer distancen.
Et til lejligheden samlet ”kanonhold” bestående af Kenny Andersen og Andreas Bech Mikkelsen fra Københavns Roklub og Peter Gammeltoft fra DSR gjorde det pænt og slutter midt i feltet på femtepladsen.
KVIK II (Kofoed, Hansen og Skovø) slutter på Øresund som nummer seks. KVIK´kerne har været en kærkommen fornyelse i 25 km åben mix og ender sæsonen på en pæn samlet femteplads.
Københavns Roklub KR-2 (Simonsen, Minuva og Kristensen) slutter sæsonen med en syvendeplads, men samlet ender man som nummer fire.
DSR MAT (Nors Tardrup, Bisgaard og Juhler) er blot 35 sekunder efter KR på ottendepladsen, mens Roklubben Skjold (Larsen, Krusell og Jensen) slutter sæsonen af med en niendeplads. Skjold har været flittige deltagere i turneringen – kun i Randers var man ikke til start - og fliden udløser en samlet sjette plads.
Præstø/Nakskov (Andersen, Poulsen og Ploug Bramsen) må atter en gang tage til takke med sidstepladsen. Men når Signaturen inden længe skal skrive en artikel til Nakskov Roklubs hjemmeside om Præstø/Nakskovs meritter, vil han uden tvivl fokusere på, at man belønnes for trofasthed og for at stille op til alle fem regattaer. Hvordan? Jo, i den samlede stilling slutter Præstø/Nakskov som nummer 10 ud af 19, og se det er jo meget pænt ud, at man så undervejs har fået nogle gevaldige lussinger, behøver man jo ikke at skrive om på nakskovroklub.dk. Bonuspoint for at stille op i finalen er en herlig ting.
Samlet resultat for 25 km åben mix
Guld: Hellerup; Arne Månsson, Hellerup; Rolf Traberg, Hellerup; Thomas Weise, Hellerup; Peter Gammeltoft, DSR
Sølv: Humlebæk Roklub; Jens Jørgen Tramm, Ryan Rosenberg, Christian Probst, Per Olsen.
Bronze: Roklubben Viking; Reinhard Sværke, Jørgen Zangenberg, Rene Hansen.
Slutstillingen blandt de tre øverste i 10 km over all er en fotokopi af slutstillingen i 10 km åben mix
Guld: Roklubben Viking; Reinhard Sværke, Rene Hansen, Ib Bruun, Jørgen Zangenberg.
Sølv: Københavns Roklub; Kenny Andersen, Andreas Bech Mikkelsen, Mikkel Schmidt, Lars Hvedstrup Jensen, Tora Jorn, Mads Peter Andersen, Carina Klein, Sten Carlsen.
Bronze: Tissø/Kalundborg; Lis Bay, Tissø; Britta Densen, Kalundborg; Mette Nissen, Tissø.
Bedste kvindehold i 10 km over all er Københavns Roklub: Mette Munch Madsen, Anne Sevelsted, Betina Holck og Marie Krarup på femtepladsen, mens de danske mestre i kvindeklassen DSR AAA slutter som nummer ti.
25 km over all. Vital sejr for Humlebæk
Inden finalen risikerede Humlebæk at ryge helt ud af medaljerækken, hvis man tabte til Viking. Men med en sejr i 25 km over all i sidste runde lykkedes det Humlebæk ikke alene at forblive i medaljerækken, men at avancere til en samlet andenplads på bekostning af Kalundborg. Men det er et tæt opgør. Både Humlebæk og Kalundborg slutter med 45 point, men i kraft af førstepladsen i sidste afdeling vinder Humlebæk sølv og sender dermed de danske mestre fra Kalundborg ned på tredjepladsen.
Guldet blev i sikker stil hjemført af admiral Månsson & co. fra Hellerup. Viking bliver nummer fire, mens KR-2 slutter som nummer fem.
Samlet resultat i 25 km over all.
Guld: Hellerup; Arne Månsson, Hellerup, Rolf Traberg, Hellerup, Thomas Weise, Hellerup, Peter Gammeltoft, DSR.
Sølv: Humlebæk Roklub; Jens Jørgen Tramm, Ryan Rosenberg, Christian Probst, Per Olsen, Humlebæk.
Bronze: Kalundborg; Aleksander Hansen, Bjarke Christensen Bang, Lars Modin, Kalundborg.
Varde Roklub (Graversen, Dam, Balje, Jensen og Balje) kunne hjemføre årets femte guldmedalje ud af fem mulige, dermed bør vardenserne nok i 2015 søge nye udfordringer i 10 km åben mix 1. division.
Viking/Præstø (Bille, Jeppesen og Poulsen) vinder årets anden medalje – denne gang bliver det til sølv. I København ved Blågrønne Vande vandt holdet bronze.
DSR, ”M/S Olsen” (Broberg Rasmussen, Larsen, Nielsen, Sigurdardóttir og Olsen) vinder bronze. Også DSR - med forskellige sammensætninger - men med Christian Larsen som ”Dreh und Angelpunkt” – som en tysker ville udtrykke det på dårligt dansk – har taget godt for sig af medaljerne i løbet af sæsonen i 10 km åben mix 2. division.
De to Tissø hold placerer sig som henholdsvis nummer fire og seks. Tissø 1 (Nissen, Sørensen og Nielsen) bliver nummer fire, mens Tissø 2 (Cervidae, Andersson og Toftebjerg) slutter som nummer seks.
Humlebæks ungdomshold (Jørgensen, Kruse, Palmqvist, Simonsen og Reistad ror sig til en femteplads på hjemmebanen.
10 km åben motionsmix 2. division har været en forsøgsklasse i 2014, uden nogen egentlig hensigtserklæring om, hvad man vil med klassen. Forsøget vil blive evalueret når LDKU, dommere og arrangører mødes i starten af november.
Coastalløb
Der blev afviklet fire coastalløb ved Nordsjællands Blå Bånd. I mændenes 2x coastal og 1 x coastal var der svensk deltagelse i form af Helsingborg, og dermed kan langdistanceregattaerne endnu et år prale med at være en international foreteelse. Tak til vores svenske venner, fordi de tog turen over sundet for at være med. Du kan læse mere om coastalløbene i Mette Bachers artikel:
Spots fra Langdistanceroernes DM
Signaturen og roinfo.dk skal i senere artikler komme tilbage med flere interessante oplysninger om Langdistanceturneringen 2014. Blandt andet skal vi have kåret vinderne i den uofficielle konkurrence ”Danmarks bedste langdistanceklub og – roer” og vi skal have set nærmere på året statistik, hvor man allerede på forhånd kan glæde sig til, at opsvinget har ramt langdistancekaproningerne. Så: Stay tuned! (som de sagde på de gamle engelske radiostationer) eller Dranbleiben! (som ovennævnte tysker med de dårlige danskkundskaber ville sige). Roinfo.dk bringer det hele.
Tekst Leif Thygesen
Slutstillingen i Langdistanceturneringen 2014 her
Resultat af 10 og 25 km over all i Humlebæk her